Χάρης Χελάς: Η επόμενη ημέρα, πρέπει να μας βρει όλους υγιείς και ενωμένους, ώστε να υπηρετήσουμε το άθλημα που αγαπούμε
Μέσα από την κατάσταση της πανδημίας που ζούμε, και όλες τις συνέπειες που αυτή έχει επιφέρει, η κοινωνία μας έχει πληγεί σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας της. Φυσικά κάτι τέτοιο θα άγγιζε και τον αθλητισμό. Η δημόσια υγεία και η ανθρωπινή ζωή είναι πάνω όλα και αυτό δεν διαπραγματεύεται.Σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις δείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Σχετικά με τον αθλητισμό και το άθλημα της καλαθοσφαίρισης τα νέα δεδομένα θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία για σωστή και με μέλλον αναδιάρθρωση ορισμένων καταστάσεων που θα βοηθήσουν το άθλημα, όχι μόνο συγκυριακά αλλά και μελλοντικά. Οι περισσότεροι θα θέλαμε να τελειώσει η χρονιά μέσα στο γήπεδο. Κάτι τέτοιο όμως πολύ δύσκολα θα συμβεί.
Το πρωτάθλημα και οι προπονήσεις σταμάτησαν στις 12 Μαρτίου με συνέπεια την πλήρη αναστολή της λειτουργιάς των όλων των σωματείων. Μετά από αυτό έχουν δημιουργηθεί αρκετά θέματα για τα οποία πρέπει να βρεθεί λύση τα οποία αφορούν τη φετινή αλλά και την επομένη χρονιά. Οι προϋποθέσεις για την επίλυση τους υπάρχουν αλλά πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί συλλογικά και με γνώμονα το καλύτερο για τους συλλόγους μας και το άθλημα, στο μετρό του εφικτού.
Δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα όταν ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποτέ θα μπορέσουν οι ομάδες να χρησιμοποιήσουν τα γήπεδα για ομαδικές προπονήσεις, αν θα είναι ασφαλή, με ποια μέτρα και ποιός θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει. Επίσης μετά από μεγάλη απραξία ο χρόνος επιστροφής στα γήπεδα για τους αθλητές είναι μεγάλος ενώ μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν για ενδεχόμενους τραυματισμός. Ίσως αν αποσαφηνιστούν ΑΜΕΣΑ όλα τα παραπάνω να μπορέσουν, με μεγάλο κίνδυνο, να πραγματοποιηθούν τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα και τα μπαράζ των γυναικών.
Ο χρόνος έχει περάσει χωρίς να παρθούν οι αποφάσεις και έχει χαθεί πολύτιμο έδαφος ως προς την επομένη μέρα. Όλοι μας προσωπικά, αλλά και σε επίπεδο σωματείων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το οικονομικό πρόβλημα που συνεπάγεται από την παύση λειτουργίας μας κάτι το όποιο διαφοροποιεί πολλά πράγματα, φέρνοντας νέα δεδομένα καθώς τα τελευταία χρόνια τα σωματεία έχουν επωμιστεί όλα τα έξοδα του πρωταθλήματος που συμμετέχουν. Η χρονιά κλείνει με μεγάλες οικονομικές πληγές μιας και ο προγραμματισμός κάθε σωματείου ειδικά στο οικονομικό σκέλος έχει χαθεί κάτι που κάνει και την επομένη χρονιά ακόμα πιο δύσκολη. Από την στιγμή που κανείς δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για την διεξαγωγή ομαδικών προπονήσεων δεν βρίσκουμε τον λόγο να βάλουμε σε κίνδυνο αθλητές και παιδιά.
Για όλα τα παραπάνω, με κριτήριο την υγεία όλων αλλά και την επιβίωση των σωματείων προτείνουμε προς την ΕΚΑΣΔΥΜ και τους υπόλοιπους αρμοδίους φορείς της Περιφέρειάς μας:
1. Την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων με μοναδικό ερώτημα τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα και του πρωταθλήματος γυναικών μιας και αναμένονται οριστικές αποφάσεις από την ΕΟΚ και πάντα με όλα όσα χρειάζονται να γίνουν για την ασφάλεια όλων των συμμετασχόντων.
2. Άμεση ανάδειξη πρωταθλητή βάση σημερινής κατάταξης και εφόσον αυτός αρνηθεί τότε κάποιος από την πρώτη τετράδα της κατάταξης.
3. Τιμωρία με χρηματικό πρόστιμο ή αφαίρεση βαθμών από την επομένη αγωνιστική χρονιά για όποια ομάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια αλλά δεν ανεβαίνει στην Γ’ εθνική. Ακόμα και ο υποβιβασμός Κατηγορίας είναι μια δεύτερη επιλογή,
4. Να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα από την Α’ κατηγορία και να ανέβουν οι δύο πρώτες ομάδες από την Β’ κατηγορία. Σε αυτήν την περίπτωση το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας θα γίνει με 13 ή 14 ομάδες. Το Β’ τοπικό να γίνει από 7 ομάδες και όσες ακόμα δηλώσουν συμμέτοχη. Και στις δύο κατηγορίες ο τρόπος διεξαγωγής να είναι ο εξής: Ο πρώτος να ανεβεί κατηγορία χωρίς διεξαγωγή πλει οφ ή μπαράζ. Εφόσον υπάρξουν πλει οφ ή μπαράζ στην κανονική διάρκεια να μην είναι δυνατή η μεταφορά αποτελεσμάτων και διαφοράς πόντων η όποια δημιουργεί ανισότητες. Στην περίπτωση που είναι 13 οι ομάδες, θα υπάρχει ρεπό για μία από αυτές κάθε αγωνιστική. Πιστεύουμε πώς πλέον όλοι έχουν συνηθίσει, ειδικά στην Β’ κατηγορία να γίνονται αγώνες ανά 2 ή 3 εβδομάδες, ακόμα και μετά από 1 μήνα!!
5. Να αγωνιστεί στην Β΄ κατηγορία η ομάδα της μεικτής ΕΚΑΣΔΥΜ και να προσμετρούνται τα αποτελέσματα της στην τελική βαθμολογία, χωρίς να μηδενίζεται, με την προϋπόθεση να μην μπορεί να ανέβει κατηγορία εφόσον αναδεχθεί πρωταθλήτρια με συνέπεια να ανεβαίνει η 2η ομάδα του βαθμολογικού πίνακα συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη του αθλήματος.
6. Να κατεβάσουν όσες ομάδες θέλουν δεύτερη ομάδα με νεαρούς αθλητές ή κάτω των 21 στην Β΄ κατηγορία με στόχο την ενίσχυση της κατηγορίας με περισσότερες ομάδες, χωρίς να έχουν δυνατότητα ανόδου, αλλά και πραγματικό αναπτυξιακό χαρακτήρα.
7. Να μην ισχύει το μέτρο όταν δεν έχει παιδικό η κάποιο άλλο αναπτυξιακό τμήμα θα τιμωρείται η ομάδα με αφαίρεση 2 βαθμών στην Α’ κατηγορία, όπως και αν δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα τμήματα να μην δικαιούται την άνοδο από την Β’ κατηγορία. Αυτό δεν βοήθα στην ανάπτυξη του αθλήματος σε καμία περίπτωση και φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα, κάτι το οποίο έχει αποδειχτεί στην πράξη. Και οι ακαδημίες είναι αναπτυξιακό κομμάτι οπότε θα πρέπει να ληφθεί και αυτό υπόψη. Ομάδα με ακαδημίες και λίγα χρονιά παρουσίας, τιμωρείται το ίδιο με μια ομάδα με περισσότερα χρονιά παρουσίας χωρίς να είχε ποτέ ακαδημίες η άλλο αναπτυξιακό τμήμα.
Υπάρχουν ομάδες που είναι σε ακριτικές περιοχές και επί πολλά χρόνια συμμετείχαν σχεδόν σε όλα τα πρωταθλήματα. Μια χρόνια δεν έχουν αναπτυξιακό τμήμα και τιμωρούνται για αυτό. Ακυρώνεται όλος ο κόπο τους.
8. Να μην ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικής συμμετοχής ενός αθλητή κάτω των 20 για τα πρώτα 30 λεπτά υποχρεωτικά, μιας και έχει αποδειχτεί πλέον ότι δεν βοήθα αυτό και σίγουρα δεν φέρνει την ανάπτυξη σε αυτή την ηλικία και στο πρωτάθλημα. Ο χρόνος συμμετοχής πρέπει να κερδίζετε στο γήπεδο και όχι να επιβάλλεται. Τα τελευταία 2 χρόνια αρκετές ομάδες λόγο και της οικονομικής κρίσης χρησιμοποιούν νεαρούς αθλητές χωρίς αυτό να τους επιβάλλεται.
Σε αυτό το θέμα μπορούμε να δούμε ένα άλλο πλαίσιο στο πως οι ομάδες μπορούν να έχουν περισσότερους νεαρούς αθλητές ενεργούς.
9. Να μην μειωθούν οι αμοιβές των διαιτητών και των κριτών και να βοηθήσουμε όλοι όσο μπορούμε. Να προτείνουμε άτομα στο να πλαισιώσουν τους ήδη υπάρχοντες με στόχο την καλύτερη λειτουργία αυτών και μελλοντική βιωσιμότητα τους.
10. Τα πρωταθλήματα παμπαίδων και παγκορασίδων να γίνονται με πλαφόν την μεγαλύτερη διάφορα πόντων τους 20. Να έχουν συμμέτοχη όλα τα παιδιά και όχι κάποια συγκεκριμένα με στόχο την διάφορα πόντων του αγώνα. Να μην επιτρέπεται η άμυνα ζώνης και η πίεση σε όλο το γήπεδο. Το παιχνίδι σε αυτές τις ηλικίες είναι εκμάθηση και πάνω από όλα χαρά και συμμέτοχη, όχι πρωτάθλημα κανονικό.
11. Να γίνει περικοπή 30% στην κάρτα αθλητή από τον ΟΑΠΝ Κοζάνης για την χρόνια αυτή και βοήθεια αποπληρωμής του ποσού που έχουν υπόλοιπο τα σωματεία. Για την νέα χρόνια να γίνει μείωση 50% έτσι ώστε να μπορέσουν σταδιακά να επανέλθουν οικονομικά. Το ίδιο να γίνει και στις υπόλοιπες πόλεις της περιφέρειας μας όπου υπάρχει χρέωση για τα γήπεδα.
12. Με κοινό αίτημα όλων των σωματείων και της ΕΚΑΣΔΥΜ να συνδράμει προς η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην κάλυψη της αμοιβής των διαιτητών και των κριτών, καθώς και στην κάλυψη της αμοιβής του γιατρού του αγώνα.
13. Να επιτρέπεται και το ΕΚΑΒ να συνδράμει και όχι μόνο οι γιατροί κατά την διάρκεια των αγώνων.
Απόψεις και επιχειρήματα υπάρχουν και θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός πλαισίου βελτίωσης των απόψεων που μπαίνουν προς συζήτηση και όχι στο να διχάζουν ή να γίνονται για αντιπολιτευτικούς λόγους. Σημαντικό είναι οι απόψεις αυτές να ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ!! Οι γνώσεις και οι εμπειρίες όλων των ανθρώπων του μπάσκετ είναι ωφέλιμες και αν ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο πρέπει να ακούγονται. Αν πραγματικά αγαπάμε το μπάσκετ τώρα είναι ευκαιρία να το αποδείξουμε και όχι να κοιτάμε μόνο το εικοσάρικο. Αυτήν η κρίση μας αφορά όλους, όχι μόνο αθλητικά αλλά και κοινωνικά. Μια υπάρχουσα οικονομική ύφεση, και ένα πιθανό σενάριο έξαρσης της πανδημίας από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους.
Η επιβίωση των ερασιτεχνικών σωματείων είναι πλέον δύσκολη και δυσβάστακτη, με απρόβλεπτο μέλλον και μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών καταστάσεων.
Πρέπει να παρθούν με θάρρος δύσκολες αποφάσεις μέσα από ολοκληρωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις.
Ίσως είναι και μια ευκαιρία να υλοποιηθούν στην Κοζάνη συγχώνευσης σωματείων κάτι που φαντάζει πιο άμεσο από ποτέ. Και οι γονείς οφείλουν να αντιδράσουν σε αυτό και όχι να το βλέπουν ατομικά. Όσο καλύτερο γίνεται ένα περιβάλλον για ένα παιδί τόσο το καλύτερο για αυτό.
Η επόμενη ημέρα, πρέπει να μας βρει όλους υγιείς και ενωμένους, ώστε να υπηρετήσουμε το άθλημα που αγαπούμε.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΕΛΑΣ ΧΑΡΗΣ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε αποφύγετε ύβρεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ειδικά σε προσωπικό επίπεδο. Σχόλια υβριστικά και άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.