Η νέα καριέρα του Κώστα Κουλίδη στην αγγλική Μπέρμιγχαμ (φωτο)

Λάρισα, Αναγέννηση Επανομής, Εορδαϊκός, Αναγέννηση Καρδίτσας, Βατανιακός είναι πέντε από τους βασικούς «σταθμούς» του Κώστα Κουλίδη στα ελληνικά γήπεδα, σε Φούτμπολ Λιγκ και Γ΄ Εθνική.

Ο 29χρονος μέσος από την Πτολεμαΐδα, που την τελευταία τριετία διαμένει στην Αγγλία, μίλησε στον soccerpractor για το νέο ξεκίνημα που επιχειρεί στην καριέρα του, όχι ως παίκτης αυτή τη φορά, αλλά ως φυσικοθεραπευτής στην Μπέργμιχαμ Σίτι, στη Β΄ κατηγορία (κυρίως στις ακαδημίες), με μεγάλο επιστημονικό δίκτυο αποκατάστασης, εξειδίκευση, τεχνογνωσία και σχέδια για ανάλογη σταδιοδρομία στην Ελλάδα. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Κουλίδη:

Από τη Football League Ελλάδος στη Β κατηγορία Αγγλίας και τη Μπέρμιγχαμ Σίτι. Ποια ήταν η πορεία σου αυτά τα χρόνια;

"Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια σε επαγγελματικές κατηγορίες στην Ελλάδα αποφάσισα πως ήταν καιρός να αλλάξω πλεύση και να ακολουθήσω την άλλη μου μεγάλη αγάπη, τη φυσικοθεραπεία. Η απόφασή μου αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη. Είχα επενδύσει πολλά χρόνια και πολύ ιδρώτα για το ποδόσφαιρο.

 Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο στα 6 μου και σταμάτησα στα 26, που σημαίνει πως για 20 χρόνια ζούσα τη ζωή του ποδοσφαιριστή. Η ρουτίνα μου, ο τρόπος ζωής και τα όνειρά μου γυρνούσαν μόνο γύρω από το ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, έτυχε να περάσω τα καλύτερα ποδοσφαιρικά μου χρόνια στην εποχή της κρίσης στην Ελλάδα. 

Και όλοι οι ποδοσφαιριστές γνωρίζουν πόσο δύσκολα ήταν αυτά τα χρόνια. Συνεπώς μετά από 10 χρόνια στις επαγγελματικές κατηγορίες, και ενώ έβλεπα πως το βήμα προς τη μεγαλύτερη κατηγορία δεν ερχόταν, έπρεπε να φερθώ ρεαλιστικά και να αποφασίσω για το μέλλον μου. 

Ήμουν τυχερός γιατί είχα γονείς οι οποίοι μου μετέδωσαν τη σημασία του σχολείου και των σπουδών. Το ποδόσφαιρο δεν ήταν μονόδρομος για μένα. Δυστυχώς πολλοί ποδοσφαιριστές δεν έχουν αυτή την επιλογή".



Οπότε αποφάσισες να φύγεις στο εξωτερικό και να ακολουθήσεις τις σπουδές σου;
"Ναι. Είχα ήδη τελειώσει φυσικοθεραπεία στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισα να φύγω για τη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα το Μπέρμιγχαμ ώστε να ακολουθήσω μεταπτυχιακές σπουδές. Τέλειωσα μάστερ με εξειδίκευση στις μυοσκελετικές παθήσεις και το manual therapy και στη συνέχεια ξεκίνησα να δουλεύω στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) καθώς και ιδιωτικά. 

Τους τελευταίους μήνες μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω ως φυσικοθεραπευτής για την ακαδημία της Μπέρμιγχαμ Σίτι η οποία αγωνίζεται στην Championship της Αγγλίας. Η εμπειρία έως τώρα είναι εξαιρετική. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να ασχολείσαι με ποδοσφαιριστές σε αυτό το επίπεδο. Λόγω του παρελθόντος μου ως ποδοσφαιριστής νιώθω ‘’σαν στο σπίτι μου’’. Όταν έχεις βιώσει ο ίδιος τους περισσότερους από τους τραυματισμούς που βιώνει ένας ποδοσφαιριστής είναι πολύ ευκολότερο να κάνεις την αποκατάστασή του".


Πως είναι το επίπεδο μια αγγλικής ομάδας σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα; 

"Το βασικό κομμάτι διαφοράς νομίζω είναι τα οικονομικά μεγέθη που επενδύονται στις ομάδες. Για παράδειγμα για μια απλή προπόνηση ενός τμήματος της ακαδημίας μπορεί να υπάρχουν στο γήπεδο 5-6 άτομα του προπονητικού επιτελείου. 

Ο βασικός προπονητής ο οποίος είναι ο manager της ομάδας, ο βοηθός του, ο γυμναστής, ο προπονητής τερματοφυλάκων, ένας άνθρωπος ο οποίος αναλύει το τακτικό κομμάτι της προπόνησης και ο φυσικοθεραπευτής. 

Πράγμα που σημαίνει πως η ομάδα πληρώνει 6 άτομα για να βρίσκονται στην προπόνηση παιδιών ηλικίας 11-12 ετών. Καταλαβαίνεις τη σημασία που δίνουν οι αγγλικές ομάδες στις ακαδημίες και στην ανάπτυξη αυτών των παιδιών. Επίσης φαντάζομαι πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην ποιότητα (και στην ποσότητα) των γηπέδων. Σε μια χώρα που βρέχει τις 300 απο τις 365 ημέρες το χρόνο τα γήπεδα τους είναι… χαλιά. 

Είναι εντυπωσιακό το πόσο βαρύτητα δίνουν οι Άγγλοι στον κάθε ποδοσφαιριστή μεμονωμένα από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Ο στόχος τους είναι να καλύψουν κάθε ανάγκη του ποδοσφαιριστή ώστε αυτός να είναι αφοσιωμένος μόνο στο ποδόσφαιρο και στην εξέλιξή του. Βλέπω πράγματα που θα ζήλευα πάρα πολύ αν ήμουν ακόμα ποδοσφαιριστής". 


Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια; Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

"Βρίσκομαι στην Αγγλία τα τρία τελευταία χρόνια. Το πλάνο μου είναι να μείνω ακόμα έναν χρόνο και έπειτα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Προσπαθώ να πάρω όσες περισσότερες γνώσεις και εμπειρία γίνεται ώστε όταν επιστρέψω στην Ελλάδα να μπορώ να προσφέρω κάτι διαφορετικό. Ο στόχος μου είναι να ανοίξω ένα κέντρο φυσικοθεραπείας και αθλητικής αποκατάστασης. Αγαπώ να θεραπεύω αθλητές κάθε ηλικίας. 

Αυτή τη στιγμή πέρα από τους ποδοσφαιριστές εξειδικεύομαι σε τραυματισμούς που αφορούν δρομείς και αναρριχητές. Το μεγάλο μου όνειρο, αν ρωτάς, είναι να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι ώστε να χτίσουμε μια πιο υγιή κοινωνία. Είναι κρίμα να έχουμε αυτό το υπέροχο σώμα σαν άνθρωποι και να το περιορίζουμε σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής με συνέπεια την ανάπτυξη μυοσκελετικών και κάθε άλλου είδους προβλημάτων. 

Βασικό κομμάτι είναι η εκπαίδευση, γι αυτό και εγώ προσπαθώ με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και μέσω του σαιτ που έχουμε δημιουργήσει (Your Physio Network) να πληροφορήσω τον κόσμο ώστε να κατανοήσει το πρόβλημα του και να κάνει επιλογές που θα τον βοηθήσουν μακροπρόθεσμα". 

πηγή: soccerpractor

Σχόλια