Λεουτσάκος: Ήταν πάγιο αίτημα τα έσοδα από το στοίχημα

 Ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Λιγκ 2-Φούτμπολ Λιγκ, Λεωνίδας Λεουτσάκος, φιλοξενήθηκε στον ΣΠΟΡ FM Μαγνησίας κι αναφέρθηκε στο θέμα των εσόδων που θα έχουν όλες οι ΠΑΕ από το στοίχημα
Παράλληλα, υποστήριξε πως για να βελτιωθεί η εικόνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα πρέπει να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, να τηρούνται τα κριτήρια και όλοι όσοι απαρτίζουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι, να συζητήσουν τα προβλήματα και να χαράξουν μία κοινή γραμμή.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Λεωνίδας Λεουτσάκος:
Για το θέμα των χρημάτων που θα λάβουν οι ΠΑΕ από το στοίχημα:
«Από την πρώτη μέρα που κάθισα στην καρέκλα του προέδρου της Ένωσης, διεκδικούσαμε ποσοστό από το στοίχημα. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των ομάδων, το οποίο δικαιούνταν. Οι στοιχηματικές εταιρίες χρησιμοποιούν τις ομάδες χωρίς να δίνουν ούτε ένα ευρώ.
Δεν μπορεί οι στοιχηματικές εταιρίες να μας έχουν στο κουπόνι, να μην παίρνουμε ούτε ένα ευρώ και παράλληλα να μας λοιδορούν κιόλας, όταν γίνεται κάτι και να λένε πως φταίνε οι ομάδες. Η επόμενη κίνησή μας είναι να ζητήσουμε να μη μας ξαναβάλουν στο στοίχημα. εάν δεν πάρουμε τα χρήματα. Το 80% του τζίρου των στοιχηματικών εταιριών είναι από το ποδόσφαιρο.

Η επόμενη κίνηση που θα κάναμε φέτος, ήταν να μην ξεκινήσουμε το πρωτάθλημα γι’ αυτούς τους λόγους.
Ευτυχώς, αυτή η κυβέρνηση έκανε ορισμένες ενέργειες και το θέμα προχώρα προς το σωστό δρόμο, για να λήξει το θέμα αισίως, να μπουν κάποιοι κανόνες και να ξέρουν οι ομάδες και οι πρόεδροι των ΠΑΕ, ότι θα πάρουν κάποια χρήματα. Γιατί, δεν μπορούν κάθε χρόνο να δαπανούν χιλιάδες ευρώ, σε ΙΚΑ, εφορία, συμβόλαια και να μην υπάρχει το παραμικρό έσοδο.

Πέρυσι το πρωτάθλημα διεκόπη άκομψα, λόγω της πανδημίας. Προσπαθήσαμε να το επανεκκινήσουμε, αλλά για πολλούς λόγους αυτό δεν κατέστη εφικτό. Καλώς ή κακώς τα πρωταθλήματα δεν ολοκληρώθηκαν. Θέλουμε να ξεκινήσουμε τη φετινή χρονιά, αλλά πάλι υπάρχουν προβλήματα. Δεν έχουμε κατασταλάξει με το τηλεοπτικό συμβόλαιο από την ΕΡΤ. Οι πρόεδροι εδώ και τρεις μήνες το μόνο που κάνουν είναι να πληρώνουν. Θα είναι σημαντικό οι ομάδες να βοηθηθούν οικονομικά, μέσω των στοιχηματικών εταιρειών, ενώ περιμένουμε, όπως προανάφερα και ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο θέμα του τηλεοπτικού συμβολαίου με την ΕΡΤ.

Από τη στιγμή που θα είναι πάγιο το έσοδο από τις στοιχηματικές εταιρίες, οι ομάδες θα παίρνουν χρήματα κάθε χρόνο. Και παλαιότερα τα περισσότερα χρήματα που λάμβαναν οι ομάδες, δεν ήταν από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, αλλά από τον ΟΠΑΠ.

Το κεφάλαιο ΕΡΤ δεν έχει τελειώσει, είμαστε σε διαβουλεύσεις και την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες κάποιες συναντήσεις, για να γνωρίζουμε τι χρήματα θα διεκδικήσουν οι ομάδες και ποιο θα είναι το ποσό, το οποίο, τελικά θα πάρουν».

Για το αν θα είναι μια σημαντική οικονομική ανάσα για τις ομάδες τα χρήματα που θα λάβουν από το στοίχημα:
«Σαφώς, γιατί μιλάμε για ένα τίμημα εντελώς διαφορετικό. Πέρυσι οι ομάδες ήταν να πάρουν 80.000 ευρώ και τώρα μιλάμε για ένα τίμημα πολύ μεγαλύτερο, το οποίο θα είναι πάγιο. Θέλουμε να κλείσουμε συμβόλαιο με την ΕΡΤ για δύο ή τρία χρόνια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε τάξει στις ομάδες ένα ποσό της τάξης των 11 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτό το ποσό πέσαμε στα 7 εκατομμύρια, ενώ φέτος μας ζητάνε να κατέβουμε πιο κάτω. Αυτό νομίζω είναι άδικο. Θεωρώ, ότι πρέπει να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο.
Έχουμε προτάσεις, έτσι ώστε να μπουν δικλείδες ασφαλείας στο πρωτάθλημα και παράλληλα να τηρούνται τα κριτήρια, για τη συμμετοχή των ομάδων στα πρωταθλήματα».

Για το τι θα πρέπει να αλλάξει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο:
«Θα πρέπει να καθίσουμε όλοι σ’ ένα τραπέζι, ΕΠΟ, Σούπερ Λιγκ, Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ, για να δούμε πόσες επαγγελματικές ομάδες και κατηγορίες θέλουμε. Τους παράγοντες που αναλαμβάνουν τις ΠΑΕ δεν θέλουμε να τους δούμε να μπαίνουν φυλακή και να δημιουργούν χρέη, αλλά να παραμείνουν στο ποδόσφαιρο για χρόνια. Η άποψή μας είναι, πως δεν πρέπει να φέρουμε περισσότερες ομάδες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και να δημιουργούμε περισσότερα χρέη.
Οι ομάδες θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια, οι πρόεδροι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να έχουμε ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό. Ωστόσο, εάν δεν καθίσουμε όλοι μαζί να συζητήσουμε, δεν μπορούμε να έχουμε σωστά αποτελέσματα. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ενιαίο.

Αποδεδειγμένα έχει δείξει πως δεν μπορεί να αντέξει τόσες πολλές ομάδες. Δεν μπορεί η Σούπερ Λιγκ να έχει 3,5 εκατομμύρια έσοδα και η ψαλίδα από τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ να ναι τόσο μεγάλη.
Θα πρέπει να βοηθήσουμε και το ελληνικό ποδόσφαιρο και την επαρχία, η οποία βγάζει παίκτες για τις επαγγελματικές κατηγορίες και τις εθνικές ομάδες. Δεν μπορεί η Γ’ Εθνική να έχει 12 ομίλους. Σίγουρα, πρέπει να βοηθήσουμε και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αλλά το να υπάρχουν 140 ομάδες στη Γ’ Εθνική είναι πάρα πολλές».

Για την προσφυγή της Νίκης στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της ΕΠΟ:
«Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα, βάσει νόμου, να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται, αν νομίζει ότι αδικείται. Το έχουμε ζήσει αυτό, ειδικά με τη Νίκη Βόλου, τους τελευταίους δύο μήνες. Είναι θεμιτό αυτό που έκανε η Νίκη, να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Μπορεί να έχουμε αναβολή του πρωταθλήματος, που είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 7 Νοεμβρίου, εάν δεν ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο και δεν υπάρξει γρήγορα απόφαση. Είναι, βέβαια, κακό για τις ομάδες, τη στιγμή που συζητάμε με την ΕΡΤ για να πάρουμε χρήματα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Μία διαδικασία, η οποία δεν ξεκίνησε από τη διοργανώτρια, αλλά από την ΕΠΟ,  η οποία μας αναγκάζει να είμαστε, πλέον, στη μέση.


Για το πόσο δύσκολο είναι να κρατά ισορροπίες, ως πρόεδρος, όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στις δύο λίγκες:
«Είναι πολύ δύσκολο, αλλά και από την άλλη πολύ εύκολο, όταν ένας πρόεδρος δεν έχει ομάδα. Ηθελημένα το διάλεξα αυτό. Ο πρόεδρος πρέπει να ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα και των δύο κατηγοριών. Εγώ από την πλευρά μου βλέπω όλες τις ομάδες το ίδιο. Τόσο αυτές της Σούπερ Λιγκ 2, όσο και εκείνες της Φούτμπολ Λιγκ. Κοιτάζω όσο μπορώ να ικανοποιούνται τα συμφέροντα των ομάδων και να είμαι ουδέτερος. Το τι θα κάνουν στο αγωνιστικό κομμάτι και πως θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους στο πρωτάθλημα, δεν με αφορά. Με ενδιαφέρει να γίνουν όμορφα παιχνίδια και ανταγωνιστικά. Να μπαίνουν οι ομάδες στον αγωνιστικό χώρο και να τελειώνουν τα παιχνίδια χωρίς προβλήματα και οι ποδοσφαιριστές, λόγω και της πανδημίας, να είναι υγιείς».
Για το αν υποβαθμίζεται το πρωτάθλημα της Φούτμπολ λιγκ, με τη διεξαγωγή δύο ομίλων:
«Αποφασίστηκε από όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος, η Φούτμπολ Λιγκ να γίνει σε δύο ομίλους για να μειωθούν τα έξοδα μετακίνησης. Πιστεύω, ότι και φέτος θα γίνει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Γιατί έτσι όπως είναι το σύστημα, όπου οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου θα παίζουν στα πλέι οφ για την άνοδο και οι υπόλοιπες έξι θα μετέχουν στα πλέι άουτ για την αποφυγή του υποβιβασμού, το ενδιαφέρον θα είναι πάρα πολύ μεγάλο, μέχρι και την τελευταία αγωνιστική».
Aπόδοση δηλώσεων: goalpost.gr

Σχόλια