Στον «πάγο» η επανέναρξη: Μόνο ατομικές προπονήσεις, χωρίς κόσμο πλέον οι αγώνες


Ούτε λέξη για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας και των πρωταθλήματων στο διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Καμία αναφορά δεν έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του για την επιστροφή της κανονικότητας στον αθλητισμό.

Τα πρωταθλήματα και η αθλητική δραστηριότητα μένουν στον «πάγο» καθώς το μόνο που ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό ήταν πως «κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας».

Αυτό σημαίνει πως στην κυβέρνηση δεν σκέφτονται και τοσο έντονα την επιστροφή στη δράση, ενώ έγινε ξεκάθαρο πως ακόμα κι αν οι ειδικοί δώσουν το Ok οι αγώνες θα είναι χωρίς θεατές. Τα κεκλεισμένων των θυρών μάλιστα θα ισχύσουν και για την επόμενη σεζόν και μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊο.

Παράλληλα γνωστοποιήθηκε πως μόνο η ατομική προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται κατά την πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό αποσαφηνίστηκε κατά την ευρεία τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης με τους εκπροσώπους της αθλητικής οικογένειας, με τη συμμετοχή και της νεοσύστατης Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής Αθλητισμού.

Η επανεκκίνηση των ομαδικών προπονήσεων (αρχικά σε ανοιχτά γήπεδα και αρκετά αργότερα στις κλειστές εγκαταστάσεις) θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο, αν και οι ομοσπονδίες των ομαδικών αθλημάτων αιτήθηκαν να δοθεί η δυνατότητα στους αθλητές να ξεκινήσουν από την προσεχή εβδομάδα προγράμματα, έστω και ατομικά, προς ανάκτηση της φυσικής κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρενέβη και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και των αποστάσεων, ενώ απέκλεισε κάθε πιθανότητα μαζικών συγκεντρώσεων σε αθλητικούς χώρους. Επισήμανε, ακόμη, ότι η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού θα είναι αυτή που θα λαμβάνει της αποφάσεις για την επανεκκίνηση ή μη αθλητικών δραστηριοτήτων.

Για την ώρα το «βάρος» έπεσε στον τομέα του εμπορίου και της παιδείας, για τη σταδιακή επιστροφή, με τον αθλητισμό να μπαίνει σταδιακά στη δεύτερη φάση της επιστροφής και πάντα υπό την αυστηρή επίβλεψη της επιστημονικής ομάδας.

Τα παραπάνω – για τις προπονήσεις – επεσήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του και πλέον όλοι οι αρμόδιοι φορείς, καλούνται να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα στον ελληνικό αθλητισμό και να καταρτίσουν πλάνο βιωσιμότητας για τα αθλήματα και τους συλλόγους. Η επόμενη ημέρα είναι κρίσιμη για να μην πληγεί βάναυσα ο αθλητισμός της χώρας από τη βαθιά κρίση που έχει επιφέρει ο κορονοϊός.

mikriliga.


Σχόλια