Βασίλης Κοκμοτός: Πρωτάθλημα Α' Εθνικής Ποδοσφαίρου Γυναικών ... Αρκεί να γίνει κι όπως γίνει ;

Με την ΚΥΑ που εκδόθηκε το Σάββατο 27 Μαρτίου, δόθηκε η έγκριση για την εκκίνηση του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής ποδοσφαίρου γυναικών.

Απομένει η επίσημη ανακοίνωση της ΕΠΟ που μεταξύ άλλων, θα ορίζει τον τρόπο διεξαγωγής του.

Σε προηγούμενο διάστημα είχε γραφτεί και ακουστεί πως θα πραγματοποιηθεί ο ένας γύρος. Αρχικά με τον 1ο γύρο, στη συνέχεια με το 2ο και τελευταία ξανά με τον 1ο.

Τα δεδομένα ούτως ή άλλως άλλαξαν, αλλά ο τρόπος διεξαγωγής θα πρέπει να εξασφαλίζει την αξιοπιστία του θεσμού και να διαχέει στις ομάδες το αίσθημα δικαίου και της ίσης μεταχείρισης σε ότι αφορά και την αγωνιστική διαδικασία και την οικονομική επιβάρυνση τους.

Εφ'όσον πλέον τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την ολοκληρωμένη διεξαγωγή του πρωταθλήματος σε 2 γύρους, η μόνη δίκαια λύση είναι να πραγματοποιηθεί νέα κλήρωση, με τις ομάδες που θα συμμετέχουν.

Η διεξαγωγή του είτε με τον 1ο, είτε με το 2ο γύρο δημιουργεί αυτομάτως ανισότητες. Κάποιες ομάδες ευνοούνται και άλλες "τιμωρούνται".

Σε όλες τις δραστηριότητες του αθλητισμού ξεχωρίζει η αξιοκρατία (ή τουλάχιστον πρέπει να ξεχωρίζει) και όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.

Κατά κανόνα οι ποδοσφαιρίστριες είναι εργαζόμενες ή μαθήτριες Λυκειακών τάξεων.  Η οποιαδήποτε άσκοπη επιβάρυνση τους, δυσχεραίνει την ενασχόλησή τους με το άθλημα που αγαπούν. Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να συμμετέχουν σ' ένα πρωτάθλημα που πιέζεται από τα χρονικά όρια και καλούνται να αγωνιστούν σε 6 εκτός έδρας παιχνίδια και 3(!) μόλις εντός, όταν την ίδια στιγμή για τις περισσότερες ομάδες υπερτερούν οι εντός έδρας αγώνες.

Δεν είναι μόνο άδικο. Είναι και χρονοβόρο και κοστοβόρο. Και αυτό το διάστημα δεν περισσεύει ούτε ο χρόνος ούτε το χρήμα.

Και δεν είναι μόνο η Α' κατηγορία. Σύντομα, όπως ακούγεται, θα δοθεί η έγκριση και για Β' και Γ'.

Αν και δε γίνεται να μπουν όλα ακριβοδίκαια στο ζύγι, θέλω να πιστεύω πως οι αρμόδιοι θα λάβουν εκείνες τις αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν όμορφα, ανταγωνιστικά πρωταθλήματα με τους νικητές να αναδεικνύονται μέσα στους αγωνιστικούς χώρους !!!

Βασίλης Κοκμοτός

Σχόλια