Η Τρίτη Γνώμη… Με το αριστερό στην Γ’ Εθνική

           

Με το αριστερό στην Γ’ Εθνική

Βλέπω ότι:

- Με το ζερβό το ξεκίνημα των ομάδων μας στη λεγόμενη Γ’ Εθνική. ΦΣ Κοζάνη και Μακεδονικός Φούφα έπαιξαν τα πρώτα τους παιχνίδια εντός έδρας. Η συγκομιδή τους ήταν δύο ήττες και μάλιστα χωρίς να σκοράρουν. Αν τις βλέπαμε ως μία ομάδα στον βαθμολογικό πίνακα θα βλέπαμε τα στατιστικά ως εξής: Ν-Ι-Η 0-0-2 και Σκορ 0-4. Η στήλη σήμερα γράφτηκε με δυσκολία. Με θλίψη και ανησυχία.

- Για το ματς της Κοζάνης με τον Εθνικό Κεραμιδίου τα έγραψε όλα ο Κώστας στην ανταπόκρισή του. Να τα επαναλάβω δε βοηθάει. Να ειρωνευτώ δεν είναι στις προθέσεις μου. Από τους παππούδες μου πήρα το εξής. Δεν είναι αξιοπρεπές να χτυπάς τον πεσμένο. Η λογική του «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύται» (όταν πέσει η βελανιδιά κάθε άντρας μπορεί να κόψει ξύλα) είναι μακριά από τις προθέσεις της στήλης.

Ας σταθώ λοιπόν σε όσα έξω αγωνιστικά υπήρξαν στο ματς. Θα ξεχωρίσω την αξιοπρεπή στάση του προπονητή στις δηλώσεις του μετά το ματς. Ο Κώστας Καπετάνος έπρεπε μετά το ματς να κάνει δηλώσεις. Και τις έκανε. Δεν τις απέφυγε. Δεν ήταν εύκολο. Προσωπικά μου άρεσε αυτό το «από την πρώτη αγωνιστική κανείς δεν πήρε πρωτάθλημα και κανείς δεν έπεσε». Μου άρεσε γιατί είναι αλήθεια. Γιατί είναι αισιόδοξο. Αν το τηρήσει κι ως κλίμα στις προπονήσεις και στα αποδυτήρια θα είναι μόνο καλό. Ο πανικός δε βοήθησε ποτέ κανέναν. Κυρίως τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πρέπει να δώσουν κι άλλα πολλά ματς.

Μου άρεσε η ιδέα με την ιντερνετική μετάδοση του αγώνα. Πέρα από την προφανή χρησιμότητα λόγω της απαγόρευσης παρουσίας φιλάθλων προσέφερε και κάτι άλλο. Πρεστίζ στην ομάδα. Εύγε.

Μου μετέφεραν την υπέροχη εικόνα με τις τρεις γυναικείες παρουσίες στη λειτουργεία της ομάδας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Της Μαρίας, της Κατερίνας και της Έλενας. Από πολύ ευγενικές ως πολύ αυστηρές κατά περίπτωση. Η αυστηρότητα -μίας εξ αυτών κυρίως- φαντάζομαι οφείλεται στο αίσθημα εκπλήρωσης καθήκοντος και άνωθεν εντολών. Ωραία εικόνα στο σύνολό της όμως. Έτσι μου είπαν.

Αυτά τα θετικά υπήρξαν…

       

- Ο Φούφας το πάλεψε. Το πάλεψε γερά με την Καρίτσα. Λένε ότι η Καρίτσα ανήκει στις ομάδες που θα διεκδικήσουν την άνοδο. Η στήλη πιστεύει πολύ στη δουλειά του προπονητή του Φούφα. Ο Νίκος Κατακαλίδης έδειξε πέρυσι μια καταπληκτική δουλειά στην ΑΕΠ. Θα την δείξει και στον Φούφα φέτος. Έτσι λέω εγώ. Ότι θα τη δείξει.


Παράπονα από τη διαιτησία είχε ο Φούφας. Παράπονα από τον ίδιο διαιτητή είχε και πέρυσι. Ως γνωστόν η στήλη δεν ασχολείται με τη διαιτησία. Αναφέρει μόνο πως ο Μακεδονικός Φούφα έχει παράπονα από ίδιο διαιτητή. Σε ήττα με εύθραυστο σκορ τα παράπονά του.

- Την επόμενη αγωνιστική η Κοζάνη έχει ρεπό. Θεραπευτικό ελπίζω. Ανάρρωση.

Ο Φούφας πάει στη σκληροπυρηνική Θεσσαλία. Στον Ηρακλή Λάρισας ο οποίος στην πρώτη αγωνιστική έφερε ισοπαλία στο Μακρυχώρι. Ο Ηρακλής Λάρισας το μακρινό 1964 έδωσε το ΑΦΜ του για τη δημιουργία της ΑΕΛ! Είναι ο μπαμπάς της ΑΕΛ δηλαδή. Επανιδρύθηκε το 1982. Νίκο φέρε βαθμούς. Μπορείς!

- Ερασιτεχνικό δεν παίχτηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. Τέθηκε προσωρινά εκτός νόμου. Α ρε κορονοβάιρους τι μας κάνεις… Πάνω που γουστάραμε φέτος ωραίο πρωταθληματάκι, ήρθες στα μέρη μας να κάνεις έξαρση. Υπομονή και μια ευχή. Οι ομάδες και οι φίλαθλοι να μη χάσουν τον ρυθμό τους και το καλό κλίμα.

Ακούω ότι:


- Μεταγραφική βόμβα αεροδρομίου στην ΑΕΠ. Ξένος διεθνής λέει θα προσγειωθεί στο Φίλιππος για λογαριασμό της ΑΕΠ. Ιάπωνας έμπειρος σαμουράι. Γενικά η βοήθεια από την Κεντρική Ευρώπη έρχεται. Με τον τρόπο που αυτός που την στέλνει υποσχέθηκε. Εντυπωσιακός τρόπος. Επικίνδυνος ταυτόχρονα τρόπος. Ξέρω κάποιον που του χάρισαν μια Ferrari. Μετά ο δόλιος έψαχνε πώς να τη συντηρήσει. Ας μη γίνω κακός όμως. Ας μείνω στο εντυπωσιακό του πράγματος. Μεγάλες μεταγραφές παικτών. Ξένος προπονητής με «ονοματάκι». Πρόσληψη σκάουτ. Εντυπωσιακά πράγματα. Ρε λέτε να δούμε ομάδα κεντροευρωπαϊκού επιπέδου διοικητικά και αγωνιστικά; Λέτε να τρίβουμε τα μάτια μας; Πριν λίγες εβδομάδες έγραφα πως η βοήθεια από την Κεντρική Ευρώπη δεν είναι δεδομένη σε συνθήκες Football League. Αυτή όμως συνεχίζει να έρχεται. Με τον τρόπο που έρχεται.

- Άνθρωπος συνδεδεμένος με στενές φιλίες στην Κεντρική Ευρώπη εθεάθη στην πόλη της Κοζάνης και μάλιστα να συνομιλεί με πρώην (;) παράγοντα του τοπικού ποδοσφαίρου. Έτσι μου είπαν. Όρκο δεν παίρνω. Η παρουσία του στην πόλη σχετίζεται σίγουρα με τις μεταγραφικές βόμβες της ΑΕΠ. Λέτε να σχετίζεται και με διοικητικές βόμβες; Θα δούμε…

- Παραλίγο να μείνει χωρίς διαπίστευση το «Ματιές Στα Σπορ» για το ματς της Κοζάνης με τον Εθνικό Κεραμιδίου. Από απλή παρεξήγηση. Αμέλησε το μέσο να υποβάλει αίτημα. Στο τέλος όλα καλά. Το μέσο εκπροσώπησε ο Κώστας Τσιώρας. Ο άνθρωπος που έγραψε βιβλίο πολλών εκατοντάδων σελίδων για την ομάδα της Κοζάνης. Φαντάζεστε να του απαγορευόταν η είσοδος από μια απλή παρεξήγηση; Ευτυχώς…



- Παραπονέθηκαν στην ομάδα Κοζάνη 2004. Παραπονέθηκαν στον Γιώργο διότι τους αναφέρω ως μικρό Μακεδονικό. Τους ζητώ συγγνώμη. Η Κοζάνη 2004 δεν είναι ο μικρός Μακεδονικός. Μπορεί να ήταν κάποτε. Δεν είναι σήμερα. Δηλώνω απληροφόρητος. Δηλώνω επίσης εκστασιασμένος από το νέο. Η Κοζάνη 2004 επιθυμεί αυτόνομη πορεία. Μάλιστα. Κι εκεί που λέμε ότι στο ποδόσφαιρο μένουν όλο και πιο λίγοι και γίνονται όλο και πιο ανίσχυροι μου έρχεται αυτό το νέο. Συγκλονιστικό νέο. Ο Μακεδονικός Κοζάνης χάνει τις «ελπίδες» του. Χάνει τα τσικό του. Αποδυναμώνεται δηλαδή. Αυτή είναι η δική μου ανάγνωση. Φυσικά υπάρχει και άλλη. Αυτή που λέει πως ένας νέος, αυτόνομος, ρωμαλέος και ελπιδοφόρος σύλλογος γεννήθηκε. Είναι θέμα ανάγνωσης των γεγονότων. Καλή επιτυχία λοιπόν στη χειραφετημένη Κοζάνη 2004.

Γι’ αυτό λέω ότι:

Η επιτυχία ενός συλλόγου κρίνεται από τα αποτελέσματα. Όχι από τα λόγια. Η επιτυχία επίσης είναι ένας όρος σχετικός. Σχετικός με τι; Με τον σκοπό του κάθε συλλόγου.

Η ομάδα ενός χωριού είναι επιτυχημένη αν έστω υπάρχει. Αν έχει γήπεδο και φανέλες να προσφέρει στα παιδιά του χωριού. Τη σήμερον ημέρα και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Η ομάδα ενός χωριού αν ανέβει στις λεγόμενες εθνικές κατηγορίες θα είναι πιο επιτυχημένη; Προφανώς. Ιδιαίτερα αν το κάνει με τα παιδιά του χωριού. Άντε και των γειτονικών χωριών. Επιτυχημένη πάντως είναι και μόνο αν υπάρχει.

Τα brand names του νομού μας όμως πότε μπορούν να θεωρηθούν επιτυχημένα; Μήπως αναρωτιέστε ποια είναι τα ποδοσφαιρικά brands; Η Κοζάνη και ο Εορδαϊκός. Ας μη με παρεξηγήσουν στην ΑΕΠ και στον Φούφα. Θα κάνουν λάθος. Εκείνοι είναι ήδη υπέρ επιτυχημένοι. Ιδιαίτερα η ΑΕΠ. Αλλά και ο Φούφας. Και θα έχουν την ολοσχερή στήριξη της στήλης για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Αύριο μπορεί να είναι η Σιάτιστα ή η Αιανή. Μπορεί ακόμη και η Καισαρειά ή το Καρυοχώρι. Στη λογική μου δε χωράει το να μη στηρίξω αυτόν που ανεβαίνει ποδοσφαιρικά. Ποδοσφαιρικά μαζί του ανεβαίνει όλος ο νομός.

Κοζάνη και Εορδαϊκός λοιπόν τα ποδοσφαιρικά brand names του νομού μας. Πότε θα θεωρηθούν επιτυχημένα; Όταν έχουν διοικητικά και αγωνιστικά αποτελέσματα. Τα διοικητικά αποτελέσματα κρίνονται αντικειμενικά. Είναι δηλαδή αυτά που είναι. Δεν είναι θέμα του πως τα βλέπει ο καθένας. Τα αγωνιστικά αποτελέσματα όμως είναι ένας υποκειμενικός όρος. Όχι πολύ. Αλλά υποκειμενικός.

Και στους δύο συλλόγους είχαμε φέτος το καλοκαίρι αλλαγές. Διοικητικές αλλαγές. Αγωνιστικές έχουμε σχεδόν κάθε χρόνο σε κάθε ομάδα. Δε θα ήταν είδηση. Και από τις δύο ομάδες δόθηκε στο φίλαθλο κοινό ένα όραμα. Όραμα διοικητικής, οργανωτικής σοβαρότητας.

Ας δούμε μερικές παραμέτρους της οργανωτικής διοικητικής σοβαρότητας. Είναι απαραίτητη; Φυσικά και είναι. Ένας σοβαρός σύλλογος είναι ένας ελκυστικός σύλλογος. Ελκυστικός για τους ποδοσφαιριστές. Ελκυστικός και για το φίλαθλο κοινό. Τους πελάτες και χρηματοδότες του μαγαζιού δηλαδή.

Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η οργάνωση; Πως επιτυγχάνεται; Πρώτα πρέπει να ειπωθεί η πρόθεση. Να κοινοποιηθεί στον φίλαθλο κόσμο. Να του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Και οι δύο σύλλογοι αυτό έκαναν το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ωραίες πραγματικά δηλώσεις. Ενδιαφέροντα οργανωτικά σχέδια.

Αφού δοθεί στον κόσμο το όραμα μετά έρχεται το δύσκολο κομμάτι. Η υλοποίηση. Η άτιμη η υλοποίηση. Κι εδώ έγιναν κάποια πράγματα και από τους δύο συλλόγους. Ο Εορδαϊκός έχει γραφεία και μπουτίκ, ζήτησε τη συνεννόηση και συνδρομή των υπόλοιπων σωματείων της περιοχής, έβαλε τις μπουλντόζες στο βοηθητικό. Την εκτίμησή μου. Η Κοζάνη απέκτησε μια στοιχειώδη οργάνωση δίνοντας ρόλους σε ανθρώπους. Οι κοπέλες που αναφέρω πιο πάνω είναι ενδεικτικό στοιχείο. Κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια η Κοζάνη να έρθει κοντά στον φίλαθλο κόσμο. Το περίπτερο στην πλατεία ήταν εντυπωσιακή ιδέα. Η web μετάδοση του αγώνα επίσης. Αν αποκτήσει γραφεία και αν κάνει πράξη τη δηλωμένη πρόθεση για εκκαθάριση του μητρώου μελών, τότε πραγματικά θα έχει κάνει το άλμα. Περιμένουμε να τα δούμε. Μαζί με μια μόνιμη διοίκηση. Όχι προσωρινή.

Στην υλοποίηση θέλεις συμμάχους. Γιατί; Επειδή ο κόσμος του ποδοσφαίρου δε διακρίνεται για την υπομονή του. Κι ενώ εσύ χτίζεις σε σοβαρές βάσεις ο φίλαθλος περιμένει το γρήγορο γκολ. Το οποίο μπορεί να μην έρθει. Εκεί θέλεις συμμάχους. Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί; Μα τα ΜΜΕ φυσικά. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όχι με τη στενή έννοια του όρου. Εννοώ φυσικά τους opinion makers. Αυτούς που έχουν πρόσβαση στην κοινή φίλαθλη γνώμη. Αν πείσεις αυτούς κερδίζεις χρόνο και υπομονή. Κάποιο χρόνο, κάποια υπομονή. Πολύτιμο χρόνο, πολύτιμη υπομονή. Μέχρι να δείξεις αγωνιστικά αποτελέσματα.

Δε βγάζεις τα μάτια σου μόνος σου με πόλεμο στα «ΜΜΕ». Ακόμη και κακοπροαίρετα να είναι –που στην περιοχή μας δεν είναι- οφείλεις να τους μεταστρέψεις. Οφείλεις να δέχεσαι, να ανέχεσαι την κριτική τους. Αυτοί είναι που θα σε σώσουν, που θα σου δώσουν πίστωση χρόνου όταν φέρεις ισοπαλία στην ΑΕ Κοζάνης ή όταν χάσεις από το Κεραμίδι. Αυτοί είναι που θα νουθετήσουν τον, αρκετές φορές, άφρονα φίλαθλο. Αυτό κάνει συχνά αυτή η στήλη. Μαλώνει τον φίλαθλο κόσμο. Μαλώνει με τον φίλαθλο κόσμο. Δημιουργικά.

Κύριε φίλαθλε λοιπόν άκου. Μαθαίνω ότι ονομάζεις τον Εορδαϊκό κάπως περιπαικτικά. Τον λες «Κουλιδιακό». Μαθαίνω επίσης ότι μηδενίζεις την προσπάθεια στην Κοζάνη. Άκου λοιπόν μια αλήθεια. Αυτές είναι οι μοναδικές διαθέσιμες διοικήσεις. Αν φύγουν δεν υπάρχει κάποιος συνωστισμός για το ποιος θα αναλάβει. Δεν έχεις να επιλέξεις. Άρα με το μαλακό η κριτική σου. Και πιο δυναμική η στήριξή σου. Αν αυτές οι διοικήσεις πετύχουν τότε ίσως εμφανιστούν κι άλλοι υποψήφιοι. Καλύτεροι σύμφωνα με σένα. Έτσι πάει. Μην πυροβολείς τον μοναδικό διαθέσιμο διαχειριστή της πολυκατοικίας.

Αφού λοιπόν το έπαιξα καλός στα μάτια των διοικήσεων ξαναγυρίζω σε αυτές. Με άλλον αέρα και τουπέ. Σταματήστε τις επιθετικές ανακοινώσεις. Όσοι από εσάς τις βγάζετε. Όπως δεν υπάρχει «Κουλιδιακός» έτσι δεν υπάρχουν και «Κοζανάρχες». Υπάρχουν μόνο φίλαθλοι τρελοί με τις ομάδες ονόματα των πόλεών τους. Της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Μερικοί από αυτούς, στερημένοι για δεκαετίες από διακρίσεις, έχουν γίνει υπέρ του δέοντος καχύποπτοι. Κάντε μόνο το προφανές. Υλοποιήστε το οργανωτικό έργο που εξαγγείλατε. Συνεχίστε να το υλοποιείτε.

Οι δυσκολίες που έχετε από μόνες τους είναι πολλές. Μη δημιουργείτε καινούριες. Παίζετε στην 4-η και στην 5-η κατηγορία της χώρας. Έχετε από πάνω σας ΑΕΠ και Φούφα. Μη δημιουργείτε εχθρούς. Μειώστε τους υπάρχοντες μάλιστα. Μην υποτιμάτε τον κόσμο. Μην τον παίρνετε για χαζό. Δώστε του σοβαρότητα. Διοικητική σοβαρότητα. Την έχει ανάγκη για να δώσει υπομονή. Κι άλλη υπομονή.

Για την αγωνιστική επιτυχία η συζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Και πιο πολύπλοκη.

Αυτό το κείμενο δεν απευθύνεται ισοβαρώς στις δύο ομάδες ονόματα του νομού μας. Εξάλλου δεν παίζουν στην ίδια κατηγορία. Κατανοητό έ;

Σήμερα μακρηγόρησα. Και γκρίνιαξα. Το είπα όμως στην αρχή. Σήμερα έγραψα με θλίψη και ανησυχία. Μου προκλήθηκαν από την εντός έδρας ήττα του νομού Κοζάνης από τον νομό Πιερίας με σκορ 0-2. Πρέπει να συνέλθω γρήγορα.

Η στήλη αποφάσισε να γίνει διαδραστική. Είναι πιασάρικο να είσαι διαδραστικός σήμερα. Τουτέστιν θα δέχεται e-mails. Στο itritignomi@yahoo.com. Παρακαλώ να στέλνετε e-mails. Να εκφράζεστε. Να γράφετε απόψεις. Με θυμό, με οργή, με κατανόηση, με χιούμορ. Όπως γουστάρετε. Κυρίως να στέλνετε πληροφορίες. Και ρουφιανιές. Μεταξύ μας θα μένουν. Δεν υπόσχομαι ότι θα απαντώ σε όλα. Οι δύο κοπέλες στη γραμματεία της στήλης δε θα προλαβαίνουν πάντα. Ότι αξίζει όμως θα σχολιάζεται στο άρθρο. Δώστε τροφή στη στήλη. Γνώμη μου…

«Στο Λίβερπουλ υπάρχουν δύο μόνο μεγάλες ομάδες: Η Λίβερπουλ και τα τσικό της Λίβερπουλ.»

Bill Shankly, προπονητής κάποτε της Liverpool FC

«Ο Σχολιαστής»

itritignomi@yahoo.com

 



Σχόλια