Η Τρίτη Γνώμη… Τα φαβορί στους 16

 

Βλέπω ότι…

- Παίχτηκαν ματς του πρώτου γύρου για το κύπελλο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Παίχτηκε ποδόσφαιρο δηλαδή και στον νομό μας. Χωρίς (;) παρουσία θεατών φυσικά, λόγω κορονοβάιρους. Υπήρξαν όμως τα εξής. Παίκτες, προπονητές, διαιτητές,  μπόλικο χιούμορ, λιγότερες του αναμενομένου βωμολοχίες και φυσικά προκρίσεις και αποκλεισμοί. Μια χαρά.

- Τα φαβορί προκρίθηκαν εύκολα ή δύσκολα. Να χαρακτηρίσουμε έκπληξη την πρόκριση του Καίσαρα της Β’ κατηγορίας έναντι των Ηighlanders αυτονομιστών της Α’; Μπα… Στο συγκεκριμένο ματσάκι, το οποίο διεξήχθη στο Βατερό arena, η Γαλατινή παρατάχθηκε με αρκετούς παίκτες οι οποίοι ίσως δεν έχουν κάνει ακόμη την πρώτη τους γνωριμία με το ξυραφάκι. Επίσης η Γαλατινή παρουσίασε σε επίσημο ματς τη μοναδική γυναίκα κόουτς αντρικής ποδοσφαιρικής ομάδας Α’ κατηγορίας! Φυσικά ο κύριος Πάτρας, στυλοβάτης (χωρίς ειρωνεία αυτό) της ομάδας του, δεν έχει λόγο να θίγεται όταν λέμε ότι οι Highlanders έχουν γυναίκα προπονητή. Δε θα ήταν political correct.


- Στα highlights το καρδιοχτύπι του Μακεδονικού στον Περδίκκα. Είδατε από τι μπορεί να σε γλιτώσει ο «Νεμπεγλέρας»; Κάτι τέτοια συμβαίνουν στο τοπικό ποδόσφαιρο και βάζουν σε σκέψεις τον Γιώργο να φέρει και τον «Αρδίζογλου».

- Ο γιγαντωμένος Τιτάνας μας έφερε την πρώτη απόδειξη, έστω και μικρής αξίας, ότι θα σηκώνουμε μάτια για να τον βλέπουμε στον βαθμολογικό πίνακα.

- Ο Αλιάκμονας ανησύχησε ελαφρώς τους επενδυτές του, αλλά το τελικό σκορ τους καθησύχασε. Προς το παρόν.

- Η «δεν πεθαίνω» ΑΕ Κοζάνης στο πρώτο της επίσημο ματς  χωρίς ιατρική παρακολούθηση, μοιάζει θεραπευμένη. Τουλάχιστον ψυχολογικά. Κάποιος Λαβαντσιώτης, νεαρός σχετικά, έβαλε και τα 3 γκολ. Η Άρδασσα μαθαίνει την κατηγορία με σκληρό τρόπο, όπως θα λέγαν κι οι παλιοί.

- Η Άνω Κώμη γκολ στο 80’ και συνεχίζει το ταξίδι στο κύπελλο.



- Ο Εορδαϊκός μας έδωσε δειγματάκι και αγωνιστικής σοβαρότητας πλην διοικητικής.



 -Μακεδονικός Σιάτιστας, Βελβεντό, Κοίλα και Καρυοχώρι επίσης προκρίθηκαν. Μια τουλάχιστον ακόμη εμπειρία για το μέλλον εξασφαλίστηκε.

- Δρέπανο, Καλαμιά, Πολύμυλος, Χαραυγή, Πλατανόρρευμα, μικρός Μακεδονικός, μικρή ΑΕ Κοζάνης και Ατρόμητος Πτολεμαΐδας αποκλείστηκαν. Μια διαιτησία λιγότερη μάλλον.



- Σε αρκετά ως πολλά γήπεδα, όπως στο Δρέπανο, παρατηρήθηκαν κομμάτια χόρτου στον αγωνιστικό χώρο. Αυτά είναι φανερό ότι μποδίζουν την κυκλοφορία της μπάλας.


- Παραλίγο να ξεχάσω το ματς του ύπερ-super cup… Το ματς για την ανάδειξη του υπερπρωταθλητή! Ε λοιπόν υπερπρωταθλήτρια ομάδα αναδείχτηκε η ομάδα της Κοζάνης κερδίζοντας την ομάδα του Φούφα. Το πολύτιμο τρόπαιο θα κοσμεί τα γραφεία (;) του συλλόγου ανάμεσα στα υπόλοιπα του παρελθόντος…

Ακούω ότι…

- Στην Ξηρολίμνη αντιμετωπίζουν γενικότερο ενεργειακό πρόβλημα. Εκτός από την πιθανή απουσία των φωτοβολταϊκών, διαφαίνεται και απουσία βενζίνης. Προς το παρόν όλα είναι ήσυχα λόγω της υπόσχεσης εξωτερικής βοήθειας από κεντροευρωπαϊκή χώρα. Ακούω όμως πως αυτή θα έρθει μόνο σε συνθήκες Β’ Εθνικής κι όχι Football League. Και μάλλον ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν ακριβώς τι είδους βοήθεια θα είναι. Και διερωτώμαι εγώ. Εκεί στην ΑΕΠ έχουν plan b; Θα είναι πολύ σκληρό να καταρρεύσει άδοξα η πιο σοβαρή προσπάθεια εδώ και πολλά έτη εκπροσώπησης του ποδοσφαίρου του νομού μας στις ανώτερες κατηγορίες.

- Στο ΦΣ Κοζάνη πιστεύουν στα σοβαρά ότι έχουν καλή αγωνιστικά ομάδα. Ποιοι το πιστεύουν; Ο πρόεδρός της, δικηγόρος κάτοικος Θεσσαλονίκης και οι προπονητές της πρώην (;) ιδιοκτήτες της. Φυσικά ένα ερασιτεχνικό σωματείο δεν έχει ιδιοκτήτες, αλλά ελλείψει άλλων ενδιαφερομένων να αναλάβουν ευθύνες είναι εύλογο να ιδιωτικοποιηθεί το πράγμα... Εκεί λοιπόν πιστεύουν ότι στέκονται καλά αγωνιστικά. Βέβαια περισσότερο ποντάρουν στο ότι οι υπόλοιποι στη Γ’ Εθνική στην πλειοψηφία τους θα είναι σε χειρότερη κατάσταση. Ωραία λογική… Κάτι τέτοιο όμως όταν δεν επαληθεύεται ο αμείλικτος, άπονος και άσπλαχνος κόσμος του ποδοσφαίρου, ο οποίος επιπλέον δε διακρίνεται για την υπομονή του, ισοπεδώνει μέχρι και έγκριτους δικηγόρους και καταξιωμένους ποδοσφαιριστές. Εγώ προσωπικά σέβομαι την προσπάθεια των ιδιοκτητών του συλλόγου. Σέβομαι αυτούς που ανέλαβαν τον σύλλογο λίγο πολύ μετά από λαϊκή απαίτηση να φύγει η προηγούμενη διοίκηση. Και εύχομαι να πετύχουν. Αν δεν πετύχουν δε θα γκρινιάξω.  Αυτό μπορούν, αυτό κάνουν. Υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος; Όμως προσοχή όμως, αφού,λοιπόν…

- Η παράταξη «θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη» που λέει ότι θα διεκδικήσει τη διοίκηση της ΕΠΣ, αλώνισε εκτός από τα φιλικά και τα γήπεδα στα οποία παίχτηκε η αγωνιστική του κυπέλλου. Προσωπικά εκφράζω και γι’ αυτούς τη συμπάθειά μου. Αυτό ακριβώς τίποτα άλλο.

- Ο Μακεδονικός Κοζάνης και η ΑΕ Κοζάνης είναι σε διαπραγματεύσεις να κατεβάσουν κοινή ομάδα στο πρωτάθλημα υποδομών Κ16. Μάλιστα… Δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ ή να λυπηθώ. Από τη μία είναι θετικό να συνεννοηθούν οι δύο σύλλογοι για το καλό των παιδιών του ποδοσφαίρου. Από την άλλη σκέφτομαι, πως είναι δυνατόν δύο ιστορικοί στις υποδομές σύλλογοι, να μην μπορούν να κατεβάσουν τμήματα Κ16; Πόσο γυμνό θα είναι το ποδόσφαιρό μας στο άμεσο μέλλον;

- Δημοτικός άρχοντας με ευθύνες περί των αθλητικών, με αφορμή αίτημα αρωγής προς αυτόν, απευθύνθηκε στη διοίκηση της ΑΕΠ Κοζάνης με τη φράση «ε δεν είστε και η Μπαρτσελόνα…». Δεν υιοθετώ την πληροφορία φυσικά. Μπορεί και να μην έγινε έτσι. Επισημαίνω μόνο πως η ΑΕΠ Κοζάνης ίσως παίξει στη Β’ Εθνική εκπροσωπώντας τον νομό μας ποδοσφαιρικά τόσο ψηλά για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια. Καταλαβαίνετε; Όποιος αγαπάει τον αθλητισμό στον νομό μας δεν μπορεί να σκέφτεται έτσι. Πολύ περισσότερο, όποιος υπηρετεί από δημόσια θέση τον αθλητισμό στον τόπο μας δε διανοούμαι ότι μπορεί να σκέφτεται έτσι. Άρα μάλλον δε συνέβη αυτό. Η ΑΕΠ Κοζάνης, είτε μου αρέσει εμένα είτε όχι, σήμερα είναι η Μπαρτσελόνα της Δυτικής Μακεδονίας.

- Ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης κερκίδων στο «Στρατιωτικό» και αναμένεται να παραδοθούν προς χρήση στο φίλαθλο κοινό μέχρι το τέλος του μήνα. Έτσι θα τηρηθούν οι προφορικές δεσμεύσεις που δόθηκαν. Και μετά έπεσα από το κρεβάτι και ξύπνησα.

Γι’ αυτό λέω ότι…

Μέσα σε όλη αυτήν τη δύσκολη κατάσταση για το ποδόσφαιρο στον νομό μας διακρίνω κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ακόμη επιμένουν να κρατούν το άθλημα ζωντανό. Λίγοι είναι. Ένας δύο σε κάθε σύλλογο συνήθως. Κατά κανόνα τόσοι. Αυτοί θυσιάζουν οικογενειακό ή έστω προσωπικό χρόνο για το ποδόσφαιρο. Για να το κρατήσουν ζωντανό. Αυτοί βάζουν προσωπική εργασία στον άνισο αγώνα της συντήρησης των αγωνιστικών χώρων. Για να αθλούνται τα παιδιά μας. Αυτοί οι ίδιοι βάζουν και χρήματα. Διότι κανείς άλλος δε βάζει. Κι επειδή κατά κανόνα τα χρήματα που χρειάζονται ξεπερνούν τις δυνατότητές τους, οι ίδιοι βγαίνουν να ζητήσουν βοήθεια. Κατά κανόνα εις βάρος της δικής τους επαγγελματικής ζωής. Ένας δύο από κάθε σύλλογο συνήθως. Απίστευτα πράγματα…

Εσύ λοιπόν που διαβάζεις αυτό το άθλιο κατά τ’ άλλα άρθρο είσαι ποδοσφαιρόφιλος. Αν δεν ήσουν δε θα το διάβαζες. Βοήθησε λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους να κρατήσουν κατ’ αρχάς ζωντανό το ποδόσφαιρο στον τόπο μας κι ίσως να το αναπτύξουν. Μην τους αρνείσαι τη βοήθεια που μπορείς να δόσεις. Μη χρησιμοποιήσεις φτηνές δικαιολογίες ότι αυτός σου βρωμάει κι ο άλλος έχει συμφέροντα. Σκέψου μόνο ότι αυτός που σου ζητάει τη βοήθεια κάνει αυτό που εσύ δε διατίθεσαι να κάνεις. Εσύ κάνε το εύκολο. Δώσε του τη βοήθεια που μπορείς. Για να υπάρχουν ομάδες, για να υπάρχουν τμήματα υποδομών για τα παιδιά. Για να έχουν τα παιδιά κάπου να αθλούνται. Για να έχεις ποδόσφαιρο στον τόπο σου!

Όταν λοιπόν κάποιος από το χωριό σου, από την πόλη σου, σου ζητήσει ενίσχυση για την ομάδα, μην τον κάνεις να νιώσει πιο άσχημα απ’ ότι ήδη νιώθει. Μην κοιτάξεις αν τον συμπαθείς ή όχι. Αν είναι ικανός ή όχι. Ενίσχυσε με αυτό που μπορείς. Για το ποδόσφαιρο ρε! Γνώμη μου…

Ραντεβού την άλλη Τρίτη μετά την πρώτη αγωνιστική πρωταθλήματος.

«Όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο»

Albert Camus, Νομπελίστας συγγραφέας

 

«Ο Σχολιαστής»

Σχόλια