Η Τρίτη Γνώμη… Τρίτη αγωνιστική


Βλέπω ότι:

- Παίχτηκε ωραίο ποδόσφαιρο και την τρίτη αγωνιστική στο Α’ τοπικό. Ωραίο ποδόσφαιρο και στην πρώτη αγωνιστική στο Β’ τοπικό. Με πολύ κόσμο στους πέριξ των γηπέδων χώρους. Δηλαδή… Κέφι για μπάλα. Και από τους ποδοσφαιριστές και από τους φιλάθλους. Μου είπε κάτι σοφό ο οικοδεσπότης μου ο Γιώργος. «Ρε Σχολιαστή, αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό μοιάζει σαν ένα ελατήριο που εκτοξεύει το ποδόσφαιρο. Μας λένε να μην πάμε στα ματς κι εμείς πάμε πιο πολύ από πριν». Σωστός ο Γιώργος. Και βλέπουμε και καλύτερα ματς και με λιγότερα έκτροπα θα πρόσθετα εγώ. Ελατήριο δηλαδή ο κορονοϊός και για τους ποδοσφαιριστές και για τη διαιτησία. Λίγο ακόμη και θα γίνουμε Αγγλία. Sunday League κι έτσι…

- Αιανή η τιμωρός. Αλιάκμονας ο οδοστρωτήρας. Στα 4 επίσημα ματς έχει ισάριθμες νίκες με 16-0 γκολ. Και να θέλω να γράψω καμιά κακία -μαθαίνω ότι με κατηγορούν εκεί ότι αντιμετωπίζω την ομάδα τους με κακία- δε γίνεται. Θα γράψω όμως για τον Κρόκο. Όχι κακίες. Ούτε ειρωνείες. Μπορεί το σκορ να γράφει 0-14 στα τέσσερα επίσημα. Είχαν όμως τέσσερα ματς στην αρχή της σεζόν μέγιστης δυσκολίας. Και είχαν ομάδα νεανική. Και πρέπει, λέω εγώ, να συνεχίσουν να την έχουν. Τους εύχομαι να διαχειριστούν με επιτυχία την ψυχολογία των παιδιών. Πρέπει! Για το καλό της ομάδας τους, για το καλό των παιδιών και για το καλό του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Του ερασιτεχνικού που είναι ερασιτεχνικό πραγματικά. Δηλαδή των παιδιών. Περιμένω την πρώτη νίκη του Κρόκου για να πανηγυρίσω.



- Βαλτώδεις εκτάσεις λέει έχει η Άρδασσα. Το γράφει η Βικιπαίδεια. Μικρός Τιταν-ικός για τα Σέρβια στην Άρδασσα. Στους 4 βαθμούς η τοπική ομάδα που δείχνει πλέον καλά στοιχεία.


-
Σιάτιστα – Γαλατινή 4-0 στο τοπικό ντέρμπι των Χαϊλάντερς. Ότι ευχήθηκα για τον Κρόκο, εύχομαι και για την Γαλατινή. Διαχείριση σωστή στα παιδιά.

- Το Καρυοχώρι αδικείται από την ήττα στην ΑΕ Κοζάνης. Δεν το λέω εγώ. Το λένε οι άνθρωποι της ΑΕ Κοζάνης. Να παίρνεις τα εύσημα από τον αντίπαλο είναι μια επιβεβαίωση. Επιβεβαίωση μεν, χωρίς βαθμούς δε. Αυτούς τους τσίμπησε ήσυχα κι ωραία η γηπεδούχος ομάδα, η οποία παραμένει αήττητη σε 4 επίσημα ματς. Πάντως κάτι καλό πρέπει να γίνεται στο Καρυοχώρι. Το έγραφα και την προηγούμενη εβδομάδα. Keep walking Vermio.


- Ο Εορδαϊκός πιο εύκολα απ’ ότι δείχνει το σκορ κέρδισε το Βόιο. Εξάλλου το Βόιο είχε κουρασμένο τον Στεργιόπουλο. Ξέρεις τι είναι να παίζεις δύο ματς, με δυο διαφορετικές ομάδες σε λίγα 24-ωρα; Σκότωμα. Σωματικό, ψυχικό και ηθικό. Κυρίως ηθικό.

- Νίκη για τον Μακεδονικό στον Ατρόμητο Πτολεμαΐδας. Γκολ ο Συμεωνίδης. Έφαγε τον αντίπαλο προπονητή που λέμε στην ποδοσφαιρική γλώσσα.

- Πρώτες νίκες για Βελβεντό και Κοίλα. Συνέχεια στις ήττες για τους Πύργους και την Χαραυγή.


-
Καλά ματσάκια στο Β’ τοπικό, αλλά νωρίς για σχολιασμό. Πλην του αγαπημένου μου Εθνικού Βατερού. Μπορεί να έχασε με 2-7 από τον μικρό Μακεδονικό το Σάββατο. Με το ίδιο σκορ όμως έχασε κι η Liverpool από την Aston Villa την Κυριακή.

Ακούω ότι:

- Εκνευρισμένος ο Βόσνιος κόουτς της ΑΕΠ μετά το φιλικό στα Γρεβενά. Αλήθεια γιατί; Πρώτη φορά παίζει φιλικό με ομάδα κατώτερης κατηγορίας; Δεν περίμενε το πάθος του αντιπάλου; Εν πάση περιπτώσει, εμένα μου έβγαλε μια δόση αγένειας και απρέπειας στις δηλώσεις του. Αυτό ψυχολογικά συμβαίνει όταν αισθάνεσαι αβεβαιότητα. Ή όχι;

- Μόνο 40.000 ευρώ λέει η τηλεοπτική ενίσχυση στις ομάδες της Football League. Δύσκολα τα πράγματα στην ΑΕΠ. Και άρα επιτακτική η ανάγκη να αγοράσουμε το διαρκείας της.


-
Υπογράφηκε το πρωτόκολλο μίσθωσης πανεπιστημιακής αίθουσας για το τμήμα ρυθμιστικής γυμναστικής της Κοζάνης. Την είδηση διάβασα βλέποντας και φωτογραφίες χωρίς λεζάντες με τους υπογράφοντες. Όλοι τους φορούσαν μάσκες. Και άρα δεν κατάλαβα ποιος υπέγραψε και τι εκπροσωπούσε. Αν αναγνώρισα σωστά τον πρύτανη του Πανεπιστημίου τότε Γιώργο δεν είναι σωστό να μην αναφέρεται. Ούτε είναι σωστό να μην αναφέρονται κι οι εκπρόσωποι του συλλόγου με τις ιδιότητές τους. Πάντως καλή η ρυθμική γυμναστική. Χωρίς πλάκα. Καλό για τον τόπο να υπάρχει οργανωμένη αυτή η αθλητική δραστηριότητα. Αλλά γκολ δε βάζει η ρυθμική γυμναστική. Κατηγορίες δε σώζει στο ποδόσφαιρο.


-
Μικροεπεισόδιο λένε έγινε στο «Στρατιωτικό» το οποίο διεκδικήθηκε για προπόνηση ένα απόγευμα της εβδομάδας που πέρασε από δύο ομάδες. Διαφορετικών αγωνιστικών κατηγοριών. Διαφορετικής βαρύτητας ομάδες. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Τι; Δεν είναι; Δε λέω εγώ ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα προπονήσεων από τον Δήμο που έχει την ευθύνη του γηπέδου. Μάλλον θα υπάρχει. Ελπίζω να υπάρχει. Εγώ ρωτάω αν οι σύλλογοι, οποιασδήποτε αγωνιστικής κατηγορίας, το γνωρίζουν αυτό το πρόγραμμα.

- Ξεκινάει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Ξεκινούν το αγωνιστικό τους ταξίδι το ΦΣ Κοζάνη και ο Μακεδονικός Φούφα. Καλή επιτυχία! Να στηρίξουμε και εδώ όπως και όσο μπορούμε. Και οι δύο ομάδες παίζουν εντός. Η Κοζάνη με τον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου και ο Φούφας με την Καρίτσα. Έψαξα στο ίντερνετ να δω που «πέφτουν» γεωγραφικά οι δύο ομάδες. Όπως θα έκανε σίγουρα κι ο Σχολιαστής της Καρίτσας για τον Φούφα.

Η Καρίτσα λοιπόν είναι κωμόπολη της Πιερίας. Με 2.220 κατοίκους. Μια Αιανή περίπου δηλαδή. Ο Φούφας έχει 575 κατοίκους.

Το Νέο Κεραμίδι επίσης είναι στην Πιερία. Ένα χωριό με 464 κατοίκους. Το οποίο όμως χωριό έχει ομάδα στην Γ’ Εθνική. Όπως κι η Κοζάνη των 42.604 κατοίκων. Περίπου 100 φορές μεγαλύτερη η Κοζάνη από το Νέο Κεραμίδι. Πληθυσμιακά μεγαλύτερη. Ποδοσφαιρικά θα το δούμε.

- Στην ΕΠΣ όσο πάει χοντραίνει το παιχνίδι. Προς το παρόν για τους διεκδικητές μόνο. Στα σωματεία, στα περισσότερα, αδιαφορούν. Προς το παρόν. Μάλλον όχι για πολύ. Δυστυχώς θα αναγκαστούν να πάρουν μέρος στο παιχνίδι. Ένα παιχνίδι πολύ λίγο ποδοσφαιρικό. Πιο πολύ σαν monopoly μοιάζει. Επιτραπέζιο δηλαδή.

Γι’ αυτό λέω ότι:

Συνηθίζουμε, αρκετοί από εμάς, όταν ψάχνουμε να επιβεβαιώσουμε το δίκιο μας να φωνασκούμε. Στον γραπτό λόγο δε γίνεται να φωνάζεις. Ή γίνεται; Όταν γράφεις κοινές λέξεις, ή και ολόκληρες εκφράσεις, στη μέση μιας πρότασης τι κάνεις; Μάλλον φωνάζεις. Προσπαθείς να φωνάξεις.

Τα τελευταία αρκετά χρόνια αυτή η κακιά συνήθεια έχει πάρει έκταση. Τόση έκταση όση και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σου έρχεται να φωνάζεις. Για να επιβληθείς. Σαν να είσαι σε πραγματική ελληνική παρέα ένα πράγμα.

Βλέπω μορφωμένους ανθρώπους να γράφουν, να επικοινωνούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς. Γράφοντας με κεφαλαία, φωνάζοντας δηλαδή, προσβάλλεις τον αναγνώστη. Τον υποτιμάς. Τον θεωρείς ικανό να σε καταλάβει μόνο αν του φωνάξεις. Και το συμπέρασμα ενός προσεκτικού αναγνώστη μάλλον οδηγεί σε αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή θα μπορούσε να πει ένας προσεκτικός αναγνώστης. «Αυτός για να φωνάζει, μάλλον δεν είναι και πολύ σίγουρος γι’ αυτά που θέλει να μου μεταφέρει».

Αφήνω φυσικά στην άκρη το ότι με τα κεφαλαία στην μέση των προτάσεων διαφωνεί ο Μπαμπινιώτης κι η παλιά μου δασκάλα στο Δημοτικό.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Μου έρχεται να παινέψω αυτήν τη στήλη που σήμερα παρουσιάζει το πέμπτο άρθρο της. Ναι μου έρχεται. Ανθρώπινο. Έχω τους εξής τρόπους. Πρώτος τρόπος. «Η επιτυχία της Τρίτης Γνώμης είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ και ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ. Ποτέ στο παρελθόν ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ανάλογης ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ στήλη». Δεύτερος τρόπος. «Με προσωπική ικανοποίηση διαπιστώνω την επιτυχία της προσπάθειας αυτής της στήλης. Θα προσπαθήσει η στήλη να διατηρήσει την ποιότητά της». Με ποιον από τους δύο τρόπους πετυχαίνω να βγάλω μια βεβαιότητα; Με ποιον από τους δύο τρόπους δεν κινδυνεύω να σκεφτεί ο αναγνώστης ότι δεν είμαι και πολύ σίγουρος γι’ αυτά που γράφω;

Φυσικά υπάρχει και ο τρίτος τρόπος. Να μη γράψω τίποτα. Δηλαδή να συνεχίσω να γράφω τη στήλη χωρίς περιαυτολογίες. Αυτό που λέμε κοινώς να αφήσω τα αποτελέσματα να μιλήσουν. Δύσκολος αυτός ο τρίτος τρόπος. Γνώμη μου…

«Κάποια μέρα θα βρω τις κατάλληλες λέξεις και θα είναι απλές»

Jack Kerouac, Αμερικάνος συγγραφέας

«Ο Σχολιαστής»

Σχόλια