Η Τρίτη Γνώμη… Μένει σπίτι και ταξιδεύει στην Αγγλία

                                                                                                                     Lewes FC
 
Η Τρίτη Γνώμη… Μένει σπίτι και ταξιδεύει στην Αγγλία

Βλέπω ότι:

- Σε αναστολή όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Πιθανή ημερομηνία επανέναρξης το Σάββατο 16 Ιανουαρίου του σωτήριου έτους 2021. Έτσι λένε αθηναϊκές πηγές στα ΜΜΕ. Κάποιες φωνές άρχισαν να εκφράζουν την άποψη να μη συνεχιστούν καθόλου τα πρωταθλήματα. Δεν ξέρω. Το ζυγίζω μέσα μου. Από τη μία λέω τι πρωταθλήματα μπορεί να είναι αυτά αν συνεχιστούν; Τι πρωτάθλημα είναι αυτό που διακόπτετε μετά τις πρώτες αγωνιστικές για να συνεχίσει στις 16 Ιανουαρίου; Και με αναβληθέντα ματς. Δε θα έχουμε ξανά διακοπή; Δε θα ξαναγεμίσουμε με αναβληθέντα ματς στις «κόκκινες» περιοχές; Τι πρωταθλήματα θα είναι αυτά; Από την άλλη ρωτάω τον εαυτό μου αν αντέχει να βλέπει τη φράση «δε διεξήχθη» δίπλα από το αγωνιστικό έτος 2020-2021. Στην ιστορική στήλη των πρωταθλημάτων αυτό θα γράφεται. Και μάλλον δε θα αντέχω να το βλέπω.


- Τα πράγματα είναι χειρότερα στην Football League. Εκεί η δική μας ΑΕΠ περίμενε μήνες για να μάθει σε ποια κατηγορία θα παίξει. Τώρα περιμένει να μάθει πότε θα ξεκινήσει να παίζει. Να σε πιάνει απόγνωση. Μιλάμε για επαγγελματικό σύλλογο. Για ΠΑΕ. Με επαγγελματικές ευθύνες. Δε θα ήθελα να είμαι στη θέση των ανθρώπων της ΑΕΠ. Εκφράζω μόνο την εκτίμησή μου για το ότι αντέχουν σε όλη αυτήν την κωμωδία. Και κάνω έκκληση και πάλι στο φίλαθλο κοινό. Αν και όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα στην Football League να επιβραβεύσουμε αυτήν την προσπάθεια. Μετά από τόσα χρόνια θα έχουμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο νομό μας. Και συμβαίνει υπό συνθήκες φαρσοκωμωδίας.


-
Ο Αυγενάκης έριξε λίγο νερό στο κρασί του. Έδωσε παράταση για την εγγραφή στο  Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Πιο σημαντικό, θα ενισχύσει και τα σωματεία που δεν ολοκλήρωσαν την εγγραφή. Που προχώρησαν μόνο στην προεγγραφή. Όλα αυτά τα σωματεία θα πάρουν από 2.500 ευρώ. Συν 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον άθλημα. Ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τιμωρός τέτοιες εποχές. Να μη δίνει λεφτά δηλαδή στα σωματεία που δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την εγγραφή. Ο Αυγενάκης διαβάζει την Τρίτη Γνώμη. Κι ευτυχώς την ακούει. Βλέπει και ακούει δηλαδή.

Ακούω ότι:

- Μοιράζονται οι μετοχές στην ΠΑΕ ΑΕΠ ΠΕ Κοζάνης. Προς το παρόν μεταξύ των ιδρυτικών μελών. Και ακούω για εκπλήξεις. Και ως προς τους συμμετέχοντες και ως προς τους απόντες. Δηλαδή. Ίσως κάποιοι που τους είχαμε σίγουρους απόντες να έχουν ηχηρή παρουσία. Και κάποιοι που τους είχαμε για σίγουρους να μην έχουν καθόλου ή να έχουν ελάχιστη παρουσία στο μετοχολόγιο. Έτσι ακούω.


-
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού Flash ήταν καλεσμένος ο κύριος Σαλτσίδης. Για να σχολιάσει την αναβολή στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Ως υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΣ Κοζάνης. Ας το ξαναπώ. Για την αναβολή στα πρωταθλήματα να μιλήσει ένας κατά δήλωση υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΣ Κοζάνης. Από το ίδιο δελτίο η επίσημη ΕΠΣ Κοζάνης δεν κλήθηκε να πει κάτι. Ποιος κάνει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον Flash; Ο κύριος Καραχάλιος. Υποψήφιος κατά δήλωσή του με τον συνδυασμό του κυρίου Σαλτσίδη. Φοβερά πράγματα. Φοβερά. Υποψήφιοι πρόεδροι για την ΕΠΣ Κοζάνης δεν υπάρχουν με την νομική έννοια. Υπάρχουν δηλώσεις μόνο. Για πρόθεση κατάθεσης υποψηφιότητας. Για μέλος της ΕΠΣ. Για πρόεδρος δεν υπάρχει τρόπος να γίνεις υποψήφιος. Άρα ο κύριος Καραχάλιος δίνει έναν τίτλο ανύπαρκτο σε καλεσμένο για να δικαιολογήσει την πρόσκλησή του. Ακόμη κι αν υπήρχε όμως αυτός ο τίτλος. Αν υπήρχαν υποψήφιοι πρόεδροι. Ή αν δεχτούμε, μεταξύ μας μιλώντας, πως υπάρχουν. Καλείς πρώτα τον λεγόμενο υποψήφιο; Πριν καλέσεις την επίσημη αρχή; Η αναβολή των πρωταθλημάτων υποτίθεται είναι το θέμα. Και εσύ έχεις δηλώσει υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του καλεσμένου. Ή όχι; Καραχάλιος κερνάει Καραχάλιος πίνει ένα πράγμα δηλαδή. Ούτε ψηφοδέλτια ξεχωριστών συνδυασμών υπάρχουν με την νομική και κυριολεκτική έννοια του όρου. Ατομικές υποψηφιότητες μόνο. Και ρωτάω εγώ, Δημοσιογραφία ενημερωτική είναι αυτή; Αυτή απολαμβάνουμε ως πολίτες αυτού του έρμου τόπου;

Δεν προστατεύω την υπάρχουσα διοίκηση της ΕΠΣ Κοζάνης. Σε καμία περίπτωση. Οι αναγνώστες της στήλης θα το έχουν παρατηρήσει. Προσπαθώ να κρατηθώ μακριά από αυτήν την εκλογική μάχη. Μια μάχη άνευ αρχών. Από όλες τις πλευρές. Μια μάχη που η κάθε πλευρά μας ενημερώνει πόσο κακή είναι η άλλη πλευρά. Μια αστεία μάχη. Μια γελοιότητα χωρίς αρχές. Οι γελοιότητες δεν έχουν αρχές.

Το σχόλιό μου έχει να κάνει μόνο με τον κύριο Καραχάλιο. Και μόνο με αυτόν και ότι αντιπροσωπεύει η θέση του. Ο κύριος Καραχάλιος έκανε κακή χρήση μιας θέσης ευθύνης. Η θέση του διευθυντή ενός τηλεοπτικού σταθμού και άρα και του κεντρικού δελτίου ειδήσεων είναι θέση ευθύνης. Απέναντι στους πολίτες. Και πρέπει να χρησιμοποιείται για την ενημέρωση των πολιτών αυτή η θέση. Και μόνο γι’ αυτό. Τελεία.

Γι’ αυτό λέω ότι:

Το άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας έγραφε στο τελευταίο κομμάτι του για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Για το χάος ανομίας και ανοργανωσιάς που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει. Και το οποίο ανέδειξε ο υφυπουργός αθλητισμού. Αυτό το άρθρο προκάλεσε ένα e-mail από τον Κώστα Τσιώρα προς τη στήλη. Μεταφέρει ο Κώστας την εμπειρία του από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Αγγλία. Χρήσιμος ο Κώστας στη στήλη. Χρήσιμη θα προσπαθήσει να είναι και η στήλη στους φιλάθλους. Να μεταφέρει δηλαδή τι έμαθε από τον Κώστα. Για να το μάθουν κι οι φίλαθλοι.


Η Αγγλία είναι η χώρα του ποδοσφαίρου. Η Αγγλία ανακάλυψε το ποδόσφαιρο. Η Αγγλία το πρόσφερε έτοιμο ανεπτυγμένο σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Η Αγγλία και σήμερα το προσέχει το ποδόσφαιρο. Και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο προσέχει η Αγγλία. Κι όταν λέμε Αγγλία δεν εννοούμε μόνο το «κράτος» της Αγγλίας. Εννοούμε όλη την Αγγλία. Συμπεριλαμβανομένων των φιλάθλων. Έτσι με ενημέρωσε ο Κώστας. Ότι το προσέχουν όλοι το ποδόσφαιρο εκεί. Ενημερώνω λοιπόν κι εγώ εσάς.

Η Αγγλία είναι μια μεγάλη χώρα. Μεγάλη σε δύναμη. Μεγάλη σε πληθυσμό. Μεγάλη σε έκταση. Μεγάλη και στο ποδόσφαιρο. Στην Αγγλία παίζεται υγιές ποδόσφαιρο παντού. Και παντού και υγιές. Παίζεται ποδόσφαιρο και στο Lewes. Έχω την εντύπωση πως προφέρεται Λιους στα ελληνικά. Που βρίσκεται το Λιους; Στη νοτιοανατολική Αγγλία. Έχει πληθυσμό 17.297 κατοίκους.

Το Lewes έχει και ποδοσφαιρική ομάδα. Την Lewes FC. Την Lewes Football Club δηλαδή. Με έτος ίδρυσης το 1885. Ιστορική ομάδα. Η οποία παίζει στην 7-η κατηγορία της Αγγλίας. Η Αγγλία έχει 4 επαγγελματικές κατηγορίες. Μετά τις τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες έχει μία εθνική ερασιτεχνική. Την πέμπτη κατηγορία ας πούμε. Σε αυτές τις 5 κατηγορίες παίζονται πρωταθλήματα πανεθνικά σε έναν όμιλο. Δηλαδή και στην πέμπτη κατηγορία, που είναι ερασιτεχνική, υπάρχει ένας μόνο πανεθνικός όμιλος. Από την έκτη και κάτω αρχίζουν οι όμιλοι. Στην έβδομη κατηγορία παίζει η Lewes FC. Χάλια μαύρα δηλαδή που θα σχολιάζαμε εμείς οι Έλληνες.

Τη σεζόν  2008-2009 έπαιξε για μία και μοναδική φορά στην πανεθνική 5-η κατηγορία. Τερμάτισε τελευταία από 24 ομάδες. Επαναλαμβάνω. Πανεθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ενός ομίλου με 24 ομάδες. Υπάρχουν άλλες 92 επαγγελματικές ομάδες πιο πάνω σε 4 κατηγορίες. Σύνολο δηλαδή 116 ομάδες σε ενιαίους ομίλους. Καταλαβαίνετε για τι ποδοσφαιρικό πλανήτη μιλάμε; Η Lewes FC τερματίζει τελευταία στη μοναδική συμμετοχή της σε πανεθνικό πρωτάθλημα. Παίζει όμως και τους 46 αγώνες. Πηγαίνοντας σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτής της μεγάλης χώρας. Στο τέλος του πρωταθλήματος έχει Ν-Ι-Η 6-6-34 και σκορ 28-89. Ξεφτίλα. Έτσι θα σχολιάζαμε εμείς οι πετυχημένοι.

Ακολούθησε μια δύσκολη περίοδος για την ομάδα. Για το Club όπως λένε οι Άγγλοι. Κυρίως οικονομική λέει ο Κώστας. Η συμμετοχή σε πανεθνικό πρωτάθλημα είναι επικίνδυνη και στην Αγγλία. Επικίνδυνη οικονομικά. Η ομάδα έπεσε ακόμη και στην 8-η κατηγορία. Και τώρα παίζει στην 7-η όπως είπαμε.


Πιο επιτυχημένη είναι η γυναικεία ομάδα του Lewes. Έχει και τέτοια το Λιους. Αυτή παίζει στην 2-η κατηγορία της χώρας. Αντίπαλοί της είναι ανάμεσα σε άλλες η Aston Villa, η Sheffield United, η Leicester City, η Blackburn Rovers, η Crystal Palace, η Coventry United και η Charlton Athletic. Στα σαλόνια οι γυναίκες του Lewes δηλαδή.

Η Lewes FC ανήκει στους ιδιοκτήτες της. Πιστοί ιδιοκτήτες. Τα ονόματά τους δεν μπορώ να τα γράψω. Όχι γιατί είναι κρυφά ονόματα. Είναι πάρα πολλά. Ιδιοκτήτες της ομάδας είναι όσοι πήραν μία μετοχή. Μία δικαιούται κάθε άτομο. Και αυτοί πληρώνουν την ετήσια συνδρομή τους. Ένας από αυτούς είναι και ο Κώστας Τσιώρας. Ο Κοζανίτης άνθρωπος του ποδοσφαίρου Κώστας Τσιώρας. Αγόρασε και αυτός μια μετοχή του Club το 2010 όταν η ομάδα κινδύνευε οικονομικά. Μετά το «μάτωμα» της συμμετοχής σε πανεθνικό πρωτάθλημα. Και από τότε πληρώνει την ετήσια συνδρομή του της τάξης των 45 ευρώ περίπου. Και είναι ιδιοκτήτης της Lewes FC. Είναι Owner όπως τον ονομάζουν νομικά στην Αγγλία. Τη χώρα του ποδοσφαίρου. Κυρίες και κύριοι μαθαίνω απίστευτα πράγματα.

Το Club φυσικά έχει και μια διοίκηση. Η οποία λογοδοτεί στους ιδιοκτήτες ετήσια. Στον Κώστα Τσιώρα δηλαδή. Λογοδοτεί με χαρτιά. Ο Κώστας μου έστειλε τον ετήσιο απολογισμό της σεζόν 2019-2020. Αυτόν που του έστειλε η διοίκηση του Club. Φοβερό ντοκουμέντο. Τρομακτικό. Τι λέει; Μια στιγμή πρώτα να σας πω πρώτα πως δείχνει. Είναι 16 σελίδες απολογισμού οικονομικού. Και δείχνει ως λογιστικός απολογισμός κάθε σοβαρής εταιρείας. Ή συλλόγου. Club όπως λένε τους συλλόγους στην Αγγλία.

Η Lewes FC είχε τη σεζόν 2019-2020 έσοδα από τις συνδρομές των μελών περίπου 50.000 ευρώ. Από αυτά τα 45-άρια που γράφω πιο πάνω. Έχει έσοδα περίπου 32.000 ευρώ από την ενοικίαση ενός βοηθητικού γηπέδου που έφτιαξε για προπονήσεις. Από χορηγίες έχει περίπου 11.000 ευρώ. Και περίπου 7.000 ευρώ από δάνειο της διοίκησης προς το Club. Σύνολο δηλαδή περίπου 100.000 ευρώ. Μόνο από αυτά. Συνδρομές, ενοικίαση γηπέδου, χορηγίες και ταμειακή διευκόλυνση της διοίκησης. Χώρια όλα τα υπόλοιπα. Μιλάμε για 7-η κατηγορία.

Μιλάμε για συνδρομές μελών. Πολλών μελών. Μιλάμε για 50.000 ευρώ τον χρόνο. Σε πόλη των 17.297 κατοίκων. Με αγωνιστικά αποτελέσματα που δεν προκαλούν ενθουσιασμό. Η Κοζάνη έχει 42.604 κατοίκους. Μόνο η πόλη. Χωρίς τα Κοίλα, το Βατερό, την Χαραυγή και τις άλλες συνοικίες ουσιαστικά της πόλης. Η Πτολεμαΐδα έχει 32.142. Καταλαβαίνετε που το πάω, έτσι; Ας πούμε ότι οι Κοζανίτες και οι Πτολεμαδιώτες αγαπούν το ποδόσφαιρο όσο και οι Λιουσιώτες. Τότε θα έπρεπε να δίνουν αναλογικά σε συνδρομές 125.000 ευρώ στην Κοζάνη και 95.000 ευρώ στην Πτολεμαΐδα. Επειδή όμως στην Ελλάδα έχουμε μικρότερα εισοδήματα ας πούμε ότι η πραγματική αναλογία είναι τα μισά. Και λιγότερα από τα μισά. Θα έπρεπε να δίνουν ας πούμε σε συνδρομές 60.000 ευρώ στην Κοζάνη και άλλες 45.000 ευρώ στην Πτολεμαΐδα. Όχι η στήλη δεν παραληρεί λόγω της καραντίνας. Ασκήσεις πολλαπλασιασμού και λογικής κάνει. Για να μην αδικήσω τους συλλόγους των κωμοπόλεων και των χωριών ας το δούμε σε επίπεδο ΕΠΣ Κοζάνης. Ο υπολογισμός θα μας δώσει 215.000 ευρώ. Για τις ενεργές ομάδες του νομού. Άραγε πόσες συνδρομές εισπράττουν σήμερα αυτές οι ομάδες;

Στο Lewes η διοίκηση είναι διοίκηση. Πραγματική διοίκηση. Με ισολογισμούς, προϋπολογισμούς και απολογισμούς προς τα μέλη. Και λέτε κάποιοι από εσάς. Γι’ αυτό εδώ δεν έχουμε συνδρομές μελών. Επειδή δεν έχουμε καλές διοικήσεις. Και πάντα θα καταλήγουμε στο γαϊτανάκι αν η κότα γέννησε το αυγό ή το αντίστροφο. Δηλαδή. Στον νομό μας δεν μπορούμε να έχουμε συνδρομές επειδή δεν έχουμε σοβαρές διοικήσεις. Αλλά και ανάποδα. Δεν έχουμε σοβαρές διοικήσεις επειδή δεν υπάρχουν μέλη. Όχι έσοδα από τα μέλη. Ούτε καν μέλη.

Κάτι τελευταίο για την Lewes FC του Κώστα Τσιώρα. Το 2017 αποφάσισε να μοιράζει ακριβώς στα ίσα το budget του Club. Στα ίσα τα χρήματα ανάμεσα στην ανδρική και την γυναικεία ομάδα. Φοβερά πράγματα. Πρώτη στον κόσμο το έκανε αυτό η Lewes FC. Στην 7-η κατηγορία η αντρική ομάδα. Στην 2-η η γυναικεία. Ο Σχολιαστής δεν είναι λάτρης του γυναικείου ποδοσφαίρου. Δεν μπορεί να βλέπει γυναίκες να κάνουν τάκλιν. Όμως. Όμως δηλώνω βαθιά εντυπωσιασμένος από την λογική στην πόλη Lewes. Για σκεφτείτε. Στην Κοζάνη ή στην Πτολεμαΐδα στα ίσα το μπάτζετ της αντρικής και της γυναικείας ομάδας. Και μια κοινωνική πολιτική η οποία να ποντάρει στην ισότητα των φύλων. Για σκεφτείτε. Δεν είναι ένας ωραίος τρόπος να διπλασιάσεις τα έσοδα; Δε βάζεις και τον άλλο μισό πληθυσμό στο κόλπο; Χώρια το κέρδος από τη διαφήμιση που κερδίζεις ως σύλλογος της ισότητας. Καταλάβατε τώρα τι κάνουν στο υπέροχο Λιους; Και μάγκες κοινωνικά και με τον γυναικείο πληθυσμό της πόλης σύσσωμο στο παιχνίδι. Ακούστε πως διαφημίζουν την πολιτική τους στο Lewes. φαντασιωθείτε  την Κοζάνη ή την Πτολεμαΐδα να κάνει το ίδιο. «Ίδιο μπάτζετ, ίδιο γήπεδο, ίδιες παροχές, ίδια υποστήριξη. Ίδια όλα». Καλό; Αριστούργημα. Σκεφτείτε επιστολή διαμαρτυρίας της Κοζάνης ή του Εορδαϊκού στην ΕΠΟ. «Γιατί διαπράττετε την ολοφάνερη αδικία να δίνετε μόνο το 1% της αμοιβής στον τελικό κυπέλλου γυναικών σε σχέση με τον τελικό των αντρών;». Τέτοια επιστολή έστειλε η Lewes FC στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Αγγλίας.

Τι λέτε; Σας ακούω. Ότι αυτά δε γίνονται εδώ. Ναι. Ακόμη δε γίνονται. Γιατί όμως να μη γίνονται; Γιατί να μην μπορούν να γίνουν; Το ποδόσφαιρο αποτελείτε από τις διοικήσεις των ομάδων, τους φιλάθλους, τις ποδοσφαιρικές αρχές και φυσικά τους ποδοσφαιριστές. Όλοι έχουν μερίδιο για την εικόνα που παρουσιάζει το ποδόσφαιρό μας. Σε καραντίνα θα είμαστε και άρα θα έχουμε τον χρόνο να γράφουμε τέτοια θεωρητικά ή και λιγότερο θεωρητικά.

Με αφορμή αυτή την παρουσίαση της Lewes FC της 7-ης κατηγορίας της Αγγλίας θα ήθελα γνώμες. Στείλτε προς δημοσίευση στο blogg. Ή στο e-mail της στήλης. Επώνυμες ή ανώνυμες. Γενικεύστε το θέμα. Αναφέρετε άλλα επιτυχημένα παραδείγματα οργάνωσης ποδοσφαίρου. Ο Κώστας Τσιώρας έκανε μια αρχή. Δεν ξέρω αν αυτός ήταν ο στόχος του. Έκανε μια αρχή όμως. Πάρτε τη σκυτάλη. Εσείς οι απλοί φίλαθλοι που είχατε την υπομονή να διαβάσετε αυτό το άρθρο και ενδιαφέρεστε για κάθε ιδέα που ίσως βγάλει το ποδόσφαιρό μας από τη μιζέρια. Εσείς οι ενεργοί στις διοικήσεις των συλλόγων. Εσείς που τραβάτε όλο το κουπί πως το βλέπετε; Αλλά και εσείς οι υποψήφιοι στην ΕΠΣ Κοζάνης. Να μια ευκαιρία να γίνετε δημιουργικοί.

Ένα ευχαριστώ στον Κώστα που με έβαλε στη βάσανο της σκέψης με την Λιους του. Και η βάσανος της σκέψης είναι καλό πράγμα. Για όλους. Γνώμη μου…

«Άρχισε κάνοντας αυτό που είναι αναγκαίο, μετά αυτό που είναι εφικτό και ξαφνικά θα βρεθείς να κάνεις το αδύνατο.»

Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης

 «Ο Σχολιαστής»

itritignomi@yahoo.com

Σχόλια