Καστοριά: Η πορεία προς τον τελικό ...... 40 χρόνια μετά!!! | φωτο

Καστοριά: Η πορεία προς τον τελικό ...... 40 χρόνια μετά!!! 



Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 1979
ΕΘΝΙΚΟΣ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ 0-1 (στην παράταση)
Η καλή μέρα από το πρωί φάνηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη, όπου η Καστοριά, έχοντας τις απουσίες του Παράσχου και του Σιάντση και με λιγοστές τις ελπίδες για πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου αντιμετώπισε τον Εθνικό. Η Καστοριά έπαιξε αμυντικά επί 90΄ και δέχθηκε το ανελέητο σφυροκόπημα των παικτών του Εθνικού, που κυνήγησαν με κάθε τρόπο το γκολ και μάλιστα είχαν και δύο δοκάρια με τους Λαμπρινό (15′) και Παπαδόπουλο (38′). Στην ημίωρη παράταση που ακολούθησε οι παίκτες του Εθνικού συνέχισαν να πιέζουν και είχαν άλλα δύο δοκάρια με τον Ρομπέρτο Καλκαντέρα (100΄, 105΄). Στο 114΄όμως ο Μπεργελές με δυνατό σουτ νίκησε τον Μουκέα και ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, κάνοντας το 0-1. Στο υπόλοιπα έξη λεπτά που απέμειναν ο Εθνικός το μόνο που κατάφερε ήταν να έχει το πέμπτο του δοκάρι με τον Μητρόπουλο (118΄). Διαιτητής ήταν ο κ. Χρυσοβέργης του Σ. Δ. Π. Πατρών.

Οι συνθέσεις :

ΕΘΝΙΚΟΣ: Μουκέας, Σταμάτης Δ., Αρμόδωρος, Σιώκος, Παπαδόπουλος, Τσαλαμάγκας, Κωτίδης, Λαμπρινός (75΄Ρομπέρτο Καλκαντέρα), Μητρόπουλος, Διαμαντόπουλος, Καραϊσκος.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Ερμείδης, Αλεξιάδης, Αγόρου, Σιαπανίδης, Σημαιοφορίδης, Παπαβασιλείου Γρ., Κόπανος, Μπεργελές, Ρομπέρτο (73΄Χουνουζίδης), Γιάχα (75΄Αναγνώστου), Τσιρώνης.

Μετά το παιχνίδι οι δύο τεχνικοί Φράνκ Μπλάγκστοουν και Κάζιμιρ Γκόρσκι δήλωσαν τα εξής:

ΜΠΛΑΓΚΣΤΟΟΥΝ: » Δεν μπορούσαμε να τα βάλουμε με το Θεό»

ΓΚΟΡΣΚΙ: » Τέτοιο παιχνίδι ούτε που μπορούσα να το φανταστώ. Μόνο στο Γουέμπλεϊ αντίκρυσα τέτοιο φαινόμενο , όπου η Πολωνία δέχθηκε ένα τρομερό σφυροκόπημα απο την Αγγλία και όμως κατόρθωσε να φύγει η ομάδα μου από το γήπεδο εκείνο ισόπαλη με 1-1.»

* Χαρακτηριστικό αυτού του παιχνιδιού ήταν η ενέργεια του προπονητή του Εθνικού να επισκεφτεί τα αποδυτήρια της Καστοριάς και να «τριφτεί» πάνω στον Ερμείδη. Όταν έκπληκτος ο τερματοφύλακας μας τον ρώτησε τι κάνει, εκείνος του απάντησε «Προσπαθώ να κολλήσω λίγη τύχη».

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 1980
ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΚΑΒΑΛΑ 2-0
Παίζοντας απλό και μεθοδικό ποδόσφαιρο η Καστοριά έφτασε με χαρακτηριστική άνεση στη νίκη και στη νέα πρόκριση.
Η Καβάλα έφυγε από την Καστοριά , χάνοντας μόνο με 2-0, γιατί είχε κάτω από τα δοκάρια της έναν εκπληκτικό Παναγιώτη Κοϊβέρογλου, που στέρησε από τους Καστοριανούς φιλάθλους την χαρά του γκολ άλλες τέσσερις φορές, όταν έκανε καταπληκτικές αποκρούσεις σε σουτ του Λιόλιου (6΄, 60΄,71΄) και του Σημαιοφορίδη (41΄).
Τα γκολ της νίκης πέτυχαν οι Μπάκης στο 47΄, που δέχθηκε την μπαλιά από τον Λιόλιο και απέφυγε τον Ρήγα και την έξοδο του Κοϊβέρογλου και ο Ρήγας (αυτογκόλ) στο 61΄.
Διαιτητής του αγώνα ήταν ο κ. Μπαλλής (Βουτσαράς-Πασιόπουλος) του Σ. Δ. Π. Αθηνών.

Οι συνθέσεις:
ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σαργκάνης, Αλεξιάδης, Σιαπανίδης, Κόπανος (70΄Στολτίδης), Καπουσούζης, Παράσχος, Χουνουζίδης (46΄ Μπάκης), Παπαβασιλείου, Λιόλιος, Σημαιοφορίδης, Τσιρώνης.

ΚΑΒΑΛΑ: Κοϊβέρογλου, Τσιόλας, Λεμονίδης, Καπετανίδης, Ρήγας, Καλαϊτζίδης, Κάκαλης, Παπαδόπουλος, Φιλιππίδης, Τριανταφυλλίδης, Ανθουλάκης (53΄ Κοντογεωργίου)

* Κόπηκαν 1.701 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 331.988 δραχμές.


Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 1980
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ 1-5

Μέσα στο "φλογισμένο" Λουτράκι η Καστοριά πέτυχε την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της στην πορεία της στο κύπελλο Ελλάδας. Με ένα φανταστικό τρόπο η ομάδα μας πέρασε μέσα από το αφιλόξενο Λουτράκι, οι παίκτες του οποίου κυνηγούσαν τα πόδια των παικτών μας, παρά τη μπάλα.
Ευτυχώς που υπήρξε ο εξαιρετικός διαιτητής κ. Γιαννακουδάκης, που μπόρεσε και κράτησε το παιχνίδι όσο το δυνατόν σε αθλητικά πλαίσια.
Από την πλευρά της η Καστοριά αν και βρέθηκε να χάνει από το 12' , όταν οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο σκορ με τον Μαριόλη, το σουτ του οποίου κτύπησε στον Καπουσούζη και ξεγέλασε τον Σαργκάνη κατόρθωσε να ανταποδώσει το τέρμα αυτό, με πέναλτυ του Τσιρώνη στο 28΄. Το πέναλτυ το κέρδισε ο Κόπανος, που ανατράπηκε από τον Μαριόλη. Στο 44΄ο Τσιρώνης με κεφαλιά , ύστερα απο κόρνερ του Χουνουζίδη έδωσε την πρωτοπορία στην ομάδα μας (1-2), το οποίο έμελλε να είναι και το σκορ του α΄ ημιχρόνου.
Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε άρδην. Η ομάδα μας πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και μετέτρεψε το παιχνίδι σε αγωνιστικό μονόλογο. Έτσι στο 57' ο Λιόλιος ανατράπηκε από τον Μπιρτζίκη και το πέναλτυ που δόθηκε το κτύπησε εύστοχα ο Τσιρώνης και έκανε το 1-3. Στο 66΄ ο Κόπανος με μπάσιμο στην περιοχή και σουτ έκανε το 1-4, για να κλείσει το σκορ στο 88΄ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου με σουτ. Στο 45΄αποβλήθηκε ο Χριστοδούλου με κόκκινη κάρτα για επικίνδυνο παίξιμο. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο κ. Γιαννακουδάκης του Σ. Δ. Π. Πειραιά.

Οι συνθέσεις:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ: Στέφας, Μπόρτζης, Σκλιάς, Μαριόλης, Καρπέλης, Χριστοδούλου, Μπιρτζίκης, Παπανικολάου (60΄ Βιτούλης), Μπεκιάρης, Καρσιώτης, Μαυρογόνατος (73΄Θηβαίος).

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σαργκάνης, Καπουσούζης, Αλεξιάδης, Παπαβασιλείου, Παράσχος, Σιαπανίδης, Κόπανος, Σιάντσης, Χουνουζίδης (70΄Στολτίδης), Λιόλιος (57΄Δίντσικος), Τσιρώνης.


ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ Τετάρτη 5 Μαρτίου 1980

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΛΑΡΙΣΑ 1-0
Μετά από ένα δυνατό και αμφίρροπο παιχνίδι η Καστοριά κέρδισε την Λάρισα με 1-0, στο πρώτο παιχνίδι της προημιτελικής φάσης κυπέλλου Ελλάδας. Η Καστοριά δεν μπόρεσε να πιάσει το γνωστό της καλό παιχνίδι και έφθασε λίγες φορές στο τέρμα της Λάρισας, η οποία παρουσιάστηκε με γεροδεμένη άμυνα, που δεν άφηνε κανένα περιθώριο αντίδρασης.
Στο 75΄ο συνήθης ύποπτος Τάκης Τσιρώνης με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Παπαδόπουλου, πετυχαίνοντας το 1-0 και σκορπώντας θύελλα ενθουσιασμού στους φιλάθλους της Καστοριάς. Στο 84΄η ομάδα μας διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο να δεχθεί τέρμα, αλλά ευτυχώς ο Χάντζιαμπιτς αστόχησε από πλεονεκτική θέση.
Διαιτητής του αγώνα ήταν ο κ. Πλατόπουλος του Σ. Δ. Αθηνών, ο οποίος έπαιξε τραυματίας στα τελευταία 20΄περίπου, αφού είχε πάθει κράμπα.

Οι συνθέσεις:
ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Ερμείδης, Αλεξιάδης, Αγόρου, Σιαπανίδης, Χουνουζίδης, Παράσχος, Δίντσικος, Στολτίδης (46΄Παπαδόπουλος), Λιόλιος (46΄Βοϊτσίδης), Παπαβασιλείου, Τσιρώνης.
ΛΑΡΙΣΑ: Παπαδόπουλος, Σελιώνης, Ράμμος, Δράμαλης, Γκαλίτσιος, Αργυρούλης, Μαλουμίδης(46΄Βουρούκος), Σπασόφσκι, Χάτντζιαμπιτς, Ανδρεούδης, Βαλαώρας.

* Κόπηκαν 3.683 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 790.000 δρχ. Οι 1.000 περίπου οπαδοί ήταν Λαρισαίοι.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ
Τετάρτη 26 Μαρτίου 1980
ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ 1-1

Μέσα σε ένα ασφυκτικά γεμάτο γήπεδο η Καστοριά στάθηκε όρθια απέναντι στην γηπεδούχο Λάρισα που ήθελε πάση θυσία την νίκη και την πρόκριση. Η Λάρισα έπεσε πάνω στην ομάδα μας με αποφασιστικότητα με στόχο "να την κάνει κομμάτια", μια και το 1-0 του πρώτου αγώνα ήταν ένα ρευστό σκορ και μπορούσε να ανατραπεί πάρα πολύ εύκολα.
Η έξυπνη τακτική που ακολούθησε ο Σάββας Βασιλειάδης, στήνοντας την ομάδα μέσα στο γήπεδο με ωραίο τρόπο έφερε το αποτέλεσμα της, μόλις στο 17΄. Ο Δίντσικος αφού δέχθηκε από αριστερά τη σέντρα του Σημαιοφορίδη, απέφυγε την άμυνα της Λάρισας και με ωραίο δεξί σουτ "πάγωσε" το Αλκαζάρ και έγραψε το 0-1, βάζοντας υποθήκη για την παρουσία της Καστοριάς στην ημιτελική φάση. Η συνέχεια του αγώνα ανήκει ολοκληρωτικά στον τερματοφύλακα μας Παρουσιάδη, ο οποίος έχοντας παράδοση καλών εμφανίσεων μέσα στη Λάρισα, "κατέβασε κυριολεκτικά τα ρολά" και ήταν ο "φύλακας άγγελος" της εστίας μας, έχοντας στο ενεργητικό του σωρεία σπουδαίων επεμβάσεων.
Η μοναδική στιγμή που λύγισε ήταν αυτή στο 65΄, όταν δεν μπόρεσε να αντιδράσει σε μια φοβερή επέλαση του Βαλαώρα, ο οποίος ισοφάρισε σε 1-1. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα και η πόλη της Καστοριάς πανηγύρισε έξαλλα την πρόκριση της ομάδας της στην ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο κ. Λαγογιάννης του Σ. Δ. Π. Πειραιά.

Οι συνθέσεις:
ΛΑΡΙΣΑ: Παπαδόπουλος, Παραφέστας, Ράμμος, Δράμαλης, Γκαλίτσιος, Γκόλαντας, Μαλουμίδης (46΄Βουρούκος), Σπασόφσκι, Χάντζιαμπιτς, Ανδρεούδης, Βαλαώρας.
ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Παρουσιάδης, Αγόρου, Σιαπανίδης, Κόπανος, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Δίντσικος, Παπαβασιλείου, Βοϊτσίδης, Σιάντσης, Τσιρώνης (80΄Στολτίδης).

* Μετά την πρόκριση ο τεχνικός της Καστοριάς Σάββας Βασιλειάδης, δήλωσε τα εξής:" Εμείς σαν Καστοριά ήλθαμε στη Λάρισα με στόχο να βάλουμε ένα γκολ γιατί με αυτό θα φορτώναμε τους παίκτες της Λάρισας με άγχος και δεν θα μπορούσαν έτσι να αναπτυχθούν σωστά. Τελικά το καταφέραμε και φέραμε έτσι το παιχνίδι στα μέτρα μας"



ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ Τετάρτη 7 Μαίου 1980

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 2-0
Η Καστοριά αντιμετώπισε στον πρώτο ημιτελικό τον κακό της δαίμονα από την Β΄ εθνική Μακεδονικό Νεαπόλεως, ο οποίος παίζοντας αμυντικά και αντιαθλητικά προσπάθησε να κρατήσει το σκορ σε χαμηλά επίπεδα. Το μόνο όμως που κατόρθωσε ήταν να χάσει με 2-0, αφού η τύχη στέρησε την Καστοριά στο 88΄απο ένα τρίτο τέρμα, όταν το σούτ του Κόπανου βρήκε το δοκάρι του Λέσκα.
Το πρώτο γκολ της ομάδας μας πέτυχε ο Σημαιοφορίδης όταν εκτέλεσε ένα δυνατό πλάγιο άουτ, (από αυτά που συνήθιζε), μέσα στην περιοχή του Μακεδονικού και ο τερματοφύλακας Λέσκας, στην προσπάθεια του να μπλοκάρει τη μπάλα την έστειλε στο βάθος της εστίας του. Το δεύτερο γκολ το πέτυχε στο 83΄ο Τσιρώνης με δυνατό σουτ, δίνοντας έτσι ένα σκορ ασφαλείας στην ομάδα μας. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο κ. Δέδες, που ανέχθηκε το σκληρό παιχνίδι των φιλοξενουμένων. Πολύ καλοί οι συνεργάτες του κ.κ. Πάντζαλης και Μαρινέλης.

Οι συνθέσεις:
ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σαργκάνης, Αλεξιάδης, Σιαπανίδης, Κόπανος, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Δίντσικος, Παπαβασιλείου Γρ., Βοϊτσίδης (60΄Μπάκης), Σιάντσης, Τσιρώνης

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Λέσκας, Σταυρίδης Αν., Γεωργιάδης, Μπήκας, Τσιλιγκιρίδης, Κακαρινέλης, Ασλανίδης (28΄Πένος), Τσαρσιταλίδης, Σταυρίδης Δ., Βιρτζαμάνης, Νικολούδης.

* Κόπηκαν 2.381 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 548.100 δρχ.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ
Τετάρτη 14 Μαίου 1980
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ 1-2

Με το σπαθί της η Καστοριά προκρίθηκε για τον τελικό

Εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" (Αντ. Οραήλογλου) 15/5/1980

Τελικά η Καστοριά έγραψε χθες στο γήπεδο της Ευκαρπίας τη χρυσή σελίδα της ιστορίας της, νικώντας για δεύτερη φορά το Μακεδονικό, αυτή τη φορά με 1-2, παίρνοντας επάξια το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

Οι ποδοσφαιριστές της ακριτικής πόλεως γνωρίζοντας την αποστολή τους, σωστά τοποθετημένοι στο γήπεδο και με κύριο προσόν την αγωνιστικότητα τους κατόρθωσαν όχι μόνο να προκριθούν ,αλλά και να πάρουν μια μεγάλη νίκη στο γήπεδο που έχασαν και αποκλείσθηκαν πριν από αυτή άλλες ομάδες Α΄ εθνικής, όπως ο Πανιώνιος και η Κόρινθος.

Αντίθετα οι του Μακεδονικού φάνηκαν λίγοι για ένα τόσο αποφασιστικής σημασίας αγώνα , δεν έδειξαν ότι πίστευαν στην ανατροπή του 2-0 του πρώτου αγώνα και δίκαια αποκλείστηκαν από τον ανώτερο χθες αντίπαλο τους. Λέμε δε για χθες, καθώς στο πρώτο ματς οι Νεαπολίτες είχαν παίξει πιο αποφασιστικά και είχαν ηττηθεί με δύο τελείως τυχαία γκολ.

Ο αγώνας άρχισε σε μια ηλεκτρισμένη από τις φωνές των φιλάθλων ατμόσφαιρα και οι γηπεδούχοι ανέλαβαν από την αρχή την πρωτοβουλία των κινήσεων και προσπάθησαν να περιορίσουν τους αντιπάλους στα καρέ τους , πράγμα που το πέτυχαν στα πέντε πρώτα λεπτά, χωρίς όμως να πραγματοποιήσουν κάτι το ουσιαστικό. Μετά από αυτό το " σπριντάρισμα" των Μακεδονικών, οι Καστοριανοί, με πολύ σωστή τακτική στο γήπεδο, ανέβηκαν κάπως στην γραμμή του κέντρου και άρχισαν σποραδικές αντεπιθέσεις κυρίως με τους Τσιρώνη, Βοϊτσίδη και τον Κόπανο, που μοίραζε τις μπαλιές. Οπωσδήποτε την εδαφική υπεροχή συνέχισαν να την έχουν οι γηπεδούχοι, οι οποίοι όμως παραδόξως δεν μπορούσαν να στρώσουν τη μπάλα χαμηλά και να δημιουργήσουν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, περιοριζόμενοι σε σέντρες που εύκολα αποκρούονταν από τους αμυντικούς της Καστοριάς. Στο διάστημα αυτό, δύο φορές έκανε την εμφάνιση της η κίτρινη κάρτα και την είδαν οι Σιάντσης και Σιαπανίδης για καθυστέρηση, στην προσπάθεια τους να παγώσουν το παιχνίδι και να κόψουν τον επιθετικό ρυθμό του Μακεδονικού.

Το πρώτο πάντως αξιόλογο σουτ έγινε μόλις στο 38΄απο τον Κακαρινέλη, για να φύγει η μπάλα άουτ. Τέσσερα λεπτά αργότερα (42΄) και ενώ η αγωνία των γηπεδούχων είχε κορυφωθεί για το γκολ που αργούσε να έλθει, σήμανε το τέλος για τον Μακεδονικό. Ο Σιάντσης κέρδισε τη μπάλα στο χώρο του κέντρου, ξέφυγε από τον Τσιλιγγιρίδη, προχώρησε και πριν προλάβει να τον φθάσει ο Μπήκας, πλάσαρε με πολύ ωραίο τρόπο τον Λέσκα, γράφοντας το 0-1. Από το σημείο αυτό και μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου που διήρκεσε τρία λεπτά περισσότερο, λόγω καθυστερήσεων, οι παίκτες του Μακεδονικού έκοψαν τον επιθετικό τους ρυθμό, προφανώς επηρεασμένοι από το γκολ που δέχθηκαν. Μοναδικό αξιόλογο γεγονός ήταν μια κίτρινη κάρτα στον Α. Σταυρίδη για κτύπημα αντιπάλου πάνω σε φάση.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε χωρίς το πάθος του πρώτου, αλλά έχοντας πάλι στο προσκήνιο τον Μακεδονικό. Στο 53΄όμως, οι Καστοριανοί, κάνοντας την πρώτη- στο ημίχρονο αυτό- επίθεση τους, ζευγάρωσαν τα γκολ με τον Παπαβασιλείου, ο οποίος έκοψε μπαλιά του Μπήκα προς τον Τσαρσιταλίδη, κοντρολάρησε και ανενόχλητος την έστειλε στα δίχτυα, γράφοντας το 0-2 εν μέσω αποθεωτικών εκδηλώσεων των εκδρομέων Καστοριανών. Μετά το δεύτερο γκολ το παιχνίδι εκτραχύνθηκε κάπως περισσότερο, χωρίς να υπάρχει βέβαια κανένας λόγος. οι φιλοξενούμενοι φάνηκαν να αρκούνται στο σκορ που είχαν κι έτσι οι Νεαπολίτες, χάρη στις αλλαγές που έγιναν, πίεσαν πιο επικίνδυνα απ' ότι μέχρι τότε την εστία του Σαργκάνη. Έτσι στο 60΄ο Τσιλιγγιρίδης δέχεται ωραία μεταβίβαση από τον Νικολούδη μέσα στην περιοχή, ελίσσεται, αλλά στην τελική ενέργεια κόβεται σε κόρνερ, που περνά ανεκμετάλλευτο. Στο 63΄ο Σταυρίδης κερδίζει έμμεσο στο σημείο του πέναλτυ, το κτυπά ο ίδιος, αλλά ο Σαργκάνης επεμβαίνει θετικά.
Δύο λεπτά αργότερα (65΄), ο Βιρτζαμάνης ανατρέπεται από τον Αλεξιάδη και ο κ. Σαραλιώτης υποδεικνύει το σημείο του πέναλτυ. Την εκτέλεση του αναλαμβάνει ο ίδιος ο παίκτης, αλλά και πάλι ο Σαργκάνης αποκρούει. Στο σημείο αυτό ο διαιτητής διατάζει την επανάληψη και ο Δ. Σταυρίδης την φορά αυτή κάνει το τελικό 1-2. Στην φάση αυτή ο τερματοφύλακας των Καστοριανών κτύπησε τον Σταυρίδη, χωρίς όμως να τον δει ο διαιτητής που έτρεχε προς τη σέντρα.
Στο 69΄αποβάλλεται ο Νικολούδης που κτυπά εκτός φάσεως τον Σιάντση, ενώ ένα λεπτό αργότερα(70΄), τον δρόμο των αποδυτηρίων πήρε και ο Αλεξιάδης που έβρισε τον διαιτητή. Οι αποβολές αυτές συνέτισαν τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές και στα υπόλοιπα λεπτά δεν υπήρχαν τα αντιαθλητικά κτυπήματα, κυρίως των γηπεδούχων. Στο 80΄σε σέντρα του Α. Σταυρίδη πιάνει κεφαλιά ο Δ. Σταυρίδης που ωραία μπλοκάρει ο διακριθείς Σαργκάνης. Η τελευταία φάση έγινε στο 84΄όταν σουτ του Βιρτζαμάνη από πλάγια θέση έφυγε μόλις άουτ.

Η Καστοριά χθες πήρε δίκαια την πρόκριση, γιατί είχε τα στοιχεία που συνθέτουν μια σωστή ομάδα. Έπαιξε με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο, σύμφωνα με τις ανάγκες του αγώνα. Με ενισχυμένο κέντρο που βοηθούσε πολύ την άμυνα, ξαφνικές αντεπιθέσεις που ήταν οργανωμένες στην πλειοψηφία τους, αλλά κυρίως με αποφασιστικότητα την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην προσπάθεια κυρίως των αμυντικών βοήθησε πολύ και η αρνητικότητα των αντιπάλων επιθετικών που προσπαθούσαν με ψηλές μπαλιές να δημιουργήσουν ρήγματα, ενώ έβλεπαν ότι οι Σαργκάνης, Σημαιοφορίδης δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Από τους παίκτες της δεν υπάρχει υστερήσας, ενώ διακρίθηκαν οι Σαργκάνης, Κόπανος, Παπαβασιλείου και Σιάντσης.

Ο Μακεδονικός απογοήτευσε τους φιλάθλους του. Υπάρχουν βέβαια τα ελαφρυντικά ότι αφ' ενός υπήρχε το άγχος από το 2-0 του πρώτου αγώνα και αφ' ετέρου η λανθασμένη τοποθέτηση των παικτών στο γήπεδο. Υπήρχε επίσης το κενό του Ασλανίδη και κλήθηκαν οι Γεωργιάδης , Νικολούδης, παίκτες κάθε άλλο παρά εξτρέμ, να καλύψουν τα άκρα της επιθέσεως, ενώ υπήρχαν οι Παπαδόπουλος Δημ., Πένος, Βιρτζαμάνης ,οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα. Παρόλα αυτά οι παίκτες που αγωνίστηκαν δεν έδειξαν ότι πίστευαν στις δυνατότητες τους. Στους διακριθέντες περνούν οι Ανδρέας Σταυρίδης, αν και ήταν εριστικός, Μπήκας (καλύτερος του Μακεδονικού), Κακαρινέλης (μόνο στο πρώτο ημίχρονο), ενώ συγκινητική ήταν και η προσπάθεια του βετεράνου Τσιλιγγιρίδη, την οποία δεν μιμήθηκαν οι συμπαίκτες του. Ο νεαρός Τσαρσιταλίδης προσπάθησε και χειροκροτήθηκε.

Ο διαιτητής κ.Σαραλιώτης με επόπτες τους κ.κ. Γιαννακουδάκη και Παταράκη τα πήγε καλά. Μπορούσε να χρησιμοποιήσει περισσότερες κάρτες, αλλά και με αυτές που έδειξε κράτησε το παιχνίδι. Από τους επόπτες ο πρώτος θαυμάστηκε για την παρατηρητικότητα του.

Οι συνθέσεις:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Λέσκας, Σταυρίδης Α., Παπαδόπουλος Δ. (46΄Βιρτζαμάνης), Μπήκας, Τσιλιγγιρίδης, Γεωργιάδης, Καραπατάκης (63΄ Υφαντίδης), Τσαρσιταλίδης, Σταυρίδης Δ., Κακαρινέλης, Νικολούδης.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σαργκάνης, Αλεξιάδης, Σιαπανίδης, Κόπανος, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Δίντσικος (71΄Καπουσούζης), Παπαβασιλείου, Βοϊτσίδης, Σιάντσης, Τσιρώνης (57΄Στολτίδης)

* Εισιτήρια 7.500, Εισπράξεις 1.300.000 δρχ.

Μετά τη λήξη του αγώνα ο προπονητής της Καστοριάς κ. Σάββας Βασιλειάδης δήλωσε: " Μέσα σ' αυτά τα 180 λεπτά έπρεπε μία ομάδα από τις δύο Καστοριά ή Μακεδονικός να προκριθεί. Αλλά προκρίθηκε η Καστοριά και είμαστε ευτυχείς για αυτό το πράγμα. Για πρώτη φορά η Καστοριά πάει στον τελικό και νομίζω ότι αυτό το γεγονός θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία αυτής της ακριτικής πόλεως. Είμαι και εγώ ευτυχής που είμαι μέσα σε αυτό το κομμάτι , μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους που συνέδραμαν στην προσπάθεια μας αυτή για να φθάσουμε στον τελικό. Όσο για τον αγώνα, παίξαμε πιο έξυπνα στο πρώτο ημίχρονο και σκοπός μας ήταν να πετύχουμε πρώτοι τέρμα και το πετύχαμε. Μετά από αυτό ήταν αδύνατο ο Μακεδονικός να ανατρέψει αυτό το αποτέλεσμα. Στο δεύτερο ημίχρονο και ιδίως στο τελευταίο 20λεπτο χάλασε το παιχνίδι, αλλά ίσως για αυτό φταίει το ίδιο το ποδόσφαιρο, γιατί η ομάδα μου μετά από το πέναλτυ έχασε λίγο από την αγωνιστικότητα της. Άξιοι συγχαρητηρίων οι παίκτες μας που ακόμη και σε αυτό το εκτός έδρας παιχνίδι κατόρθωσαν να κερδίσουν τον Μακεδονικό"

- "Ποια ομάδα από Π.Α.Ο.Κ. ή Ηρακλή θα ήθελες στον τελικό;"

-" Δύσκολη ερώτηση. Όποια ομάδα και να προκριθεί θα είναι το ίδιο για μας. Προτιμώ όμως τον Ηρακλή , γιατί και εγώ ξεκίνησα από τον Ηρακλή".


Κυριακή 25 Μαΐου 1980 ......40 χρόνια μετά...
ΗΡΑΚΛΗΣ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ 2-5
Η εκπληκτική ομάδα των γουναράδων μέσα σε αποθέωση κατέκτησε υπεράξια το πανάκριβο Κύπελλο Ελλάδος

Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ "ΤΡΕΛΑΝΕ" ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Με σούπερ-στάρ τον Τσιρώνη "πάτησε" τον Ηρακλή με 5-2
Το κύπελλο Ελλάδος φόρεσε, μέσα σε αληθινή αποθέωση, πανάκριβη γούνα και "καθρεπτίζεται" με περίσσεια, αλλά απόλυτα δικαιολογημένη περηφάνια, στα νερά της ειδυλλιακής λίμνης της Καστοριάς.
Η ομάδα των γουναράδων, υπεράξιος εκπρόσωπος του επαρχιακού ποδοσφαίρου, έδωσε μοναδικό χρώμα και προεκτάσεις στο μεγάλο τελικό και ανέβασε τη στάθμη του ελληνικού ποδοσφαίρου σε φανταστικά ύψη, κάνοντας εκατομμύρια τηλεθεατές να ζήσουν έντονα πρωτόγνωρες εικόνες, που ζήλευαν, γιατί μέχρι τώρα τις έβλεπαν μόνο στα γήπεδα της Αγγλίας.
Η "μικρή" και άπειρη Καστοριά μπαίνοντας στη Νέα Φιλαδέλφεια, ήταν το "αουτσάϊντερ". Ωστόσο η απόδοση της ήταν τέτοια που ξάφνιασε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ελλάδα. Ήταν κάτι που σίγουρα δεν το περίμενε κανείς. Περισσότερο από όλους ξαφνιάστηκε ο Ηρακλής που στο τέλος έβλεπε ολόγυρα του...άστρα από την "πεντάρα".
Το αποθεωτικό 5-2 είναι ένα σκορ που δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για την τίμια και κρυστάλλινη επιβολή των "ερυθροκίτρινων".

ΟΜΑΔΑ - ΜΟΝΤΕΛΟ
Η Καστοριά, έτσι όπως έπαιζε, όχι μόνο δεν είχα να ζηλέψει τίποτα από τους μεγάλους του πρωταθλήματος, αντίθετα πολλά θα πρέπει να διδάχτηκαν από την συναρπαστική εμφάνιση της, που άξιζε πολλά όσκαρ.
Ήταν μια ομάδα - μοντέλο, στην οποία κάθε παίκτης έπαιζε για όλους και όλοι για τον ένα.
Εκπληκτική σε δύναμη, αντοχή, πάθος εφάρμοσε "αποπνικτικό πρέσινγκ", που έκανε τον Ηρακλή να αποπροσανατολιστεί και να μην έχει το κουράγιο να αντιδράσει. Κι όταν ακόμη οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν με 1-0, δεν έπεισαν κανένα πως θα το διατηρούσαν.
Οι Καστοριανοί, όχι μόνο δεν κάμφθηκαν από την απροσδόκητη "ψυχρολουσία", αλλά άντλησαν μεγαλύτερο πείσμα και κινούμενοι με υποδειγματική συνέπεια, εξουθένωσαν τους Ηρακλειδείς και τους ισοπέδωσαν.
Όσοι τυχεροί βρέθηκαν στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου, θαύμασαν και χειροκρότησαν με αυθορμητισμό τα παιδιά του Σάββα Βασιλειάδη, γιατί πραγματικά άξιζαν της υψίστης τιμής να στεφθούν Κυπελλούχοι Ελλάδος!

"ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ"
Η πλάστιγγα του τελικού έγειρε στην πλευρά της Καστοριάς από την στιγμή που οι ποδοσφαιριστές της "βίδωσαν" τα ατού του "γηραιού". Το "πρεσάρισμα" πάνω στους Χατζηπαναγή, Χατζηελευθερίου, Καλαμπάκα, έκανε "κομμάτια" τον Ηρακλή που περιοριζόταν σε ποδοσφαιρική φιλολογία και φλυαρία. Αυτή η τόσο μοντέρνα ομάδα κάθε φορά που επιχειρούσε επίθεση ήταν τόσο μεγάλη η σύγχυση που έκανε τον γκολκήπερ Παπαδόπουλο να βλέπει γύρω του εφιάλτες. Μοιραία δεν ήταν δυνατό να διατηρηθεί για πολύ το 1-0, αφού ο Ηρακλής έμοιαζε με ποδοσφαιρικό μωσαϊκό.

Πρέπει πάντως να υπογραμμίσουμε ότι:
* Στη φάση του πέναλτι, οι Θεσσαλονικείς είχαν την ατυχία να χάσουν - ουσιαστικά - τον συντονιστή Χατζηελευθερίου, που συνέχισε, αφού χρειάστηκε να βάλει το χέρι του σε νάρθηκα.
* Όταν το σκορ διαμορφώθηκε σε 1-2 υπέρ της Καστοριάς, μια κουτή ενέργεια του Μιχαηλίδη, υποχρέωσε τον Ηρακλή να μείνει με 10 παίκτες επί 36 λεπτά.
* Ακόμα και στο 2-3, ο Τσιρίκας που είχε μπει σαν αλλαγή απεχώρησε τραυματισμένος, αφήνοντας την ομάδα του με "εννέα" και διευκολύνοντας την Καστοριά να φθάσει με μεγαλύτερη σιγουριά στο γύρο του θριάμβου, αφού πέτυχε τότε άλλα δύο γκολ.
ΤΙΠΟΤΑ πάντως δεν είναι δυνατόν να "σκιάσει¨ τον ολοκάθαρο και δικαιότατο θρίαμβο της Καστοριάς, που υλοποίησε το παράτολμο όνειρο της κατάκτησης του Κυπέλλου, επειδή το πίστεψε κι ακόμα γιατί πάλεψε με όλη την ψυχή της.
Για τον Ηρακλή δεν υπάρχουν ούτε δικαιολογητικά, ούτε ελαφρυντικά. Ήταν μια χλωμή, υποτονική, κυριολεκτικά "νυσταλέα" ενδεκάδα, που προφανώς θα πρέπει να έκανε κακό υπολογισμό πριν μπει στο γήπεδο.

"ΣΟΥΠΕΡ - ΣΤΑΡ"
Ο 20ετής Τάκης Τσιρώνης, ήταν ο σούπερ-σταρ του ανεπανάληπτου άθλου της Καστοριάς. Πραγματοποίησε ονειρώδη εμφάνιση και ανέβασε το "κασέ" του πολύ ψηλά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Δεν είναι μικρό πράγμα, ούτε κι εύκολο να σημειώνεις τρία γκολ σε ένα τελικό. Ο Τσιρώνης, όχι μόνο το κατάφερε ,αλλά έκανε επίδειξη του σπάνιου ταλέντου του που τον τοποθετεί δικαιωματικά μεταξύ των κορυφαίων κυνηγών του ποδοσφαίρου μας. Η λάμψη της αποδόσεως του ήταν τέτοια, που σκίασε τους τέσσερις προβολείς του Σταδίου. "Λίμπερο" ευρωπαϊκής κλάσεως ο Παράσχος, "έσβησε" όλη την επίθεση του Ηρακλή.
Πολλοί είπαν ότι ο Σαργκάνης θα έπρεπε να ήταν μέσα στην αποστολή της Εθνικής για την Ιταλία και δεν είχαν άδικο. Έκανε περίφημες αποκρούσεις και κράτησε ανέπαφη την εστία του σε κρίσιμα σημεία του τελικού. Οπισθοφύλακας με σπάνιες αρετές ο Σιαπανίδης, καθήλωσε τον Καλαμπάκα, όπως κι ο Αλεξιάδης τον φλύαρο Χατζηπαναγή.
"Πνεύμων" στο κέντρο ο αεικίνητος Κόπανος που μαζί με τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου έκαναν σπουδαία δουλειά. Θαρραλέοι μαχητές οι Δίντσικος, Αργύρης Παπαβασιλείου και Βοϊτσίδης είχαν τεράστια συμβολή στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Ο Σημαιοφορίδης άνοιξε νέους ορίζοντες στο σκοράρισμα. Ο άνθρωπος με το πιο δυνατό αράουτ στον ελληνικό χώρο, πέτυχε την ισοφάριση με ένα τρόπο, που έκανε τον κόσμο να μην πιστεύει στα μάτια του.

ΟΛΟΙ σχεδόν στον Ηρακλή "φώναζαν" πως ήθελαν αλλαγή. Από τον γκολκήπερ Παπαδόπουλο, μέχρι τον Χατζηπαναγή, κανείς δεν είχε θέση στην "κυανόλευκη" ενδεκάδα. Ο τερματοφύλακας "κρέμασε" την ομάδα του στα δύο πρώτα γκολ. Στο 1-1 έστειλε μόνος τη μπάλα στα δίκτυα του. Αν την άφηνε δεν θα "μετρούσε" το γκολ. Στην κεφαλιά του Δίντσικου είχε κάνει απελπιστικά άστοχη έξοδο. Στάθηκε απλώς ο Μαυροδουλάκης και προξένησε κατάπληξη η απόφαση του Καραπατή να τον αντικαταστήσει αμέσως μετά την επιτυχία του 2ου τέρματος.

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΣΩΟΥ
Ο τελικός πρόσφερε έκτακτο σώου, αφού σημειώθηκαν 7 γκολ, κάτι που δεν συμβαίνει τόσο συχνά.
Οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν με πέναλτυ που κτύπησε εύστοχα ο Καλαμπάκας (14΄). Σε βαθιά σέντρα του Ξανθόπουλου, διεκδίκησαν τη μπάλα οι Σαργκάνης-Χατζηελευθερίου. Ο πρώτος με εξοντωτική ενέργεια σήκωσε τα πόδια του και έπεσε πάνω στον Χατζηελευθερίου, που κτύπησε στο χέρι. Ο Βουράκης κατελόγισε αμέσως την εσχάτη των ποινών και οι "κυανόλευκοι" πανηγύρισαν για την πρωτοπορία στο σκορ(1-0).

Η Καστοριά ισοφάρισε στο 40΄.Ο Σημαιοφορίδης εκτέλεσε από αριστερά αράουτ. Η μπάλα έφθασε στην περιοχή. Την διεκδίκησαν οι Παπαδόπουλος-Βοϊτσίδης. Ο τερματοφύλακας απέκρουσε λανθασμένα και την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του(1-1).
Το 1-2 έγινε στο 49΄: Ο Αργύρης Παπαβασιλείου κτύπησε κόρνερ και ο Δίντσικος με φοβερή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, αφού στο μεταξύ ο γκολκήπερ είχε πιάσει ... αέρα.
Ο Τσιρώνης στο 69΄εδραίωσε την κατάκτηση του κυπέλλου. Προηγήθηκε μπάσιμο του Βοϊτσίδη, που απέφυγε τον Βούλγαρη και τροφοδότησε τον Τσιρώνη. Αυτός από πλάγια θέση, σημείωσε ένα πολύ δύσκολο γκολ (1-3).
Η διαφορά μειώθηκε στο 80΄. Ο Βούλγαρης κτύπησε φάουλ από δεξιά και ο Μαυροδουλάκης με κεφαλιά σκοράρισε (2-3).
Ακριβώς στο 87΄ο Τσιρώνης με πείσμα έφθασε στην περιοχή των Θεσσαλονικέων. Κάνοντας επίδειξη προσόντων και αποτελεσματικότητας δεν δυσκολεύτηκε να πλασάρει τον Παπαδόπουλο (2-4).
Ο Τσιρώνης ήταν και πάλι ο παίκτης που επισφράγισε το πελώριο 2-5: Κέρδισε πέναλτι, όταν ανατράπηκε βίαια από τον Αλεξιάδη. Το μετέτρεψε σε γκολ ο ίδιος με εύστοχο κτύπημα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μπορεί να έλειπε το μεγάλο όνομα από τον τελικό. Ωστόσο, η Καστοριά με την συγκλονιστική εμφάνιση της, "τρέλανε" τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα έσπασε το μονοπώλιο, χαρίζοντας το Κύπελλο Ελλάδας , για πρώτη φορά, στην επαρχία. Ήταν, χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη νίκη του ποδοσφαίρου μας στις εσωτερικές διοργανώσεις. Τιμή και δόξα, λοιπό, στα γενναία παιδιά του Σάββα Βασιλειάδη. Όλοι οι Έλληνες - ανεξάρτητα από συλλογικές αποχρώσεις-εύχονται στην Καστοριά "καλή τύχη", στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Οι Ηρακλειδείς, μόλις συνήλθαν από το σοκ, παραδέχθηκαν πως έχασαν από ανώτερο αντίπαλο και συνεχάρησαν τους νικητές.

Η διαιτησία του Πειραιώτη κ. Βουράκη (επόπτες οι κ.κ. Δέδες - Βασσάρας), χαρακτηρίζεται εξαιρετική. Στην κρίση του ήταν να δώσει από ένα πέναλτυ σε κάθε ομάδα. Έδειξε, πάντως, την κλάση του στην περίπτωση της αποβολής του Μιχαηλίδη που σωστά δεν του χαρίστηκε. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Σαργκάνης (13΄), Δίντσικος (18΄), Μαυροδουλάκης (32΄).

ΗΡΑΚΛΗΣ: Παπαδόπουλος, Βούλγαρης, Μαυροδουλάκης (80΄Αλεξιάδης),Μιχαηλίδης, Βαβρόφσκυ, Ξανθόπουλος, Καφκενάρης, Χατζηελευθερίου (70΄Τσιρίκας), Καλαμπάκας, Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγής.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σαργκάνης (88΄Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Σιαπανίδης, Κόπανος, Γρ. Παπαβασιλείου, Αρ. Παπαβασιλείου, Δίντσικος (71΄Χουνουζίδης), Βοϊτσίδης, Τσιρώνης.

Veterans Kastoria Greece/ Βετεράνοι Καστοριάς

Σχόλια