Η Τρίτη Γνώμη… Στη νέα χρονιά

 

                                          Η Τρίτη Γνώμη… Στη νέα χρονιά

Βλέπω ότι:

- Μας μπήκε ο καινούργιος χρόνος. Πιστός στο ραντεβού του ήρθε την Πέμπτη προς Παρασκευή το βράδυ. Θα μείνει 365 ημέρες. Και νύχτες. Και θα κριθεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Φτωχός ανταγωνισμός. Εύκολο το έργο του.

 


- Άνοιξε η μεταγραφική περίοδος. Αυτή του χειμώνα. Πολύ καραντίνα αυτός ο χειμώνας. Εξαφανίζει το κέφι για μετακινήσεις. Ούτε κωδικός sms μετακίνησης παικτών υπάρχει. Μόνο για σούπερ υπάρχει. Όχι για άλλες ομάδες.


 

- Κι άλλος ποδοσφαιριστής του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου ξενιτεύτηκε. Ο Ένι Κόνι του Μακεδονικού Κοζάνης πάει στην Αγγλία. Για δουλειά. Αποχαιρέτησε την ομάδα του με μια όμορφη δημόσια επιστολή. Όμορφη του εύχεται η στήλη να είναι η ζωή του στην Αγγλία. Τη χώρα του ποδοσφαίρου.

Μας πήρε πολλά παιδιά από το ποδόσφαιρο η ξενιτιά τον τελευταίο καιρό. Κακό σημάδι για το ποδόσφαιρο. Ας είναι για το καλό των παιδιών τουλάχιστον. Και ας επιστρέψουν στον τόπο μας με νέες χρήσιμες εμπειρίες. Και ποδοσφαιρικές. Ας αποκομίσουμε τουλάχιστον αυτό.

 

-Συνέντευξη χείμαρρο έδωσε ο Χαράλαμπος Ρέλλας σε κεντρικό μέσο. Ποιος είναι ο Χαράλαμπος Ρέλλας; Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Και αναδεικνύει ένα σοβαρό θέμα. Τη μη αναγνώριση των απόφοιτων της Γυμναστικής Ακαδημίας από την ΕΠΟ.

Ας το κάνουμε λιανά. Η ΕΠΟ αναγνωρίζει μόνο τους προπονητές που βγαίνουν από τα σεμινάριά της. Σεμινάρια των 15-20 ημερών λέει ο Χαράλαμπος. Φυσικά με εισιτήριο εισόδου υπέρ της ΕΠΟ τα σεμινάρια. Πληρώνεις, επιμορφώνεσαι 2-3 εβδομάδες και μετά μπορείς να προπονείς λέει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ποιους προπονείς; Και παιδάκια. Σου έχει μάθει η ΕΠΟ να τα προπονείς. Όμορφα ως εδώ ε;

Οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ δεν μπορούν να προπονούν λέει η ΕΠΟ. Τι είναι τα ΤΕΦΑΑ; Τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Επιστήμης και Αθλητισμού. Τμήματα των πανεπιστημίων δηλαδή. Με διάρκεια σπουδών 4 χρόνια. Πανεπιστημιακές σχολές που δίνουν και ειδικότητα σε κάποιο άθλημα. Και στο ποδόσφαιρο. Αυτοί που θα πάνε στο πανεπιστήμιο, θα σπουδάσουν 4 χρόνια και θα πάρουν τα μαθήματα 8 εξεταστικών εξαμήνων δεν μπορούν να προπονούν λέει η ΕΠΟ. Ακόμη κι αν πήραν ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Γιατί δε μπορούν; Επειδή δεν πέρασαν από τα σεμινάρια της ΕΠΟ. Αυτά τα σεμινάρια των 15-20 ημερών που λέει ο Χαράλαμπος.

Το συμπέρασμα της στήλης. Η ΕΠΟ καταργεί τα πανεπιστήμια. Τόσο απλό. Και μία ερώτηση τροφή για σκέψη. Τα παιδιά σας ποιος θέλετε να τα προπονεί; Απόφοιτος πανεπιστημίου γυμναστής ή απόφοιτος των σεμιναρίων της ΕΠΟ; Τόσο απλό το ερώτημα.

 

Ακούω ότι:

- Παρέμεινε ο Αυγενάκης ως υφυπουργός αθλητισμού. Δεν έγινε αλλαγή στο ματς. Ο προπονητής έκρινε καλή την απόδοσή του. Αυτό είναι καλό ή κακό για το ερασιτεχνικό αθλητισμό; Δεν ξέρω. Ο Αυγενάκης από τη μια είναι ο υπουργός που πάει να βάλει σε τάξη το χάος του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Είναι αυτός που έδωσε και κάποια χρήματα στα αθλητικά σωματεία. Από την άλλη έδωσε όμως και δείγματα ότι ελάχιστη επαφή έχει με την πραγματικότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Με την καθημερινότητά του που λέμε. Πάντως συνεχίζει στο ματς. Μένει στην εντεκάδα. Θα συνεχίσουμε να κρίνουμε την απόδοσή του.

 - Στα τέλη Ιανουαρίου η επόμενη πιθανότητα έναρξης των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Χωρίς να έχουν ξεκινήσει ακόμη τα επαγγελματικά πρωταθλήματα εκτός της Super League. Δύσκολο ως αδύνατο το βλέπω. Με πολλά σωματεία και ενώσεις πλέον να εκφράζονται ανοιχτά να ακυρωθούν από τώρα. Δεν ξέρω. Έχω πάψει προ πολλού να ξέρω.

 

- Καλύφθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ ΑΕΠ ΠΕ Κοζάνης. Σε μεγάλο μέρος από τον Μπάμπη Αλεξανδρίδη. Τον μέχρι το καλοκαίρι πρόεδρο του συλλόγου. Περίπου το 50% λέει έβαλε ο Μπάμπης Αλεξανδρίδης. Ως από μηχανής θεός εμφανίστηκε και τα έβαλε. Ο από μηχανής θεός είναι αυτός που εμφανίζεται ξαφνικά στις αρχαίες τραγωδίες και σώζει καταστάσεις.

Καλώς έπραξε ο Μπάμπης Αλεξανδρίδης. Έτσι λέω εγώ. Κι ας είχε παραιτηθεί το καλοκαίρι καταγγέλλοντας το γεγονός ότι δεν προχώρησε η συγχώνευση με το ΦΣ Κοζάνη. Κάτι που υπερέβαινε τη λογική μου ως δικαιολογία. Περισσότερο με φυγή έμοιαζε. Τώρα ο Μπάμπης Αλεξανδρίδης αποδεικνύει ότι στα δύσκολα πάλι αυτός καλύπτει. Ή να το πω αλλιώς; Μόνο αυτός καλύπτει;

Η στήλη γνωρίζει τις διαφωνίες του για το φετινό στήσιμο της επαγγελματικής ομάδας. Ο Μπάμπης δε ζει στην Κεντρική Ευρώπη. Στην Κοζάνη ζει. Κι έχει τις διαφωνίες του με το φετινό στήσιμο της επαγγελματικής ομάδας. Κάτι τετελεσμένο δηλαδή. Κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει. Πράγμα που κάνει την πράξη του ακόμη πιο αξιέπαινη. Έτσι το βλέπει η στήλη.

Άλλοι φέραν τον Μοριμότο και άλλος αγοράζει τις μετοχές της εταιρείας που θα τον πληρώνει. Να μην πει ένα μεγάλο μπράβο στον Μπάμπη η στήλη;

 

Γι’ αυτό λέω ότι:

Είναι δύσκολο να γράφεις για το ποδόσφαιρο χωρίς να παίζεται ποδόσφαιρο. Πολύ δύσκολο. Αναγκάζεσαι να γράφεις μόνο για όλα τα συνοδευτικά του ποδοσφαίρου. Καθόλου για το ίδιο το ποδόσφαιρο. Πολύ δύσκολο.

 Είναι επικίνδυνο να γράφεις για το ποδόσφαιρο χωρίς να παίζεται ποδόσφαιρο. Επικίνδυνο γι’ αυτόν που γράφει. Κινδυνεύει να εθιστεί στην κουτσομπολίστικη γραφή. Κακό πράγμα η κουτσομπολίστικη γραφή.

 Κι αν είναι δύσκολο κι επικίνδυνο γι’ αυτόν που γράφει για το ποδόσφαιρο όταν δεν παίζεται ποδόσφαιρο σκέφτομαι σε τι κατάσταση είναι οι πρωταγωνιστές. Οι ποδοσφαιριστές κυρίως. Πόσο δύσκολο είναι γι’ αυτούς να μην παίζουν. Σκέφτομαι και τους παράγοντες. Αυτούς τους εθελοντές του ποδοσφαίρου.

 Άτιμες εποχές ζούμε. Δύσκολες κι επικίνδυνες.

  Εύχομαι όλη αυτή η κατάσταση να τελειώσει σύντομα. Και αφού τελειώσει κι αρχίσει ξανά η μπάλα να είμαστε όλοι σοφότεροι και άρα καλύτεροι. Ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες και γραφιάδες. Γνώμη μου…

 «Η αδράνεια κάνει να περνούν αργά οι ώρες και γρήγορα τα χρόνια»

Τσέζαρε Παβέζε, Ιταλός συγγραφέας

 

«Ο Σχολιαστής»

itritignomi@yahoo.com

Σχόλια