Η Τρίτη Γνώμη… Στερημένη

   Η Τρίτη Γνώμη… Στερημένη

Βλέπω ότι:

Τρίτη εβδομάδα χωρίς μπάλα στον νομό Κοζάνης. Το σύνδρομο στέρησης αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του. Τουλάχιστον στη στήλη.

Δεύτερη νίκη για τον Κτηνοτροφικό Αστέρα Καληράχης. Μπράβο. Από τότε που γκρίνιαξα για τις συνεχόμενες ήττες των ομάδων της Περιφέρειας γίναν τρεις οι σερί νίκες. Να γκρινιάζω πιο συχνά.

Αναβλήθηκε η έναρξη της Football League. Η Νίκη Βόλου λένε ότι φταίει. Εγώ διαφωνώ. Η Νίκη Βόλου κοιτάει το συμφέρον της. Για το ότι αυτό προκαλεί νέες αναβολές δε φταίνε οι Βολιώτες. Φταίνε όσοι καθυστέρησαν την προκήρυξη. Φταίνε όσοι διαχειρίζονται το ποδόσφαιρο με αυτόν τον τρόπο. Με τρόπο που δίνει το δικαίωμα να προκαλείται νόμιμα αναβολή στην έναρξη του πρωταθλήματος στις 7 Νοεμβρίου. Στις 7 Νοεμβρίου νόμιμη αναβολή. Και φταίει η Νίκη… Αστεία πράγματα.

Δεν αποσύρουν την ομάδα από το πρωτάθλημα της λεγόμενης Γ’ Εθνικής τα αδέλφια Καπετάνου. Η στήλη δέχεται συγχαρητήρια. Την προηγούμενη εβδομάδα ρίσκαρα την πρόβλεψη. Ότι ούτε «επενδυτής» θα βρεθεί, αλλά ούτε και θα κάνουν πράξη την απειλή τους οι Καπετάνοι. Η Κοζάνη συνεχίζει κανονικά. Ή «κανονικά». Πάλι καλά…

Η αναβολή της αγωνιστικής δραστηριότητας στα τοπικά πρωταθλήματα δε φέρνει μόνο επικίνδυνη αγωνιστική απραξία. Σε συνδυασμό με τα κλειστά καφενεία φέρνει και την ακόμη πιο επικίνδυνη ψυχική αποξένωση. Οι άνθρωποι των τοπικών πρωταθλημάτων δε βρίσκονται μεταξύ τους. Ευτυχώς ανακαλύφθηκαν τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ευτυχώς.

Ακούω ότι:

Η «Δίκη» στο Open είπε πως οι ομάδες της Football League θα πάρουν 225.000 ευρώ από το στοίχημα. Η κάθε ομάδα 225.000 ευρώ. Η ΑΕΠ δηλαδή σε αυτό το σενάριο θα πάρει αυτό το ποσό. Καθόλου άσχημα. Η ισοτιμία σε γιεν τι δίνει;

Πάντως όπως ανακοινώνεται υπάρχει σοβαρή περίπτωση να μην ξεκινήσει καθόλου το πρωτάθλημα της Football League. Όπως και της Super League 2. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουν την ευκαιρία οι ιθύνοντες να ξανασυζητήσουν την αναδιάρθρωση. Να τη συζητήσουν για 5-6 μήνες. Του χρόνου φυσικά. Το 2021. Να ξεκινήσουν να το συζητάνε τον Απρίλιο και αφού αφήσουν βάσιμες ελπίδες στις ομάδες της Football League ότι θα παίξουν στην πραγματική Β’ Εθνική, τον Οκτώβριο να πάρουν απόφαση για μη αναδιάρθρωση. Τι; Δεν τους έχετε ικανούς; Μετά θα μας φταίει η ένσταση της Νίκης Βόλου. Για το 2021 μιλάω. Καζαμία γράφω.

Άσχημο το κλίμα στο ΦΣ Κοζάνη. Η απειλή απόσυρσης από το πρωτάθλημα αν και δεν πραγματοποιήθηκε δεν ήταν χωρίς επιπτώσεις. Η στήλη εύχεται στον Παντελή και στον Κώστα να συμμαζέψουν γρήγορα τα πράγματα. Τα πράγματα που σε μεγάλο βαθμό αυτοί ευθύνονται που έφτασαν εδώ. Στην κατεύθυνση αυτή μάλλον βοηθάει ο Αδαμίδης. Ο οποίος φαίνεται πως ούτε κι αυτός θα πραγματοποιήσει την απειλή του. Να μιλήσει δηλαδή για ότι έγινε. Και καλώς πράττει. Δεν είναι η σωστή στιγμή. Δε θα βοηθούσε να μιλήσει τώρα. Τώρα προέχει το συμμάζεμα. Και ο Αδαμίδης βοηθάει. Με τον τρόπο του.

Από την άλλη έχουμε φυγή παικτών από την Κοζάνη. Είπαμε. Η ανακοίνωση περί απόσυρσης δε θα μπορούσε να μείνει χωρίς επιπτώσεις. Εξάλλου ψιθυρίζεται πως η απόφαση να συνεχίσει το πρωτάθλημα η ομάδα είναι στη λογική «όσο πάει». Ψιθυρίζεται δηλαδή πως μπορεί να αποσυρθεί η ομάδα αργότερα αν «δε βγαίνει». Αυτό το τελευταίο ακόμη κι αν δεν αληθεύει είναι λογικό να το σκέφτεται οποιοσδήποτε. Οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής κυρίως.

Τέλος, έχουμε ενδιαφερόμενο να αναλάβει την ομάδα. Τα λιοντάρια. Έτσι δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους. Όπως το 2006. Το γράψανε δημόσια. Δεν είναι κακή ιδέα. Υπό προϋποθέσεις δεν είναι. Η στήλη περιμένει να γίνει πιο συγκεκριμένη η πρόταση των λιονταριών για να την αναλύσει. Και να τη σχολιάσει. Να έχουμε ονοματεπώνυμα και πλάνο δηλαδή. Φυσικά όλοι φανταζόμαστε ποιοι είναι τα λιοντάρια που θέλουν «όπως το 2006». Όμως ας βγουν μπροστά με ονοματεπώνυμο για να σοβαρέψει το πράγμα. Και να πουν και πως θα βαδίσουν. Η στήλη είναι υπέρ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Χωρίς αυτές ο «σχολιαστής» τι να σχολιάσει;

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγείται το οριστικό τέλος για φέτος όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Των τοπικών δηλαδή και της Γ’ Εθνικής. Ανεξάρτητα από μια απόφαση που θα βάζει λουκέτο σε όλο το ποδόσφαιρο πλην Super League. Αναστολή οριστική έστω και μόνο για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Είναι μια εισήγηση βολική για την κυβέρνηση. Μπορεί να είναι η απάντηση στις πιέσεις που δέχεται για οικονομική ενίσχυση. Δηλαδή. Αφού μου κλαίγεστε για τα μειωμένα ως και ανύπαρκτα έσοδα τότε μην παίζετε φέτος. Δεν το εκλαμβάνω εγώ έτσι. Η ποδοσφαιρική πιάτσα το κάνει.

Γι’ αυτό λέω ότι:

Η στήλη είναι φανερό ότι ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο. Σέβεται τα υπόλοιπα αθλήματα. Τα οποία όμως δεν είναι ποδόσφαιρο. Ιδιαίτερη συμπάθεια η στήλη έχει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Όχι μόνο επειδή τα τελευταία χρόνια στον νομό μας έχουμε μόνο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Όχι. Από πεποίθηση η στήλη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Που κι αυτό όμως θέλει λεφτά. Κι ας λέγεται ερασιτεχνικό.

Η κυβέρνηση έφερε την άνοιξη που μας πέρασε αλλαγές στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Κάθε ελληνική κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να φέρνει καινούργιο φορολογικό, καινούργιο νομοσχέδιο στην παιδεία και σαρωτικές αλλαγές στον αθλητισμό. Έτσι κι η παρούσα. Έφερε αλλαγές στον αθλητισμό. Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Άρα και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που αγαπά ιδιαιτέρως η στήλη.

Ο υπουργός λοιπόν αθλητισμού έφερε το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Το παρουσίασε ως εκσυγχρονισμό. Κι ίσως να είναι εκσυγχρονισμός. Το παρουσίασε ως νομιμοποίηση. Κι ίσως και νομιμοποίηση να είναι. Ο Αυγενάκης παρουσίασε την κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό όπως στην πραγματικότητα είναι. Μια απέραντη ανομία. Σωματεία σφραγίδες. Σωματεία χωρίς μητρώο μελών. Σωματεία χωρίς πραγματικές διοικήσεις. Σωματεία χωρίς πραγματικές εκλογές για ανάδειξη διοικήσεων. Σωματεία χωρίς πραγματικές γενικές συνελεύσεις. Σωματεία χωρίς προϋπολογισμούς και ισολογισμούς. Σωματεία χωρίς πραγματική έδρα. Σωματεία χωρίς νόμιμο εκπρόσωπο. Σωματεία με αδήλωτες αμοιβές προς προπονητές. Σωματεία ερασιτεχνικά με αδήλωτες αμοιβές προς ποδοσφαιριστές. Σωματεία με αδήλωτα έσοδα από ακαδημίες. Μη μου πείτε ότι δεν είναι έτσι. Μεταξύ μας μιλάμε τώρα.

Για να εκσυγχρονίσει και να ωθήσει στη νομιμότητα τα σωματεία έφερε το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Η στήλη συγχαίρει τον υπουργό για την ανάδειξη του ολοφάνερου προβλήματος. Προβλήματος ανομίας. Την οποία ανομία συνηθίσαμε τόσο που να την θεωρούμε κανονικότητα. Η στήλη επίσης αναγνωρίζει στον υπουργό και την καλή πρόθεση. Δεν έχει πονηρές προθέσεις ο Αυγενάκης.

Αφού λοιπόν δώσαμε τα συγχαρητήρια στον υπουργό για τη δημόσια περιγραφή της κατάστασης και αφού του αναγνωρίσαμε τις καλές προθέσεις ας αναλύσουμε το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του ως τώρα.

Πρώτη παρατήρηση. Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχει και τυράκι. Σαν ποντικοπαγίδα. Την οικονομική ενίσχυση. Τι είπα; Τυράκι; Λάθος. Σπάθη έχει. Απειλή έχει. Δε γράφεσαι δε σε ενισχύω. Και ρωτάω εγώ. Είναι ηθικό αυτό; Δεν είναι απαντάω στον εαυτό μου. Κι αν δεν είναι όμως ηθικό είναι πρακτικό μέτρο αντιλέγω στον εαυτό μου. Εξαναγκάζει τα σωματεία να τρέξουν στη νομιμότητα. Και είναι ηθική πρακτική αυτή ξαναρωτώ; Αν έχει χρήματα για ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού αυτός είναι ο ηθικός τρόπος να τα μοιράσει;

Προσέξτε λίγο. Λέει ο υπουργός πως έτσι θα μάθει ποια σωματεία είναι ενεργά και ποια όχι. Για να ενισχύσει τα ενεργά μόνο. Μάλιστα. Λέει ο Δημοσθένης Κουπτσίδης της ΕΠΣ Γρεβενών. Ας πληρώσει τις διαιτησίες ο υπουργός. Έναν μεγάλο οικονομικό βραχνά στα εξ ορισμού ενεργά σωματεία. Αν δεν είσαι ενεργός δεν έχεις διαιτησίες. Εκτός από τον Κουπτσίδη μπορεί να το έχει προτείνει κι άλλος και να τον αδικώ. Εγώ από αυτόν το άκουσα. Μπορεί να έχουν προταθεί κι άλλοι τρόποι ενίσχυσης των ενεργών σωματείων. Ξεχωρίζοντας τα ενεργά από τα σωματεία σφραγίδες. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν.

Υπάρχει κι άλλη απειλή από τον υπουργό. Τα σωματεία που δε θα καταφέρουν να εγγραφούν δε θα έχουν πρόσβαση στα δημόσια γήπεδα. Σοβαρά; Σοβαρά απαντά ο υπουργός. Δε θα έχουν πρόσβαση στα γήπεδα των δήμων και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Αυτά ντε που οι δήμοι και η ΓΓΑ συντηρούν στην εντέλεια ως έχουν υποχρέωση. Με αυτά απειλεί για να φέρει νομιμότητα. Βρε τι απειλές ακούμε σε αυτή τη χώρα…

Δεύτερη παρατήρηση. Η εγγραφή στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων απαιτήθηκε να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση των σωματείων ήταν σχεδόν αδύνατο. Δεν το λέω εγώ. Το λένε καλοπροαίρετοι στην προσπάθεια του υπουργού δικηγόροι και φοροτεχνικοί. Ποδοσφαιρόφιλοι δικηγόροι και φοροτεχνικοί. Επιστήμονες δηλαδή.

Τρίτη παρατήρηση. Τα αποτελέσματα των εγγραφών είναι φτωχά. Κι ο υπουργός πανηγυρίζει. Λέει ότι δικαιώνεται για την κατάσταση που υποπτευόταν ότι υπήρχε. Καλέ μου άνθρωπε και υπουργέ. Την κατάσταση την ξέραμε. Δεν περιμέναμε τις εγγραφές για να τη μάθουμε. Μπράβο σου που την ανέδειξες δημόσια ως μια άρρωστη κατάσταση. Αλλά την ξέραμε. Τη γνωρίζαμε και την ανεχόμασταν. Όμως. Η φτωχή συγκομιδή στις εγγραφές δείχνει κάτι άλλο. Την πρακτική αποτυχία του εγχειρήματος. Τελεία. Τα σωματεία αδυνατούν να εγγραφούν ή τουλάχιστον δυσκολεύονται πολύ και άρα αποτυγχάνει το σχέδιο στον στόχο του. Πόσο πιο απλή διαπίστωση πια;

Τέταρτη παρατήρηση. Ο υπουργός διατείνεται ότι είναι σε μάχη με τις ομοσπονδίες. Με την πολυαγαπημένη μας ΕΠΟ. Είναι σε μάχη υπέρ των σωματείων. Τα σωματεία όμως δεν του το αναγνωρίζουν αυτό. Οι λίγοι άνθρωποι που έχουν απομείνει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δε νομίζω ότι συμπαθούν ιδιαιτέρως την ΕΠΟ. Ούτε την κάθε ΕΠΣ. Δε βλέπουν όμως τον υπουργό Αυγενάκη ως σύμμαχο. Κάθε άλλο. Τον βλέπουν ως ένα επιπλέον πρόβλημα στη ζωή τους. Πρόβλημα στο ερασιτεχνικό ανιδιοτελές πάθος τους.

Πέμπτη παρατήρηση. Σ’ ένα δίνω απόλυτο δίκιο στον υπουργό. Στη φορολογική και εργασιακή νομιμότητα. Τα έσοδα και τα έξοδα πρέπει να δηλώνονται. Θέλω να ονειρεύομαι ότι ζω σε μια ευρωπαϊκή προηγμένη χώρα. Ένα αθλητικό σωματείο το τρέχουν εθελοντές. Σωστό. Ο εθελοντισμός όμως δεν μπορεί να είναι η δικαιολογία στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Εν κατακλείδι θα το ξαναπώ. Ο υπουργός βγήκε και έδειξε δημόσια μια άρρωστη και άνομη κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Θέλησε να περάσει σε πράξεις για να τη διορθώσει. Με λάθος τρόπο. Με τρόπο αντίθετο στη λογική. Αντί να απειλεί με εξαφάνιση τα τραγικά λίγα σωματεία που απέμειναν ας τα ενισχύσει πρώτα για να επιβιώσουν και μετά ας απαιτήσει ότι πρέπει να απαιτήσει. Αντί να δυσκολεύει τη ζωή κι άλλο των λίγων εθελοντών παραγόντων που απέμειναν ας τους ενισχύσει. Ας τους κάνει το έργο τους πιο εύκολο. Λιγότερο αγχωτικό. Μετά θα δικαιούται να τους τραβήξει το αυτί.

Από προτάσεις η στήλη μάζεψε μπόλικες. Από αυτές που ενισχύουν μόνο τα ενεργά σωματεία. Δύο τις αναφέραμε. Ας φτιάξει ο υπουργός και οι δήμοι τα γήπεδα. Μην αφήνει ελάχιστους εθελοντές παράγοντες να προσπαθούν να τα συντηρούν. Τα γήπεδα χρησιμοποιούν εξ ορισμού ενεργά σωματεία μόνο. Ας πληρώσει ο υπουργός τις διαιτησίες στις ομάδες που αρχίζουν και τελειώνουν το πρωτάθλημα. Εξ ορισμού και αυτές ενεργές θα είναι. Ας πει του ΟΑΕΔ να βγάλει ένα πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των προπονητών. Ας επαναφέρει την έκπτωση από την φορολογία για τις χορηγίες σε ερασιτεχνικά σωματεία. Αν θέλει θα βρει τον τρόπο να μη γίνει η κατάχρηση του παρελθόντος. Κι άλλες ιδέες ενίσχυσης των ενεργών σωματείων υπάρχουν. Μπόλικες. Χωρίς τη μεσολάβηση των ομοσπονδιών. Αφού ενισχύσει τα ενεργά σωματεία και αυτά επιβιώσουν μετά ας απαιτήσει νομιμότητα και ευταξία. Και θα μας έχει όλους μαζί του. Γνώμη μου…

«Όταν τα ήθη είναι επαρκή οι νόμοι είναι περιττοί. Όταν τα ήθη είναι ανεπαρκή τότε οι νόμοι είναι ανεφάρμοστοι.»

Emile Durkheim, Γάλλος κοινωνιολόγος

«Ο Σχολιαστής»

itritignomi@yahoo.com

Σχόλια