Συνέντευξη του Χάρη Σαμαρά στον Δημήτρη Θεοδώρου: Μας άξιζε να είμαστε ψηλότερα!

Ο 28χρονος τεχνικός της Θύελλας Φιλώτα μίλησε για την παρουσία της ομάδας του στο πρωτάθλημα του 1ου ομίλου και τους «μπέμπηδες» που αποσπούν το χειροκρότημα των φιλάθλων.


Είναι γεγονός ότι οι ελπίδες της Θύελλας Φιλώτα για αποφυγή του υποβιβασμού δεν... περισσεύουν. Η απόσταση των έξι βαθμών από την 9η θέση, σε συνδυασμό με το «βαρύ» πρόγραμμα που την περιμένει, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της. Παρ' όλα αυτά, η προσπάθεια των «νερατζούρι» είναι τέτοια που αρχικά κεντρίζει το ενδιαφέρον, ακολούθως αποσπά τα εύσημα όλων και που, εν τέλει, προκαλεί τη συμπάθεια, τουλάχιστον στους υγιείς φιλάθλους του πρωταθλήματος.

Ο Χάρης Σαμαράς βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία από τα μέσα του Φλεβάρη, αναλαμβάνοντας πρώτος προπονητής μετά την αποχώρηση του Βασίλη Παπαδόπουλου, στο πλευρό του οποίου εργαζόταν από το ξεκίνημα της σεζόν ως συνεργάτης και γυμναστής. 

Ο 28χρονος Πτολεμαίος, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ και αποφοιτήσας από την Γυμναστική Ακαδημία των Σερρών, είναι αποφασισμένος να το παλέψει με τους «μπέμπηδές» του και... όπου πάει! Μερικά εικοσιετράωρα πριν το ματς με τη Δόξα στη Δράμα, ο Χάρης Σαμαράς παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΩΡΑ των σπορ», μιλώντας για τη φετινή προσπάθεια, τη συνέχεια στο πρωτάθλημα αλλά και τα μελλοντικά σχέδια.


-Χάρη, οι τελευταίες νίκες φανερώνουν ότι θα μπορούσατε να βρίσκεστε πιο ψηλά;

«Θεωρώ ότι η βαθμολογική θέση στην οποία βρισκόμαστε μας αδικεί. Θα μπορούσαμε να έχουμε 6-7 βαθμούς περισσότερους. Έχουμε παίξει πολύ καλό ποδόσφαιρο όλη τη χρονιά και αυτό δεν το υποστηρίζω επειδή είναι η ομάδα μου, αλλά γιατί είναι η αλήθεια. Για κάποιους λόγους αργήσαμε να πάρουμε θετικά αποτελέσματα. Η Θύελλα στηρίζεται σε νεαρά και άπειρα παιδιά. Αυτή η απειρία έβγαινε όταν 'έκαιγε' η μπάλα. Ειδικά σε παιχνίδια που βρισκόμασταν πίσω στο σκορ, δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε. Πλέον, η ομάδα έχει βρει τον τρόπο να μετουσιώνει τις ευκαιρίες που δημιουργει, ενώ και η άμυνα έχει αποκτήσει συνοχή».


-Πριν από μερικές εβδομάδες τη Θύελλα Φιλώτα την είχαν όλοι καταδικασμένη...

«Είναι αλήθεια αυτό! Το ακούγαμε κι εμείς και μπορώ να πω ότι λειτούργησε θετικά στον εγωισμό μας! Κάπου είπαμε να παλέψουμε και για το δικό μας το πρεστίζ. Πλέον, έχουμε πιθανότητες να σωθούμε. Ακόμη, όμως, κι αν δεν τα καταφέρουμε, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε από κάτω τουλάχιστον τρεις-τέσσερις ομάδες, εκτός από τον Εθνικό Σερρών, ώστε να επωφεληθούμε στην περίπτωση που πέσουν λιγότερες ομάδες, όπως έχει ακουστεί. Ίσως φαντάζει δύσκολο, όμως δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει».


-Η ομάδα σου έχει αποκτήσει το προσωνύμιο 'μπέμπηδες'. Πως ζεις την εμπειρία να δουλεύεις με νεαρά παιδιά σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα;

«Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο... άνισο! Δεν μπορεί να συγκριθεί το δικό μας μπάτζετ με εκείνο άλλων ομάδων. Ορισμένες έχουν ποδοσφαιριστή που κοστίζει όσο όλη η δική μας ομάδα! Παρ' όλα αυτά, έχουμε αποδείξει ότι μέσα στο γήπεδο δεν υπάρχει αυτή η διαφορά.
Όσο για μένα, είναι πολύ καλή εμπειρία η φετινή! Είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα για την καριέρα μου να εργάζομαι ως προπονητής σε ομάδα Γ' Εθνικής. Τα παιδιά έχουν δέσει, έχουν γίνει μία παρέα και αυτό βγαίνει στο γήπεδο. Σε αυτό το σημείο, θέλω να τονίσω ότι παίζουν επειδή αξίζουν και όχι επειδή δεν υπάρχουν άλλοι! Είμαι σίγουρος ότι του χρόνου κάποια παιδιά θα παίζουν Β' Εθνική και όλοι οι υπόλοιποι πάλι στη Γ' Εθνική».

(Σε εκείνο το σημείο ρωτήσαμε τον Χάρη Σαμαρά για τις ηλικίες των ποδοσφαιριστών που συνήθως ξεκινούν στην ενδεκάδα και μας παρέθεσε τα παρακάτω νούμερα: 24, 16, 20, 19, 18, 18, 28, 21, 17, 18, 24)


-Η αλήθεια είναι ότι στα εκτός έδρας δεν τα πάτε πολύ καλά. Που οφείλεται αυτή η διαφορετική συμπεριφορά;

«Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι ορισμένα γήπεδα είχαν πολύ κακό αγωνιστικό χώρο, με συνέπεια να μην μπορούμε να αποδώσουμε αυτό που ξέρουμε. Για παράδειγμα, το γήπεδο που παίξαμε με τον Καμπανιακό ήταν πραγματικά χωράφι! Όσο για τη συμπεριφορά μας στα εντός έδρας, έχει βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου γιατί μέσα από τα παιχνίδια αποκτήθηκε η εμπειρία».


-Την Κυριακή σας περιμένει ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια της χρονιάς, όπως είναι αυτό με τη Δόξα στη Δράμα. Υπάρχει δυνατότητα για θετικό αποτέλεσμα;

«Ειναι ένα ματς 'τελικός' για εμάς! Η Δόξα κυνηγάει τη 2η θέση, από όσο γνωρίζω. Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας. Θα πάμε χωρίς άγχος και... ό,τι γίνει! Άλλωστε, όλα τα ματς τα χτυπάμε. Πάντως, δεν υπάρχει άγχος 'ντε και καλά' να σωθεί η χρονιά».


-Στους πόσους βαθμούς εκτιμάς πως πρέπει να φτάσετε για να πετύχετε το θαύμα;

«Νομίζω ότι η γραμμή θα πάει περίπου στους 42-43 βαθμούς. Ίσως να ήταν και χαμηλότερα, όμως η νίκη του Εθνικού Αγιονερίου επί της Καλαμαριάς ανέβασε τον πήχη».


-Έχετε να βγάλετε ένα δύσκολο πρόγραμμα μέχρι το φινάλε. Σκέπτεστε ότι μπορεί να αποδειχθεί θετικό που θα βρείτε βαθμολογικά αδιάφορους τον Άρη και την Καβάλα;

«Δεν πιστεύω ότι θα παίξει κάποιο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση να σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι δύο ομάδες θα παίξουν... χαλαρά. Είναι ιστορικές ομάδες. Ακόμη κι αν παίξουν παιδιά με λιγότερο χρόνο συμμετοχής, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού θα θέλουν να αποδείξουν πράγματα».


-Οι κάτοικοι του χωριού στηρίζουν την ομάδα;

«Το χωριό στηρίζει έμπρακτα και με διάφορους τρόπους την ομάδα. Όμως, είναι γεγονός ότι έχουμε ένα παράπονο από την παρουσία στο γήπεδο...»
-Σε τι κατάσταση βρίσκεται το ποδόσφαιρο της Φλώρινας; Θα μπορούσε να αγωνιστεί κάποια ομάδα σε επαγγελματική κατηγορία;
«Νομίζω πως είναι αρκετά δύσκολο, κυρίως επειδή στον νομό Φλώρινας δεν υπάρχουν άνθρωποι με αυτή την... τρέλα να βάλουν πολλά λεφτά στο ποδόσφαιρο, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Εκτός αυτού, τα γήπεδα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξουν την παρουσία μίας ομάδας σε επαγγελματική κατηγορία».


-Είναι η πρώτη σου εμπειρία ως πρώτος προπονητής. Ποιες είναι οι βλέψεις σου;

«Πρώτα απ' όλα, περιμένω να δω τι θα γίνει με το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, για να γνωρίζω τι αξία θα έχει το πτυχίο που έχει από τα ΤΕΦΑΑ. Θέλω να συνεχίσω στο επάγγελμα, δεν ξέρω μόνο αν θα το κάνω ως προπονητής ή ως γυμναστής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλω να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο, γι' αυτό άλλωστε επέλεξα αυτή την ειδικότητα στα ΤΕΦΑΑ. Θα κοιτάξω να παραμείνω στη Γ' Εθνική, να αποκτήσω εμπειρίες κάποια χρόνια και με τη δουλειά μου να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ».


Σχόλια