Θα ξεκινήσει το ολοκαίνουργιο τρένο της Κοζάνης από τον Σ.Σ. Καλαμπάκας;

Επιτέλους επανέναρξη του (πολύπαθου λόγω Covid-19) πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής 2020-21 την ερχόμενη Κυριακή 11/4/2021.

Η Κοζάνη αγωνίζεται στην Καλαμπάκα Τρικάλων απέναντι στην τοπική ομάδα Α.Σ. Μετέωρα στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής του 3ου Ομίλου.

Με φόντο τους βράχους των Μετεώρων, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Κοζάνη, που φαίνεται να αναστήθηκε μέσα στην Σαρακοστή, θα προσπαθήσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Λίγες εβδομάδες πριν απειλούνταν η ίδια η ύπαρξη της ομάδας μετά από 56 χρόνια.

Η Κοζάνη παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αδύναμη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής τον περασμένο Οκτώβρη.

Στον μοναδικό της αγώνα έχασε εύκολα στο ΔΑΚ με 0-3 στις 11/10/2020 από τον νεοφώτιστο στις Εθνικές Κατηγορίες Εθνικό Νέου Κεραμιδίου Πιερίας (464 κάτοικοι στην απογραφή του 2011).

Το επιδημιολογικό «βαθύ κόκκινο» στον Νομό Κοζάνης το περασμένο φθινόπωρο οδήγησε στην αναβολή των επόμενων δύο αγώνων της (και οι δύο πάλι εντός έδρας), με Δία Δίου την 3η αγωνιστική και Ατρόμητο Παλαμά την 4η , πριν διακοπεί το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής πανελλαδικά.

Νωρίτερα, την 2η αγωνιστική, η Κοζάνη είχε κάνει το προγραμματισμένο της ρεπό.

Από την διακοπή και μετά τα πράγματα έδειχναν ζοφερά για την Κοζάνη καθώς η οικογένεια Καπετάνου έδειχνε απρόθυμη να συνεχίσει και απειλούσε να αποσύρει την ομάδα από το πρωτάθλημα αν και όταν αυτό συνεχιζόταν.

Τέλη Φλεβάρη / αρχές Μάρτη του 2021 «ως από μηχανής Θεοί» εμφανίστηκαν οι πετυχημένοι τοπικοί επιχειρηματίες αδελφοί Κεντεποζίδη που ανέλαβαν τις τύχες της ομάδας.

Η ομάδα έπεσε από το καμπαναριό, γλίτωσε ανέπαφη και … βρήκε και πορτοφόλι.

Ευτυχώς που η συνέντευξη τύπου του κ. Χρήστου Πετρόχειλου (συνεργάτη των αδελφών Κεντεποζίδη στα φωτοβολταϊκά) όπου ανακοινώθηκε ότι ανέλαβαν την ομάδα, έγινε στις 2 Μαρτίου και όχι μία μέρα νωρίτερα γιατί όλοι οι φίλοι της Κοζάνης θα απαντούσαμε στα δημοσιεύματα με «Μαρτς-Μαρτς-Μαρτς».

Μετά από ένα σπριντ για άμεση στελέχωση σε διοικητικό, προπονητικό και αγωνιστικό επίπεδο η Κοζάνη δείχνει ότι θα παρουσιαστεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση στην επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Με γενικό αρχηγό την παλιά δόξα της ομάδας Πητ Τσακιρίδη, προπονητή τον έμπειρο Γιώργο Καραγκιολίδη, ορισμένους εξίσου έμπειρους παίκτες (οι περισσότεροι ήρθαν από τον Μακεδονικό Φούφα), αλλά και κάποιους υποσχόμενους νεαρούς, η ομάδα δείχνει ενισχυμένη και έτοιμη να παλέψει.

Η τροποποιημένη προκήρυξη του πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής ορίζει την συνέχεια και την ολοκλήρωση μόνο του πρώτου γύρου, αλλά δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τον υποβιβασμό και τον προβιβασμό.

Από τον 3ο Ομιλο θα υποβιβαστούν 6 ομάδες (από την 10η έως την 15η θέση) ενώ ο πρωταθλητής θα διεκδικήσει με τους άλλους 9 πρωταθλητές των ομίλων τις 4 θέσεις της ανόδου.

Πρωταρχικός στόχος της Κοζάνης πρέπει να είναι η παραμονή στην κατηγορία και την επόμενη μέρα από την λήξη του πρωταθλήματος να αρχίσει ο σωστός σχεδιασμός για μεγαλύτερα πράγματα.

Ο αντίπαλος της Κοζάνης την ερχόμενη Κυριακή 11/4/2021, ο Α.Σ. Μετέωρα, έδωσε τρία παιχνίδια πριν την διακοπή του πρωταθλήματος τα οποία έχασε και τα τρία με 1-0!

Ένα παιχνίδι εντός έδρας (με Α.Ο. Σελλάνων) και δύο εκτός (Εθνικό Ν. Κεραμιδίου και Δία Δίου), ενώ έκανε και το προγραμματισμένο του ρεπό την 3η αγωνιστική.

Είναι άγνωστο βέβαια πως θα παρουσιαστούν οι ομάδες μετά την πολύμηνη διακοπή, ποιες και πόσο δούλεψαν ενδιάμεσα έστω και σε ατομικό επίπεδο, γι’ αυτό κάθε πρόβλεψη θα είναι παρακινδυνευμένη.

Στο παρελθόν η Κοζάνη έχει αγωνιστεί δύο φορές στο γραφικό γήπεδο Καλαμπάκας.

Την πρώτη, πριν 42 χρόνια (4/2/1979), επί εποχής Γκουζγκούνη, Δεληγιωργίδη, Πλιάκη και Κωστόπουλου, πήρε ισοπαλία με 0-0 από τον Α.Σ. Μετέωρα για το πρωτάθλημα Εθνικής Ερασιτεχνικής 1978-79 (σαιζόν ανόδου στο περίφημο μπαράζ με το Αρτάκη στον Βόλο).

Την δεύτερη, στις 30/4/2008, νίκησε με 3-0 τον Θησέα Αγριάς Μαγνησίας για το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδας 2007-08 (τα παιχνίδια γινόταν σε ουδέτερα γήπεδα), με δύο γκολ του Αντώνη Μαρκόπουλου κι ένα του Χρήστου Καραγεώργου.

Για τους Κοζανίτες η Καλαμπάκα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί τον προορισμό της περίφημης σιδηροδρομικής γραμμής Κοζάνης-Καλαμπάκας που σχεδιάστηκε αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Η γραμμή σταματάει μέσα στην πόλη, κάτω από την γέφυρα του Αγίου Αθανασίου!

Η φράση «σαν το τραίνο της Καλαμπάκας» ακόμα χρησιμοποιείται από τους παλιούς για να εκφράσει τις φρούδες ελπίδες, τα σχέδια που μένουν μόνο στα λόγια.

Ας ελπίσουμε ότι το νέο ερυθρόλευκο project δεν θα καταλήξει «σαν το τρένο της Καλαμπάκας» και η ομάδα που πλέον έχει την βαρύτερη φανέλα στην Δυτική Μακεδονία (μετά την διάλυση της πάλαι-ποτέ ιστορικής Καστοριάς), θα ξαναβρεί τον δρόμο της.

Οι αδελφοί Κεντεποζίδη μπορεί να μην έχουν «προϋπηρεσία» στο ποδόσφαιρο αλλά η επιχειρηματική τους πορεία δείχνει ότι είναι οξυδερκείς στην διοίκηση επιχειρήσεων.

Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά.

Στην αρχή, επειδή ο κόσμος έχει κουραστεί και θέλει πρώτα να «δει» και μετά να βοηθήσει, αναγκαστικά θα στηρίξουν όλη την προσπάθεια μόνοι τους, με το ανάλογο οικονομικό κόστος.

Οι Αμερικανοί λένε «πρέπει να βάλεις λεφτά για να βγάλεις λεφτά».

Με σωστό σχεδιασμό, διαφάνεια, κατάλληλους ανθρώπους σε κατάλληλες θέσεις, χρήμα και επιμονή, η Απόδοση Επένδυσης (Return On Investment) στο Φ.Σ. Κοζάνη κάποια στιγμή θα αρχίσει να γίνεται θετική για τους νέους ιδιοκτήτες της ομάδας, όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά.

Καλή επιτυχία!



Σχόλια