Qvo Vadis Κοζανιτικο ποδόσφαιρο?


Qvo Vadis Κοζανιτικο ποδόσφαιρο?

Αναγνώστης της σελίδας έστειλε το παρακάτω κείμενο για να το διαβάσω  και αν εγώ το κρίνω να το δημοσιεύσω 

Επειδή θεωρώ πως τέτοια άρθρα κοσμούν και θα κοσμούν τη σελίδα Ματιές στα σπορ , αλλά και βοηθάνε να ανοίξουν κλειστά μυαλά το μοιράζομαι μαζί σας ..

Αξίζει να το διαβάσετε

Αγαπητέ κ Κατσίκα,

Φίλε Γιώργο

Διάβασα το σχόλιο  στο υπέροχο blog σου το οποίο καθημερινά ξεκοκαλίζω. Ζω πολύ μακριά από την Κοζάνη και είσαι ακόμα ένας σύνδεσμος με την πόλη. Έζησα τα χρόνια του Κοντοφάκα, θυμάμαι ακόμα τις φωνές στα μάτς με τον Εορδαικό. Ειλικρινά λυπάμαι γιατί η Κοζάνη μας δεν κατάφερε να κάνει το κάτι παραπάνω. Τα γιατί είναι πολλά και εσύ είσαι πολύ πιο αρμόδιος να τα κρίνεις.

 Αυτό που με έκανε να σου γράψω όμως, είναι τα πικρόχολα σχόλια που γράφει τρίτος (;) ή εσύ  σαν Τρίτη γνώμη για τις προσπάθειες τις ΑΕΠ. Για να είμαι ειλικρινής και εγώ ¨ζηλεύω¨ καλοπροαίρετα που η ΑΕΠ και όχι η Κοζανάρα μας κάνει τόσο ενδιαφέρουσες κινήσεις. Το ερώτημα είναι πώς στέκεσαι και εσύ και εγώ και όλοι οι φίλαθλοι σε αυτά. Εξηγούμαι:

Το 1999 άνοιξε στην Θεσσαλονίκη το HYATT. Η ΗΥΑΤΤ είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις φιλοξενίας. Εκείνα τα χρόνια άκουσα πολλούς να ειρωνεύονται αυτή την κίνηση: «Τι θέλει και μπλέκει εδώ, δεν ξέρει κανένας ξένος την Θεσσαλονίκη, θα πέσει έξω σε έξι μήνες κτλ.» ¨Όμως, ένας φίλος ξενοδόχος, με σαφώς κατώτερη μονάδα, μου είπε κάτι που κρατάω  μέσα μου από τότε και θα ήθελα να το προβάλεις όλο αυτό στην ΑΕΠ.

Μου είπε λοιπόν: « Σήμερα δεν θα βγάλει κέρδος και δεν ξέρω και αύριο. Αλλά εγώ και όλοι μας και όλη η Θεσσαλονίκη θα βγάλει στο μέλλον. Ακόμα και εάν δουλέψει ένα χρόνο και κλείσει. Και ξέρεις γιατί; Γιατί θα μπούμε σαν πόλη στους καταλόγους όλου του κόσμου. Θα μας μάθουν όλοι οι πράκτορες και θα αναρωτιούνται. ΤΙ είναι αυτή η Θεσσαλονίκη που πάει το HYATT; Μήπως να πάμε και εμείς, να στείλουμε κόσμο τι συμβαίνει εκεί τέλος πάντων;»

Μετά από χρόνια ξανακάναμε την ίδια κουβέντα. Σήμερα, (πριν 10 χρόνια) μετά μου λέει:

 « Είδες που στα έλεγα. Η Marriot ήρθε με το MET και τον Χανδρή η Ηoliday Inn, η Kempinski και η Hilton παρακαλάει να αγοράσει.  Και εμάς όμως μας ταρακούνησε. Αλλάξαμε τον τρόπο που πουλάμε τους γάμους, με το εστιατόριο alfredos της Ηyatt ήρθαν τόσες γεύσεις στην πόλη, ο κόσμος έμαθε να ζητάει και να πληρώνει την πολυτέλεια.» Και για να είμαι ειλικρινής βρέθηκα στην Αμερική και σε ένα ξενοδοχείο της Hyatt υπήρχε μια τεράστια αφίσα. Η HYATT στον κόσμο, και είχε φωτογραφία, Thessaloniki, Greece. Πολλά στελέχη πέρασαν από εκεί και όλοι πλέον ξέρουν που πέφτει η Θεσσαλονίκη.

Ας το προβάλλουμε τώρα αυτά στην ΑΕΠ.  Ο κορωνοιός, είναι μια χρυσή ευκαιρία. Ξέρεις πολύ καλύτερα και από μένα ότι ο ηθοποιός, ο τραγουδιστής, ο πιλότος και ο ποδοσφαιριστής δεν θέλουν μόνο τα λεφτά. Θέλουν να παίζουν, να μην σκουριάζουν, η ο πιλότος να πετάει. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι πρώτα ψυχή και μετά λεφτά. Εσύ είσαι φωτεινό παράδειγμα. Επειδή λοιπόν πρέπει εν μέσω κορωνοιού να παίξουν κάπου έρχεται και μέγας προπονητής και παικτάρες. Αυτό λοιπόν ας το εκμεταλλευτούμε. Φυσικά και έχει ημερομηνία λήξης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να πάρουμε σαν τόπος, σαν ποδόσφαιρο, σαν κοινωνία, σαν τοπική οικονομία; 

Εδώ πρέπει εσύ σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου και οι συν  αυτώ και η αυτοδιοίκηση να πιάσουν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Αύριο, μεθαύριο θα έρθει ο Γιαπωνέζος πρέσβης, ο βόσνιος δημοσιογράφος, η Γαλλική εφημερίδα. Ας είμαστε έτοιμοι να προβάλουμε όλα τα καλά του τόπου.  Ας κινητοποιηθούν οι τοπικοι επιχειρηματίες. 

Φαντασου π.χ να πίνει τσάι με κρόκο ο Γιαπωνέζος και ο Βόσνιος να τρώει κιχί ALPHA. Αλλά με έναν τέτοιο προπονητή και τέτοιους μεγάλους παίκτες γιατί να μην οργανωθούν στρογγυλά τραπέζια, να μην γίνει σεμινάριο για τοπικούς προπονητές, να γίνει ένα camp ταλέντων να δουν τα παιδιά τα μεγάλα αυτά ονόματα και να ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ?

Είναι στο χέρι μας λοιπόν να κερδίσουμε όσο παραπάνω μπορούμε.  Αρκεί να το προσπαθήσουμε και να αφήσουμε τις πικρίες στην  άκρη.

Είναι στην κρίση σου εάν θα την δημοσιεύσεις.  Δεν θέλω την δημοσιότητα για αυτό και γράφω με ψευδώνυμο

Σου εύχομαι να προβληματιστείς και να συμφωνήσεις ώστε να παρασύρεις και άλλους να βοηθήσουμε το τοπικό μας ποδόσφαιρο. Κι ας μην είναι η Κοζανάρα. Α δεν πράζ.(ι)

Με ευχαριστίες για τον χρόνο σου και συγχαρητήρια για το έργο σου.

Ενας φίλαθλος.

Σχόλια