Οι λόγοι που ο ΕΟΔΥ έβαλε λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό


Ο ένας μετά τον άλλον οι παράγοντες των ομοσπονδιών κάνουν δηλώσεις και παίρνουν πλέον θέση για το λουκέτο που μπήκε στον ερασιτεχνικό αθλητισμό λόγω των νέων μέτρων για την προστασία από την πανδημία του covid-19. Δίνουν μάλιστα την εντύπωση πως «έπεσαν από τα σύννεφα» λες και η πανδημία ξεκίνησε χθες…

Δικαιολογημένα ως ένα βαθμό παράπονα παραγόντων, αθλητών και ελάχιστων προπονητών για τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει στην αθλητική κοινότητα το νέο πολυήμερο «κλείδωμα». Και έχουν δίκιο.

Κατά την ταπεινή μας άποψη όμως το λένε και με λάθος τρόπο και σε λάθος ανθρώπους και τελικά έχουν κάνει ελάχιστα για να διευκολύνουν την εκστρατεία κατά του covid-19.

Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Όταν όλη η κοινωνία «καίγεται» από τις επιπτώσεις της πανδημίας και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν τις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο τους στα μηνιαία πάγια το να φωνάζει κανείς για τις επιπτώσεις στον αθλητισμό είναι σα να ανακαλύπτει πάλι την Αμερική και μάλιστα σε περίοδο… εκλογών.

Επομένως θα πρέπει να δούμε ποιος είναι ο αποδέκτης του αιτήματος.

Στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ούτε ο ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς, ούτε καν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς. Θα τολμούσα να πω πως δεν είναι καν το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Ο πραγματικός αποδέκτης των παραπόνων των ανθρώπων του αθλητισμού, των παραγόντων και των αθλητών είναι η ίδια η κοινότητα του ελληνικού αθλητισμού.

Στον εαυτό τους θα πρέπει να απευθυνθούν παράγοντες, αθλητές και προπονητές και να αναρωτηθούν πρωτίστως: Τι ακριβώς έχουμε κάνει εμείς για την πανδημία του covid-19; Ποια είναι η συνεισφορά μας;

Τι πράξαμε από το Μάιο που είχαμε ήδη περάσει την καραντίνα και είχαμε να διαχειριστούμε μία μεγάλη εμπειρία;

Τι έκαναν οι αθλητικές ομοσπονδίες, ειδικά των ομαδικών αθλημάτων που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα πρωτόκολλα λόγω αυξημένου συγχρωτισμού;

Πως οργανώθηκαν; Πόσες αθλητικές ομοσπονδίες ή Ενώσεις ή σύλλογοι δημιούργησαν υγειονομικές επιτροπές με ειδικούς λοιμοξιωλόγους;

Η απάντηση είναι δυστυχώς απλή:

Καμία αθλητική ομοσπονδία ομαδικού ή ατομικού αθλήματος δεν έκανε τίποτα. Καμία δεν προέβλεψε στις προκηρύξεις της το plan b σε περίπτωση νέας καραντίνας. Πέρασε όλο το καλοκαίρι και δεν έγινε τίποτα.

Και έρχεται λοιπόν ο ΕΟΔΥ που εξετάζει τα μέτρα αλλά και αιτήματα διαφόρων επαγγελματικών κοινοτήτων και λέει:

Τι είσαι εσύ; Βόλεϊ; Χάντμπολ; Πόλο; Στίβος; Μάλιστα.

Έχεις υγειονομικές επιτροπές; Οχι. Έχεις στο υγειονομικό σου πρωτόκολλο πρόβλεψη για μοριακό αντί covid-19 τεστ; Οχι.

Τέλος. Πάμε στον επόμενο.

Και πάνε λοιπόν ολόκληρες ομοσπονδίες και λένε κάτι άκυρα του στιλ «έχουμε ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα, οι Εθνικές ομάδες έχουν διεθνείς αγώνες κλπ».

Και φυσικά κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά. Άσε που οι πιο… πονηροί έχουν μπάρμπα στην κυβέρνηση και το παίζουν και πονηρούληδες «θα πάρω “πάνω” να το κανονίσω» κλπ.

Αφήστε δε που για το βόλεϊ δεν ισχύουν ούτε τα Ευρωπαϊκά κύπελλα καθώς κανείς δεν αγωνίζεται στα Ευρωπαϊκά κύπελλα, αλλά για να είμαστε και δίκαιοι το βόλεϊ σε σύγκριση με άλλες αθλητικές ομοσπονδίες είναι έτη φωτός μπροστά γιατί έχει το πιο πλήρες υγειονομικό πρωτόκολλο, αλλά δεν είχε τα μοριακά τεστ κι εκεί την «πάτησε».

Και παρόλα αυτά ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία και η ΓΓΑ σου αφήνουν παράθυρο και σου λένε «βάλε μοριακά τεστ και ξαναέλα».

Έλα μου όμως που τα μοριακά τεστ κοστίζουν. Ποια ομάδα θα αντέξει το κόστος κοντά στα 1.000 Ευρώ σε κάθε αγώνα; Ελάχιστες έως καμία. Οπότε τι συζητάμε;

Κι εκεί έχει ευθύνες το υπουργείο αθλητισμού και η πολιτεία. Θες κύριε πραγματικά να βοηθήσεις μία σοβαρή ομοσπονδία; Αντί να χρηματοδοτείς τα μητρώα των σωματείων χρηματοδότησε συντεταγμένα τα covid-19 τεστ που πρέπει να κάνουν οι ομάδες. Και να τους ελέγχεις κιόλας.

Ολα τα υπόλοιπα είναι «να είχαμε να λέγαμε». Καθίστε κάτω και ακούστε τους εδικούς. Πως έχεις τον προπονητή, έτσι θα έχεις τώρα τον γιατρό. Ότι σου πει να το κάνεις μέχρι κεραίας και αφού πάρεις τα μέτρα σου και αφού εφαρμόσεις τα πρωτόκολλα και είσαι σοβαρός βγες να διεκδικήσεις το άνοιγμα των πρωταθλημάτων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

πηγή: volley.sports3.gr

Σχόλια