Γιατί να έχει η ΕΟΚ επιλεκτική μεταχείριση; | του Γιάννη Ιωαννίδη

  


Δύσκολες μέρες για το ελληνικό μπάσκετ...
Και τι δεν έγινε αυτές τις ημέρες.. Δικηγόροι στα δικαστήρια να παίζουν κρυφτό.. Σύλλογοι, εμπλεκόμενοι σε αιτήσεις για τη διοίκηση πρωτοδικείου που αργότερα δήλωναν ότι δεν έχουν εξουσιοδοτήσει κανέναν για κάτι τέτοιο.. δηλώσεις από όλους τους υποψήφιους προέδρους για τα παιχνίδια του Βασιλακόπουλου… παραιτήσεις από Διοικητικά Συμβούλια πριν συγκροτηθούν… Διάταξη από το υφυπουργείο για παράταση των εκλογών έως τις 31/05 κ.λ.π. κ.λ.π.

Ας δούμε όμως πως φτάσαμε έως εδώ, σε απλά ελληνικά.
Ο νόμος Αυγενάκη δεν ήταν ξεκάθαρος από την αρχή. Ούτε ως προς τα όρια ηλικίας των υποψηφίων, αλλά ούτε και ως προς τις θητείες που μπορεί να διατελέσει ο κάθε πρόεδρος. Αφού τελικά ο νόμος πήρε την τελική του μορφή, μπήκαν οι προϋποθέσεις για τις εκλογές. Δημιουργήθηκε το μητρώο της ΓΓΑ και μέσα από αυτό τα σωματεία που θα εγγραφόντουσαν, θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στις εκλογές της Ομοσπονδίας τους. 

Είχαν περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο για να ετοιμάσουν τους φακέλους τους και να προχωρήσουν στην κατάθεση. Παρόλα αυτά, πολλά σωματεία δεν έπραξαν τα δέοντα μένοντας εκτός Μητρώου και συνεπώς εκτός εκλογών. Μιλάμε για το σύνολο του αθλητισμού στη χώρα, γιατί και αυτό έχει τη σημασία του.

Στα της ΕΟΚ να θυμίσουμε πως με διάταξη που έφερε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, έδωσε τη δυνατότητα στον Παναγιώτη Φασούλα να συμμετέχει στις εκλογές ενώ με άλλη διάταξη, έδωσε τη δυνατότητα στις Ομοσπονδίες με Διοίκηση Πρωτοδικείου να κάνουν εκλογές μέχρι τις 31/05.

Στο ενδιάμεσο προέκυψε και η πανδημία που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερα τις διαδικασίες για όλους.  Κάπου εδώ εμφανίστηκε η ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ. Και τι δεν ακούσαμε γιαυτή.. Της έσυραν τα εξ αμάξης, χωρίς να υπάρχει γνώση για το τι ακριβώς κάνει και με ποιον τρόπο λειτουργεί.. Αμφισβήτηση από συγκεκριμένους κύκλους με ασυναρτησίες και αίολα επιχειρήματα. Μέχρι σήμερα 26 Ομοσπονδίες έκαναν εκλογές με το σύστημα ΖΕΥΣ και δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα στη διεξαγωγή τους.
Και φτάνουμε στο σήμερα.
Έχουν οριστεί τα μέλη που θα απαρτίσουν το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚ από τις 4 παρατάξεις (μπήκαν και μέλη της νυν διοίκησης) και τη Δευτέρα λογικά θα συσταθεί σε σώμα, με σκοπό να πάει την Ομοσπονδία σε εκλογές.
Η παράταξη του Παναγιώτη Φασούλα μετά τις δηλώσεις περί “προσπάθειας της ΕΟΚ για νεκρανάσταση μέσα από μεθοδεύσεις” ζητάει εκλογές μέχρι τις 23/5, όπως είχε αποφασιστεί και από τη νυν διοίκηση της ΕΟΚ.

Ο Άγγελος Παπανικολάου από την αρχή στήριξε κάθε απόφαση της νυν διοίκησης. Πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη λογική της αναβολής των εκλογών, ζητά σε κάθε τόνο να λάβουν μέρος στις εκλογές όλα τα σωματεία, ακόμα και αυτά που δεν έχουν μπει στο αθλητικό μητρώο.

Η παράταξη του Βαγγέλη Λιόλιου επιμένει στη διενέργεια των εκλογών όσο πιο άμεσα γίνεται, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία. Ο επικεφαλής του Δώσε Πάσα είναι ο μόνος που δεν συμμετέχει προσωπικά στο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο και πρότεινε τη σύσταση επιτροπής που θα βοηθήσει τα σωματεία να εγγραφούν στο μητρώο.
Ας μείνουμε όμως στα σωματεία που πρέπει να ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές.

Ο νόμος προβλέπει πως θα ψηφίσουν όσα σωματεία είναι εγγεγραμμένα στο αθλητικό μητρώο της ΓΓΑ και μέχρι σήμερα 26 ομοσπονδίες, όπως είπαμε και παραπάνω, ολοκλήρωσαν τις εκλογικές τους διαδικασίες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενώ έμειναν  τρεις που αναμένουμε να τις ολοκληρώσουν το επόμενο διάστημα (ΕΟΚ-ΕΟΠ-ΕΟΚαράτε).

Σε όλες τηρήθηκαν όσα προβλέπονται από το νόμο. Αν αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών για κάποια Ομοσπονδία, θα έχουμε ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ συμπεριφορά απέναντι σε ένα άθλημα και αυτό θα υποβαθμίσει το σύνολο της προσπάθειας που έκαναν χιλιάδες παράγοντες που ψήφισαν σε όλη τη χώρα, σε όλα τα αθλήματα.

Θα είναι αδικία απέναντι σε όλους αυτούς που σεβάστηκαν τους κανόνες της Πολιτείας, απέναντι σε όλους αυτούς που λειτούργησαν στο ίδιο πλαίσιο ανταγωνισμού και απέναντι σε όλους αυτούς που προσάρμοσαν τη στρατηγική τους με τους κανόνες που όρισε το Κράτος.

Αναφερόμαστε στο σύνολο σχεδόν του Ελληνικού Αθλητισμού!
Προφανώς και στο Υπουργείο το γνωρίζουν αυτό και δεν θα τορπιλίσουν με επιλεκτικές κινήσεις το όλο εγχείρημα, αδικώντας τα υπόλοιπα αθλήματα αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους.



Σχόλια