Ολυμπιακοί Αγώνες : Όταν η φλόγα ανάβει… μέσα στο στάδιο | βίντεο

 

Η αφή της ολυμπιακής φλόγας και η λαμπαδηδρομία της φλόγας συνιστούν ένα από τα πιο μυσταγωγικά τελετουργικά στην ιστορία των ολυμπιακών αγώνων μιας και η ολυμπιακή φλόγα αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο των αγώνων.

Φέτος στο Τόκιο μετά και την περυσινή αναβολή θα ανάψει ξανά στο βωμό του ολυμπιακού σταδίου για να κηρύξει την έναρξη των ολυμπιακών αγώνων 2020 που όμως θα γίνουν το 2021

Η αφή της φλόγας με τους λαμπαδηδρόμους τελέστηκε για πρώτη φορά το 1936 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Η ιδέα ήταν του Γερμανού καθηγητή και μέλους της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Καρλ Ντιμ ο οποίος και την εισηγήθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή των ΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων.

Από τότε η αφή της φλόγας που σηματοδοτεί τα ολυμπιακά ιδεώδη γίνεται πάντα στο ναό της ‘Ηρας στην Αρχαία Ολυμπία. Από εκεί η δάδα αναμμένη ταξιδεύει στα χέρια λαμπαδηδρόμων μέχρι να φτάσει στην πόλη όπου θα διεξαχθούν οι Αγώνες.

Η είσοδος του τελευταίου λαμπαδηδρόμου στο Ολυμπιακό στάδιο της εκάστοτε διοργανώτριας πόλης και το άναμμα του βωμού σηματοδοτούν ουσιαστικά την έναρξη των Αγώνων.

Πάμε να θυμηθούμε τις πιο μαγικές στιγμές από τις τελετές έναρξης όπου ο βωμός άναψέ και σηματοδότησε την έναρξη των αγώνων ξεκινώντας την αναδρομή από τη Μόσχα το 1980 και ολοκληρώνοντας το ταξίδι στο Ρίο το πρόσφατο 2016.

Μόσχα 1980: O 3 φορές χρυσός ολυμπιονίκης του τριπλούν Βικτορ Σανέγεφ εισέρχεται στο στάδιο με την ολυμπιακή φλόγα και την παραδίδει στον σπουδαίο μπασκετμπολίστα Σεργκέι Μπελόφ. Αυτός με τη σειρά του ανεβαίνει το μονοπάτι που σχηματίστηκε και πυρπολεί  το βωμό με την ολυμπιακή φλόγα απελευθερώνοντας περιστέρια στον ουρανό της Μόσχας.

Λος ‘Αντζελες 1984 : Ο Ράφερ Λιούις Τζόνσον χρυσός ολυμπιονίκης στο δέκαθλο εισέρχεται στο στάδιο σε μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης και ανάβει το βωμό με την ολυμπιακή φλόγα.

Σεούλ 1988: Την αφή της Ολυμπιακής φλόγας παρακολούθησε το 95% (!) των τηλεθεατών της Κορέας και η υποδοχή της φλόγας καθώς και σκυταλοδρομία αποτέλεσαν στην τοπική κοινωνία ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο. Η τελετή έναρξης, αποτέλεσμα εξαετούς σχεδιασμού, ήταν εντυπωσιακή και καλαίσθητη στην , ωστόσο  υπήρξε ένα απρόοπτο με τα περιστέρια όταν ο βωμός άναψε…

Βαρκελώνη 1992: Στη Βαρκελώνη ο βωμός άναψε κάπως διαφορετικά από το συνηθισμένο. Ο Ισπανός τοξοβόλος Αντόνιο Ρεμπόλο με ένα φλεγόμενο βέλος από αρκετά μεγάλη απόσταση ,σημάδεψε σωστά, άναψε το βωμό επιτυχώς και κήρυξε την έναρξη των ολυμπιακών αγώνων.

Ατλάντα 1996: Στις 19 Ιουλίου πριν από 25 χρόνια ο Μοχάμεντ Άλι «μετέφερε» την Ολυμπιακή Φλόγα στον βωμό της Ατλάντα, κηρύσσοντας την έναρξη των Αγώνων της 100ετηρίδας.

Αυτούς τους ολυμπιακούς αγώνες  η χώρα μας ήταν σχεδόν  βέβαιο πως θα έπαιρνε τιμής ένεκεν της συμπλήρωσης  των 100 χρόνων από την αναβίωση τους το1896 στην Αθήνα ,αλλά τους έχασε στην ανάθεση με την Αμερική και την Ατλάντα να βγαίνουν νικήτριες.

Στα αξιοσημείωτα της τελετής έναρξης και το άναμμά του βωμού ότι η χρυσή ολυμπιονίκης του Στίβου Βούλα Πατουλίδου έδωσε την ολυμπιακή φλόγα στον κορυφαίο Αμερικάνο πυγμάχο Μοχάμεντ Άλι

 

Σίδνεϊ 2000: Σε άλλη μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης ο βωμός αυτή τη φορά άναψε με έναν ασυνηθίστο τρόπο αφού ενώθηκαν το νερό με τη φωτιά

Αθήνα 2004 : Όταν οι ολυμπιακοί αγώνες επέστρεψαν σπίτι τους. Σε μια άκρως εντυπωσιακή και φαντασμαγορική τελετή έναρξης μια από τις καλύτερες στην ολυμπιακή ιστορία ο βωμός στο ΟΑΚΑ ανάβει όταν ο χρυσός ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα Νίκος Κακλαμανάκης τοποθετεί επάνω την ολυμπιακή φλόγα.

Πεκίνο 2008: Συνεχίζουμε το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας στην Ασία και το Πεκίνο. O Χρυσός ολυμπιονίκης της γυμναστικής Λι Νίνγκ σε μια εφευρετικότατη κίνηση των Κινέζων πετάει περιμετρικά του σταδίου αλλά φαίνεται ότι τρέχει και ανάβει με εντυπωσιακό τρόπο τον βωμό με την ολυμπιακή φλόγα.

Λονδίνο 2012: Σε μια μάλλον παράξενη και παράδοξη τελετή έναρξης οι Βρετανοί φρόντισαν να πρωτοτυπήσουν καθώς ο δεκαθλητής Ντάνλεϊ Τόμσον, με μία δάδα καιεφτά  οι νεαροί αθλητές με 7 ολυμπιακές δάδες άναψαν το βωμό μέσα από 205 ολυμπιακές χοάνες, όσες οι χώρες που παίρνουν μέρος στους αγώνες, που κείτονταν στο κέντρο του σταδίου και όχι ψηλά όπως στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ρίο 2016: Ο Vanderlei Cordeiro de Lima, χάλκινος Ολυμπιονίκης της Αθήνας το 2004 ήταν ο άνθρωπος που επέλεξαν οι διοργανωτές για να ανάψει στη φλόγα στο θρυλικό Μαρακανά αντί του φαβορί Πελέ το όνομα του οποίου ακουγόταν μέχρι την τελευταία στιγμή. Να υπενθυμίσουμε ότι Βραζιλιάνος μαραθωνοδρόμος είχε  λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 όταν συνέβη κάτι αρκετά παράδοξο.

Κανένας δεν τον θεωρούσε φαβορί. Ο μόνος που πίστεψε ότι μπορούσε να τα καταφέρει ήταν εκείνος. Και η αλήθεια είναι πως θα έκανε. Μόνο που η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνος.

Μόλις τέσσερα μίλια πριν από τον τερματισμό ο de Lima είδε το όνειρό του για το χρυσό μετάλλιο να γίνεται εφιάλτης. Ένας μεθυσμένος ιερέας ο Cornelius Horan μπήκε στον δρόμο του, τον έσπρωξε και του στέρησε την κορυφή.

Φέτος στο Τόκιο στους ταλαιπωρημένους από κάθε άποψη λόγω πανδημίας ολυμπιακούς αγώνες ευελπιστούμε παρά τις δυσκολίες να ανάψει η ολυμπιακή φλόγα που θα σημάνει την  ελπίδα και την έναρξη των αγώνων και να παρακολουθήσουμε μια εντυπωσιακή διοργάνωση και 2 πολύ όμορφες και φαντασμαγορικές τελετές, αυτή της έναρξης και αυτή της λήξης. Let The Games Begin…

πηγή:  sports3.gr 

Σχόλια