Ματιές στο παρελθόν του Φ.Σ. Κοζάνη - Ιστορικές αναδρομές


2012-13 Νεοκαισάρεια-Κοζάνη προϊστορία
Ερχόμενο παιχνίδι: 3-6-2013 Αχιλλέας Νεοκαισάρειας - Φ.Σ. Κοζάνη
 Εντυπωσιακή η Κοζάνη την προηγούμενη Κυριακή 24-2-13 κέρδισε με 4-0 την Νάουσα στο ΔΑΚ Κοζάνης, βάζοντας τέλος στα όνειρα των Ναουσαίων να διεκδικήσουν την πρώτη θέση του 3ου Ομίλου του Περιφερειακού Πρωταθλήματος 2012-13.
Μία πρώτη θέση που θα έχει τιμητικό χαρακτήρα καθώς την περασμένη εβδομάδα η ΕΠΟ οριστικοποίησε το σχέδιο αναδιάρθρωσης των κατηγοριών.
Από τον 3ο Όμιλο οι πρώτες επτά ομάδες θα συμμετάσχουν στην καινούργια "Γ' Εθνική Ερασιτεχνική" το 2013-14 ενώ οι τέσσερις τελευταίες θα υποβιβαστούν στα τοπικά πρωταθλήματα των ενώσεων τους.

Η Κοζάνη, που προηγείται στη βαθμολογία με 37 βαθμούς, έναντι 32 της Ένωσης Αποστόλου Παύλου και 28 της Νάουσας, την ερχόμενη Κυριακή 3-6-13 αγωνίζεται στην Νεοκαισάρεια Πιερίας απέναντι στον τοπικό Αχιλλέα που είναι στην τέταρτη θέση με 26 βαθμούς.
Δεν υπάρχει προϊστορία στο συγκεκριμένο παιχνίδι καθώς φέτος είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες συναντούνται, με την Κοζάνη νικήτρια με 4-0 στο παιχνίδι του πρώτου γύρου.

Ματιές στο παρελθόν της τρέχουσας εβδομάδας

Πριν 10 χρόνια (2002-03)
Την Κυριακή 2-3-2003 η Κοζάνη υποδέχθηκε την Βέροια για την 21η αγωνιστική του 3ου Ομίλου του Περιφερειακού Πρωταθλήματος.
Η Κοζάνη, που έπαιζε το τελευταίο της χαρτί στην προσπάθεια της να φτάσει την πρωτοπόρο Βέροια, ηττήθηκε με 0-1 κι έμεινε 9 βαθμούς πίσω από την "Βασίλισσα του Βορρά".
Το γκολ σημείωσε στις καθυστερήσεις ο Γιώργος Λαναρής, ενώ η Κοζάνη αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 60' λόγω αποβολής του Νούσια.
ΚΟΖΑΝΗ (Κώστας Τσαγκαλίδης): Καρκαμάνης, Κ. Αποστολίδης, Παναγιωτίδης, Δράκος, Νούσιας, Μ. Παπαδόπουλος (62' Ενκάμα), Λαζαρίδης, Θ. Παπαδόπουλος, Κ. Καπετάνος (70' Ιτσκος), Νόλης, Βαρβαρέζος (84' Αδαμίδης).


Πριν 20 χρόνια (1992-93)
Την Τετάρτη 24-2-1993 η Κοζάνη αγωνίστηκε στην Πτολεμαΐδα με τον δυνατό τότε Ηρακλή για τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΕΠΣ Κοζάνης.
Ο κανονικός αγώνας τελείωσε ισόπαλος με 1-1, με τον Χρήστο Κουτσή (που τώρα εργάζεται στο ΔΑΚ Κοζάνης) να δίνει το προβάδισμα στους ερυθρόλευκους στο 18' και τον Στάθη Τσεμπερλίδη να ισοφαρίζει με πέναλτυ στο 40'.
Η παράταση τελείωσε χωρίς άλλα τέρματα, με τις ομάδες να οδηγούνται στα πέναλτυ και την Κοζάνη να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό καθώς επικράτησε με 5-4 με εύστοχα πέναλτυ των Λουμπουτσκού, Παπανικολάου, Τσικόπουλου, Δινόπουλου και Γ. Καραθανάση, ενώ ο Δημητρίου του Ηρακλή είχε στείλει τη μπάλα άουτ στο πρώτο πέναλτυ των γηπεδούχων. 
ΚΟΖΑΝΗ (Θόδωρος Αμαραντίδης): Μαρούδης, Στιάπης, Χρ. Παντελίδης, Παπανικολάου, Τάσος Παντελίδης, Δινόπουλος, Γ. Καραθανάσης, Κουτσής (63' Καρατσούλας), Τσικόπουλος, Λουμπουτσκός, Δεληγιάννης.

Την Κυριακή 28-2-1993 η Κοζάνη υποδέχθηκε τον Ηρακλή Λάρισας για την 27η αγωνιστική του 11ου Ομίλου του Περιφερειακού Πρωταθλήματος.
Η Κοζάνη πήρε τη νίκη με 5-2 (1-0 Τσικόπουλος 5', 1-1 Κακαγιάννης 14', 2-1 Τσικόπουλος 35', 3-1 Μαντώς 42', 3-2 Φώτης 50', 4-2 Καζαντζίδης 85', 5-2 Δίντσικος 88') και μπήκε στο γκρουπ των πρωτοπόρων, 4 βαθμούς πίσω από τον πρώτο Ηρακλή Πτολεμαΐδας που είχε ρεπό.
ΚΟΖΑΝΗ (Θόδωρος Αμαραντίδης): Παρασκευάς, Χρ. Παντελίδης, Δίντσικος, Παπανικολάου, Τάσος Παντελίδης, Δινόπουλος, Μαντώς (79' Μαυρουδής), Δεληγιάννης, Τσικόπουλος, Καζαντζίδης, Μπαγτζής (72' Κουτσής).


Πριν 30 χρόνια (1982-83)
Την Κυριακή 27-2-1983 η Κοζάνη αγωνίστηκε στην καυτή έδρα της Νίκης Βόλου στη Νέα Ιωνία αλλά κατάφερε να πάρει το θετικό αποτέλεσμα (1-1) στην προσπάθεια της να αποφύγει τον υποβιβασμό των έντεκα ομάδων στο Βόρειο Ομιλο της Β' Εθνικής.
Οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν στο 71' με γκολ του Τρικαλινού μέσου Βησσαρίωνα (Σάκη) Μαντέλα αλλά οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 80' με τον Κατσικά.
Με την ισοπαλία αυτή η Κοζάνη παρέμεινε στην 8η θέση, ισόβαθμη με την Ξάνθη με 25 βαθμούς σε 24 παιχνίδια.
ΚΟΖΑΝΗ (Γιάννης Καρακασίδης): Λαζάρου, Καραγιάννης, Τοπαλίδης, Βλάχος, Μαυροδήμος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μανδραβέλης, Καραθανάσης (89' Θεοδωρίδης), Κωστόπουλος, Μαντέλας, Φάσσας (86' Τσιάμης).


Πριν 40 χρόνια (1972-73)
Στις 4-3-1973 η πρωτοπόρος και αήττητη Κοζάνη αγωνίστηκε ως τυπικά φιλοξενούμενη από την θεωρητικά θυγατρική της ομάδα, τον Λασσάνη Κοζάνης, για την 21η αγωνιστική της Α' Κατηγορίας της ΕΠΣ ΒορειοΔυτικής Μακεδονίας.
Σ' ένα παιχνίδι με αρκετά νεύρα, που κάθε άλλο παρά "φιλικό" θύμιζε, η νεανική ομάδα του Λασσάνη έκανε την έκπληξη καθώς απέσπασε ισοπαλία με 1-1, με το αποτέλεσμα να κρίνεται δίκαιο.
Καλύτερος παίκτης της Κοζάνης ο Σάκης Κιουλτζής που αντιμετωπίστηκε όμως με σκληρότητα από τον προσωπικό του αντίπαλο Γιώργο Δαδαμόγια σύμφωνα με τον τοπικό τύπο της εποχής.
Ο Λασσάνης προηγήθηκε στο 31' με τον Βασίλη Καπρίνη για να ισοφαρίσει η Κοζάνη στο 66' με τον Θόδωρο Παπαγιαννίδη.
Διαιτητής του αγώνα ήταν ο κ. Ξυλοφόρος. 
Από την ενδεκάδα του Λασσάνη εκείνη τη μέρα πέντε παίκτες αργότερα φόρεσαν την φανέλα της Κοζάνης (Παναγιώτης Δαδαμόγιας, Γιώργος Δαδαμόγιας, Γιώργος Παρτώνας, Βασίλης Καπρίνης και Τάκης Πλιάκης). 
ΛΑΣΣΑΝΗΣ: Π. Δαδαμόγιας, Γ. Δαδαμόγιας, Σαρρής (70' Τσιανάκας), Παφίλης, Παρτώνας, Δούρβας, Νιάκας (86' Σιαλβέρας), Γκόβας, Καπρίνης, Τζήμος, Πλιάκης. 
ΚΟΖΑΝΗ (Αντώνης Τρούλιαλης): Μίμτσης, Γκουσγκούνης, Κωνσταντινίδης, Ιτσκος, Αμανατίδης (9' Τσιρέκας), Καλέας, Ποιμενίδης, Δεληγιωργίδης, Δράμαλης (46' Πισλής), Παπαγιαννίδης, Κιουλτζής.

Σχόλια