Ποδοσφαιρική ομάδα Ολυμπιακός Κοζάνης 1928-2015 (Του Γιάννη Κορκά)

Αφορμή να γράψω για τα 87 χρόνια του Ολυμπιακού Κοζάνης από την ίδρυσή του έγινε αιτία η αποκάλυψη ενός ωρολογίου τσέπης το οποίο μου έδειξαν δύο Κοζανίτες ο Κώστας Δ. Φασνάκης , κειμήλιο από τον πατέρα του, Μήτσιο αυτοκινητιστή και με το παρατσούκλι « Καϊάφας» που ήταν φίλαθλος του Ολυμπιακού και του Θεόδωρου Σταμκόπουλου , γαμπρός επί θυγατέρας του Μιχάλη Κρανιώτη και το ανακάλυψε όπως μου είπε στο σεντούκι της οικογένειας Μιχάλη Ζήση Κρανιώτη, του οποίου ο πατέρας του Ζήσης είχε στην οδό τράντα, παντοπωλείο και ήταν φίλαθλος του Ολυμπιακού.



Ο Ολυμπιακός Κοζάνης ιδρύθηκε το 1928 και τον Απρίλιο του έτους αυτού πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των μελών των αθλητικών συλλόγων της πόλεώς μας στην αίθουσα του Δημαρχείου και αποφασίστηκε η ένωση όλων των μικρών συλλόγων σε έναν σύλλογο που ονομάστηκε Γυμναστικός σύλλογος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ . Για την ποδοσφαιρική ιστορία τα βασικότερα ποδοσφαιρικά στελέχη προήρχοντο από την ομάδα «ΔΟΞΑ» που είχε ιδρυθεί το 1926 και πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Λιόντας συμβολαιογράφος, ο οποίος δυστυχώς πέθανε το 1928 σε ηλικία μόλις 37 ετών. Και μερικά άλλα στελέχη από την ομάδα «ΑΤΛΑΣ» που είχε ιδρυθεί το 1925 και τα παιδιά ήσαν από τη γειτονιά του Δεσποτικού , όπως ονομάζονταν τότε, οι γειτονιές της σημερινής οδού Χαρ. Μεγδάνη , Διογένους και Μητροπολίτου Φωτίου, πρόεδρος ήταν ο Μανώλης Δημουδιάς, που είχε παντοπωλείο στη γειτονιά αυτή. Είναι και δωρητής ενός νηπιαγωγείο στο Δήμο Κοζάνης.

Η γενική συνέλευση ψήφιση το καταστατικό του συλλόγου, και στη συνέχεια εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και το οποίο καταρτίστηκε σε σώμα ως εξής.

Πρόεδρος Μιλτιάδης Τζώνος ,εκδότης εφημερίδος « ΗΧΩ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ». Η εφημερίδα είχε εκδοθεί το 1913 και λειτούργησε μέχρι το 1933. Αντιπρόεδρος Ιωάννης Κοζύρης , δικηγόρος, πρώην Νομάρχης Κοζάνης, γεν. γραμματέας Γεώργιος Καρότσης, δικηγόρος, Γενικός γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής στη Δεκαετία 50-60. Έφορος γυμναστηρίου Κ. Χατζηκωνσταντίνου, καπνέμπορος, ήταν διευθυντής της εταιρείας «Έρμαν-Σπήρερ» γερμανικών συμφερόντων εξαγωγής καπνών. Θεσσαλονικιός σπουδαγμένος στη Γερμανία. Την εποχή εκείνη καλλιεργούνταν στην Κοζάνη πάρα πολλά καπνά , και λειτουργούσαν τρεις μεγάλες καπνοαποθήκες που δουλεύανε πολλοί Κοζανίτες και Κοζανίτισσες. έφορος υλικού Ι. Μανδρέλας, δικαστικός υπάλληλος, Δ/ντής γυμναστηρίου Δ. Κανταρτζής, γυμναστής, γιος του ήταν ο Γ. Κανταρτζής κτηνίατρος και φίλος μας. Μέλη Χρ. Μεσημέρης , χρηματιστής και Ι. Σαρρής. Ο Νομάρχης Κοζάνης Κοκολέτσιος και ο Δήμαρχος Αργύρης Τσουμής εδήλωσαν ότι θα συμπαρασταθούν στο νέο σύλλογο.

Πρώτη σύνθεση της ομάδος του Ολυμπιακού, ήταν οι Χρ. Μπίζιος, έμπορος, Γ.Παύλου, υπάλληλος τραπέζης, Δημ. Γεωργουδάκης, Θεμιστοκλής Λιάνης, πατέρας του Βουλευτή Γιώργο Λιάνη. Δημ. Διάφας Γεωπόνος, Γιάννης Γεωργουδάκης, Χρ, Δέπας , Δικηγόρο, διετέλεσε και Νομάρχη, Κ. Κωτούλας, Βασίλειος Κίτσιος νομικής, Νικ. Ράμνιαλη νομικής, Χαρίλαος Ράμνιαλης, ΟΤΕ , ήσαν παιδιά του καπνέμπορου Ράμνιαλη, Μπόζιος Ιωάννης, Δάσκαλος, Στρατής Γεωργουδάκης Νομίατρος . Αναπληρωματικοί ήσαν οι Κ. Παπασιώπης καθηγητής Γαλλικών, Λογοτέχνης, Πάσχος Γ. Δασάρχης, Φιλώτας Ρεπανάς , ωρολογοποιός, Αλέκος Πλιάκης, εφοριακός, Λάζαρος Σιάπαντας- υποδύονταν τον Σαρλώ στο καρναβάλι της Κοζάνης, προ του ’40, τον συνάντησα στην Αυστραλία το 1993, όπου διέμεινε, Θανάσης Κουτσοσίμος, Δ/ντής της Εθνικής τραπέζης Κοζάνης , Σπύρος Μανιάκας, ταχυδρομικός, Χρ. Βασιλίκας, υπάλληλος του Επιμελητηρίου, Βασίλειος Κουτλιάς εφοριακός, Σωκράτης Μπλιούρας, ιατρός, Αλέξης Αλεξίου εφοριακός, Αλ. Τσιόμης τραπεζικός, Μοιραλής Παν. Αυτοκινητιστής, μετά πήγε στην ομάδα του Μακεδονικού Κοζάνης που ιδρύθηκε και αυτή το 1928 μετά την ίδρυση του Ολυμπιακού. Τον συνάντησα το 1986 στη Βραζιλία, στο Σάο Πάουλο όπου διέμεινε οικογενειακός μαζί με την κόρη του Μαρίτσα παντρεμένη με τον Λάκη Γάτο , απόφοιτο της Εμπορικής σχολής Κοζάνης, που είχε μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής γυναικείων ρούχων στο Σάο Πάουλο και ήταν πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας του Σάο Πάουλο, με μέλη 25 χιλιάδες Ελληνικής καταγωγής.

Από τους ποδοσφαιριστές αυτούς οι περισσότεροι ήσαν φοιτητές και μερικοί μαθητές. Οι οποίοι σταδιοδρόμησαν μετά ως διακεκριμένοι επιστήμονες και ανώτεροι υπάλληλοι. Αναφέρω τους ποδοσφαιριστές με τα μετέπειτα επαγγέλματά τους, που το θεωρώ χρήσιμο για την αναγνώρισή τους και για την τοπική ιστορία καθώς και για τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου.

Αρχηγός της ομάδος ήταν ο Νίκος Ράμνιαλης και προπονητής ήταν ο Μήτσιος Γεωργιάδης.

Η ομάδα του Ολυμπιακού χρησιμοποιούσε για γήπεδο το χώρο του 27ου συντάγματος που ήταν στο σημερινό στρατόπεδο Μακεδονομάχων του Σώματος στρατού. Στη συνέχεια ενοικίασαν το χωράφι των Αφων Παύλου, εκεί που είναι σήμερα ο Δημοτικός κήπος. Το χωράφι το διαμόρφωσαν σε γήπεδο οι φίλαθλοι με φκιάρια και τσαπιά και με άλλα μέσα της εποχής εκείνης και από το 1929 οι αγώνες γινότανε στον χώρο αυτόν. Και κοντά εκεί ήταν και είναι το σπίτι του ευεργέτη Κ. Δρίζη.

Η πρώτη επίσημη συνάντηση του Ολυμπιακού έγινε την 20ην Μαϊου -1928 με την ομάδα «ΔΡΑΣΗ» Τσοτυλίου την οποία κέρδισε με 7-3, εδόθη μεγάλη επισημότητα στον αγώνα. Υποδέχτηκαν την ομάδα του Τσοτυλίου η Διοίκηση του Ολυμπιακού και ο Αρχηγός Ν. Ράμνιαλης έξω από την Κοζάνη και το μεσημέρι προσφέρθηκε γεύμα στο εστιατόριο « ΒΟΣΠΟΡΟΣ», ιδιοκτήτης ήταν ο Π. Γεωργίου Καταγόμενος από τοπ Μοναστήρι. Το εστιατόριο ήταν στον πεζόδρομο εκεί που είναι σήμερα το κατάστημα του Λάτσκου- ξηροί καρποί.

Στον αγώνα δόθηκε μεγάλη επισημότητα, προσκλήθηκαν και παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ιωακείμ, ο Νομάρχης Κοκολέτσιος. Ιερείς, πρώτος ο παπαδημήτρης που ήταν φανατικός φίλαθλος του Ολυμπιακού και του Άρη Θεσσαλονίκης. Ο Δήμαρχος Τσουμής, ο δ/ντής των τριών ΤΤΤ Δυτικής Μακεδονίας Φουρναράκης, ο ιατρός Παπαλεωνίδας, ο υποδιοικητής της Εθνοτραπέζης Άνθος Παπαβασιλείου, ο τραπεζίτης Δ. Μπλιούρας, ο Δ/ντης της εταιρείας έργων Ι. Οικονόμου, που είχε τότε ένα πολύ όμορφο σπίτι πάνω από τη Νομαρχία, ο καπνέμπορος Ράμνιαλης, ο κοσματοπώλης Γεώργιος Θάνος, εγγονός του είναι ο Γεώργιος Μάνος καθηγητής στο πολυτεχνείο του ΑΠΘ και φίλος μας. Ο Γεώργιος Θάνος είχε φκιάσει τα ωρολόγια τσέπης που ανέγραφαν ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και είχαν αγοράσει όλοι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού καθώς και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας. Ήταν μια πολύ καλή προσπάθεια της εποχής εκείνης προβολής του Ολυμπιακού με τα χρυσά ωρολόγια. Πιστεύω να έχουν και άλλοι συμπολίτες μας ρολόγια του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΎ που να βρίσκονται σε κληρονόμους, υιούς και εγγόνια.

Η Φωτογραφία δείχνει το ωρολόγιο που γράφει επάνω ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και η δεύτερη φωτογραφία την ομάδα του Ολυμπιακού που αγωνίστηκε με τη Δράση Τσοτυλίου, δεξιά ο γενικός αρχηγός Κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Τελευταία παρουσία του Ολυμπιακού έγινε το 1999 σε εκδήλωση στο Κοβεντάρειο, όπου και τιμήθηκαν με ειδικό μετάλλιο όλοι οι ποδοσφαιριστές ζώντες και αποθαμένοι από το 1928 μέχρι το 1964, που αγωνίζονταν ως ο Ολυμπιακός, γιατί μετά συγχωνεύτηκαν οι δύο ομάδες ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ και ονομάστηκε η ομάδα ΚΟΖΑΝΗ με δεύτερη ομάδα το ΛΑΣΣΑΝΗ αγωνιζόμενες από το 1965.



- See more at: http://www.kozan.gr/post/204882#sthash.knCrLxm3.dpuf

Σχόλια