Σάκης Τζηκαλιός: Στόχος μου να καθιερωθώ στη δουλειά μου κι εάν αυτό γίνει ταυτόχρονα και με την άνοδο της Κοζάνης σε μεγαλύτερες κατηγορίες θα είναι το ιδανικό!



Ο Σάκης Τζηκαλιός γυμναστής της Κοζάνης  σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο και στην εκπομπή Ματιές στα σπορ με ΘΑΡΡΟΣ, του Γιώργου Κατσίκα, μίλησε για τα μυστικά της  φετινής,  καλής πορείας της ομάδας.  
Συνήθως οι ασκήσεις διαχωρίζονται στις ασκήσεις που αφορούν την φυσική κατάσταση και στις ασκήσεις που αφορούν την τακτική συμπεριφορά της ομάδας.

Οι ασκήσεις που γίνονται έχουν σαν στόχο την βελτίωση τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Συνήθως το προπονητικό κομμάτι που αφορά την φυσική κατάσταση το αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι άνθρωποι (γυμναστές) ενώ την προπόνηση που αφορά την τακτική της ομάδας την αναλαμβάνουν οι προπονητές.

Αυτό βέβαια δεν είναι ένα στοιχείο ξεκομμένο από το άλλο , το αντίθετο μάλιστα, πρέπει να συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.

Κι έτσι όπως είναι δομημένο το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και στις μεγαλουπόλεις τουλάχιστον, και κυρίως στο ερασιτεχνικό επίπεδο ή στο επίπεδο ακαδημιών, με πολλές ομάδες να μοιράζονται το ίδιο γήπεδο και με συγκεκριμένο και περιορισμένο χρόνο προπόνησης, καθίσταται αναγκαίο πλέον η προπόνηση της 1:00-1:30 ώρας να συμπυκνώνει τους προπονητικούς στόχους της σε τέτοιας δομής ασκησιολόγια, που να συνδυάζουν δηλαδή την βελτίωση της φυσικής κατάστασης με την τακτική συμπεριφορά της ομάδας.

Και για να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι πρέπει βέβαια να υπάρχει σωστή και παραγωγική συνεργασία μεταξύ των ατόμων που απαρτίζουν ένα προπονητικό team, πέρα από την απαραίτητη γνώση και κατάρτιση.
Σωστή και παραγωγική συνεργασία μεταξύ προπονητή και γυμναστή δείχνει να έχει φέτος η Κοζάνη. Οι πολύ καλές φετινές επιδόσεις είναι ο καλύτερος μάρτυρας . .

 Φίλοι και κυρίως οι αντίπαλοι που έχει παίξει φέτος η ομάδα αποκαλούν τους παίκτες μηχανάκια ..

Υπαίτιος γι αυτό είναι ο γυμναστής Σάκης Τζηκαλιός. 

Λένε ότι σε μια ομάδα το Α κ το Ω είναι η φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών . Η τεχνική δουλειά και τα συστήματα του προπονητή πάνε χαμένα και δε μπορούν να βγουν στο γήπεδο αν οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση



Σήμερα το ποδόσφαιρο έχει την απαίτηση πρώτα οι παίκτες να είναι αθλητές. Να τρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα αδιάκοπα με διάφορους ρυθμούς είτε με σπριντ είτα με ανοίγματα… είναι μία πρόκληση αυτό…. Ο ποδοσφαιριστής που θέλει να δουλέψει σε μεγάλο επίπεδο πρέπει να έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Η Κοζάνη είναι η πρώτη ομάδα που γυμνάζεις?
Σε επίπεδο πρωταθλητισμού είναι η πρώτη ομάδα που γυμνάζω. Έχω δουλέψει κυρίως με μικρότερες ομάδες και με ακαδημίες στη Θεσσαλονίκη.

Έχεις πολύ καλή σχέση με το ποδόσφαιρο αφού υπήρξες ποδοσφαιριστής ...πόσα χρόνια έπαιξες ποδόσφαιρο και σε ποιες ομάδες .

Έχω παίξει στην Κοζάνη στην μικρή ομάδα και  για ένα μικρό διάστημα στη μεγάλη, μετά έφυγα Θεσσαλονίκη, έπαιξα κι εκεί σε κάποιες ομάδες που ήταν πολύ οργανωμένες παρόλο που δεν ήταν στη Γ’ Εθνική όπως ήταν τότε η Κοζάνη και υπήρχε και οικονομική δυνατότητα σε αυτές τις ομάδες.   


Πως προέκυψε η φετινή σου συνεργασία με την Κοζάνη;
Πέρυσι την Άνοιξη γνωριστήκαμε με τον Πρόεδρο της ομάδας τον Αγάπιο μέσο ενός κοινού μας φίλου κι όταν έμαθα την ιδιότητά μου,  μου πρότεινε να αναλάβω την ομάδα ήταν μια πρόκληση γιατί όπως και να το κάνουμε η Κοζάνη είναι η μεγαλύτερη  ομάδα του νομού μας. Επίσης γνωρίζοντας πως έχει αναλάβει και νέος προπονητής ο Γιάννης ο Παρασκευάς με όρεξη σκέφτηκα πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε κάτι καλό και πιστεύω πως μέχρι στιγμής τα πάμε καλά.  

Τι συνάντησες με τον ερχομό σου στην ομάδα;
Το ευτύχημα φέτος στην Κοζάνη είναι ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές από τον μικρότερο έως και τον μεγαλύτερο πέρα από την καλή τους φυσική κατάσταση δουλεύουν ασταμάτητα είναι πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές με ταλέντο,  πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να σταθούν και στη super Leange.   
 

Ποια η άποψή σου για τους ποδοσφαιριστές της Κοζανης και ποιος ήταν ο βαθμός ετοιμότητας που είχαν σε σχέση πάντα με την ειδίκευσή σου.

Ήθελα να δω το επίπεδό των ποδοσφαιριστών γιατί δεν έχω ξανά δουλέψει στην κατηγορία αυτή, και σε αυτό με βοήθησε ο Γιάννης Παρασκευάς επειδή ήξερα καλύτερα κάποιους πάικτες. Από την αρχή προσπάθησα να δω σε τι επίπεδο ετοιμότητας βρίσκεται η φυσική και η μυϊκή  τους κατάσταση. Δεν υπήρχε μία ομαλότητα άλλοι ήταν αρκετά έτοιμη κι άλλοι πολύ πίσω. Όταν  στήνεις μια ομάδα  την περίοδο της προετοιμασίας τους χωρίζεις σε γκρουπ ανάλογα   με τις δυνατότητές του και προσπαθείς να τους φτάσεις όλους στο ίδιο επίπεδο.
Η δουλειά μου είναι  αρκετά δύσκολη διότι δεν είχα τον  κατάλληλο εξοπλισμό    για να μπορέσω επιστημονικά να καταλήξω σε τι κατάσταση βρίσκεται ο καθένας από τους παίκτες και πως πρέπει να δουλέψω στον καθένα από αυτούς.
Μέσα από  πρακτικά πράγματα και κάποια τεστ μπόρεσα να βοηθηθώ για να τους χωρίσω σε γκρουπάκια ανάλογα με τη φυσική τους κατάσταση και να τους φτάσω σε ένα επιθυμητό επίπεδο.

Σε ποιο επίπεδο κρίνεις ότι βρίσκεται αυτή την εποχή η ομάδα και αν πιστεύεις ότι έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης.

Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αλλά το επίπεδο αυτή τη στιγμή πιστεύω πως είναι αρκετά καλό η δουλειά που γίνεται είναι συναφείς με την κατηγορία.  Πιστεύω πως θα βοηθηθούν και του χρόνου κι εάν όλα πάνε καλά και παραμείνει ως έχει η ομάδα θα μπορέσει να σταθεί το ίδιο καλά και στην Γ’ κατηγορία και θα πρωταγωνιστήσει για τη Β’ Εθνική. Σε φιλικά που κάναμε το καλοκαίρι φάνηκε αυτό.

Οι καιρικές συνθήκες στην Κοζάνη πόσο επηρεάζουν την σωστή εκγύμναση της ομάδας και τι λύση έχεις δώσει σε αυτό.
Δυστυχώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις προπονητικές εγκαταστάσεις προσπαθούμε να βρούμε λύσεις χρησιμοποιούμε το γήπεδο του Βαθυλλάκου, του Βατερού και το βοηθητικό στο ΔΑΚ για ασκήσεις ταχυδύναμης αλλά δεν φτάνει καλύτερη λύση θα ήταν ένα γήπεδο με πλαστικό χλοοτάπητα. Υπάρχει ένα της ΕΠΣΚ αλλά δεν ξέρω εάν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες εφαρμόζω και το πρόγραμμα εκγύμνασης των ποδοσφαιριστών.
Όταν έχει χιόνι δεν μπορείς να προπονηθείς διότι υπάρχει κίνδυνος και για τραυματισμούς. Οπότε κάνουμε βάρη που χρειάζονται για τη δυνάμωση των μυών αποφεύγοντας έτσι τις μυϊκές κακώσεις τις θλάσεις.


Ποια στοιχεία πρέπει να έχει η σωστή εκγύμναση ενός ποδοσφαιριστή, ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί?
Μία προπόνηση ή άσκηση πρέπει να εφαρμοστεί ανάλογα με το άθλημα που κάνεις. Το μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς ο ποδοσφαιριστής έχει να κάνει με μια μπάλα οπότε οι ασκήσεις πρέπει να είναι και με μπάλα.  
Εάν ένας παίκτης είναι καλά γυμνασμένος κι αυτό ξεκινά από την περίοδο της προετοιμασίας, τότε αποφεύγει τους τραυματισμούς.


Υπάρχει κάτι που θα ήθελες οπωσδήποτε-και λείπει από την Κοζανη ή και την ποδοσφαιρική Ελλάδα , για να κάνεις καλύτερα την δουλειά σου ;

Θα ήθελα να υπήρχε ένα ολοκληρωμένο προπονητικό κέντρο με γήπεδο, βοηθητικό χώρο για ταχυδύναμη, κλειστό γυμναστήριο, πισίνα και βέβαια τα κατάλληλα εργαλεία για τα εργομετρικά διότι είναι ένα βασικό κομμάτι της προετοιμασίας και γενικά της προπόνησης για να ξέρεις που υστερεί ο παίκτης για να τον βοηθήσεις περισσότερο.
Πως είναι η συνεργασία σου με τον Γιάννη Παρασκευά και τι πιστεύεις ότι «δίνει» ο προπονητής σε αυτή την ομάδα που την κάνει να ξεχωρίζει;
ο Γιάννης Παρασκευάς έχει παίξει με μεγάλες ομάδες σε θέση που πολλές φορές λειτουργεί σαν προπονητής την ώρα του αγώνα. Είναι ένας άνθρωπος με όρεξη για δουλειά και πολλές γνώσεις είναι κοντά στους παίκτες τους βοηθά και ψυχολογικά έχει καταφέρει να κάνει την ομάδα μια οικογένεια κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα γιατί έχει να κάνει με διαφορετικούς χαρακτήρες με διαφορετικές ηλικίες. Με το Γιάννη έχουμε δέσει συνεργαζόμαστε άριστα ο καθένας κάνει καλά τη δουλειά του κι έτσι βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα που βλέπεται σήμερα στην ομάδα.  


Πως κρίνεις το κλίμα που υπάρχει στην ομάδα;
Έχει καταφέρει να κάνει την ομάδα οικογένεια ο Γιάννης ο Παρασκευάς οι παίκτες είναι δεμένοι μεταξύ τους δεν κατηγορεί ο ένας τον άλλον υποστηρίζονται υπάρχει σεβασμός.

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους φιλάθλους της Κοζάνης
Ο κόσμος έχει αρχίσει να πλησιάζει την ομάδα τα «Λιοντάρια» έρχονται μαζί μας κι εκτός έδρας κι αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους .
Φέτος η ομάδας κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με πολλά προβλήματα και ιδιαίτερα οικονομικά. Παρόλα αυτά όμως  πιστεύω πως κάνουμε κάποια σωστά βήματα έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα μοντέλο μέσα στα αποδυτήρια και ταυτόχρονα καταφέραμε να αποδίδει καλό ποδόσφαιρο. Θεωρώ πως εάν ο κόσμος της Κοζάνης κατέβει στο γήπεδο θα δει καλό ποδόσφαιρο και με την παρουσία του θα βοηθήσει να ανέβει πολύ ψηλά η ομάδα.      

Κάτι για εσένα τελευταίο. Έχεις κάποιους στόχους επαγγελματικούς, έχεις κάποιο όνειρο που θέλεις να πραγματοποιήσεις.

Στόχος μου να καθιερωθώ στη δουλειά μου κι εάν αυτό γίνει ταυτόχρονα και με την άνοδο της Κοζάνης σε μεγαλύτερες κατηγορίες θα είναι το ιδανικό!

Σχόλια