Η πιο δύσκολη χρονιά για το ποδόσφαιρο και οι επιπτώσεις

Ακόμα και ο τελευταίος άνθρωπος που ασχολείται έστω και ελάχιστα με το ποδόσφαιρο έχει αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη χρονιά για το ποδόσφαιρο, μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γράφει ο Σπύρος Μαραθωνίτης

Ας χωρίσουμε το ποδόσφαιρο σε τρεις κατηγορίες επαγγελματικές ομάδες ερασιτεχνικές ομάδες και ακαδημίες.

Επαγγελματικές ομάδες

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ζημιές είναι τεράστιες  εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσα έσοδα χάνονται για μία επαγγελματική ομάδα που είναι αναγκασμένη να αγωνίζεται χωρίς κόσμο.

Γιατί δεν είναι μόνο τα εισιτήρια, αλλά και ότι συνοδεύει τους θεατές, όπως κατανάλωση προϊόντων από τα μπαρ και τις μπουτίκ των γηπέδων. Και βέβαια το πιο σημαντικό η διαφημιστική δύναμη που έχει μία ομάδα, έχοντας θεατές στο γήπεδο.

Γιατί στην πραγματικότητα ποιος θα ήθελε να διαφημιστεί σε ένα άδειο γήπεδο από θεατές; Και όταν το κάνει, τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα από όσα θα πλήρωνε για ένα γεμάτο γήπεδο και αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι ή Πανδημία έχει επηρεάσει τα πάντα γύρω μας, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι η διαφημιστική πίτα, οι λεγόμενοι σπόνσορες, έχουν μειώσει το μπάτζετ που διαθέτουν, για τη διαφημιστική τους προβολή.

Σαφέστατα και στο αγωνιστικό κομμάτι οι ομάδες προσπαθούν να μειώσουν το δικό τους μπάτζετ και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αυτό ανέρχεται περίπου στο 25% με 30%.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ωραία, οπότε ισοσκελίζουν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η πραγματικότητα  όμως δεν είναι έτσι, γιατί τα πραγματικά χρήματα που χάνονται από τις ομάδες είναι πολύ περισσότερα το 25% με 30%.

Και αυτό θα μας προβληματίσει και τα επόμενα χρόνια, γιατί αν υποθέσουμε ότι από το επόμενο πρωτάθλημα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα και θα κυλήσουν όλα ομαλά, στο οικονομικό κομμάτι οι περισσότερες ομάδες θα κάνουν αρκετά χρόνια να ορθοποδήσουν.

Όλο αυτό που συμβαίνει, αντίστοιχα επηρεάζει και τους παίκτες στο οικονομικό κομμάτι αλλά και στην απόδοση. Σαφέστατα και είναι η χρονιά με τους περισσότερους τραυματισμούς παικτών. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον ψυχολογικό παράγοντα. Σε κανένα ποδοσφαιριστή δεν αρέσει να παίζει σε άδεια γήπεδα. Να αναγκάζεται να κάνει προπονήσεις  ειδικών συνθηκών και ας μην ξεχνάμε είναι άνθρωποι, έχουν οικογένειες, φίλους, συγγενείς και όλη αυτή η κατάσταση της Πανδημίας τους επηρεάζει άμεσα.

Σημαντικό επίσης είναι ότι προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς μπορούν, γιατί στην περίπτωση που κολλήσουν, κινδυνεύουν και οι ίδιοι αλλά και η ομάδα τους.

Και αν σκεφτείς ότι από τη στιγμή που θα κολλήσουν θα χρειαστούν τουλάχιστον 14 ημέρες για να επανέλθουν, τότε εύκολα μπορεί να  αντιληφθεί κανείς τι καθημερινό στρες έχει ένας αθλητής, που εύκολα μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του.

Ερασιτεχνικές ομάδες

Οι ερασιτεχνικές ομάδες περνάνε και αυτές το Γολγοθά τους, καθώς είναι οι πρώτες που σταματάνε σε όλο τον κόσμο και εδώ τα έξοδα τρέχουν. Μπορεί να είναι πολύ μικρότερα από μία επαγγελματική ομάδα, αλλά είναι σημαντικά και όταν λειτουργούν είναι αναγκασμένες να είναι χωρίς κόσμο. Τα εισιτήρια για πολλές ερασιτεχνικές ομάδες είναι μία σοβαρή οικονομική ενίσχυση για να καλύψουν μέρος των εξόδων που έχουν. Αντίστοιχα ελαχιστοποιούνται και οι διαφορές χορηγίες που παίρνουν από καταστήματα και επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας. Πώς να πας να ζητήσεις χρήματα από καταστήματα που είναι κλειστά;

Αντίστοιχα και οι αθλητές και το προπονητικό επιτελείο έχουν μία χρονιά χαμένη.

Το μόνο καλό, αν μπορείς να το πεις καλό, είναι ότι μόλις τα πράγματα φτιάξουν οι ερασιτεχνικές ομάδες θα μπορέσουν να ξεπεράσουν πιο εύκολα τα προβλήματα, γιατί δεν θα κουβαλάνε μαζί τους συμβόλαια και υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να τους πνίξουν οικονομικά.

Όσο για τους ποδοσφαιριστές σε ερασιτεχνικές ομάδες, στο αγωνιστικό κομμάτι τουλάχιστον, εάν κάποιος δουλεύει σε ατομικό επίπεδο, μπορεί να σώσει κατά ένα μέρος την αγωνιστική του απραξία. Τα περισσότερα πράγματα εξαρτώνται από τον ίδιο.

Μερικοί βέβαια, θα χάσουν και κάποια χρήματα που δυστυχώς φαντάζει και πολύ φυσιολογικό και αναπόφευκτο, μιας και ως ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής δεν δικαιούται κανένα επίδομα και η οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να έχει ύπαρξη με μία ερασιτεχνική ομάδα, λόγω των συνθηκών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Για τις ερασιτεχνικές ομάδες,  έχω αναρωτηθεί πολλές φορές αν θα ήταν τίμιο και σωστό, να τους έλεγαν οι ομοσπονδίες ότι λόγω των συνθηκών της πανδημίας, τα πρωταθλήματα δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος. Όμως όσες φορές κι αν προσπάθησα να βάλω κάτω τα πράγματα για το τι θα ήταν σωστό ή λάθος, εγώ προσωπικά δεν κατάφερα να το κάνω, γιατί ουσιαστικά πηγαίνουμε σε  αχαρτογράφητα νερά, μη γνωρίζοντας πώς θα κινηθούν τα πράγματα λόγω της πανδημίας.

Είναι πολύ εύκολο να κάνεις κριτική και να κουνάς το δάχτυλο, προτείνοντας να γίνει το ένα ή το άλλο σενάριο, ενώ στην πραγματικότητα απαιτείται σοβαρή μελέτη από εξειδικευμένους ανθρώπους, που θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν την όλη κατάσταση από διαφορετικές πλευρές.

Ακαδημίες

Το κομμάτι των ακαδημιών νομίζω μας πονάει όλους περισσότερο. Από πού να ξεκινήσει κάνεις και που να τελειώσει.  Όποιος ασχολείται με το ποδόσφαιρο επαγγελματικά αντιλαμβάνεται ότι η ακαδημία είναι η βάση του ποδοσφαίρου, δεν θα ήθελα να αναλύσω περισσότερα πράγματα για αυτό.

Από τις ακαδημίες να είναι κλειστές, δυστυχώς χάνουμε πολλά πράγματα και απειλούνται και πολλά πράγματα. Το κομμάτι ακαδημία για ένα νεαρό είναι η διέξοδος, είναι οι φίλοι του, η παρέα του, το πάθος του, είναι η χαρά του. Αν θα μπορούσα να επηρεάσω αποφάσεις θα ήταν το πρώτο που θα άνοιγα και θα έκανα τα πάντα  ώστε να υπάρξουν οι συνθήκες για να ξαναγυρίσουν οι νεαροί στις ακαδημίες και βέβαια να είναι ασφαλείς και θα έπρεπε  προς τα εκεί να κινηθούν τα πάντα.

Τα παιδιά είναι το μέλλον και οφείλουμε όλοι να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο να τους κάνουμε να αισιοδοξούν και να χαμογελούν και αυτό θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο  και πρωταρχικός μας στόχος.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΤΗΣ
Technical director agent
Soccerpromo Management
Τεχνικός Διευθυντής ΠΑΕ Ασπρόπυργος

football-academies.gr


Σχόλια