Μπάσκετ: Άνω κάτω τα πρωταθλήματα, τα νέα σενάρια


Τα νέα δεδομένα όσον αφορά στις απαιτήσεις των ομάδων της Α2 Ανδρών και της Α1 Γυναικών και η εναλλακτική πρόταση για τη διεξαγωγή τουρνουά που έχει πέσει στο τραπέζι.

Η επιστροφή στις προπονήσεις αποτέλεσε χαρμόσυνο νέο για ομάδες σαν τον Ολυμπιακό, τον Πανερυθραϊκό, τον Απόλλωνα Πάτρας, την Ελευθερούπολη, το Μαρούσι και το Ψυχικό. Όχι για τις υπόλοιπες όμως. Και από τη στιγμή που οι υπόλοιπες εννέα δεν έχουν καμία πρόθεση να κατέβουν στο πρωτάθλημα της Α2, εφόσον δεν ικανοποιηθούν οι οικονομικές απαιτήσεις τους για οδοιπορικάγραμματείαδιαιτητές και μοριακά τεστ (μετά το δίμηνο που εγγυήθηκε να πληρώσει ο ΠΣΑΚ), τότε κανένα πρωτάθλημα δεν μπορεί να γίνει.

Όπως σας είχε ενημερώσει από τη Δευτέρα το basketblog.grεννέα από τις 14 ομάδες της Α2 ενημέρωσαν την Ελληνική Ομοσπονδία ότι δεν θα μπορέσουν να παίξουν δίχως οικονομική ενίσχυση από τη μεριά της ΠολιτείαςΗ ΕΟΚ, από τη μεριά της, έστειλε την Τετάρτη (24/2) εκ νέου επιστολή στην Κυβέρνησηζητώντας βοήθεια για τις ομάδες της Α1 Γυναικών και της Α2 (όπως έκανε πρόσφατα και για τις διεθνείς της Εθνικής Γυναικών, που πήραν την πρόκριση για το EuroBasket), ούτως ώστε να μπουν τα πράγματα σε μία σειρά.

Η προοπτική της οικονομικής ενίσχυσης εκ μέρους της Πολιτείας, πάντως, φαντάζει αυτή τη στιγμή σαν ένα μάλλον υπεραισιόδοξο σενάριο, ακόμα και μόνο για τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα. Είτε 50.000 ευρώ χρειαστούν για κάθε ομάδα (όπως υποστηρίζουν κάποιοι), είτε 15.000 (όπως τονίζουν κάποιοι άλλοι). Για τις υπόλοιπες εθνικές κατηγορίες, δεν γίνεται καν λόγος…

Ακόμα και στην Α1 Γυναικών, όπου η ΕΟΚ έχει ανακοινώσει την επανέναρξη της, τα πράγματα διόλου ευοίωνα είναι. Κι αυτό διότι έξι από τις 12 ομάδες έχουν δηλώσει απερίφραστα ότι θέλουν να κατέβουν. Από τις άλλες έξι, πάντως, μόνο ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου το… σκέφτεται υπό τις παρούσες συνθήκες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του basketblog.gr.

Όσον αφορά στο τι είδους πρωταθλήματα θα γίνουν από εδώ και πέρα σε Α1 Γυναικών και Α2 Ανδρών (εφόσον τελικά συνεχιστούν), δύο είναι τα πιο πιθανά σενάρια:

1) Να γίνουν μόνο οι πρώτοι γύροι, σε δύο... rapid πρωταθλήματα, τα οποία θα ολοκληρωθούν καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα σε δύο μήνες, δίχως να χρειαστούν εμβόλιμες αγωνιστικές.

2) Έχει πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για τη διεξαγωγή δύο τουρνουάτο ένα για την άνοδο στη Basket League και το άλλο για το πρωτάθλημα στην Α1 Γυναικών. Βάσει αυτού του σεναρίου, η Ομοσπονδία θα απευθύνει προσκλήσεις σε όλες τις ομάδες και θα συμμετάσχουν σε αυτά μόνο όσες το θελήσουν, δίχως καμία… αρνητική συνέπεια για τις υπόλοιπες (βλ. υποβιβασμό).

Όπως και να ‘χει, η ΕΟΚ αναμένει σύντομα (ακόμα και απόψε) τη νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνησηπροκειμένου να μπορέσει να τροποποιήσει τις αρχικές προκηρύξεις και τους κανονισμούς των πρωταθλημάτων της, κάτι που είναι απαραίτητο για να προχωρήσει σε αλλαγές.

Από εκεί και πέρα, θα πορευτεί αναλόγως. Για τα rapid tests, μία λύση ίσως να βρέθηκε. Ύστερα από πρωτοβουλία του (υποψήφιου για την προεδρία της ΕΟΚ) Άγγελου Παπανικολάου, υπάρχουν καλές πιθανότητες αυτά να πραγματοποιούνται από εδώ και στο εξής σε κρατικά νοσοκομεία, ώστε να γλιτώσουν οι σύλλογοι κάποια έξοδα. Αυτό είναι κάτι που είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν η ΕΟΚ, μόνο που τότε βρήκε κλειστές πόρτες.

Αυτό που προέχει, βέβαια, είναι να υπάρξει μία τελεσίδικη απόφαση για τα πρωταθλήματα. Στο αν θα συνεχιστούν, ποια θα είναι αυτά και υπό τι format. Και με το Μάρτιο να βρίσκεται προ των πυλών, η πίεση για κάποιο (ευχάριστο) νέο μεγαλώνει...

 

Σχόλια