Η Τρίτη Γνώμη… Αλλάζει χέρια

 


                             Η Τρίτη Γνώμη… Αλλάζει χέρια

Όπως στις ομάδες. Άλλαξε χέρια ο «Πανποδοσφαιριακός» διαβάζουμε. Και είναι είδηση. Άλλαξε χέρια η Τρίτη Γνώμη λοιπόν. Ο Σχολιαστής μεταβίβασε τη στήλη. Κατόπιν σοβαρής αναζήτησης βρέθηκε ο επενδυτής που θα αναλάβει να πάει τη στήλη ψηλότερα. Επενδυτής σε αγάπη προς το ποδόσφαιρο, σε χρόνο, σε αντικειμενικότητα και κυρίως σε καλές προθέσεις.

Η στήλη δημιουργήθηκε από εμένα. Τον Σχολιαστή. Ο λόγος ήταν ένας. Διέκρινα ένα μεγάλο κενό στην αθλητική δημοσιογραφία της Κοζάνης. Του νομού Κοζάνης. Δεν υπάρχει σχολιασμός. Υπάρχει ενημέρωση πολύ καλού επιπέδου. Τα νέα μεταφέρονται με ταχύτητα και μεγάλη εγκυρότητα. Άρα απολαμβάναμε ενημέρωση υψηλού επιπέδου. Δεν υπήρχε όμως αρθρογραφία σχολιασμού. Υπήρχε μόνο στα καφενεία σχολιασμός. Όχι στα ενημερωτικά site. Κανένα editorial. Καμία στήλη γνώμης. Μεγάλο το κενό. Και είπα να το καλύψω.

Όμως το όριο στις δυνατότητες του δημιουργού είναι πάντα συγκεκριμένο. Το ότι κάποιος δημιουργεί κάτι δε σημαίνει ότι είναι κι ο καλύτερος να το αναπτύξει.  Η Τρίτη Γνώμη δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο Σχολιαστής τη δημιούργησε. Δε θα είναι αυτός που θα την αναπτύξει παραπέρα. Θα είναι κάποιος καλύτερος.

Ο Σχολιαστής πρέπει να φύγει. Εγώ πρέπει να φύγω. Η ανάγκη της μετανάστευσης χτυπάει και τους γραφιάδες. Δεν τους εξαιρεί. Όταν έγραφα για τα παιδιά του ποδοσφαίρου που μεταναστεύουν ψιθύριζα ένα παλιό καλό ποδοσφαιρικό σύνθημα. «Σχολιαστή ετοιμάσου έρχεται η σειρά σου».

Για τα άρθρα που πρόλαβα να δημοσιεύσω είμαι υπερήφανος. Ήταν όλα γραμμένα με καλές προθέσεις. Καλές προθέσεις για το ποδόσφαιρο. Το άθλημα των αθλημάτων. Φυσικά είχα πολύ καλές συνθήκες. Άριστες συνθήκες. Ο οικοδεσπότης της στήλης ουδέποτε επενέβη στα γραφόμενά μου. Ουδέποτε. Κι αυτό είναι κάτι σπουδαίο για μία στήλη γνώμης. Πιστεύω ότι ο Γιώργος Κατσίκας πάντα τιμούσε την αθλητική δημοσιογραφία. Αποδεχόμενος στο site του και μία ανεξέλεγκτη από εκείνον στήλη γνώμης απέδειξε και κάτι άλλο. Ότι δεν προσφέρει μόνο γρήγορες και έγκυρες αθλητικές ειδήσεις. Προσφέρει και βήμα για ελεύθερες γνώμες. Μεγάλη δουλειά.

Στα άρθρα μου μερικές φορές ήμουν καυστικός. Επιθετικός ίσως. Ειρωνικός σίγουρα. Ποτέ όμως με δολοφονικές προθέσεις. Η δολοφονία χαρακτήρων δεν ήταν στις προθέσεις του Σχολιαστή. Μόνο ο καυστικός σχολιασμός. Για ποδόσφαιρο έγραφα. Πώς να μην ήμουν καυστικός; Θα ήμουν νερόβραστος.

Πριν γράψω έβλεπα και άκουγα. Δεν είναι τόσο απλό κι ας φαίνεται απλό. Να βλέπεις και να ακούς δεν είναι απλό. Είναι προϋπόθεση για να γράψεις.

Ευχαριστώ ειλικρινά αυτούς που άντεξαν με αξιοπρέπεια την κριτική μου. Αυτός που αντέχει με αξιοπρέπεια την κριτική είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος. Όλοι αυτοί για τους οποίους έγραψα με κάποια επιθετικότητα και δεν αντέδρασαν υστερικά είναι για μένα σπουδαίοι άνθρωποι.

Θα ευχαριστήσω και αυτούς που δεν αντέδρασαν με ψυχραιμία στην αρθρογραφία του Σχολιαστή. Ακόμη και εκείνους που απείλησαν τον Σχολιαστή με αγωγές και μηνύσεις. Με δικαστήρια δηλαδή. Κι εκείνοι με τον τρόπο τους κάτι προσέφεραν.

Η συγγνώμη που ζητάω αν κάποιον πλήγωσα είναι ειλικρινής. Όχι για τους τύπους. Έγραφα για να σχολιάζω. Όχι για να πληγώνω.

Για όσους επικοινώνησαν μαζί μου, είτε άμεσα στο e-mail της στήλης είτε έμμεσα μέσω του οικοδεσπότη του site, το ευχαριστώ δεν είναι μόνο δικό μου. Θα το εκφράσω και εκ μέρους όλου του ποδοσφαιρόκοσμου. Όποιος επικοινωνεί και ανταλλάσσει απόψεις και πληροφορίες δε βοηθάει μια στήλη. Όλο το ποδόσφαιρο βοηθάει.

Ο Σχολιαστής έγραφε ανώνυμα. Δε γινόταν αλλιώς. Ο νομός Κοζάνης είναι μικρός. Ο ποδοσφαιρικός κόσμος του νομού Κοζάνης ακόμη μικρότερος. Δυστυχώς πιο μικρός ακόμη και αναλογικά με τον πληθυσμό άλλων νομών. Ποιος μπορεί να γράφει επώνυμα την Τρίτη Γνώμη και να μην πετσοκόβει αυτά που θέλει να γράψει; Μεταξύ της έντιμης επωνυμίας και της ελευθερίας λόγου επέλεξα το δεύτερο. Το ίδιο θα κάνει και ο νέος ιδιοκτήτης της στήλης. Όταν φτάσουμε να μπορούμε να γράφουμε και επώνυμα και ελεύθερα τότε θα έχουμε φτάσει την τελειότητα. Δυστυχώς απέχουμε από αυτό ως τοπική κοινωνία.

Μεταβίβασα λοιπόν τις μετοχές της Τρίτης Γνώμης. Όλες τις μετοχές. Όχι μόνο το πλειοψηφικό πακέτο. Η Τρίτη Γνώμη περνάει στα χέρια του «Εξωθεσμικού». Είναι καλύτερος ο Εξωθεσμικός από τον Σχολιαστή. Αυτό το ξέρω. Θα το δείτε κι εσείς. Είμαι υπερήφανος όχι μόνο για τη δημιουργία της στήλης, αλλά και σε ποιον την παραδίνω. Αυτός που κατασκευάζει ένα νέο μοντέλο αυτοκινήτου δε σημαίνει ότι είναι κι ο καλύτερος στην οδήγησή του. Ο Εξωθεσμικός θα οδηγήσει την Τρίτη Γνώμη καλύτερα από τον Σχολιαστή. Από την άλλη Τρίτη.

Ο Εξωθεσμικός θα έχει το δικό του e-mail επικοινωνίας. Όσοι γράψατε στον Σχολιαστή, ιδιαίτερα εκείνοι που γράψατε είτε προσωπικά είτε βαριά πράγματα, να ξέρετε ότι το e-mail με τα περιεχόμενά του δε μεταβιβάζεται. Όποιος θέλει γράφει εκ νέου στον Εξωθεσμικό. Στο νέο e-mail της στήλης που θα ανακοινώσει ο Εξωθεσμικός.

Θα συνεχίσω να παρακολουθώ το ποδόσφαιρο του τόπου μου. Από μακριά. Αυτό το ποδόσφαιρο για το οποίο έγραφα από το πρώτο άρθρο. Αποτελείται από τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, τους παράγοντες που το τρέχουν και τις ποδοσφαιρικές αρχές. Θα παρακολουθώ ελπίζοντας κάθε τομέας ανθρώπων να βελτιώνεται. Και να βελτιώνονται και τα απαραίτητα γήπεδα. Θα παρακολουθώ. Ελπίζοντας να μεγαλώνει και η βοήθεια του φίλαθλου κόσμου. Κι αυτή απαραίτητη είναι. Βοηθήστε αυτούς που δρουν στο ποδόσφαιρο. Μην τους αφήνετε μόνους. Μη δηλώνετε αμέτοχοι φίλαθλοι. Τελευταία γνώμη μου…

«Το δύσκολο σε μια διαφωνία δεν είναι να υπερασπισθεί κάποιος τη γνώμη του, αλλά να την ξέρει»

Andre Maurois, Γάλλος συγγραφέας

Σχόλια