Η μπάλα στη σέντρα… . Η 26η Οκτωβρίου 1863

Η μπάλα στη σέντρα… . Η 26η Οκτωβρίου 1863 θεωρείται η επίσημη ημερομηνία γέννησης του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Από τότε μέχρι και σήμερα κύλησαν 156 χρόνια με τη «στρογγυλή θεά» να συνεχίζει να μαγεύει και να καθηλώνει και είναι μία ευκαιρία με αφορμή τα σημερινά γενέθλια να φωτίσουμε πτυχές από τον «βασιλιά των σπορ».



Το ποδόσφαιρο ήταν μία ιδέα που ξεκίνησε στην Αγγλία, όταν αντιπρόσωποι των σωματείων (Forest, NN Kilburn, Barnes, War Office, Crusaders, Perceval House, Blackheath, Crystal Palace, Blackheath, Kensington School, Surbiton και Blackheath Schoo) έδωσαν ραντεβού στην… ταβέρνα των «Freemasons» και εκεί ίδρυσαν τον Σύλλογο Ποδοσφαίρου (Football Association). Μετά από πολλές συζητήσεις αλλά και προτάσεις που κατατέθηκαν, οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν σ' ένα γενικό κανονισμό πειθαρχίας, που καθόριζε, μεταξύ άλλων, ότι η μπάλα πρέπει να παίζεται μόνο με τα πόδια ενώ στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους οι προτεινόμενοι κανόνες έγιναν μάλιστα και επίσημα δεκτοί. 


Ο αρχαιότερος  θεσμός στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου θεωρείται το Κύπελλο Αγγλίας που διεξήχθη για πρώτη φορά το 1871, όπου στον τελικό αγωνίστηκαν οι Γουόντερερς απέναντι στους Ρόιγιαλ Ιντζινίαρς, με τους πρώτους να επικρατούν με 1-0 και να κατακτούν το τρόπαιο. Εκείνη την εποχή ήταν που ορίστηκε ότι ο τερματοφύλακας μπορεί να πιάνει την μπάλα με τα χέρια ενώ το 1872 στη Γλασκώβη είχαμε τον πρώτο διεθνή αγώνα μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες χωρίς τέρματα.


Πολύ σύντομα το ποδόσφαιρο διαδόθηκε στην ηπειρωτική Ευρώπη, με το πρώτο μη βρετανικό σωματείο να είναι η «Αβρ Α. Κ.» της Χάβρης (1872). Το 1882 οι τέσσερις βρετανικές ομοσπονδίες ίδρυσαν το Διεθνές Συμβούλιο, (International Board), που κωδικοποίησε τους κανονισμούς και το 1893 ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Διαιτητών της Αγγλίας.

Στο μεταξύ, το ποδόσφαιρο διαδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα στη Λατινική Αμερική, κυρίως από Άγγλους ναυτικούς και υπαλλήλους εμπορικών εταιριών και Το 1893 είχαμε την ίδρυση της Ποδοσφαιρικής  Ομοσπονδίας της Αργεντινής. Στη συνέχεια ακολούθησαν η ιταλική (1898), γερμανική (1900), Ουρουγουάης (1900), Βελγίου (1895), Δανίας (1879), Ελβετίας (1895), Ισπανίας (1905), Νέας Ζηλανδίας (1891), Νότιας Αφρικής (1892), Ουγγαρίας (1901) και Σουηδίας (1906).


Όσο για τους αρχικούς κανόνες του ποδοσφαίρου, αυτοί ήταν οι εξής.
1. Το μέγιστο μήκος του γηπέδου θα είναι 200 γυάρδες και το μέγιστο πλάτος θα είναι 100. Τόσο το μήκος όσο και το πλάτος θα σημαδεύονται με σημαίες. Το τέρμα θα είναι μεταξύ δυο όρθιων δοκών απόστασης 8 γυαρδών, χωρίς καμιά ταινία η δοκό να τα διασταυρώνει.

2. Με το στρίψιμο του νομίσματος, οι αντίπαλες ομάδες θα επιλέγουν εστίες και ο αγώνας θα ξεκινάει με ένα λάκτισμα από το κέντρο του γηπέδου, από την ομάδα που έχασε στο στρίψιμο. Η αντίπαλη ομάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 10 γυάρδων από την μπάλα, μέχρι να γίνει η σέντρα.

3. Μόλις επιτευχθεί ένα τέρμα, η ομάδα που το δέχτηκε υποχρεούται να κάνει σέντρα. Αμέσως μετά την επίτευξη κάθε τέρματος, οι δύο αντίπαλες ομάδες θα πρέπει να αλλάζουν εστίες.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ - sport-chicas.gr

Σχόλια