Από φέτος κατάργηση στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα του jupm service

Στο τελευταίο Δ.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ. αποφασίστηκε η κατάργηση των jump service σε όλες τις κατηγορίες Παμπαίδων και Παγκορασίδων απο την περίοδο 2015-2016.
Από την πλευρά του Γυμναστικού Συλλόγου Κοζάνης εκτιμούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές παρόμοιες συζητήσεις υπήρξε προβληματισμός για τη σκοπιμότητα ύπαρξης του επιθετικού σέρβις σε πρωταθλήματα των τμημάτων Παγκορασίδων που είναι από τα τμήματα στα οποία ο Σύλλογός μας δίνει βαρύτητα.

 Επίσης συνομιλώντας ο Πρόεδρός μας κ. Δ.Παφίλης  και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου κ. Δ.Τσιόπουλος σε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Γ.Γ. του Γ.Σ.Γρεβενών το φετινό Πάσχα, ο  κ. Κυριάκου, μας αποκάλυψε ότι είναι πολύ προβληματισμένος σχετικά με αυτό το ζήτημα. Συγκεκριμένα έλεγε ότι δε βρίσκει κανένα ενδιαφέρον στο να γίνεται το σερβίς σε μικρές ηλικίες με αυτό το συγκεκριμένο στιλ που αναδεικνύει μεν μια μικρή αθλήτρια όσον αφορά στην τεχνική και στη δύναμή της, αλλά βόλεϊ δεν παίζεται. 

Επίσης ο κ. Κυριάκου μας θύμισε ότι την πρόταση αυτή που μέχρι το Πάσχα δεν είχε ακόμα υιοθετηθεί την υπέβαλαν στη Γ.Συνέλευση της ΕΟΠΕ στην Αθήνα το Μάρτιο οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. της ΕΣΠΕΜ.

Κι εμείς ως μέλη του Δ.Σ. του Γ.Σ.Κοζάνης είχαμε παρόμοιο προβληματισμό αφού παρατηρούσαμε ορισμένες ομάδες πώς έπαιζαν και πώς κέρδιζαν τα παιχνίδια στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Και να που έρχεται η ΕΟΠΕ και δικαιώνει αυτούς τους προβληματισμούς αφού από το επόμενο πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει για την περίοδο 2015-2016 το  jump service δεν θα επιτρέπεται. Υπάρχουν πολλά οφέλη από αυτή την κατάργηση τόσο για τις ομάδες όσο και για τις αθλήτριες που πλέον δεν θα ζορίζονται μυϊκά και τεχνικά για να μάθουν κάτι που επιπλέον τους επιβαρύνει και σωματικά. 

Και όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα της ΕΣΠΕΜ, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτός ο κανονισμός. Έχει εφαρμοστεί στην Κούβα, στην Ιταλία και άλλες χώρες που είναι πολύ μπροστά στα αναπτυξιακά από την Ελλάδα. Οι λόγοι και τα οφέλη των μικρών αθλητριών πολλά. Κατ αρχάς σε αυτές τις ηλικίες δεν πρέπει να αφιερώνεται πολύτιμος προπονητικός χρόνος για την εκμάθηση ενός τόσο προχωρημένου και δύσκολου τεχνικού στοιχείου, στο οποίο έτσι κι αλλιώς πολύ λίγα παιδιά θα ανταποκριθούν. Επιπλέον μένει πίσω η Βασική Τεχνική, κάτι που παρατηρείται  ακόμη και σε αθλήτριες  που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο.

Η δύναμη στην ζώνη του ώμου που χρειάζονται οι νεαροί αθλητές γι αυτή την τεχνική είναι κυρίως γονιδιακή και ελάχιστα είναι αποτέλεσμα της σωστής ενδυνάμωσης με βάρη και ασκήσεις των χεριών. Τα αποτελέσματα της επιβάρυνσης της ωμικής ζώνης σε πολλές νεαρές αθλήτριες που κάνουν πολλά jump service αλλά και παίρνουν μεγάλο επιθετικό βάρος στις ομάδες τους, εμφανίζονται σύντομα με προβλήματα στους τένοντες  υπακάνθιο και υπερακάνθιο κυρίως. Από τους τένοντες των στροφέων των εκείνος που εμφανίζει πιο συχνά ρήξη είναι του υπερακανθίου και αμέσως μετά του υπακανθίου. Στο υψηλό επίπεδο είναι πλέον τεράστιο το ποσοστό των αθλητών που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.

Δεν πρέπει να συγχέεται το καρφί με το σέρβις γιατί μπορεί η τεχνική να μοιάζει αλλά το jump service είναι ένα καρφί με 9-10 μέτρα απόσταση από το φιλέ και απαιτούνται εκτός από δυνάμεις και άριστη τεχνική για την προστασία του ώμου.

Όσο μεγαλώνει η βιολογική αλλά και η προπονητική ηλικία των αθλητριών, αυτές αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο για ασκήσεις προστασίας των ώμων (με λάστιχα, αλτηράκια κ.λ.π.) κάτι που δύσκολα γίνεται στις μικρές ηλικίες λόγω έλλειψης προπονητικού χρόνου και με κίνδυνο για την υγεία των αθλητριών-ταλέντων.

Τέλος στις ηλικίες ανάπτυξης, το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να πέφτει στην εκμάθηση-σταθεροποίηση-αυτοματοποίηση της Βασικής Τεχνικής, από άποψη θεάματος αλλά και διασκέδασης των νέων αθλητριών.

Για αγωνιστικά στιγμιότυπα  1-2 δευτερολέπτων που κρατάει ένα χαμένο σέρβις ή ένας άσσος δε πρέπει να ποντάρονται  τόσα πολλά ώστε  να αλλάζουν το νόημα του παιχνιδιού. Ακόμη και όταν ένα μεγάλο ταλέντο αθλήτρια μικρής ηλικίας τελειώνει ένα σετ ή και ένα ματς οι μόνοι που χαίρονται το παιχνίδι είναι η ίδια και οι γονείς της  στην κερκίδα. Ούτε αντίπαλοι αλλά ούτε και συμπαίκτες. Δηλαδή ποιο είναι το νόημα όταν μια εξειδικευμένη μικρή αθλήτρια με το συγκεκριμένο σέρβις πάρει π.χ. 8 άσους. Παίζεται βόλεϊ; Η απάντηση είναι ΟΧΙ απλά συμπαίκτριες και αντίπαλες παρακολουθούν το show…Ε αυτό από φέτος τελειώνει και πολύ καλά το αποφάσισε η ΕΟΠΕ.
Δελτίο τύπου Γ.Σ.Κοζάνης

Σχόλια