Τους διαιτητές ποιος θα τους προστατεύσει;

Ένα από τα θέματα που κυριαρχούν τις τελευταίες ώρες στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης, είναι η… κουτουλιά του επόπτη Αντώνη Χαραμπούρα, στον ποδοσφαιριστή του Εθνικού Σοχού Πασχάλη Μισχόπουλο.


Ένα γεγονός που προσωπικά στα τόσα χρόνια δημοσιογραφίας πρώτη φορά έχω να αντιμετωπίσω, το οποίο όμως μπορεί να γίνει η αφορμή να αναδειχθεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που προκύπτει.

Το ζήτημα αυτό, είναι η συμπεριφορά παραγόντων, προπονητών και ποδοσφαιριστών εις βάρος των διαιτητών, οι οποίοι στη λογική ότι κάποιοι τους πληρώνουν, ουκ ολίγες φορές αντιμετωπίζονται με έναν βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο, όπως την περίπτωση του Χαραμπούρα, ο οποίος αναγκάστηκε να ανεχτεί μέχρι και να τον φτύσει ο Μισχόπουλος, με αποτέλεσμα να… εκραγεί και να φτάσει στην πράξη που προέβη.

Τώρα θα μου πείτε ποιος από τους δύο μπορεί να είναι απαράδεκτος… Εγώ θα έλεγα ο ποδοσφαιριστής. Αλλά απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι οι "καημένοι" οι διαιτητές είναι απροστάτευτοι, τόσο από το ίδιο το σύστημα, όσο και από τον Σύνδεσμο και την Επιτροπή Διαιτησίας.

Ο Χαραμπούρας ναι μεν έκανε αυτό που θα έκανε ο κάθε άνθρωπος που προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την προσωπικότητά του, αλλά όπως και να έχει έχασε το δίκιο του. Αυτό για μένα όμως, έρχεται σε δεύτερη μοίρα….

Προτεραιότητα είναι κάποια στιγμή να αναλογιστούν κάποιοι τις ευθύνες τους και να αντικρύσουμε την… πραγματικότητα. Τι ρόλο βαράει ο Σύνδεσμος Διαιτητών και τι κάνει για τα "παιδιά" του; Πως μπορεί να προστατεύσει τα μέλη του από τέτοιες συμπεριφορές; Τι κάνει η Ένωση και η Επιτροπή Διαιτησίας σε τέτοιες περιπτώσεις; Στη λογική ότι πληρώνονται οι διαιτητές μήπως είναι σωστό ακόμη και να τους… πηδήξουμε;

Θα τιμωρήσουμε τον Χαραμπούρα και νομίζουμε ότι θα λυθεί το πρόβλημα; Θα τιμωρήσουμε τον ποδοσφαιριστή και μετά όλα καλά; Το "βόθρο" όσο και να τον αδειάσεις πάλι… βόθρος θα είναι. Πάλι θα βρωμάει… πάλι θα υπάρχει η δυσωδία και η βρώμα που όσα χρόνια και αν περάσουν θα υπάρχει.

Βαριά λόγια μπροστά σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Σίγουρα ο χώρος της διαιτησίας δεν είναι ένας "αγγελικά" πλασμένος χώρος και η ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου έχει αποδείξει το αντίθετο, κάτι που αποδεικνύεται ακόμη και τώρα… Εξυπηρετήσεις, χάρες, δημόσιες σχέσεις και γνωριμίες, συνθέτουν ένα αρκετά… θολό τοπίο στη διαιτησία.

Δεν είναι όμως δυνατόν να τους βάζεις όλους τους διαιτητές στο ίδιο "καζάνι" και να τους μεταχειρίζεσαι σαν να είναι… ζώα. Απροστάτευτα όμως… απροστάτευτα από την ίδια τους την "οικογένεια".

Όταν μια ομάδα ευνοείται ή έχει καλή διαιτησία, σπάνια ή ακόμη και ποτέ δεν θα κάνει παρέμβαση ο Πρόεδρός της σε μία ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή για να συγχαρεί τη διαιτητική τριπλέτα. Και είναι λογικό, γιατί είναι το… αυτονόητο. Το να κάνουν σωστά τη δουλειά τους αυτοί που "διευθύνουν" μία αναμέτρηση.

Στην αντίθετη περίπτωση όμως, όταν μια ομάδα θεωρεί ότι αδικείται, γίνονται λαϊκά δικαστήρια. Πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων "σφάζονται" για το ποιος θα βγει στο… γυαλί να "ξεφωνίσει" τους διαιτητές. Φρικιαστικό θέαμα, αλλά ένα πολύ καλό "θέμα" για εμάς τους δημοσιογράφους. Μας αρέσει η ίντριγκα, γιατί πουλάει. Ζητάμε καθημερινά τέτοια θέματα για να τα προβάλλουμε. Δεν είμαστε ούτε εμείς "άγιοι". Ίσως τις περισσότερες φορές γινόμαστε και "ανθρωποφάγοι". Από εκεί και πέρα όμως, είναι στο χέρι του καθενός από τη "φάρα" μας, να δείξει τι… κουβαλάει στα σκέλια του και να πάρει την πέννα του για να γράψει και να πει την αλήθεια.

Κύριοι, εσείς που διοικείτε ομάδες και θεωρείτε τους εαυτούς σας "θύματα" και τις ομάδες σας αδικημένες, αναζητήστε τις ευθύνες στους εαυτούς σας. Εσείς είστε που ψηφίζετε στις εκλογές των Ενώσεων και εσείς αναδεικνύεται διοικητικά συμβούλια στις ΕΠΣ, που αυτές με τη σειρά τους ψηφίζουν για την ΕΠΟ, που αυτή με τη σειρά της ορίζει ποιοι θα είναι στην ΚΕΔ, που αυτοί με τη σειρά τους είναι υπεύθυνοι για την ελληνική διαιτησία και για το κατά πόσο εκπαιδεύονται σωστά οι διαιτητές τόσο σε τοπικό, όσο και σε Εθνικό επίπεδο.

Όλα τα άλλα που λέτε και "φωνάζετε" στα κανάλια και στα ραδιόφωνα, εγώ τα εκλαμβάνω ως κινήσεις δημοσίων σχέσεων. Αν θέλετε αλλαγή και εξυγίανση του Ελληνικού ποδοσφαίρου και της Ελληνικής διαιτησίας, εφόσον θεωρείτε τους εαυτούς σας "καθαρούς", μπορείτε να… ενεργοποιηθείτε και να είστε ενεργεί στα διοικητικά των Ενώσεων που εκπροσωπείτε. Μην αφήνετε κάποιους άλλους να διοικούν και να γίνονται "τζάμπα" μάγκες…

Αυτοί που είναι και θα παραμείνουν μόνοι και απροστάτευτοι, είναι οι διαιτητές….

Με εκτίμηση
Κώστας Σπυράκης
Αρχισυντάκτης

Pamebala.gr

Σχόλια