Η Τρίτη Γνώμη… Βυζαντινά τα ψέλνει

 
Βλέπω ότι:

- Δε βλέπω τίποτα. Σκοτάδι. Ποδοσφαιρικό σκοτάδι.


Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για αυτόβουλες υποψηφιότητες στις εκλογές της ΕΠΣ Κοζάνης. Τη στήλη δεν τη διαβάζουν οι «υποψήφιοι»; Φίλους δεν έχουν να τους ενημερώσουν; Να τους πουν βρε αδερφέ πως για να είσαι υποψήφιος πρέπει κάποιο ενεργό σωματείο να σε προτείνει. Αλλιώς τέτοιου είδους ανακοινώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν εκτός από άτοπες και καλές για stand-up comedy. Να βγαίνει ο κωμικός δηλαδή και να λέει «ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για πρόεδρος των ΗΠΑ». Εκτός… Εκτός αν κρατούνται μυστικά για λόγους τακτικής τα σωματεία που θα τους προτείνουν. Κάτι σαν κρυφός άσσος δηλαδή. Μπορεί. Αν όμως αποδειχτεί στη συνέχεια πως δεν ήταν έτσι η στήλη υπόσχεται κάτι. Να θυμηθεί όλους αυτούς που τώρα ανακοινώνουν τις υποψηφιότητες. Αν τελικά δεν τους προτείνει κανένα σωματείο η στήλη θα τους θυμηθεί. Όχι από προσωπικό γινάτι. Ψέματα. Και από προσωπικό γινάτι. Αφού σας τα γράφω πως έχουν οι εκλογές κι εσείς με αγνοείτε. Όχι όμως μόνο από προσωπικό γινάτι. Αλλά και από σεβασμό στις εκλογικές διαδικασίες. Από σεβασμό στην ιδέα της τοπικής ποδοσφαιρικής αρχής. Η οποία πρέπει να υπάρχει. Και να είναι σεβαστή. Και η ποδοσφαιρική αρχή και οι διαδικασίες με τις οποίες αναδεικνύεται. Από σεβασμό στο ποδόσφαιρο θα θυμηθώ όλους όσους δε σεβάστηκαν τις διαδικασίες του.


Και μένοντας στα της ΕΠΣ θα ξαναπώ το ποίημα. Το ότι στηλιτεύω τις πρακτικές του αυτοαποκαλούμενου συνδυασμού «Επανεκκίνηση του κοζανίτικου ποδοσφαίρου»  σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως επικροτώ τη νυν διοίκηση της ΕΠΣ Κοζάνης. Για να μη παρεξηγηθώ πρέπει να το γράφω συνέχεια. Η παρούσα διοίκηση της ΕΠΣ είναι επίσης για stand-up comedy. Να βγαίνει ο κωμικός και να ρωτάει «ποιο είναι το μικρό όνομα του προέδρου;». Και με άλλη φωνή να απαντάει «παίρνω τη βοήθεια του κοινού».

Επειδή ήδη ξέφυγα με τα της ΕΠΣ. Επειδή αγωνιστική δραστηριότητα δεν υπάρχει. Επειδή το θέμα της μη ύπαρξης αποτελεσματικής τοπικής ποδοσφαιρικής αρχής δύσκολα μπορείς να το αποφύγεις. Ακόμη κι αν προσπαθείς. Επειδή ούτε η εναλλακτική που προτείνεται ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Γι’ αυτό θα συνεχίσω για λίγο ακόμη σήμερα.

Στις εκλογές της ΕΠΣ ψηφίζουν τα ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία του νομού. Ψηφίζουν από ενιαία λίστα υποψηφίων. Σε αυτήν τη λίστα ως υποψήφιος μπαίνει κάποιος μόνο με πρόταση ενεργού σωματείου. Με κανέναν άλλον τρόπο. Δηλαδή κάθε σωματείο μπορεί να υποδείξει έναν υποψήφιο. Μετά τα σωματεία ψηφίζουν από μία ενιαία λίστα τους υποψηφίους. Εκλέγονται 11 για το Δ.Σ. της ΕΠΣ. Αυτοί οι 11 μετά εκλέγουν τον πρόεδρο της ΕΠΣ. Αυτά ισχύουν σήμερα.

Δεν υπάρχουν αυτόβουλοι υποψήφιοι. Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι. Δεν υπάρχουν συνδυασμοί. Διακωμώδηση μπορεί να υπάρξει. Δεν απαγορεύεται από τους κανονισμούς. Αυτά. Και μη μου πείτε ότι δε σας τα είπα. Θα σας θυμηθώ.

Το κλείνω. Ας αποδώσω κάνα δυο ευθύνες ακόμη. Απαράδεκτη η διοίκηση της ΕΠΣ σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη. Με απαράδεκτες τακτικές οι νέοι διεκδικητές. Ποιοι ψηφίζουν όμως; Το είπαμε αυτό. Τα σωματεία. Τα σωματεία ψήφισαν τη νυν διοίκηση. Τα σωματεία θα ψηφίσουν και την επόμενη. Τα σωματεία του τοπικού ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Αυτού του ποδοσφαίρου που η στήλη αγαπά. Πώς να μαλώσει τα σωματεία; Ευθύνες όμως έχουν. Αυτά ορίζουν υποψηφίους και αυτά τους εκλέγουν.

Ακούω ότι:

Δεν ακούω τίποτα. Βουβαμάρα. Ποδοσφαιρική βουβαμάρα.

Καμία ενημέρωση ακόμη. Για τα πρωταθλήματα πλην Super League μιλάω. Καμία ενημέρωση έστω για κάποιες προθέσεις.

Γι’ αυτό λέω ότι:

Διάβασα με προσοχή την τελευταία ανακοίνωση της ΑΕΠ ΠΕ Κοζάνης. Με μεγάλη προσοχή. Αυτήν που καλεί τον κόσμο να πάρει μετοχές της υπό σύσταση ΠΑΕ. Και αφού τη διάβασα με προσοχή μετά άναψα ένα τσιγάρο. Δεν είμαι τακτικός καπνιστής. Άναψα τσιγάρο όμως. Και μετά διάβασα τον νόμο για την ίδρυση ΠΑΕ. Αλήθεια σας λέω. Τον διάβασα. Και μετά άναψα κι άλλο τσιγάρο. Αυτό το ποδόσφαιρό μας θα με κάνει πελάτη στα περίπτερα.



Τι μου λέει εμένα η ανακοίνωση της ΑΕΠ. Πως το μετοχικό κεφάλαιο των 30.000 ευρώ δεν το καλύπτουν τα μέλη του συλλόγου.  Καταλάβατε; Δεν καλύπτουν μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ και απευθύνονται στον κόσμο να το καλύψει. Είναι να μην ανάψεις τσιγάρο;

Βέβαια η ανακοίνωση λέει ότι αυτό το κάνουν για να ανοίξουν τον σύλλογο στον κόσμο. Για να μπορεί ο μικρομέτοχος λένε να παίρνει μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις. Γι’ αυτό. Όχι επειδή αρνούνται οι ίδιοι να βάλουν όλοι μαζί 30.000 ευρώ. Όχι βέβαια. Για τη συμμετοχή του κόσμου γίνεται αυτό.

Εδώ έχουμε είδηση κυρίες και κύριοι. Για την οποία η στήλη σας είχε εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιήσει. Η ΠΑΕ ΑΕΠ ΠΕ Κοζάνης διατρέχει κίνδυνο από το οικονομικό μέτωπο.

Προσέξτε κύριοι της ΑΕΠ. Προσέξτε γιατί θα σας τα πω τσουβαλάτα. Τσεκουράτα και αβέρτα κουβέρτα θα σας τα πω. Ντεκλαρέ. Και θα τ’ ακούσετε από κάποιον που σας σέβεται. Που εκτιμάει πλήρως αυτό που εσείς πετύχατε. Θα τ’ ακούσετε από φίλο. Όχι από εχθρό.

Πετύχατε κύριοι της ΑΕΠ κάτι σημαντικό. Φτιάξατε την καλύτερη ομάδα στη Δυτική Μακεδονία. Με σοβαρότητα. Με φερεγγυότητα. Το κάνατε με υπομονή. Με επιμονή. Και με θυσίες. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους κόπους σας.

Ένα δεν κάνατε. Μόνο ένα. Δεν υπολογίσατε σωστά τις δυνάμεις σας. Όταν έπρεπε. Στον σωστό χρόνο. Τι εννοώ. Έπρεπε να είχατε υπολογίσει τι σημαίνει το ανέβασμα στις επαγγελματικές κατηγορίες. Φυσικά δεν εννοώ ότι δεν έπρεπε να ανεβείτε εκεί που χρόνια έχουμε να δούμε ομάδα. Δε θα πω εγώ τέτοια μπούρδα. Άλλο λέω. Έπρεπε να είχατε υπολογίσει τι σημαίνει αυτό. Τότε θα ξέρατε και αν μπορείτε να το υποστηρίξετε. Κι αν διαπιστώνατε τότε πως δεν μπορείτε να ψάχνατε τότε για λύσεις. Στον σωστό χρόνο.

Σας ρωτάω κύριοι της ΑΕΠ. Εσάς που αντικειμενικά είστε ο πιο επιτυχημένος σύλλογος. Καλείτε τον κόσμο να πληρώσει τον Μοριμότο; Τον 32-χρονο από τα μάλλον αζήτητα της Β’ Ιαπωνίας; Αυτόν ντε με τον οποίο γεμάτοι υπερηφάνεια φωτογραφιζόσασταν. Καλείτε τον κόσμο να πληρώσει έναν σχεδόν ακόμη πιτσιρικά από την Αϊτή ο οποίος λέει δεν έπιασε στο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ επειδή δε μιλούσε καλά αγγλικά; Καλείτε τον κόσμο να πληρώσει 5 συνολικά ξένους ποδοσφαιριστές; Καλείτε τον κόσμο να πληρώσει και ξένο προπονητή; Και δεν τον καλείτε να τους πληρώσει με το εισιτήριό του ή το διαρκείας του. Τον καλείτε να τους πληρώσει ως μέτοχος. Ως συμμέτοχος.

Για σιγά ρε παιδιά. Εσείς στήσατε την ομάδα στη φιλοσοφία του Πασχάλη Παπαδόπουλου. Και των συνεργατών του. Μια ακριβή φιλοσοφία. Και χωρίς προοπτική κατ’ εμέ. Αλλά δεν έχει σημασία τι λέω εγώ. Σημασία έχει ότι αποδεχτήκατε τη βοήθεια του Πασχάλη. Ποια βοήθεια; Να φέρει σε καλές τιμές ξένους παίκται και προπονηταί. Και τεχνογνωσία λέει έφερε αυτός και οι συνεργάτες του. Τεχνογνωσία ακριβή. Δεν το υπολογίσατε; Τώρα καλείτε τον κόσμο να μπει μέτοχος σε αυτό το πλάνο. Εκεί που δεν μπαίνετε εσείς. Εκεί που δεν μπαίνει ο Πασχάλης. Για το αστείο ποσό των 30.000 ευρώ. Να μπει ο κόσμος. Μάλιστα. Να στηρίξει το ακριβό πλάνο του Πασχάλη. Αυτό που αποδεχτήκατε εσείς. Αλλά και αυτό στο οποίο ούτε εσείς ούτε ο Πασχάλης βάζετε όλοι μαζί 30.000 ευρώ. Τα γράφω και καπνίζω ασταμάτητα πλέον. Γι’ αυτό επαναλαμβάνομαι. Η ζάλη της νικοτίνης φταίει.

Δεν ξεχνάω τι λέτε στην ανακοίνωση. Να μπει ο κόσμος για να έχει λόγο στις συνελεύσεις. Και ρωτάω εγώ. Τι λόγο να έχει πια;

Κύριοι της ΑΕΠ. Σε μια στιγμή διαύγειας ζητήσατε τη συγχώνευση με το ΦΣ Κοζάνη. Ρίχνοντας πολύ νερό στο ποντιακό κρασί σας. Το κάνατε διότι είδατε ότι δεν μπορείτε μόνοι σας να στηρίξετε επαγγελματικό σύλλογο. Σε εκείνη τη στιγμή καθαρής σκέψης είδατε κάτι απλό. Ότι μόνο το όνομα της Κοζάνης μπορεί να στηρίξει επαγγελματικό σύλλογο. Ελλείψει ενός εκατομμυριούχου επενδυτή μόνο το όνομα της Κοζάνης θα μπορούσε. Η συγχώνευση δεν προχώρησε χωρίς δική σας ευθύνη. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Μετά όμως πέσατε με πάθος και υπερηφάνεια στα μεγαλεία του πλάνου της Κεντρικής Ευρώπης. Ω τι αλλαγή! Από τη σωφροσύνη της συγχώνευσης στην αλογιστία των ξένων παικταράδων; Γιατί; Αφού ζητάτε την οικονομική συνδρομή του κόσμου ως μετόχου νομίζω θα έπρεπε και να του το εξηγήσετε. Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους… Νομίζω κάπνισα πολύ. Φτάνει.

Τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει; Αυτό που αρκετοί σας το είπαν. Τουλάχιστον 4 σοβαρούς γνωρίζω εγώ ότι σας το έλεγαν. Κάποιοι ήταν και μέλη του διοικητικού σας συμβουλίου. Ας παίρνατε μόνοι σας το όνομα της Κοζάνης. Ένα όνομα σκέτο Κοζάνη. Χωρίς αναφορά σε πόντιους. Χωρίς βυζαντινούς αετούς. Αφού το ξέρατε. Ότι μόνο έτσι είναι εφικτή η οικονομική επιβίωση στις επαγγελματικές κατηγορίες. Αρνήθηκαν οι Καπετάνοι τη συγχώνευση; Γίνετε εσείς η Κοζάνη. Σας το λέγανε στον σωστό χρόνο σοβαροί άνθρωποι. Και μέσα στο διοικητικό σας συμβούλιο ειπώθηκε. Ασχέτως αν αυτοί που το λέγαν μετά φωτογραφίζονταν στην υποδοχή του Μοριμότο. Τώρα όμως δεν τον πληρώνουν.

Απαντούσατε τότε σε αυτές τις προτάσεις πως είναι αδύνατο να φύγει τελείως η αναφορά στον πόντο και στους πόντιους. Τελικά μήπως είναι αδύνατο να επιβιώσεις οικονομικά με περιοριστικές αναφορές; Μήπως;

Μήπως αντί να κλείσετε τα μάτια ονειροπολώντας πως είναι εφικτό να βγει οικονομικά το πλάνο Πασχάλη έπρεπε να δείτε τις εφικτές λύσεις; Δε θα μπορούσε να συνεχίσει η ίδια προπονητική ομάδα; Η έλλειψη διπλώματος μαθαίνω από έγκυρη πηγή μπορούσε να ξεπεραστεί. Μήπως αντί για παίκτες από τα πέρατα της γης έπρεπε να μαζευτεί ότι καλύτερο υπήρχε εδώ γύρω; Χωρίς υποδοχές αεροδρομίου. Αλλά και χωρίς τον λογαριασμό στα ύψη. Γράφετε στην ανακοίνωση πως η ομάδα σας θέλετε να αποτελέσει έμπνευση για τη νέα ποδοσφαιρική γενιά. Κάπως έτσι το γράφετε. Πως όμως; Με 5 ξένους; Κι αν πετύχει τελικά η ομάδα με 5 ξένους τότε την επόμενη χρονιά θα γίνουν 10; Δεν τελειώνουν οι ξένοι του Πασχάλη. Τέτοια έμπνευση στη νέα ποδοσφαιρική γενιά; Κοροϊδευόμαστε; Μεταξύ μας;

Γράφετε στην ανακοίνωση ότι το όνειρό σας μπορεί να ευοδωθεί όταν όλη η Δυτική Μακεδονία αγκαλιάσει την προσπάθειά σας. Μάλιστα. Με κόπο δεν ανάβω άλλο τσιγάρο. Για σιγά ρε παιδιά. Αμ το χαρακτηριστικό του ποντιακού ελληνισμού να υπάρχει αμ και να με στηρίξουν όλοι; Γένεται αυτό; Έτσι λεν στο χωριό μου. Γένεται; Δηλαδή ρε μάγκες εσείς θα στηρίζατε μια ΠΑΕ με την ονομασία Αθλητική Ένωση Ντόπιων Κοζάνης; Θα κοιτούσατε μόνο ότι είναι σοβαροί και επιτυχημένοι και θα τους στηρίζατε; Για λίγο ρεαλισμό sl vous plait. Σας παρακαλώ δηλαδή.

Θα στηρίξω την ΑΕΠ σε οποιαδήποτε περίπτωση. Είτε με Μοριμότο είτε χωρίς. Πως; Και το διαρκείας θα πάρω και στα ματς θα πηγαίνω. Και θα πρήζω τους φίλους μου να κάνουν το ίδιο. Κι εδώ αυτά γράφω. Πως η προσπάθειά σας επιβάλλεται να στηριχτεί. Όμως μη ζητάτε από τον κόσμο να μπει οικονομικά εκεί που δεν μπαίνετε εσείς.  Εσείς που δημιουργήσατε αυτό το πλάνο. Μη με σπρώχνετε στον εθισμό του τσιγάρου.

Το ξέρω πως σε οποιαδήποτε περίπτωση τις 30.000 ευρώ θα τις καλύψετε τελικά. Δε διανοούμαι κάτι άλλο. Και ξέρω πως δεν είναι αυτό που σας τρομάζει. Οι 30.000 ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου είναι ψίχουλα μπροστά στα συνολικά έξοδα μιας χρονιάς στις επαγγελματικές κατηγορίες. Δεν μπορεί να σας τρομάζει αυτό. Υποθέτω τα έξοδα και οι ευθύνες της χρονιάς είναι που τρομάζουν. Ο κόσμος μάλλον δε θα μπει με χρήμα ως μέτοχος. Έτσι νομίζω ελπίζοντας να διαψευστώ. Ίσως υπάρχει χρόνος και τρόπος για αλλαγή πλεύσης. Για συμμάζεμα. Ίσως. Πρέπει να υπάρχει και πρέπει να τον βρείτε. Για το καλό όλου του ποδοσφαιρικού νομού μας. Αποτυχία δική σας θα είναι και αποτυχία όλων. Γνώμη μου…

«Ξέρετε τι είναι καθήκον; Αυτό που απαιτούμε από τους άλλους.»

Alexandre Dumas, Γάλλος συγγραφέας

«Ο Σχολιαστής»

itritignomi@yahoo.com

 


Σχόλια