Είπε τα πράγματα με το όνομα τους, δεν έκρυψε τίποτα απολύτως και κυρίως δεν προσπάθησε να αποφύγει καμία λέξη η οποία στο σωστό χρόνο στη σωστή θέση έβγαζε το σωστό συμπέρασμα.
Άτομο ανήσυχο, προβληματισμένο και ουσιαστικό ο Δημοσθένης Κουπτσίδης χαίρει της εκτίμησης όλων, πάντως όχι τυχαία. Κι αν σήμερα όλοι στα Γρεβενά μιλούν για τον πρόεδρο της ΕΠΣ, αυτό οφείλεται σε ένα μόνον γεγονός.
Πως ο ίδιος σε όποια θέση κι αν ήταν, είτε ως Δήμαρχος είτε Περιφερειάρχης, αλλά και σήμερα ως πρόεδρος της Ένωσης, δεν ξέχασε ποτέ ποιος ήταν και ποια κυρίως ήταν η αποστολή του. Και βέβαια πάντα μέσα στην καρδιά του, έκαιγε, καίει και θα καίει για πάντα φλόγα του ποδοσφαίρου. Είναι κάτι που δεν σβήνει ποτέ, όταν ανάψει…
Άλλωστε στο ποδόσφαιρο, όταν προσφέρεις αγάπη, εισπράττεις αγάπη. Και ο Κουπτσίδης, σήμερα απολαμβάνει αυτή την αμφίδρομη σχέση σε όλα τα σημεία των ποδοσφαιρικών Γρεβενών και όχι μόνον. Η αποφασιστικότητά του είναι δεδομένη και όταν δει, πως θίγονται τα συμφέροντα του ποδοσφαίρου που υπηρετεί, τότε πέφτει και στη φωτιά για το συνολικό καλό.
-Η άποψη, πως είστε όχι μόνον πρόεδρος της Ένωσης Γρεβενών αλλά και μαχητής πρώτης γραμμής, είναι κάτι το μηχανικό ή για σας είναι το αυτονόητο;
«Από τη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ ΚΑΙ με το ποδόσφαιρο, πολλά πράγματα είναι αυτονόητα, αλλά και επίσης μηχανικά. Θέλω να πω, πως έρχονται αυτομάτως από μόνα τους. Κάποιες φορές, λειτουργεί το ποδοσφαιρικό ένστικτο, το οποίο, είναι μια μεγάλη προίκα σε ένα πρόεδρο μιας Ένωσης, που πραγματικά κάτω από αντίξοες συνθήκες παλεύει για την επιβίωσή της και για τη διατήρηση σε υψηλό επίπεδο των πρωταθλημάτων της. Και όπως ξέρετε στο Νομό μας, ο Χειμώνας είναι πολύ βαρύς και οι μετακινήσεις πολύ δύσκολες. Γι αυτό και οι ομάδες χρειάζονται στήριξη. Πιστεύω πως πάμε καλά και θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα».
-Είναι γεγονός, πως όλοι μιλούν κολακευτικά για την παρουσία σας, γιατί ακριβώς βρίσκεστε κοντά στα προβλήματά τους. Ποια είναι η σχέση σας με τα σωματεία;
«Άριστη. Υπάρχει συνεργασία και συνεχής υποστήριξη προς όλους. Λόγω της ιδιορρυθμίας του εδάφους, αλλά και των καλών συναισθημάτων που είναι κυρίαρχα στον τόπο μας, όλοι μα όλοι βοηθούμε και συμβάλουμε ώστε να διατηρηθεί πάση θυσία κι αυτό το υπέροχο άθλημα, έστω κι αν κάποιοι θέλουν να το διαλύσουν. Προσωπικά και επειδή μου αρέσει το ποδόσφαιρο, από όποια θέση κι αν ήμουν πάντα επέλεγα να το υπηρετήσω κι αυτό έκανα. Βέβαια δεν σας κρύβω εισπράττω αυτή την αγάπη όλων και όταν έθεσα υποψηφιότητα για την Ένωση, η επιλογή μου υπερψηφίστηκε κι αυτό δεν το έχω ξεχάσει. Απολαμβάνω τη φιλία και τη στήριξη όλων».
-Ποια είναι η επόμενη μέρα για το ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα του ερασιτεχνικού;
«Η επόμενη μέρα στο ποδόσφαιρο είναι αβέβαιη . Και είναι αβέβαιη λόγω πολλών παραγόντων που συντελούν προς αυτή την κατεύθυνση. Και πέραν από την εσωστρέφεια και την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ των ομάδων σε υψηλό επίπεδο υπάρχει και μια εχθρική στάση από το Υπουργείο αθλητισμού και τον υπουργό αθλητισμού. Παρακολουθούμε μια συμπεριφορά, που συνάδει ούτε στη θέση που κατέχει, αλλά και δεν δείχνει σεβασμό προς την ιστορία του αθλήματος».
-Τι εννοείται;
«Κάποια πράγματα δεν είναι τυχαία. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες του αθλητικού μητρώου και παράλληλα εξακολουθούμε να ζούμε μια σειρά τροποποιήσεων νόμων αλλά και παρεμβάσεων στον αθλητικό νόμο, οι οποίες έχουν ως στόχο την ΕΠΟ, αλλά και άλλες Ομοσπονδίες! Ως γνωστό η ΕΠΟ, έχει το 1/3 των σωματείων της χώρας και απ’ αυτά τα σωματεία, έχουν λάβει την αθλητική αναγνώριση συγκριτικά μικρός αριθμός, με τους όρους που έχει θέσει το Υπουργείο, με το οποίο δεν διαφωνούμε επί της ουσίας, αλλά στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται αυτή η αναγνώριση.
Και μεθοδεύεται σε μια δύσκολη συγκυρία, εν μέσω κορονοϊού που πολλά πράγματα έχουν ανασταλεί και τα πρωταθλήματα δεν γίνονται. Παρ’ όλα αυτά έχουν μπει μια σειρά προϋποθέσεων και εγγράφων που χρειάζονται, τα οποία είναι αδύνατα να βρεθούν. Για παράδειγμα ο Πυρσός Γρεβενών ιδρύθηκε το 1928, που θα βρουν άκρη. Χρειάζονται λογιστές, δικηγόροι, που θα πρέπει να πληρωθούν. Ας έδινε μια προκαταβολή και ας έβαζε μια ημερομηνία την επόμενη χρονιά να ολοκληρωθεί η εγγραφή».
-Δηλαδή υπάρχει περίπτωση αρκετές ομάδες να μείνουν εκτός;
«Μα φυσικά και γι αυτό διαμαρτυρόμαστε. Και σ’ αυτό δεν υπάρχει λογική. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τόση βιασύνη σε ένα θέμα που είναι πολύπλοκο και μάλιστα σε μια περίοδο, που οι μετακινήσεις είναι δύσκολες και τα οικονομικά των συλλόγων σε άσχημη κατάσταση. Αν πήγαινε πίσω, θα γινόταν κάποιο κακό. Ισα – ίσα οι ομάδες και οι άνθρωποι που ήθελαν να φανούν με συνέπεια στο νόμο αυτό, θα είχαν το χρόνο και θα ήταν περισσότερες σε αριθμό από ότι είναι σήμερα».
-Αυτό που ισχυρίζονται κάποιοι, πως θέλει να ελέγξει ΚΑΙ την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ισχύει;
«Πάντα και κατά καιρούς υπήρχαν τέτοιοι σχεδιασμοί. Όμως παρά τις πιέσεις και παρά το «πάθος» κάποιων αυτό δεν έχει τελεσφορήσει και δίκαια. Άλλωστε η ίδια η ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, έχουν κάνει συγκεκριμένες παρατηρήσεις στο Αθλητικό Νομοσχέδιο και θεωρεί πως αυτές οι παρεμβάσεις είναι αντικαταστατικές και αντικανονικές.
Εκείνο που θέλουμε είναι τη βοήθεια και όχι τον διαχωρισμό των σωματείων. Και μάλιστα όλα αυτά να τα συνδέει και με τις επερχόμενες εκλογές. Αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΠΟ.
Και μάλιστα σε καμία περίπτωση δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο, ενώ τόσο η ΟΥΕΦΑ όσο και η ΦΙΦΑ είναι κάθετες στο θέμα αυτό και έχουν ξεκαθαρίσει πως για ότι αφορά το ποδόσφαιρο, η μοναδική υπεύθυνη είναι η ΕΠΟ! Και μάλιστα σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει αποκλεισμός των εθνικών ομάδων, αλλά και των σωματείων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και άρα δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ότι αφορά τις εκλογές ή συμμετοχή σ’ αυτές (εκλογές), όπως επίσης και ποια πρόσωπα θα μπορούν να συμμετάσχουν στην ΕΕ της Ομοσπονδίας μας».
-Ναι αλλά με τα νέα αυτά δεδομένα βλέπετε να αλλάζει ο ποδοσφαιρικός χάρτης;
«Ναι αυτό είναι αλήθεια. Το ερασιτεχνικό σωματείο που είναι ερασιτεχνικό, ξαφνικά πάει να μετατραπεί σε ένα άτυπο επαγγελματικό, αφού ζητείται έμμισθος προπονητής με ότι συνεπάγεται, με ύπαρξη λογιστή κλπ. Όλα αυτά που ζητούνται σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να έχουμε ελέγξει πριν τα ζητήσουμε, αν υπάρχουν. Ζητάμε από έναν κτηνοτρόφο ή γεωργό που δεν του περισσεύει χρόνος, να τρέχει και να κάνει τον γραμματέα! Γίνεται; Γιατί θα πρέπει να πληρώσει κάποιον και που θα βρει τα λεφτά, ώστε να αναλάβει όλη αυτή την γραφειοκρατία, από τη στιγμή που θέλει να κάνει το κέφι του και μόνον;
Και αυτονόητα μ’ αυτό τον τρόπο θα τα παρατήσει, θα διαλυθεί η ομάδα και οι νεαροί αντί για τα γήπεδα και τους χώρους άθλησης θα βρεθούν στις καφετέριες και στις πλατείες! Θα μας αρέσει αυτή η εικόνα. Ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν πως έτσι δολοφονούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο! Αν ο κ. Αυγενάκης θέλει να μείνει στην ιστορία, πως κατάφερε να συρρικνώσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και να το διαλύσει, του δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία. Όμως φαίνεται ξεχνά, πως το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, είναι εκείνο που τροφοδοτεί τις μεγάλες ΠΑΕ με ελληνόπουλα και φυσικά και τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα».
-Εσείς πάντως έχετε βρει τον τρόπο, όλα τα σωματεία σας να ενισχυθούν οικονομικά;
«Ναι αυτό οφείλεται σε μια δική μας πίεση προς την περιφέρεια με την τελευταία να δείχνει την ανάλογη κατανόηση και μέσω της Ένωσης μας, θα δώσει ένα ποσό ενίσχυσης σε όλα τα σωματεία. Επίσης έχουμε καταθέσει πρόταση κι εγώ προσωπικά προς τον κ. Αυγενάκη, να μεριμνήσει τώρα στα δύσκολα και να πληρώσει τα έξοδα των αγώνων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου όλης της επικράτειας βάσει του φ.α. Θεωρώ πως είναι ένα μέτρο στήριξης πολύ σημαντικό και μια μεγάλη ανάσα, αν παρθεί μια τέτοια απόφαση. Η οποία πιστεύω πως είναι πολύ σημαντική και ουσιαστική από κάθε άλλη».
-Και να κλείσουμε αυτή την όμορφη κουβέντα με την άποψή σας, αν πρέπει να ανοίξουν τα γήπεδα;
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στη φάση αυτή που συζητάμε. Όταν έχουμε τόσους θανάτους, πιστεύω πως δεν είναι ανθρώπινο να συζητάμε για ποδόσφαιρο. Υπάρχει χρόνος, όταν υπάρχει καλή διάθεση και θέληση. Θα παίξουμε ποδόσφαιρο! Δεν πρόκειται κανείς να μας στερήσει αυτή την υπέροχη και δημιουργική απασχόληση, αρκεί αυτό να γίνει με ασφάλεια κι έτσι όπως πρέπει. Ας κάνουμε υπομονή και από τη στιγμή που πέσουν οι αριθμοί και αρχίσουν οι εμβολιασμοί, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα».
Κλείνοντας αυτό το ωραίο σημείωμα και την υπέροχη κουβέντα με έναν άνθρωπο, που έχει θέσει μέσα στις προσωπικές, επαγγελματικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, εκείνο που πρέπει να καταγραφεί με σαφήνεια είναι ένα. Πως άνθρωποι με την ευγένεια, την καλοσύνη και την ευχάριστη επικοινωνία, όπως ο πρόεδρος της ΕΠΣ Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, είναι χρήσιμοι για το ποδόσφαιρο. Η παρουσία του στην ΕΕ της ΕΠΟ, ήταν, είναι και όλοι ελπίζουν να είναι και στο νέο σχήμα, αναγκαία και η άποψή του βαρύνουσας σημασία. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για το τοπικό των Γρεβενών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε αποφύγετε ύβρεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ειδικά σε προσωπικό επίπεδο. Σχόλια υβριστικά και άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.