Τρέχει, φτάνει και όλους θα μας τρελάνει ο Τεμόν ΑΕΚ!

Ακούραστος συνεχίζει ο Γιώργος Ζαχαριάδης το ταξίδι του προς την Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Ποντιακή φιλοξενία και λιχουδιές στη Ραιδεστό.


Η 9η ημέρα του ταξιδιού του Γιώργου Ζαχαριάδη προς την Τραπεζούντα ήταν εξίσου εξαντλητική και επίπονη. Το τέλος κάθε ημέρας όμως είναι πάντα γλυκό. Τέτοια γεύση εξάλλου θα έχει και το τέλος του προορισμού.

Ο Ενωσίτης υπερμαραθωνοδρόμος έβγαλε 83 χιλιόμετρα την Τρίτη και το βράδυ έφτασε στο Tekirdağ, την αρχαία Ραιδεστό! Εκεί ο Γιώργος με τους συνοδοιπόρους του απήλαυσε γνήσια ποντιακή φιλοξενία. Στην παλαιά Βισάνθη, όπως είχε ονομαστεί κάποτε η πόλη, συνάντησε τον Μουσταφά απ’την Τόνγια Τραπεζούντας. Πρόκειται για Ελληνόφωνο Τούρκο υπήκοο, ο οποίος ως θύμα της εσωτερικής μετανάστευσης, έφυγε απ’την πάτρια γη και εγκαταστάθηκε εκεί, όπου έχει ανοίξει εστιατόριο, στο οποίο σερβίρει αποκλειστικά ποντιακά εδέσματα και προϊόντα.

Η φιλοξενία ήταν μοναδική, όπως και η επικοινωνία που ήταν μόνο στην ποντιακή διάλεκτο. Ο Ενωσίτης υπερδρομέας πήρε μία μικρή γεύση από Τραπεζούντα, μερικές ημέρες πριν φτάσει στην πρωτεύουσα των Κομνηνών. Ο Γιώργος γεύτηκε χτηνί βούτερον (αγελαδινό βούτυρο), μαντζίρα (γιαούρτι), μιτζίν (μυζήθρα) και πολλές άλλες ποντιακές λιχουδιές. Αυτό όμως που του έδωσε μεγάλη δύναμη, αφού του ξύπνησε αναμνήσεις ήταν άλλο φαγητό.

Ο αδελφός μας έφαγε μουχλαμά, το χαβίτς όπως το λένε στην Τόνγια. Πρόκειται για ένα κρεμώδες πιάτο, το οποίο φτιάχνεται με αγελαδινό βούτυρο, καλαμποκάλευρο, νερό και παρχαροτύρι.

Φυσικά οι δυσκολίες μέχρι τη Ραιδεστό ήταν εξίσου πολλές. Το αυτοκίνητο που συνοδεύει τον Τεμόν ΑΕΚ υπέστη ξανά βλάβη. Η τρύπα στο λάστιχο που είχε πάθει η αποστολή πριν 2ημέρες ήταν πολύ μεγάλη, άνοιξε ξανά και κρίθηκε αναγκαίο να γίνει αλλαγή όλης της ρόδας.

Η καλοκαιρινή ζέστη είναι επίσης ο χειρότερος εχθρός. Όχι μόνο για τον Γιώργο αλλά και για τους συνοδούς του. Τα νεύρα είναι πολλά. Η παρέα συνεχώς τσακώνεται, μαλώνει, σκοτώνεται, αλλά στο τέλος πάντα μονιάζει και τα ξαναβρίσκει.


Έτσι άλλωστε δεν συμβαίνει και στις οικογένειες; Οι μικρές ή μεγάλες εντάσεις δεν χαλούν ποτέ τη χημεία και την αγάπη της φαμελιάς. Το βράδυ της Τρίτης ο Γιώργος με τον Στέφανο και τον Μάκη θα διανυκτερεύσουν σε ένα πολύ ωραίο αλσύλλιο στη Ραιδεστό. Την Τετάρτη στόχος του Τεμόν ΑΕΚ είναι να φτάσει στη Σιλυβρία, την πατρίδα του Αγίου Νεκταρίου και την Πέμπτη στη Βασιλεύουσα, την πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη.

aek-live.gr

Σχόλια