Ο υπηρεσιακός προπονητής της Κοζάνης Σάκης Τζηβαλιός μιλάει στην SportDrama.gr

«Θα είναι ένα παιχνίδι που θα κριθεί στις λίγες φάσεις» 
Με μια προπόνηση νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στο εθνικό στάδιο της πόλης, ολοκληρώθηκε η προετοιμασία των παικτών της Κοζάνης υπό τις οδηγίες του υπηρεσιακού προπονητή Σάκη Τζηκαλιού που επιστρατεύτηκε να καλύψει το κενό της αποχώρησης του Γιάννη Προβίδα και να αποτελέσει την γέφυρα πριν τον ερχομό του Γιάννη Παρασκευά ο οποίος θα πάρει θέση στον πάγκο της ομάδας, επισήμως, από την προσεχή Δευτέρα.

Καθώς όλη την εβδομάδα δεν υπήρξε άλλη ελεύθερη μέρα για ξεκούραση των παικτών, ο Τζηκαλιός έδωσε ρεπό στους παίκτες της Κοζάνης την παραμονή του παιχνιδιού. Μοιραία λοιπόν δεν υπήρχε η ευκαιρία στον φακό της Sportdrama.grνα καταγράψει τις απόψεις τόσο του υπηρεσιακού προπονητή της Κοζάνης όσο και κάποιων από τους παίκτες της ομάδας. Ωστόσο η προσπάθεια που γίνεται για την παρουσίαση μιας πρώτης γεύσης από τον αντίπαλο της Δόξας στην προκειμένη περίπτωση περιορίζεται πλέον σε μια σύντομη τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με τον Σάκη Τζηκαλιό την οποία και σας παραθέτουμε αφού πρώτα γίνει μια σύντομη αναφορά στην ταυτότητα του υπηρεσιακού τεχνικού της Κοζάνης.
-Γεννημένος στις 23/5/1979 στο Δρυόβουνο Κοζάνης, ο Σάκης Τζηκαλιός μεγάλωσε στην Κοζάνη και αγωνίστηκε αρχικά στις ακαδημίες κι έπειτα για λίγο στη μεγάλη ομάδα της πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας. Σπούδασε ΤΕΦΑΑ στο Αριστοτέλειο και αποφοίτησε με ειδικότητα το ποδόσφαιρο. Στη διάρκεια των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη, αγωνίστηκε στη Σουρωτή, στην Επανομή και στους ΗΛΤΕΞ/Λύκους. Στο διάστημα 2005-2008 ήταν προπονητής στα τμήματα Κ-14 μέχρι Κ-17 του Άρη, ενώ στην περίοδο 2012-13 ήταν βοηθός του Γιάννη Παρασκευά και γυμναστής στην Κοζάνη, που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια του ομίλου της στη Δ΄ εθνική.
Ο ίδιος αποχωρώντας τότε για να συνεχίσει στο τιμόνι του Μακεδονικού Κοζάνης, στο τοπικό πρωτάθλημα δεν είχε παραλείψει να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Κοζάνης, Αγάπιο Γαβριηλίδη, «διότι μου έδωσε την ευκαιρία να δείξω τη δουλειά μου».
Μια ανάλογη ευκαιρία του δόθηκε στο ξεκίνημα της εβδομάδας όταν και πάλι ο ίδιος πρόεδρος της Κοζάνης τον έχρισε πρώτο προπονητή της ομάδας, έστω σαν υπηρεσιακό για ένα παιχνίδι, αυτό με την Δόξα.
Με την ιδιότητα του προπονητή της Κοζάνης του ζητήσαμε να μας δώσει την δική του οπτική για την κυριακάτικη αναμέτρηση: «Περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε μια Δόξα η οποία ξέρουμε ότι ειδικά εκτός έδρας είναι πολύ επικίνδυνη. Έχει πολύ γρήγορους παίκτες. Εμείς προετοιμαστήκαμε όσο  γίνεται καλύτερα. Είναι ένα παιχνίδι που ειδικά για λόγους ψυχολογίας πρέπει να το πάρουμε. Πρέπει να αλλάξει η ψυχολογία της ομάδας για να βελτιωθεί και η βαθμολογική της θέση».
Όσο για το ποια θα είναι τα στοιχεία που θα  καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα και τον νικητή της αναμέτρησης, ο νεαρός τεχνικός πιστεύει ότι: «Θα είναι ένα παιχνίδι που θα κριθεί στις λίγες φάσεις. Η δική μας η ομάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη να αντιμετωπίσει έμπειρους αντιπάλους. Πιστεύω ότι θα κριθεί στις «στημένες» φάσεις. Η Δόξα είναι μια ομάδα που δεν ανοίγεται εκτός έδρας. Σε ότι αφορά τις αντεπιθέσεις, εκεί θα εξαρτηθεί από το ποιος θα έχει περισσότερες δυνάμεις».
-Ο Σάκης Τζηβαλιός είναι ένας νεαρός τεχνικός που πραγματικά σε ρόλο …επίστρατου, δύο εβδομάδες μετά τον ερχομό του στην ομάδα, του δόθηκε η αποστολή να αντιμετωπίσει μια ομάδα με το ειδικό βάρος ονόματος όπως αυτό της Δόξας. Ένα σημαντικό φορτίο στην πλάτη του το οποίο καλείται να το αντιμετωπίσει κατάλληλα: «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πριν δύο χρόνια είχα αντικαταστήσει τον Γιάννη Παρασκευά και έπαιξα δύο  παιχνίδια, με Λάρισα και τον Πυρσό Γρεβενών. Πάλι τώρα απέναντι έχω μια ομάδα με ιστορία και ποιότητα, που έχει καλό προπονητή και έμπειρους παίκτες. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν αισθάνομαι πίεση και αυτό γιατί η Δόξα είναι το φαβορί στο παιχνίδι, με βάση την κατάσταση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι δύο ομάδες. Εμείς θα κοιτάξουμε να πάρουμε ότι το δυνατόν καλύτερο από αυτό το παιχνίδι. Προσωπικά έχω ένα σημαντικό πρόβλημα και αυτό είναι ότι είμαι μόλις δύο εβδομάδες στην ομάδα και δεν έχω δει όλους τους παίκτες να παίζουν, Δεν είναι εύκολο να κάνεις τις αλλαγές αν δεν ξέρεις τους παίκτες»
-Ωστόσο θα υπάρχει η βοήθεια από τον Γιάννη Παρασκευά
«Ναι θα είναι και ο Γιάννης (Παρασκευάς)που λογικά θα καθίσει στον πάγκο. Άλλωστε την Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την πρόσληψη του. Εγώ δε θα καθόμουνα στον πάγκο αλλά αφού θα έρθει ο Γιάννης θα καθίσω. Εγώ ήρθα εδώ πριν δύο εβδομάδες για να βοηθήσω τον Γιάννη τον Προβίδα και μετά μου είπαν να κάτσω μόνος. Δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο. Είναι ομάδα Γ’ εθνικής, δεν είναι τοπικό πρωτάθλημα. Ο Γιάννης (Παρασκευάς) έχει μιλήσει και τα έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο. Μιλήσαμε και μαζί και θα συνεργαστούμε. Κάναμε μαζί και την προπόνηση. Θα είναι μαζί μου στον πάγκο αλλά την ευθύνη του αγώνα θα την έχω εγώ. Αυτός θα είναι δίπλα μου και απλά θα κοιτάει. Αλλιώς όπως είπα δεν θα καθόμουν μόνος. Με τον Γιάννη έχουμε συνεργαστεί και παλιότερα και δουλέψαμε καλά και για αυτό θα καθίσω».
-Όσο για το φετινό στόχο της Κοζάνης: «Ο στόχος είναι ένας, η παραμονή στην κατηγορία. Για εμάς είναι ένας δύσκολος και άγνωστος όμιλος όπου παίζουμε πρώτη φορά αφού πέρσι ήμασταν στον δεύτερο. Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό νωρίς, γιατί έτσι θα μπορούσαμε να βάλουμε στην ομάδα και κάποια νέα παιδιά που έχουμε. Όμως ξέρω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση και νομίζω ότι όλα θα παιχτούν μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος».
Όλοι στην αποστολή
Σαν εντός έδρας παιχνίδι, ο Σάκης Τζηβαλιός είχε την δυνατότητα να συμπεριλάβει όλους τους παίκτες στην αποστολή για να τους έχει όλους στην διάθεση του. Την τελική δεκαοκτάδα θα την κάνει γνωστή δύο ώρες πριν το ξεκίνημα της αναμέτρησης. Ωστόσο τρία είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το πρώτο είναι η περίπτωση του Ζαχαριούδη που έχει τράβηγμα στον δικέφαλο και δεν υπολογίζεται ενώ υπάρχουν ο Τσικόπουλος που λόγω ενός αιματώματος έχασε τις προπονήσεις εκτός αυτήν της Παρασκευής και ο Βουτσιώτης με πρόβλημα  στον λαγονοψοϊτη. Αμφότεροι είναι σε καλύτερη κατάσταση και με την εισήγηση του φυσιοθεραπευτή της ομάδας, ο τεχνικός της Κοζάνης θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή αν θα τους συμπεριλάβει στην αποστολή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΡΑΣ


Σχόλια