Η Τρίτη Γνώμη… Έτοιμη για γιορτές

 

 

Η Τρίτη Γνώμη… Έτοιμη για γιορτές

Βλέπω ότι:

Με ευκολία αναφέρονται ημερομηνίες για επανέναρξη της Football League, της Γ’ Εθνικής και των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Εγώ κρατάω δύο σημαντικές δηλώσεις. Του υπουργού Αυγενάκη και του γενικού γραμματέα αθλητισμού Μαυρωτά. Ο πρώτος λέει «δεν είμαστε σε θέση να σκεφτούμε ημερομηνίες». Ο δεύτερος «όταν μας πουν οι επιστήμονες θα ξεκινήσουν». Οι επιστήμονες δε λένε τίποτα ακόμη. Αυτά.

Κατά τ’ άλλα όμορφη η πρωτοβουλία των παικτών της Γ’ Εθνικής. Σε ένα βίντεο όλοι. Ένας παίκτης από κάθε όμιλο. Ζητούν να παίξουν μπάλα. Πολύ όμορφο. Δεν ξέρω τι θα πετύχουν. Ούτε αν έχουν δίκιο ξέρω. Είναι σίγουρο όμως κάτι. Δείχνουν τη συσπείρωση του ποδοσφαιρικού κόσμου. Την αγάπη για το άθλημα. Τη δίψα για μπάλα. Πολύ όμορφο.

Έφυγε κι ο Ζαχαρίας Ρατσίκας από κοντά μας. Άλλο ένα κομμάτι του κοζανίτικου ποδοσφαίρου. Από την εποχή του Ολυμπιακού Κοζάνης και εκείνος. Καλό παράδεισο Ζαχαρία.

Για τις πρόσφατες απώλειες όμορφη και συγκινητική είναι η χειρόγραφη επιστολή του Ζήνου Καλέα. Όμορφη, συγκινητική και χειρόγραφη. Αξίζει να τη διαβάσετε.

Συνέντευξη σε κεντρικό μέσο έδωσε ο Δημοσθένης Κουπτσίδης. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Γρεβενών. Στο ίδιο μέσο που έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κοζάνης την προηγούμενη εβδομάδα. Καταθλιπτική η σύγκριση. Ο Ντένης δεν αναφέρει ποιον έχει πατέρα. Λέει πολλά άλλα λιγότερο ουσιαστικά.

Για την ΕΠΣ Κοζάνης ακόμη ένας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του χωρίς να αναφέρει το σωματείο που τον προτείνει. Και ως είθισται αναφέρει την ένταξή του σε συνδυασμό. Πράγμα δεν προβλέπεται από την εκλογική διαδικασία. Το είπαμε και θα το ξαναλέμε. Δεν είναι ορθό και πρέπον να παίζεις με την εκλογική διαδικασία. Σημειώνει τα ονόματα η στήλη. Όπως υποσχέθηκε.

Ακούω ότι:

Αναμορφώνεται το γήπεδο του Αγίου Δημητρίου. Κάποιοι διαμαρτύρονται γιατί λέει δεν υπάρχει ομάδα για να παίξει. Η στήλη έχει άποψη. Όταν υπάρχει γήπεδο ομάδα μπορεί να γίνει. Όταν δεν υπάρχει γήπεδο ομάδα σίγουρα δε θα γίνει. Απλό.

Κόλλησαν οι διαπραγματεύσεις των ενδιαφερομένων να αναλάβουν την Κοζάνη με τα αδέλφια Καπετάνου. Οι Καπετάνοι ζητούν τους ίδιους όρους παράδοσης της ομάδας με εκείνους τους όρους που την ανέλαβαν. Οι ενδιαφερόμενοι ουσιαστικά αμφισβητούν το δικαίωμα των Καπετάνων σε απαιτήσεις.

Η στήλη θα επαναλάβει την άποψή της. Οι Καπετάνοι από την πλευρά τους καλώς διεκδικούν τους ίδιους όρους αλλαγής στη διοίκηση με εκείνους με τους οποίους ανέλαβαν την ομάδα από τον Αγάπιο. Δικαίωμα τους λέει η Τρίτη Γνώμη. Αν δε βρεθεί όμως ανάλογη προσφορά τι θα κάνουν; Θα μπορέσουν να κρατήσουν την ομάδα στο επίπεδο της Γ’ Εθνικής τουλάχιστον; Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με ένα «δικαίωμα» και μία «ευθύνη». Και τα δύο των Καπετάνων. Ας τα ζυγίσουν. Ζυγαριά έχουν. Όλοι έχουμε από μία.

Καταστρέφονται περιουσίες με σπρέι στις βιτρίνες καταστημάτων της Κοζάνης. Εδώ και μήνες. Οι βρωμιάρηδες γράφουν με σπρέι συνθήματα και εξυπνάδες. Υποτίθεται με αθλητικό περιεχόμενο. Δεν μπορεί αυτοί οι βάνδαλοι να έχουν την παραμικρή σχέση με τον αθλητισμό. Κι ας αποδειχτεί ότι είναι ανήλικοι θα επιμείνω στους χαρακτηρισμούς. Και βρωμιάρηδες και βάνδαλοι είναι. Τίποτα άλλο δεν είναι.

Ο σύνδεσμος οπαδών του ΠΑΟΚ ας βγάλει μια ανακοίνωση αποστασιοποίησης και καταδίκης. Δε φτάνει μόνο η προφορική διαβεβαίωση. Καταστρέφονται περιουσίες, γίνεται ζημιά στο όνομα της αγαπημένης τους ομάδας και τελικά ζημιά σε όλο το ποδόσφαιρο.

Μερικές φορές παρά την πρόοδο του νομικού μας πολιτισμού ξανασκέφτεται κανείς τη χρησιμότητα της αυτοδικίας.

Γι’ αυτό λέω ότι:

Πάντα παραμονές Χριστουγέννων η σκέψη μου πηγαίνει στις γιορτές του 1914. Στην περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο δυτικό μέτωπο. Εκεί όπου την παραμονή των Χριστουγέννων οι αντίπαλοι στρατιώτες προχώρησαν σε άτυπη ανακωχή. Για να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα. Περπάτησαν ως  τον εχθρό. Κάθισαν μαζί. Και τραγούδησαν τα κάλαντα ο καθένας στη γλώσσα του. Έδειξαν φωτογραφίες των οικογενειών τους. Αντάλλαξαν δώρα. Και έπαιξαν ποδόσφαιρο. Ναι κυρίες και κύριοι. Έπαιξαν ποδόσφαιρο. Χωρίς τα όπλα τους. Ποιος κέρδισε; Η αγάπη για το ποδόσφαιρο και την ειρήνη.

Φυσικά τα επόμενα Χριστούγεννα τα επιτελεία των στρατών δεν άφησαν να ξανασυμβεί αυτό το κακό. Πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σφαίρες κι όχι μπάλα. Κι ύστερα ακούω μερικούς να ονομάζουν το ποδόσφαιρο ένα βίαιο φαινόμενο. Δεν πειράζει.

Καλά Χριστούγεννα με υγεία σε όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό σ’ αυτόν τον κόσμο από το να ξυπνάς τα Χριστούγεννα το πρωί και να μην είσαι παιδί»

Erma Bombeck, Αμερικανίδα αρθρογράφος

«Ο Σχολιαστής»

itritignomi@yahoo.com

Σχόλια