Η Τρίτη Γνώμη… 6-άρες οι δύο όχθες του Αλιάκμονα

Βλέπω ότι:

- Ξεκίνησε καλά το πρωτάθλημα του Α’ Τοπικού Ερασιτεχνικού. Καλούτσικο ποδόσφαιρο, γενικά πολιτισμένες ατμόσφαιρες και μπόλικο ενδιαφέρον.

Τσικόπουλος                          Ματούλας 

- 6-άρες λοιπόν Αιανή και Σέρβια. Με εμφατικό τρόπο επιβεβαίωσαν και οι δύο όχθες του ποταμού τον τίτλο του διεκδικητή του πρωταθλήματος. Με εμφατικό τρόπο και οι Τσικόπουλος και Ματούλας επιβεβαίωσαν το ηχηρό των μεταγραφών τους. 5 γκολ ο ένας και 4 ο άλλος. Γαλατινή και Χαραυγή επίσης επιβεβαίωσαν κάτι. Ότι θα χαροπαλέψουν για να μείνουν στην κατηγορία. Ακλόνητη προς το παρόν η εμπιστοσύνη της διοίκησης της Γαλατινής προς το πρόσωπο της προπονήτριας. Ακλόνητη δηλαδή η εμπιστοσύνη της διοίκησης προς το πρόσωπο της διοίκησης.


-
Ο Μακεδονικός έκανε βόλτα στον Κρόκο με δεύτερο πολύ καλό παιχνίδι του Συμεωνίδη. Υπόσχομαι να μην τον ξαναπώ «Νεμπεγλέρα». Κάνει ο Νεμπεγλέρας τέτοια; Του εύχομαι μόνο να είναι το ίδιο καλός και ως «δάσκαλος» απέναντι στο νέο αίμα του ποδοσφαίρου της ομάδας του. Ο Κρόκος δεν έφαγε 6-άρα άρα δικαιούται την υπομονή μας.


-
Στραβοπάτημα του Εορδαϊκού ή αποκάλυψη της νέας δυνατής ΑΕ Κοζάνης; Δεν ξέρω… Ίδωμεν, που θα έλεγε και ο κάθε σώφρον ποδοσφαιρόφιλος αρχαιοέλληνας. Κρατάω από το ματς το νέο γκολ του Λαβαντσιώτη ο οποίος έπαψε να είναι για μένα ο «κάποιος Λαβαντσιώτης». Τρία έβαλε στο κύπελλο και ένα στον Εορδαϊκό. Κερδίζει το «είναι ο Λαβαντσιώτης» και τον οποίο θα παρακολουθώ στη συνέχεια.


-
Η Σιάτιστα έπραξε για μια ακόμη φορά ήσυχα και ταπεινά το καθήκον της. Οι Πύργοι μαθαίνουν την κατηγορία και αυτοί. Είναι και περίοδος συγκομιδής αν δεν κάνω λάθος. Και δεν εννοώ συγκομιδής από γκολ.


-
Βόιο, Καρυοχώρι και Βελβεντό έδειξαν σοβαρότητα και επιβλήθηκαν της Άρδασσας, του Ατρομήτου και των Κοίλων αντίστοιχα. Δε λέω ότι οι ηττημένοι δεν έδειξαν σοβαρότητα. Λέω ότι ηττήθηκαν με 2 και 3 γκολ διαφορά.


-
Την επόμενη αγωνιστική ξεχωρίζει το Μακεδονικός Κοζάνης – Αλιάκμονας Αιανής. Τι παιχνίδι! Δύο επίδοξοι πρωταθλητές. Δύο ομάδες με παρατράγουδα στο περυσινό τους ματς στην Αιανή. Ο Ματούλας αντίπαλος στο παλιό του σπίτι και ο Κατσίκας να τον βλέπει. Όνειρο! Χωρίς θεατές βέβαια, αλλά κανείς δεν απαγορεύει την άθληση στον περιβάλλοντα χώρο του «Στρατιωτικού». Αν το παιχνίδι στραβώσει για τους «Σαουδάραβες» προβλέπω η Αιανή να ανακοινώνει τρεις νέες ηχηρές μεταγραφές. Αν το παιχνίδι στραβώσει για τον Μακεδονικό προβλέπω ο Γιώργος να ξαναβγάλει δελτίο στον Καραθανάση.

Ακούω ότι:

- Υπάρχει προέγκριση λέει για τη μετονομασία της ΑΕΠ Καραγιαννίων σε Αθλητική Ένωση Ποντίων Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Το όνομα της ομάδας θα είναι λοιπόν ΑΕΠ ΠΕ Κοζάνης. Μάλιστα. Αυτό εννοούσαν λοιπόν εκεί στην Ξηρολίμνη ότι το έχουν στο τσεπάκι τους το όνομα ΑΕΠ Κοζάνης; Εννοούσαν το ΠΕ Κοζάνης; Λεπτομέρειες θα μου πείτε και σωστά. Όμως και από τις λεπτομέρειες κρίνεται η σοβαρότητα. Ή όχι;

- Έμαθαν επιτέλους σε ποια κατηγορία θα παίξουν στην ΑΕΠ ΠΕ Κοζάνης. Και αυτή θα είναι η Football League. Η τρίτη στη σειρά ποδοσφαιρική κατηγορία. Η πραγματική Γ’ Εθνική δηλαδή. Άσχημα νέα. Υπάρχει κατήφεια στην Ξηρολίμνη. Πολλά τα ερωτήματα. Σε αυτές τις συνθήκες θα υπάρξει βοήθεια από την Κεντρική Ευρώπη; Αν ναι τι είδους και πόσο ξεκάθαρη; Θεωρείται βοήθεια το «εγώ σας φέρνω παίκτες και προπονητή και εσείς τους πληρώνετε»; Πράγματι και αν υπάρξει αυτή η βοήθεια σε συνθήκες Γ’ Εθνικής, εκεί στην Ξηρολίμνη θέλουν να παίξουν με τέτοιους παίκτες; Οι Γάλλοι, Τσέχοι, Βούλγαροι και λοιποί θα φέρουν κόσμο στο γήπεδο; Θα δέσουν την ομάδα με το συναίσθημα του τοπικού ποδοσφαιρόφιλου κοινού; Συμφωνούν όλοι σε μια τέτοια τακτική; Μήπως η απάντησή τους είναι «δεν υπάρχει άλλη λύση»; Είπαμε. Πολλά τα ερωτήματα. Και όλα συμπυκνώνονται στο ερώτημα της προηγούμενης εβδομάδας. Υπάρχει plan b στην περίπτωση που δεν υπάρξει εξωτερική βοήθεια ή και στην περίπτωση που αυτό το είδος βοήθειας τελικά δεν είναι επιθυμητό;

- Το ΦΣ Κοζάνη ανακοίνωσε νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόεδρος ο Μανώλης. Όχι ο Αλέξανδρος. Ούτε ο Παντελής. Ούτε καν ο Κώστας. Πρόεδρος ο Μανώλης! Αλέξανδρος, Παντελής και Κώστας δεν υπάρχουν καθόλου στο Διοικητικό Συμβούλιο. Κι εδώ πολλά τα ερωτήματα. Πως έγινε αυτό; Με τι διαδικασίες; Γιατί έγινε; Γιατί ονομάζεται προσωρινό; Προσωρινό με τι διάρκεια; Ποια η ανάγκη να υπάρχει ένα προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο; Ποια μπορεί να είναι η εμπιστοσύνη του φίλαθλου κοινού στον πρόεδρο Μανώλη όταν αυτός ονομάζεται προσωρινός; Τα μέλη του προσωρινού Διοικητικού είναι έμμισθα; Αν ναι, γιατί; Πολλά τα ερωτήματα όπως είπα και εδώ. Πολλοί οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες.

- Και κάτι άσχετο. Πολύ παλιά συνηθίζονταν στα νυχτερινά κέντρα, τα οποία ως γνωστόν δε φημίζονταν για την νομιμότητά τους, όταν μπούκαρε η αστυνομία να εμφανίζεται ένας άσχετος και να δηλώνει υπεύθυνος του καταστήματος. Κάποιος δηλαδή που προσωρινά έκανε τον υπεύθυνο. Αυτός πήγαινε αυτόφωρο στη θέση του πραγματικά υπεύθυνου. Το επάγγελμα του αυτοφωράκια είχε άνθιση τότε. Τότε, όχι τώρα. Και μόνο στα νυχτερινά μαγαζιά. Μόνο στις νυχτερινές δουλειές. Οποιαδήποτε σύνδεση αυτής της παραγράφου με την παραπάνω παράγραφο είναι άτοπη, άστοχη και γεμάτη κακεντρέχεια.

- Αποδυναμώνεται η ομάδα της Κοζάνης αγωνιστικά. Ναθαναηλίδης και Κοντογουλίδης αποχώρησαν στο πάρα πέντε για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.


-
Ησυχία στον Φούφα. Καλή ησυχία; Ανησυχητική ησυχία; Μάλλον καλή. Περιμένω πάντως για να κρίνω οριστικά.

- Η στήλη δέχεται προσφορές οι οποίες να τη βοηθήσουν να γράψει σωστά για τις επερχόμενες εκλογές της ΕΠΣ Κοζάνης. Όπως στις αγγελίες του παλιού καλού καιρού. «Νεαρά κυρία αναζητεί ευκατάστατο και γενναιόδωρο κύριο για τη σύναψη αμοιβαίως επωφελούς σχέσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις». Και όχι, η στήλη δεν εκπορνεύεται. Δεν υπάρχει πορνεία στο ποδόσφαιρο και κανείς δεν την προωθεί. Την πορνεία εννοώ. Όχι τη στήλη.

Γι’ αυτό λέω ότι:


Τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα του νομού μας αποπνέουν περισσότερη υγεία και χαρά από ότι οι ομάδες μας οι οποίες θα αγωνιστούν στις ανώτερες κατηγορίες. Δε λέω ότι είναι χωρίς προβλήματα εκεί. Ίσα ίσα. Λειψανδρία παραγόντων, άθλιοι αγωνιστικοί χώροι, οικονομική ανέχεια, ανεκπαίδευτοι διαιτητές και άλλα πολλά. Όμως υπάρχει περισσότερη υγεία και απόλαυση απ’ ότι στην ΑΕΠ, στον Φούφα και στην Κοζάνη. Αυτό είναι καλό; Φυσικά και όχι. Είναι πολύ κακό. Αν το να ανεβαίνεις κατηγορία, ξεφεύγοντας από τα τοπικά πρωταθλήματα, σημαίνει αύξηση των προβλημάτων, των αδιεξόδων και μείωση της απόλαυσης, τότε αυτό είναι κακό. Για όλο το ποδόσφαιρο κακό. Και για το ερασιτεχνικό τοπικό. Σκεφτείτε τον πιτσιρικά που παίζει μπάλα στο τοπικό. Αν δεν έχει υγιή σωματεία στον τόπο του στις πιο πάνω κατηγορίες, πόσο πολύ αξίζει η προπόνηση γι’ αυτόν; Πόσο αξίζει να ονειρεύεται και να δουλεύει στις προπονήσεις και μάλιστα με χαρά, όταν δεν έχει υγιή σωματεία πιο ψηλά, στα οποία να μπορεί να παίξει ίσως και με μεγαλύτερη χαρά; Επίσης ο φίλαθλος κόσμος πως μπορεί να προσελκυστεί σε μια τέτοια κατάσταση; Τι είδους ποδόσφαιρο είναι αυτό όταν δε γεμίζει με πάθος τον τοπικό φίλαθλο κόσμο η ομάδα, η οποιαδήποτε ομάδα, που παίζει στις πάνω κατηγορίες;

Γι’ αυτό λοιπόν διακρίνω επιτακτική την ανάγκη πιο σοβαρής οργάνωσης των συλλόγων που ανεβαίνουν κατηγορίες. Δε λέω ότι τώρα είναι ασόβαροι οι άνθρωποι που είναι στις ομάδες αυτές. Όχι. Θα το ξαναπώ εν είδη ερωτήματος. Υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος να τις αναλάβει; Αν όχι, απαγορεύω στον εαυτό μου να κακοχαρακτηρίσει αυτούς που το παλεύουν. Του επιτρέπω μόνο την κριτική. Άλλο λέω λοιπόν. Δε φέρνουν αποτελέσματα. Κι όταν λέω αποτελέσματα δεν εννοώ τα αγωνιστικά. Εννοώ κυρίως τη δημιουργία έμπνευσης και ποδοσφαιρικού πάθους. Στους ποδοσφαιριστές και στο φίλαθλο κοινό. Του τόπου μας. Γνώμη μου…

Ραντεβού την άλλη Τρίτη μετά το ντέρμπι Μακεδονικός Κοζάνης – Αλιάκμονας Αιανής.

«Σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα τα πάντα περιπλέκονται από την παρουσία της αντίπαλης ομάδας»

Jean-Paul Sartre, Φιλόσοφος

«Ο Σχολιαστής»


Σχόλια