ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ 1971-1996 του Σίμου Κουταλιανού

 ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ

22853447_10215032395509994_7973871173245634433_n

Ξεκινώντας μια σύντομη και περιεκτική ιστορία του ΕΘΝΙΚΟΥ Κοζάνης, θα ήθελα να δηλώσω ότι το εγχείρημα αυτό δεν έχει σκοπό να εξάρει τους ανθρώπους που δημιούργησαν τον ΕΘΝΙΚΟ, αλλά μάλλον να αναφερθούν τα παιδιά, άλλοι πρωταγωνιστές και αστέρες και άλλοι ίσως δεύτεροι αλλά όλοι με προσφορά.

Συνήθως, ή μάλλον κατά κανόνα, όταν δημιουργείται ένας αθλητικός σύλλογος είθισται οι παράγοντες να επαίρονται για τη δημιουργία τους, και η δημιουργία να οφείλεται σ’ αυτούς στην αγάπη τους για τον αθλητισμό στη δουλειά στο μυαλό  και στις εμπνεύσεις τους. Πολύ περισσότερο εάν ο σύλλογος έχει επιτυχίες.

Κατά τη γνώμη μου η δημιουργία του Εθνικού Κοζάνης δεν υπήρξε δημιούργημα των ανθρώπων που τον δημιούργησαν ή μάλλον τον ίδρυσαν αλλά η ύπαρξη πληθώρας παιδιών που  κατέβαιναν στο γήπεδο και ασχολούνταν με τον αθλητισμό.

Για να ξεκινήσω την ιστόριση του Εθνικού είναι απαραίτητο να κάνω μια χαρτογράφηση του σταδίου Κοζάνης και των αθλητών και των φορέων.

Tη δεκαετία του 60 λοιπόν είχε ξεκινήσει προσπάθεια δημιουργίας ομάδας στίβου από τον Ολυμπιακό Κοζάνης, όπου ξεκίνησαν και κάποιοι αγώνες με την επωνυμία «ΛΑΣΣΑΝΕΙΑ». Την δημιουργία των αγώνων αυτών και της ονομασίας τους είχε η διοίκηση του Ολυμπιακού και ειδικότερα ο ΜΕΡΚΟΎΡΗΣ.  Είχαν λάβει μέρος σε αυτούς τους αγώνες εκτός του Ολυμπιακού, ο Μακεδονικός και μερικοί άλλοι σύλλογοι από γύρω πόλεις Πτολεμαϊδα Φλώρινα, Έδεσα, κλπ. Οι αθλητές που θυμάμαι ήταν οι: Καλύβας Σπύρος, Περικλής Χονδροματίδης, Ντίνος Νινιώτας, Παύλος Τσακιρίδης, Βαγγέλης Σανόπουλος, Νίκος Γεροκώστας, Γιώργος Αμοιρίδης, Χάρης Κωδωνάς ΚΛΠ###

Στο στάδιο της Κοζάνης καθημερινά υπήρχε η παρουσία ενός ανθρώπου παθιασμένου με τον κλασικό αθλητισμό, λεγόταν Σαρίκος, ο άνθρωπος αυτός ήταν υπάλληλος της ΛΙΠΤΟΛ, Με την καθημερινή του παρουσία στο στάδιο και την άθληση παράλληλα συμβούλευε και όσα παιδιά κατέβαιναν και αθλούνταν. Επίσης μαζί μ’αυτόν έτρεχαν στο στάδιο οι κόρες του και η Ματίνα Μπακοπούλου, και άλλα κοριτσάκια που με διαφεύγουν.

Η δικτατορία μαζί με την εκδίωξη του αείμνηστου δήμαρχου Μερκούρη Κυρατσού από το δημαρχείο επέβαλε και την απουσία του αλλά και των συνεργατών του από κάθε δημόσια λειτουργία, λογικό ήταν να βασιλέψει γρήγορα η ανατολή του στίβου.

Τότε ο Περικλής απούσης κάθε δραστηριότητας που να αφορά το στίβο στην Κοζάνη δημιούργησε υποτυπώδη ομάδα στίβου με παιδιά από τον Περδίκα και την Πτολεμαΐδα, που τελικά οι εκδηλώσεις κατέληξαν σε σόου, με παρουσία αλεξιπτωτιστών και αξιωματικών στρατού και προβολής της χούντας. Επίσης και πολλών αστείων περιστατικών.

Ήταν το 1971 ευτυχής συγκυρία να υπάρχει στην Κοζάνη, όπως γράφω παραπάνω μια φουρνιά παιδιών ταλαντούχων που ασχολούνταν με τον αθλητισμό έξω απ’ το ποδόσφαιρο, δηλαδή με το στίβο με το βόλεϊ και το μπάσκετ.  Παράλληλα εκείνη την εποχή στο Βελβενδό υπηρετούσε ένας φωτισμένος γυμναστής ο Τιμονίδης που δημιούργησε ομάδες αθλοπαιδιών,

Τα παιδιά αυτά μη έχοντας αθλητική στέγη δημιουργούσαν ομάδα είτε σαν πρόσκοποι είτε κάπως αλλιώς και αγωνίζονταν.

Πριν μερικά χρόνια είχε διοριστεί γυμναστής ο Βασίλης ο Φλέγγας, ήταν αυτός ο μόνος που ασχολούνταν με τον αθλητισμό και είχε καθημερινή παρουσία στο γήπεδο. Έπαιξε και ποδόσφαιρο στο Μακεδονικό, η παρουσία του στο γήπεδο ήταν καθημερινή όπου προπονούσε όσους νέους και νέες κατέβαιναν είτε στο στίβο είτε σε αθλοπαιδιές προσπαθώντας να οργανώσει ομάδες. Τότε έριξε την ιδέα να δημιουργηθεί ένας σύλλογος που θα στέγαζε αυτόν τον πλούτο των αθλητικών παιδιών. Έτσι μαζευτήκαμε καμιά δεκαριά νέοι άνθρωποι και δημιουργήσαμε τον ΕΘΝΙΚΟ και πολύ γρήγορα δημιουργήθηκαν και επιτυχίες. Απ’ όσο θυμάμαι η πρώτη διοίκηση αποτελούνταν από τον Τάκη Κυρζόπουλο πρόεδρο Τάκη Κλείδη Γ. Γραμματέα και μέλη Βόγδος Γκιούρας Νίκος Τσομπάνος Νίκος Παπαϊωάννου Βασίλης Γκίμπας, Γιώργος Αμοιρίδης, Σίμος Κουταλιανός, Γιάννης Σκαρκαλάς.

Οφείλω να αναφέρω ότι ο ΒΑΣΊΛΗΣ όσο δούλεψε και πρόσφερε στον ΕΘΝΙΚΟ δεν πήρε ούτε δραχμή αμοιβή.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΛΕΓΓΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΜΙΣΘΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ από τότε και μετά τα πράγματα άλλαξαν και με τους επόμενους προπονητές η πρώτη κουβέντα ήταν το μέγεθος της αμοιβής.

Επίσης οι Μάρκος Γιάντσιος κα Μανώλης Παπαδογιαννάκης δεν αμοίχθηκαν ποτέ από το σύλλογο.

Το τέλος της δεκαετίας του 60’  κατεβαίνουν στο στάδιο Κοζάνης και αθλούνται  στο στίβο οι: Παύλος Κρικέλης στους δρόμους αντοχής, Τάσος Μάτας τριπλούν, Μανώλης Τρικούκης 100 μέτρα, Θόδωρος Τουράνης 400 μέτρα, Αντώνης Τουράνης δίσκο, Χασελίδης, Κυριάκος Κυράνος σφαιρα, Νικόλας Άσημος ύψος, Γιάννης και Πέτρος Φασνάκης 100 μέτρα, Κώστας Γιωργάκας ρίψεις,  Μανώλης Παπαδογιαννάκης δίσκο, Αδελφοι Γιώργος (αείμνηστος) και Ζήνος Παγούνης, ρίψεις και δρόμους, Γιάννης Δάλλας ακόντιο, Κώστας Γεροκώστας ύψος, Τάσος Βαντσιώτης ρίψεις, Αριστείδης Γκάργκας ακόντιο, Λάκης Χαρσός ύψος, Ελευθεριάδης, Μάρκος Γιάντσος ύψος. Τσίρος δρόμοι αντοχής,

Αργότερα οι Δημήτρης Σταθόπουλος, Σταυράκης, Μαυροζούμης, Οξύζογλου. Επίσης κοπέλες: Δόδουρα-Μπάμπου, οι αδερφές Γιωργάκα, Μαρία Μούτου,

Με το μπάσκετ ασχολούνταν οι Λάζαρος Καραθανάσης, Βασίλης Φλέγκας,  Κώστας Γιαννουζάκος Γιάννης Γιαταγαντζίδης, Χάρης Πατσώνας, Μανώλης Παπαδογιαννάκης, Μάρκος Γιάντσιος, Χάρης Μάρας,

Με το βόλεϊ ασχολούνταν οι:  Αλέκος Βασιλειάδης, Τάκης Κωστόπουλος, Μανώλης Παπαδογιαννάκης, Μάρκος Γιάντσιος, Τάσος Καπρίνης, Γιώργος Μάτας, Β.Σπάτας, Κ. Πάπιστας, Σάκης Μπηλιώνης, Σ. Καρανάνος, ο μικρός Ζηνάκος Πιτσέλης, Ν. Κολοβός, Χ.Μάρας, [ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ με ΟΝΟΜΑΤΑ]

Αυτά λοιπόν όλα τα παιδιά ήταν άστεγα από σύλλογο και έψαχναν να βρούν στέγη.

Τότε μερικοί άνθρωποι που είχαν άλλοι αγάπη για τον αθλητισμό άλλοι για προβολή, με παρότρυνση του Φλέγγα και με μπροστάρη τον αείμνηστο Νίκο Τσομπάνο, (σαν μαθητής είχε ασχοληθεί με τον κλασικό αθλητισμό, πηδούσε άλμα εις ύψος), μαζευτήκαμε και δημιουργήσαμε τον Εθνικό Κοζάνης.

Είμασταν οι παρακάτω: Νίκος Τσομπάνος Αείμνηστος, Δημήτρης Κυρζόπουλος αείμνηστος (πρώτος πρόεδρος), Τάκης Κλείδης, Βόγδος Γκιούρας, Γιώργος Αμοιρίδης, Νίκος Παπαϊωάννου. Βασίλης Γκίμπας αείμνηστος, Σίμος Κουταλιανός. Πολύ νωρίς ο Κυρζόπουλος μετώκισε στην Αθήνα και ανέλαβε πρόεδρος ο Μπίλης ο Γκίμπας.

Οι πρώτες μετακινήσεις αθλητών εκτός Κοζάνης για αγώνες γίνονταν με αυτοκίνητα του Νίκου Δωρεάν εννοείται, όπως και τα έξοδα των πρώτων ενδύσεων και υποδήσεων από την τσέπη μας.

Επίσης οι συνεδριάσεις του Δ/Σ γίνονταν είτε στο γραφείο του Γκιούρα είτε στο δικό μου μαγαζί, βέβαια οι αποφάσεις για τις όποιες δράσεις παίρνονταν με διαδικασίες (φαστ τρακ) το συζητάγαμε δύο ή τρεις και αποφασίζαμε.

Βέβαια τότε το μέγεθος ήταν μικρό και οι ανάγκες το ίδιο οπότε με αυτόν τον ερασιτεχνισμό από μέρους μας δεν υπήρχε κανένα ή σχεδόν κανένα  πρόβλημα.

Τα τρία πρώτα χρόνια έγιναν προσπάθειες και τα τμήματα Μπάσκετ και Βόλεϊ να ανέβουν στη Β’ εθνική, αλλά χάναμε την άνοδο στο παρά πέντε.

Ενώ τα τμήματα είχαν δυναμώσει αρκετά δουλεύαμε σαν σύλλογος εντελώς ερασιτεχνικά και κάτι μας έλειπε. Τότε ο Γιώργος Αμοιρίδης και εγώ είχαμε την φαεινή ιδέα να προτείνουμε στον Γιάννη Κορκά, που είχε μεγάλη πείρα αλλά και όρεξη να μετάσχει στο σύλλογο.

Το 1975 λοιπόν με πρόεδρο το Γιάννη Κορκά ξεκινάει ο ΕΘΝΙΚΟΣ πιο οργανωμένα και σοβαρά να ασχολείται με τα τμήματα Στίβου-Μπάσκετ-Βόλεϊ, αλλά δημιουργήθηκαν και άλλα τμήματα που με μπροστάρη και ακούραστο τον Γιάννη Κορκά γνώρισαν μεγάλες επιτυχίες. Άρχισαν να γίνονται συνεδριάσεις του Δ/Σ τακτικά, νοικιάσαμε γραφεία και θεσμοθετήθηκε συνεδρίαση κάθε Τρίτη. Τα πρώτα γραφεία ήταν στον 1ο όροφο πάνω απ’ τον κινηματογράφο ΑΣΤΡΟ. Αργότερα νοικιάστηκαν γραφεία στην οικοδομή της Μητρόπολης απέναντι απ’ Αγιο Νικόλαο.  Σε όλα τα χρόνια λειτουργία του συλλόγου οι περισσότερο απασχολούμενοι εκτός των εφόρων των τμημάτων ήταν οι Γραμματείς. Πρώτος γραμματέας επί Κορκά ήταν ο Ηλίας Κυρατσούς, που μετά από δυο χρόνια αγανάκτησε και τον αντικατέστησε ο επίσης δικηγόρος Γιάννης Τζήμος. Οι επικοινωνία με τις υπερκείμενες αρχές και γενικά η αλληλογραφία ήταν τόση που με δυσκολία ανταποκρίνονταν οι γραμματείς. Έτσι οι γραμματείς δεν άντεχαν και ακολούθησαν οι: Στάθης Κωσταντινίδης. Χ.Τζήμκας, Νίκος Τζήκας.

@ Έχοντας συμπληρώσει 22 χρόνια στη διοίκηση του Εθνικού αφού ήμουν στο Δ/Σ από το 71 ως το 92 έχω μια προσωπική γνώμη και εστιάζω σε δύο πρόσωπα που έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στον Εθνικό αυτά είναι ο Βασίλης Φλέγκας και ο Γιάννης Κορκάς.

Ο Φλέγκας ήταν αυτός που πριν την ίδρυση του Εθνικού Μάζευε νεαρά αγόρια και κορίτσια και τα προπονούσε στο στίβο στο βόλεϊ και στο Μπάσκετ με όσες γνώσεις διέθετε. Υπήρξε βέβαια απ’ αυτόν μια ίσως πικρία για την απόφασή μας με την ανάπτυξη των τμημάτων να αρχίσουμε να προσλαμβάνουμε εμπειρότερους προπονητές.  Ο Βασίλης αποχώρησε από το σύλλογο χολωμένος επειδή δέχτηκε (κακώς) δημόσια κριτική από μέλος του Δ/Σ για κοουτσάρισμά του σε αγώνα μπάσκετ. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει με μία ομάδα ανθρώπων τον Γυμναστικό Σύλλογο, με σκοπό να ανταγωνιστεί τον Εθνικό, που και αυτός γνώρισε επιτυχίες, βασικά με το τμήμα βόλεϊ γυναικών με προπονητή τον Μανώλη Παπαδογιαννάκη επί χρόνια στην Α’ Εθνική Διεκδικώντας τίτλους.

Γιάννης Κορκάς,   

Κατά τη γνώμη μου οι επιτυχίες του Εθνικού και η πανελλήνια προβολή του οφείλονται στον Κορκά που θα μπορούσε να ήταν και περισσότερα.

Ο Γιάννης με μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό με πάθος για το σύλλογο αλλά και επίσης όντας πολύ φιλόδοξος, έφτασε το σύλλογο πολύ ψηλά αλλά και τον εαυτό του σε υψηλά αθλητικά αξιώματα.

Σε αυτό το σημείο εγώ και ο Γιώργος ο Αμοιρίδης νιώθαμε μεγάλη ικανοποίηση και μάλιστα αστειευόμενοι, όταν επαίρονταν του επαναλαμβάναμε συνέχεια ότι τις επιτυχίες του συλλόγου αλλά και τις δικές του τις χρώσταγε σε μας τους δύο αφού εμείς τον φέραμε στο σύλλογο. Με την ανάληψη του Εθνικού από τον Κορκά το τμήμα βόλεϊ ανέβηκε στη Β’ εθνική, το τμήμα μπάσκετ διεκδίκησε την άνοδο και αυτό, αθλητές στίβου διακρίθηκαν στο πανελλήνιο, Υπήρξαμε συνδιοργανωτές του πρώτου αγώνα Χαντ μπωλ, διακρίσεις στην πυγμαχία, δημιουργία κολυμβητικού τμήματος, δημιουργία τμήματος ενόργανης γυμναστικής.

Στην άνοδο του συλλόγου αλλά και στις ικανότητες και φιλοδοξία του Γιάννη οφείλονται και μια σειρά προσωπικές του διακρίσεις που είχαν αντίκτυπο και στο σύλλογο. Ο Κορκάς  Εκλέγονταν για σειρά ετών στην ΕΟΠΕ αντιπρόεδρος, επίσης αντιπρόεδρος στην ομοσπονδία χαντ μπωλ,  κατόρθωσε να γίνει στην Κοζάνη τοπική επιτροπή Βόλεϊ ΕΟΚ και ΣΕΓΑΣ. ΤΟ 89 ιδρύεται στην Κοζάνη Ένωση καλαθοσφαιρικών Σωματείων με πρόεδρο τον Γιάννη Σκαρκαλά. Στις γενικές συνελεύσεις της ΕΟΚ προήδρευε επί σειρά ετών.

 ΣΤΙΒΟΣ

Με προπονητή το Βασίλη Φλέγκα και με πολλούς από τους παραπάνω αθλητές παίρναμε μέρος σε διάφορους αγώνες στίβου όπου σποραδικά παρουσιάζαμε και παναλλήνιες διακρίσεις, βέβαια πάντα πρωταθλητές στη Δυτ. Μακεδονία.

Με την αποχώρηση του Φλέγκα, νομίζω το 76 προπονητής αναλαμβάνει ο Νίκος Παπαδόπουλος όπου αρχίζει να συγκεντρώνει μια νέα γενιά αθλητών. Τσίρος Μαυροζούμης, Οξύζογλου, Σταθόπουλος, Παπαδέλης, και άλλους επίσης και πολλές κοπέλες, οι αδελφές ΓΙΩΡΓΆΚΑ, η Μαρίνα Ζέρβα, Κ. Γκανάτσιου, Μαρία Μούτου κλπ.

Αργότερα και με την αποχώρηση του Παπαδόπουλου από το στίβο έρχεται ο Στάθης Ρούσος ο οποίος ανακάλυψε και ανέδειξε το Γιώργο θεοδωρίδη.

 ΒΟΛΕΪ

Πάλι πρώτος προπονητής ο Βασίλης Φλέγκας. Το 72 ως πρωταθλητές Δυτ. Μακεδονίας παίρνουμε μέρος στο πρώτο πανεπαρχιακό όπου βγαίνουμε δεύτεροι

Στην Αθήνα με προπονητή τον Ηλία Ιεροκλή, 2η θέση.

από ανω αριστερά: Η. Ιεροκλής-Τ.Καπρίνης-Μ.Παπαδογιαννάκης-Π.Γιαταγαντζίδης-Τ.Κωστόπουλος-Κ. Πάπιστας- μκάτω: Γ.Μάτας-Σ.Μπηλιώνης-Β.Σπάτας-Ζ.Πιτσέλης-Μ.Γιάντσιος.

Το 1975 ο Εθνικός στο πανεπαρχιακό στη Βέροια πρώτευσε και ανέβηκε για πρώτη φορά στη Β΄ Εθνική Κατηγορία, με προπονητή τον Ηλία Ιεροκλή. Από την ομάδα εκείνη έγινε και η πρώτη μεγάλη μεταγραφή αθλητή του συλλόγου. Πρόκειται για τον Μανόλη Παπαδογιαννάκη που μετεγγράφη στον Παναθηναϊκό, και υπήρξε ο πρώτος αθλητής Βόλλευ από την Κοζάνη που αγωνίσθηκε στην Εθνική Ελλάδος.

 ΕΘΝΙΚΟΣΦωτογραφία μετά την πρώτη θέση του Εθνικού στο τουρνουά της Βέροιας  Όρθιοι: Γ.Μπιτούλης, Η.ΙΕΡΟΚΛΗΣ,3.Σ.ΜΠΗΛΙΩΝΗΣ, 6 Μ.ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ,  Ζ. ΠΙΤΣΕΛΗΣ,  8. ΤΚΑΠΡΙΝΗΣ,  Τ.ΚΩΣΤΟΠΟΥΛ0Σ. Γ. ΜΑΤΑΣ, 11 Γ.Κορκάς. καθήμενοι: 2 Μ.ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ Β. ΣΠΑΤΑΣ  Χ.ΜΑΡΑΣ, Ζ ΓΚΟΝΗΣ, Β.Γκουζγκούνης, Ν.Παπαιωάννου.

Το 1976 και με την αποχώρηση του Μανώλη Παπαδογιαννάκη αποδυναμώθηκε ο σύλλογος με αποτέλεσμα να χάσει την κατηγορία και για μία τετραετία να αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα (πάντα πρωταθλητής) αλλά να χάνει την άνοδο.

Το 1981 επανέρχεται στη Β’ Εθνική Στοχεύοντας την άνοδο στην Α’ Εθνική.

Όλα αυτά τα χρόνια με τον ίδιο προπονητή (Αντώνη Παπαδόπουλο) και με εμπλουτισμό νέων ταλαντούχων παιδιών

Έφορος στο τμήμα ήταν ο Γιώργος Μάστορας (Γκουλέμας) και αργότερα ο Ντίνος Μπέμπης.

Τα χρόνια αυτά οι αθλητές που ασχολήθηκαν με το βόλεϊ ή και αγωνίστηκαν ήταν οι παρακάτω:

Από την παλιά γενιά ή μάλλον φουρνιά των αθλητών έμειναν οι: Τ.Καπρίνης, Γ.Μάτας, Χ.Μάρας, Σ. Μπηλιώνης, Ζ. Πιτσέλης, Γ.Γιάνσιος, Ν. Κολοβός,  Γ.Πιτσελης, Γ. Κάβουρας,

Η καλή πορεία του τμήματος είχε αποτέλεσμα να ασχοληθούν με το βόλεϊ πλήθος ακόμη αθλητών.

Όπως οι: Γ.Γελαδάρης, Κ.Κωσταντινίδης, Π.Γκιούρκας, Δ. Λαβαντσιώτης, Ν. Μάρας, Ν. Παπακρασάς,

Λίγο αργότερα οι Π. Παλέντζας, Παπαϊωάννου, Χ.Κολοβός, Π. Λαβατσιώτης, Δ.Τιτέλης, Β.Τσίγκας, Χ.Τσιμάρης, Ν. Παπακρασάς, κλπ

Τέλος οι: Κ.Χούχλας, ΝΤΡΑΓΚΟΒΙΤΣ, Αφοι Γκιαούρη κλπ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκινάει η προσπάθεια δημιουργίας της μετέπειτα μεγάλης ομάδας του Εθνικού.   Η προσπάθεια αυτή καρποφορεί το 1987 με την άνοδο της ομάδας στην Α΄ Εθνική, όπου συμμετέχει στο πρωτάθλημα της περιόδου 1977-78, αλλά δεν καταφέρνει να διατηρηθεί στη μεγάλη κατηγορία για μόλις ένα βαθμό.

Η ομάδα που ανεβηκε το 87 Α’ εθνική
ΒΟΛΕΪ Α'ΕΘΝΙΚΗαπό αριστερα όρθιοι – Ν.Μπέμπης-Α.Παπαδόπουλος-Τ.Καπρινης-Γ. Ντράγκοβιτς- χχχχχχ – Ν.Παπακρασας- Γρ.Γιαντσιος- Γ.Κορκάς- Καθ. Δ.Τιτέλης- Γ.Κασαπίδης- Μαυρίδης – Τσιμάρης- Βάϊος Τσίγκας

Ανάμεσα στους αθλητές της περιόδου εκείνης υπήρξε και ο Γιώργος Ντράγκοβιτς, ο μεγαλύτερος πετοφαιριστής που ανέδειξε το κοζανίτικο βόλλεϋ. Ο Ντράγκοβιτς αγωνιζόταν στη θέση του διαγώνιου και αργότερα έκανε μια μεγάλη καριέρα, κυρίως με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, κατακτώντας δεκάδες τίτλους μεταξύ των οποίων και δύο Κύππελλα Ευρώπης. Είναι επίσης από τους ρέκορντμαν συμμετοχών στην Εθνική Ελλάδος, έχοντας αγωνιστεί με τα χρώματά της 345 φορές. Άλλοι μεγάλοι αθλητές που στήριξαν την πορεία του Εθνικού Κοζάνης υπήρξαν οι Γιώργος Μάτας, Τάσος Καπρίνης και Γρηγόρης Γιάντσιος.

Η ομάδα που έπαιξε στην Α’ εθνική
ΕΘΝΙΚΟΣ-ΒΟΛΕΥαπό αριστερά: Γ.Γελαδάρης-Γρ.Γιάντσιος-Πρ.Παλέντζας-Τ.Καπρίνης-Γ.Μάτας-Π.Γκιούρκας-Δ.Λαβατσιώτης – Σ.Μπηλιώνης


Το τμήμα Πετοσφαίρισης του Εθνικού Κοζάνης δεν υφίσταται πλέον, εδω και αρκετά χρόνια.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Όπως παραπάνω είπαμε με το μπάσκετ ασχολούνταν ήδη οι: Λάζ. Καραθανάσης, Βασίλης Φλέγκας,  Κώστας Γιαννουζάκος Γιάννης Γιαταγαντζίδης, Χάρης Πατσώνας, Μανώλης Παπαδογιαννάκης, Μάρκος Γιάντσιος, Χάρης Μάρας,  Μπάμπης Παπαδόπουλος αμέσως ενσωματώθηκε μια παρέα παιδιών οι: Γιάννης Κάβουρας, Σάκης Καλαμάτας, Βαγ. Σπάτας, Δημ. Χριστοφορίδης, Γρ.Βαλαβάνης, Νικ. Χαχάμης, Ζορμπάς, και ακολουθούν οι: Σαβ. Παπαδόπουλος, Χαρ. Βρέκας, Γ. Αμανατίδης, Αλ. Βρετακος, Ι. Γκουντιός, Δ.Δαλαμπής, Δημ. Παπαθανασίου, Αντ.Ζηνωνίδης, Γ. Καραλίβανος, Κωστ. Καραμαρκος, Ηρ. Κιτσόπουλος, Αφοι Κουτσούλα, Παν. Γκανατσιος, Ηρ. Παντελάκης, Β. Ρουσέας,  Δημ.Παφίλης, Μιχ. Πουγγίας, Δημ. Ρήνος, Παυλ. Σίμηνας, Χαρ. Τζήμκας, Κ. Δήμου, Γ. Βαρδάκας, Παν. Βόντσας, Παν. Μακρής, Γιαν. Σπάτας, Ν. Τσαγγάλης,

Στο πρωτάθλημα κεντροδυτικής μακεδονίας που παίρνει μέρος πρωταγωνιστεί χωρίς να ανεβαίνει στη Β’ εθνική.

Το 1978 ανακηρύσεται πρωταθλήτρια και ανεβαίνει στη Β εθνική, τότε κάνουμε και τη μεταγραφή του διεθνούς καλαθοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Γκουζγκούνη.

όρθιοι: Γιάννης Σκαρκαλάς, Γκουζγκούνης, Σ. Παπαδόπουλος, Γρ. Βαλαβάνης, Γ. Κορκάς, Κ. Γιαννουζάκος, Π. Γκανάτσιος, Ηρακ. Παντελάκης, καθημενοι: Γ. Γιαταγαντζίδης, Χ. Βρέκας, Ρουσέας, Χαρ. Πατσώνας

 
 

ΤΗΕΟ

Ο κ.Κορκάς κηρύσει την έναρξη του Πανευρωπαϊκού μπάσκετ εφήβων 1985. διακρίνονται Γ.Γκούμας, εγώ, Γ. Παγούνης δήμαρχος, Θ. Χαλάτσης Νομάρχης.

ΧΑΝΤ ΜΠΩΛ

Το τμήμα Χειροσφαίρισης (Χαντ μπωλ) ιδρύθηκε το 1977 και είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής ομοσπονδίας χειροσφαίρισης. Συμετείχε στην Α΄ Εθνική από το 1979 (πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα) έως και το 1984. Απο το 1985 μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Β΄ Εθνική, εκτός απο δύο χρονιές που υποβιβάστηκε στο τοπικό.
Μπροστάρης εμπνευστής και πρώτος προπονητής του τμήματος ήταν ο Θανάσης Μιμήτος (αείμνηστος) και έφορος ο επίσης αείμνηστος Τάκης Δραγατσίκας, με βοηθό τον Γ. Σβώλη.

Αθλητές ήταν: Ζήνος Παγούνης, Μ. Μιχαηλίδης, Γ.Αμοιρίδης, Α.Γεωργιάδης, Δ. Καραλίγκας, Γ.Κυρατσούς, Η.Μαυροματίδης, Ν.Παλαμάς, Κ.Σωτηρόπουλος, Μ. Τσιτσέλης, Π.Χαριτωνίδης, Δ.Χατζηδάμος, Α.Χατζόγλου, Ν. Οξύζογλου, Φ Κοζιάκης. Α. Διαμαντόπουλος, Ν. Διάφας,

Το γυναικείο τμήμα ιδρύθηκε το 1982. Το 1988 ανέβηκε στην Β΄ Εθνική και το 1990 στην Α΄ Εθνική. Απο το 1991έως το 1996 αγωνιζόταν στην Β΄ Εθνική, και απο το 1996 στην Α΄ Εθνική. Ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας γυναικών το 1994. Έχει δύο συμετοχές στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Χάντμπολ γυναικών. Το 2014 συμμετείχε και πάλι στην κατηγορία Α1 Γυναικών.

Πυγμαχία

Το τμήμα Πυγμαχίας ιδρύθηκε το 1980 και έχει αναδείξει πλήθος πανελληνιονικών αθλητών.

Εμπνευστής της δημιουργίας του τμήματος πυγμαχίας ήταν ο Σαλτσίδης, ένα παιδί με πάθος για την πυγμαχία που καθημερινά και με δικά του έξοδα κατέβαινε από το χωριό του, κάπου από το Βόϊο να κάνει προπόνηση και να προπονήσει νέους κι απ’ ότι θυμάμαι τον πρώτο Καλαμάρα.

Ομαδικοί τίτλοι:

* 1990 χρυσό βαλκανικό μετάλιο (Ι.Κοκόλης)

  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών: 2014

Διακρίσεις αθλητών:

* Πολυνείκης Καλαμάρας: 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, Ερεβάν, Αρμενία, 2012

  • Γεώργιος Γαζής: 8η θέσησε Ολυμπιακούς Αγώνες, Αθήνα, 2004 / 9η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Πεκίνο, 2008

# Για μένα η ιστορία του ΕΘΝΙΚΟΥ Τελείωσε το 1996 με την ‘’αποχώρηση’’  του Κορκά, κάτι που από τότε το είχα δηλώσει.

ο

Φ.Σ. Εθνικός Κοζάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Φίλαθλον Σωματείον Εθνικός είναι αθλητικός σύλλογος με έδρα την Κοζάνη.

Ιδρύθηκε το 1971 και σταδιακά ίδρυσε τμήματα   Πετοσφαίρισης  (Βόλλεϋ),   Χειροσφαίρισης (Χάντμπολ), Πυγμαχίας, Καλαθοσφαίρισης, Κολύμβησης, και Ενόργανης Γυμναστικής. Τα επίσημα χρώματα της ομάδας είναι το μπλε και άσπρο. Με την πάροδο του χρόνου έχει προστεθεί επίσης το κόκκινο στο λογότυπο και στις εμφανίσεις της ομάδας.

Χειροσφαίριση

Το τμήμα Χειροσφαίρισης ιδρύθηκε το 1977 και είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής ομοσπονδίας χειροσφαίρισης. Συμετείχε στην Α΄ Εθνική από το 1979 (πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα) έως και το 1984. Απο το 1985 μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Β΄ Εθνική, εκτός απο δύο χρονιές που υποβιβάστηκε στο τοπικό.
Το γυναικείο τμήμα ιδρύθηκε το 1982. Το 1988 ανέβηκε στην Β΄ Εθνική και το 1990 στην Α΄ Εθνική. Απο το 1991έως το 1996 αγωνιζόταν στην Β΄ Εθνική, και απο το 1996 στην Α΄ Εθνική. Ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας γυναικών το 1994. Έχει δύο συμετοχές στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Χάντμπολ γυναικών. Το 2014 συμμετείχε και πάλι στην κατηγορία Α1 Γυναικών. Το γυναικείο Χάντμπολ του Εθνικού σημειώνει μεγάλη πρόδο και πολλές επιτυχιές σε όλα τα τμήματα που καλλιεργεί.

Πυγμαχία

Το τμήμα Πυγμαχίας ιδρύθηκε το 1980 και έχει αναδείξει πλήθος πανελληνιονικών αθλητών.

Ομαδικοί τίτλοι:

  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών: 2014

Διακρίσεις αθλητών:

  • Πολυνείκης Καλαμάρας: 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, Ερεβάν, Αρμενία, 2012 [1]
  • Γεώργιος Γαζής: 8η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Αθήνα, 2004 / 9η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Πεκίνο, 2008 [2]

Πετοσφαίριση

Το τμήμα Πετοσφαίρισης ιδρύθηκε το 1972 με κύριο κορμό την ομάδα του Γυμνασίου της πόλης. Προπονητής της ομάδας εκείνης υπήρξε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Βασίλης Φλέγκας.
Το 1975 ο Εθνικός ανέβηκε για πρώτη φορά στη Β΄ Εθνική Κατηγορία, με προπονητή τον Ηλία Ιεροκλή. Από την ομάδα εκείνη έγινε και η πρώτη μεγάλη μεταγραφή αθλητή του συλλόγου. Πρόκειται για τον Μανόλη Παπαδογιαννάκη που μετεγγράφη στον Παναθηναϊκό, και υπήρξε ο πρώτος αθλητής Βόλλευ από την Κοζάνη που αγωνίσθηκε στην Εθνική Ελλάδος.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκινάει η προσπάθεια δημιουργίας της μετέπειτα μεγάλης ομάδας του Εθνικού. Πρωτεργάτης και δημιουργός της, ο προπονητής και αθλητής του συλλόγου Αντώνης Παπαδόπουλος, που άρχισε να δουλεύει με νέα παιδιά. Η προσπάθεια αυτή καρποφορεί το 1987 με την άνοδο της ομάδας στην Α΄ Εθνική, όπου συμμετέχει στο πρωτάθλημα της περιόδου 1977-78, αλλά δεν καταφέρνει να διατηρηθεί στη μεγάλη κατηγορία για μόλις ένα βαθμό.

Ανάμεσα στους αθλητές της περιόδου εκείνης υπήρξε και ο Γιώργος Ντράγκοβιτς, ο μεγαλύτερος πετοφαιριστής που ανέδειξε το κοζανίτικο βόλλεϋ. Ο Ντράγκοβιτς αγωνιζόταν στη θέση του διαγώνιου και αργότερα έκανε μια μεγάλη καριέρα, κυρίως με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, κατακτώντας δεκάδες τίτλους μεταξύ των οποίων και δύο Κύππελλα Ευρώπης. Είναι επίσης από τους ρέκορντμαν συμμετοχών στην Εθνική Ελλάδος, έχοντας αγωνιστεί με τα χρώματά της 345 φορές. Άλλοι μεγάλοι αθλητές που στήριξαν την πορεία του Εθνικού Κοζάνης υπήρξαν οι Γιώργος Μάτας, Τάσος Καπρίνης και Γρηγόρης Γιάντσιος.
Στους ανθρώπους που εργάστηκαν για την άνθιση της πετοσφαίρισης στην Κοζάνη, πρέπει να αναφέρουμε και τον Γιάννη Κορκά, ο οποίος διετέλεσε πρόερος του Εθνικού από το από το 1974 μέχρι το 1996 αλλά και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης από το 1975 μέχρι το 1987.
Το τμήμα Πετοσφαίρισης του Εθνικού Κοζάνης δεν υφίσταται πλέον, εδω και αρκετά χρόνια.

# Επειδή όπως είναι φυσικό να έχω πολλά κενά, μερικές ανακρίβειες και κάποια λάθη, είναι ευπρόσδεκτες διορθώσεις  είτε στο τέλος της ανάρτησης είτε στο mail

  • simosktl@hotmail.gr
  • simosktl1@gmail.com

Β ΕΘΝΙΚΗ

Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΣΤΗΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗ

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΑΝΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΒΟΛΕΪ

Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΟ ΚΟΡΚΑ

Τα ιδιόκτητα γραφεία που αγοράστηκαν με τα χρήματα της μεταγραφής του Ντράγκοβιτς δυστυχώς χάθηκαν, αποτέλεσμα της αποχώρισης του Κορκά από το σύλλογο. Ας όψονται όσοι με την συμπεριφορά τους συνετέλεσαν σ’ αυτό.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

ΔΕΙΠΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ

Σχόλια