Ο ΣΜΑΚ Κοζάνης στην εκπομπή Ματιές στα σπορ (συνέντευξη)


Στο west channel και στην εκπομπή Ματιές στα σπορ του Γιώργου Κατσίκα και  σχολιαστή τον Σάκη Τέγο,  βρέθηκαν την Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος  του ΣΜΑΚ Λίτσιος Δημήτρης και ο υπεύθυνος αγωνιστικού Παρχαρίδης Μανώλης. Τα δύο μέλη του ΔΣ  μίλησαν για το σύλλογο και τις δράσεις του.


Αναλυτικά η συνέντευξη  

1.    Πόσα χρόνια ζωής έχει ο σύλλογος  και από πόσα μέλη απαρτίζεται
Απ:  Έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1981 και σήμερα σαν αθλητικό σωματείο έχει 4ο εγγεγραμμένα μέλη.
2.    Ποιες οι δράσεις  σας σαν σύλλογος
Απ: Κυριότερα είναι η διοργάνωση αγώνων αυτοκινήτου, Rally sprint και δεξιοτεχνίες, ενώ παλαιότερα έχουν γίνει και χωμάτινα autocross. Ήρθε επίσης σχολή ασφαλούς οδήγησης του Ιαβέρη το 1994-1995, Στο πολιτιστικό κομμάτι έχουν γίνει συμμετοχές στην αποκριά της Κοζάνης με άρμα, αρθρογραφία κατά καιρούς από μέλη μας σε τοπικές εφημερίδες για θέματα αυτοκινήτου κι αγώνων και με άμεσα αποτελέσματα όπως π.χ. την έναρξη απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων. Το 1993 έγινε ο πρώτος εθελοντικός έλεγχος καυσαερίων στην κεντρική πλατεία.   
3.    Αγώνες και σπριντ που συμμετέχετε και με πόσους οδηγούς
Απ: Πέρυσι πρώτη χρονιά σαν αθλητικό σωματείο είχαμε τέσσερις αθλητές οδηγούς σε αγώνες rally, αναβάσεις και drift  Γκάλφας – Κυπαρισσάς – Καρλιώτης – Βουτάνης . Επίσης έχουμε εφτά κριτές – στελέχη  αγώνων.
4.    Από δω και πέρα τι λέει ο προγραμματισμός
Απ: Φέτος δε θα γίνει rally sprint κοιτάμε για τη διοργάνωση ενός αγώνα drift και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη χρήση του αεροδρομίου για αγώνες επιτάχυνσης (400άρι) τέλος έχουμε προγραμματίσει αγώνα δεξιοτεχνίας  αλλά δεν ανακοινώθηκε ακόμα το σχετικό πρόγραμμα.
5.    Υπάρχει βοήθεια από φορείς Δήμο περιφέρεια κλπ
          Απ: Κάθε χρόνο στηριζόμαστε από τους τοπικούς φορείς στις διοργανώσεις μας. Εδώ και πολλά χρόνια είχαμε τη στήριξη του Δήμου Βελβεντού για τη διοργάνωση του rally sprint. Στις διοργανώσεις μέσα στα όρια του Δήμου Κοζάνης το ίδιο, πχ με τις δεξιοτεχνίες στο χώρο του ΚΤΕΟ και τα rally sprint των  προηγούμενων ετών στην Ποντοκώμη, στη Νέα Νικόπολη και στα auto cross στη χωμάτινη πίστα κάτω από τον Άγιο Ελευθέριο.  
6.    Υπάρχει ομοσπονδία, καλύπτει μέρος εξόδων
           Απ: Από το 2013 υπάρχει αγωνιστική Ομοσπονδία αναγνωρισμένη από την Γ.Γ. Αθλητισμού στην οποία ο ΣΜΑΚ αποτελεί ένα από τα είκοσι ιδρυτικά μέλη. Δεν καλύπτει κάποιο μέρος των εξόδων γιατί δεν έχει καμία κρατική επιχορήγηση επειδή είναι ομοσπονδία με ειδικό καθεστώς.  
7.      Για να γίνει κάποιος μέλος  και να συμμετέχει σε αγώνες  χρειάζεται κάποια διαδικασία .... έκδοση δελτίου .. αγωνιστικών πινακίδων
         Απ: Για να γίνει κάποιος μέλος είναι απλή η διαδικασία. Δύο είδη αθλητικών Δελτίων και μπορεί να γίνει και κριτής. Αγωνιστικές πινακίδες δεν χρειάζονται.
8.     Σε τι επίπεδο βρίσκεται ο νομός μας   όσον αφορά τους αγώνες
Είμαστε στους κορυφαίους οργανωτές αγώνων rally στη Βόρεια Ελλάδα, αφού το rally sprint μετράει κάθε χρόνο στο ανάλογο κύπελλο όπως και η δεξιοτεχνία. Σε επίπεδο Νομού έχει λέσχη και η Πτολεμαΐδα που διοργανώνει το sprint στη Βλάστη με επιτυχία.
9.    Ποιος πρέπει να είναι ο εξοπλισμός  οδηγού - αυτοκίνητου για να πληρεί τους όρους ασφαλείας
        Απ:  Κράνος – κλουβί – πυροσβέσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν στη Λέσχη και να ενημερωθούν αναλυτικά. Η Λέσχη μας βρίσκεται  Μακρυγιάννη 60, τηλ. 2461 036742 κάθε  Πέμπτη και ώρα 9:00 μ.μ. - 11:00 μ.μ.
10. Είναι επικίνδυνο σπορ
Απ:  Φυσικά όχι εάν τηρείς τους όρους ασφαλείας.
11.  Υπάρχει πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού που να φιλοξενεί αγώνες πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων;
Απ:  Μόνο η Σέρρες για αγώνες ταχύτητας. Από κει και πέρα τα drift και οι επιταχύνσεις γίνονται σε αεροδρόμια και μεγάλους κλειστούς στην κυκλοφορία χώρους.  (παρκινγκ – λιμένα κλπ) Είχε γίνει προσπάθεια για πίστα στα ορυχεία της ΔΕΗ, αλλά δεν προχώρησε.


Σχόλια