Η βοήθεια του δήμου στον ερασιτεχνικό αθλητισμό δεν είναι παροχή...Ειναι υποχρέωση | του Γιώργου Κατσίκα

Ο  Αθλητισμός  είναι υπόθεση παιδείας, πολιτισμού, σωματικής και ψυχικής υγείας Πρέπει να αποτελεί κορυφαία επένδυση της Διοίκησης του Δήμου γιατί είναι  κοινωνικό αγαθό και η επιτυχία μιας πολιτικής στον αθλητισμό με κοινωνικό χαρακτήρα κρίνεται από τον αριθμό των δημοτών που εντάσσονται και συμμετέχουν σε οποιασδήποτε μορφής αθλητική δραστηριότητα.

Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη  βαρύτητα  στον αθλητισμό και ο  συνδυασμός" Μετάβαση για το δήμο " είναι αποφασισμένος να τη  δώσει 
Ο τομέας του αθλητισμού αποτελεί για τον συνδυασμό μας κυρίαρχη προτεραιότητα και το έργο μας πρέπει να εστιάζεται  στα εξής:

 α) Σεβασμός στο ρόλο του Σωματείου, αλλά σεβασμός και στον πολίτη που θέλει ναι αθληθεί.

β) Υλοποίηση προγραμμάτων άθλησης για όλους
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή του αθλητισμού, ιδίως του μαζικού αθλητισμού, με στρατηγικό σχεδιασμό και με κατάλληλες υποδομές που να υποκινούν τους δημότες να ενταχθούν στα προγράμματά της

γ) βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την ορθολογική διαχείριση τους.
Η κατάσταση των γηπέδων  και των χώρων άθλησης  δεν είναι πάντα καλή και τα παράπονα των συλλόγων αλλά και των πολιτών   δεν λείπουν.

Σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου,να συνταχθούν μελέτες, επισκευής, εκσυγχρονισμού και εμπλουτισμού των υπαρχουσών αθλητικών υποδομών του Δήμου, έτσι μέχρι την εξάντλησή της θητείας μας, να έχει αποκτήσει ο Δήμος Κοζάνης βελτιωμένες  εγκαταστάσεις σύμφωνα  με τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων 

γ) Στήριξη του ερασιτεχνικού αγωνιστικού και σωματειακού αθλητισμού.
 Η στήριξη του ερασιτεχνικού σωματειακού αθλητισμού είναι υποχρέωση της τοπικής
αυτοδιοίκησης.
Τα τελευταία χρόνια της κρίσης δεν δίνονται επιχορηγήσεις από τη Γ.Γ.Α. προς τα σωματεία πλέον, σπανίζουν δε και οι χορηγοί. 

Ο Δήμος επομένως έχει την υποχρέωση, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να στηρίζει  τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ,ύστερα από  καταγραφή και αξιολόγηση του έργου, της προσφοράς, της ιστορίας του κάθε σωματείου καθώς και άλλων κριτηρίων που θα καθορισθούν.

δ)Στενή συνεργασία Δήμου  αθλητικών ενώσεων 
Απαιτείται η στενή συνεργασία Δήμου αθλητικών  Ενώσεων    
Η δημοτική αρχή πρέπει να ενθαρρύνει και να πείθει τις τοπικές ενώσεις και τα σωματεία στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων (πανελλήνιους αγώνες, αθλητικά συνέδρια κ.λ.π.) και να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής. Προκειμένου όμως να χρηματοδοτήσει (στο μέτρο του δυνατού πάντα ) τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει πρώτα να τις αξιολογεί και να επιλέγει εκείνες που θα εξασφαλίζουν μεγάλη συμμετοχή αθλητών, προπονητών, παραγόντων, φιλάθλων κ.λ.π., ώστε, εκτός των άλλων, να ωφελείται και η «αγορά» της πόλης μας.


Σχόλια