ΑΕ Ποντίων Κοζάνης: Ένα ποδοσφαιρικό σωματείο – φυτώριο ταλέντων που κρατάει ψηλά το λάβαρο του Πόντου


ΑΕ Ποντίων Κοζάνη ένα ποδοσφαιρικό σωματείο – φυτώριο ταλέντων που κρατάει ψηλά το λάβαρο του Πόντου!


Μίλησε στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠ Κοζάνης Δημήτρης Κουσίδης

 Το κίτρινο, το μπλε και κυρίως το βυσσινί επέλεξαν πριν από περίπου πέντε δεκαετίες, το 1972, Πόντιοι από το νομό Κοζάνης, μία περιοχή με πολυπληθέστατο το ποντιακό στοιχείο, για να «ντύσουν» την καινούργια ποδοσφαιρική ομάδα που δημιούργησαν, την Αθλητική Ένωση Ποντίων Κοζάνης.

Μια ομάδα που στα 48 επίσημα χρόνια της ιστορίας της –εγκρίθηκε η ίδρυσή της το 1973– έβγαλε πολύ μεγάλους ποδοσφαιριστές, λειτούργησε και λειτουργεί ως φυτώριο τροφοδοτώντας με ταλέντα μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ έπαιξε αρκετές φορές στη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου.

Aep Kozanis sima
(Φωτ.: facebook.com/aepkozanis)

Κυρίως, όμως, έχει ως στόχο να προβάλλει τον ποντιακό πολιτισμό και να διατηρήσει ζωντανά τα έθιμα και τις παραδόσεις του Πόντου. Γι’ αυτό το λόγο συμμετέχει σύσσωμη σε εκδηλώσεις για τον ποντιακό ελληνισμό και για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του. Μάλιστα και η ίδια η ΑΕ Ποντίων Κοζάνης διοργανώνει ποντιακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολουθούν χιλιάδες κόσμου.

ΔΑΚ ΚΟΖΑΝΗΣ 1
Η έδρα της ομάδας στο ΔΑΚ Κοζάνης

Να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία η ΑΕΠ Κοζάνης διανύει την πιο επιτυχημένη περίοδο της ιστορίας της, αφού συμμετείχε τρεις φορές στις εθνικές ποδοσφαιρικές κατηγορίες της χώρας. Το μεγάλο παράπονο των ανθρώπων αλλά και των φιλάθλων του συλλόγου είναι ότι θα μπορούσε και φέτος να βρίσκεται στη δεύτερη εθνική κατηγορία, ωστόσο, όπως λένε στο pontosnews.gr μέλη της διοίκησης, η ΑΕΠ Κοζάνης ήταν η μοναδική από τις 43 ομάδες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, η οποία κόπηκε από τη Β’ Εθνική. Όσο και αν οι άνθρωποι του συλλόγου επιχείρησαν να μάθουν την αιτία που έγινε αυτό, δεν πήραν ποτέ μία ξεκάθαρη απάντηση.

Εκπρόσωπος του ποντιακού στοιχείου της Κοζάνης

Όπως λέει στο pontosnews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠ Κοζάνης Δημήτρης Κουσίδης, την ομάδα ίδρυσαν το 1972 πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς από τον Πόντο, οι οποίοι έμεναν στην Κοζάνη, προκειμένου να αποτελέσει εκπρόσωπο του πολυπληθέστατου ποντιακού στοιχείου της περιοχής κι ενός από τα πολυπληθέστερα στη χώρα.

AEP 2021
Η ομάδα του 2021 (φωτ.: facebook.com/aepkozanis)

«Ως χρώματα της ομάδας επέλεξαν αυτά του Βυζαντίου. Το κίτρινο, το μπλε και κυρίως το βυσσινί. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1972, αλλά νομιμοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα. Από τότε αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες αλλά κάποιες φορές και στις εθνικές κατηγορίες.

1975
Η ομάδα του 1975

»Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παίξαμε τρεις φορές στις εθνικές κατηγορίες, τις περιόδους 2017-2018, 2019-2020 και 2020-2021. Αυτή είναι και η πιο πετυχημένη περίοδος για την ιστορία του συλλόγου», λέει ο Δημήτρης Κουσίδης.

2018
Η ομάδα του 2018

Κατά τον ίδιο, η ομάδα πληρούσε και τη φετινή σεζόν τις προϋποθέσεις, προκειμένου να συμμετάσχει στην ενιαία Β’ Εθνική, ωστόσο, για αδιευκρίνιστους λόγους εξωαγωνιστικά κέντρα δεν της το επέτρεψαν.

«Είμαστε η μοναδική ομάδα από τις 43 που πληρούσαμε τις προϋποθέσεις, που δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να αγωνιστούμε στη φετινή ενιαία Super League 2. Δεν μας είπαν κάποιο ξεκάθαρο λόγο και κανείς από εμάς δεν μπορεί να καταλάβει το γιατί.

fanela aep

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ρίχνει το μπαλάκι στη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, τη Super League 2 και αυτή με τη σειρά της στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Κάπως έτσι το… μπαλάκι χάθηκε. Δυστυχώς, η περιοχή μας είναι συνεχώς ριγμένη ποδοσφαιρικά. Έτσι αναγκαστήκαμε να αγωνιστούμε φέτος στη Γ΄ Εθνική», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠ Κοζάνης.

Ωστόσο, η ομάδα δεν πτοείται και θέλει να αποδείξει στους αγωνιστικούς χώρους ότι κακώς της στερήθηκε χωρίς προφανείς λόγους εξωαγωνιστικά η συμμετοχή της στη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία. Γι’ αυτό το λόγο έχει θέσει ως στόχο της τη φετινή χρονιά την άνοδο και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρει.

Ο προπονητής της είναι Τσέχος και διαθέτει άλλους τρεις Τσέχους ποδοσφαιριστές κι έναν Αργεντίνο. Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες είναι Έλληνες, ποντιακής και μη καταγωγής.

«Έβγαλε» μεγάλες δόξες του ποδοσφαίρου

Όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Κουσίδης, η ΑΕΠ Κοζάνης συγκεντρώνει ταλέντα από ολόκληρη την περιοχή, έχοντας ως στόχο να δώσει την ευκαιρία σε πολλά παιδιά μικρής ηλικίας να αγωνιστούν και να κάνουν καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

1983
Η ομάδα του 1983

Σήμερα ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής της είναι 27 ετών και ο νεότερος μόλις 14Υπάρχει 15χρονος ποδοσφαιριστής της, ο οποίος έχει παίξει σε τρεις αγωνιστικές φέτος, ενώ το καλοκαίρι δόθηκε στην πασίγνωστη Σλάβια Πράγας παίκτης μόλις 17 ετών.

AEP 1985 1
Η ομάδα του 1985

«Είμαστε ένα φυτώριο ποδοσφαιριστών, αναδεικνύουμε ταλέντα και τροφοδοτούμε μεγάλες ομάδες. Η ΑΕ Ποντίων Κοζάνης έχει βγάλει στο παρελθόν πολλούς και πολύ μεγάλους σε αξία ποδοσφαιριστές.

1988 ΑΤΜΑΤΣΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
(Φωτ.: ΑΕΠ, 1988 Ηλίας Ατματσίδης)

»Θα αναφέρω ενδεικτικά τον Γιάννη Σιαπανίδη, ο οποίος έπαιξε στην Καστοριά τη χρονιά που πήρε η ομάδα το Κύπελλο Ελλάδας, τον Ηλία Ατματσίδη με μεγάλη καριέρα στην ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και την Εθνική Ελλάδας και με συμμετοχή και σε Μουντιάλ, τον Ιεροκλή Στολτίδη που έπαιξε σε Ηρακλή και Ολυμπιακό, επίσης διεθνής και τον Παναγιώτη Τσακιρίδη που έπαιξε στον ΠΑΣ Γιάννενα. Επίσης, πολλοί παίκτες μας έπαιξαν σε ομάδες της Β΄ Εθνικής», αναφέρει ο Δημήτρης Κουσίδης.

1992 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ Δ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣΙΕΡΟΚΛΗΣ
(Φωτ.: ΑΕΠ 1992, Πρωταθλητές Δ’ Εθνικής, Ιεροκλής Στολτίδης)

Συνεχής συμμετοχή σε ποντιακές εκδηλώσεις

Παρά το γεγονός ότι η Αθλητική Ένωση Ποντίων Κοζάνης αποτελεί ποδοσφαιρική ομάδα, συμμετέχει σαν πολιτιστικός σύλλογος σε όλες τις εκδηλώσεις που έχουν σχέση με τον ποντιακό ελληνισμό, με αποκορύφωμα αυτήν για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για την έναρξη της Γενοκτονίας των ΠοντίωνΜάλιστα και η ίδια η ομάδα διοργανώνει κατά καιρούς ποντιακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες Πόντιοι και μη από την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης.

mnimeio kozanis aep ekdilosi
Εικόνα από εκδήλωση μνήμης τη 19η Μαΐου

«Είμαστε ποδοσφαιρική ομάδα αλλά λειτουργούμε και ως ποντιακό σωματείο, ως ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος. Γι’ αυτό το λόγο συμμετέχουμε σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό. Ωστόσο, διοργανώνουμε και εμείς πολιτιστικές εκδηλώσεις με ποντιακό περιεχόμενο, όπως, για παράδειγμα, συναυλίες. Αποκορύφωμα ήταν αυτήν που διοργανώσαμε πριν από την πανδημία του κορονοϊού, στο γήπεδο Κοζάνης, με τους αδελφούς Τσαχουρίδη, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες άτομα. Επίσης, μέχρι την πανδημία λέγαμε τα κάλαντα στην ποντιακή διάλεκτο. Προσπαθούμε πάντοτε να είμαστε κοντά στο ποντιακό στοιχείο, με το οποίο είναι πολύ δεμένη όλη η περιοχή μας. Το ποντιακό στοιχείο, τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός, είναι ζωντανά και από την πλευρά μας θα κάνουμε τα πάντα, για να μην τα αφήσουμε να ξεχαστούν», τονίζει ο Δημήτρης Κουσίδης.

Στηρίζεται από Πόντιους και μη

Παρά το γεγονός ότι είναι πολλά τα έξοδα της ομάδας, ο Δημήτρης Κουσίδης σημειώνει ότι τα οικονομικά της είναι τακτοποιημένα και εμφανίζεται συνεπής στις υποχρεώσεις της. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι την ομάδα στηρίζει σημαντικά ο κόσμος της Κοζάνης, ποντιακής και μη καταγωγής.

κοζάνης

Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΠ Κοζάνης ήταν ο Χαράλαμπος Περτσινίδης, αλλά εκείνος που έμεινε πολλά χρόνια στο τιμόνι της ήταν ο γιατρός στο επάγγελμα Ορέστης Κωνσταντινίδης. Σημερινός πρόεδρος της ομάδας είναι ο Θωμάς Παπαδόπουλος.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης - www.pontosnews.gr 

*Όλες τις φωτογραφίες παραχώρησε ο Δημήτρης Κουσίδης για τις ανάγκες δημοσίευσης του άρθρου.

Σχόλια

  1. Ντροπη σας να κλεβετε την ιστορια αλλης ομαδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γελάνε και τα τσιμέντα στο ΔΑΚ όταν κύριοι της Α.Ε.Καραγιανειων να παρουσιάζετε σαν δική σας ιστορία την ένδοξη Α.Ε.Ποντιων Κοζάνης .Δεν αναφέρετε πουθενά ότι ήσασταν ΑΕ Καραγιανειων και αποκτήσατε το ΑΦΜ της ΑΕΠ Κοζάνης.
    Σταματήστε την καπηλεία κύριοι ,ρεζιλευεστε δεν το καταλάβατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΙΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ;;;
    ΜΕ 4 ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΦΥΤΩΡΙΟ
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ 11-12 ΠΑΙΚΤΕΣ
    ΤΟΥς ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ 90' ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΦΥΤΩΡΙΟ.
    ΝΤΡΟΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Exigiste mas ligo giati to plires onoma sas einai AE Pontion Periferiakis Enotitas Kozanis. Mipos giati h kanonikh AE Pontion Kozanis exakolouthei na yparxei ws ksexoristo swmateio poy einai anenergo ayth ti stigmh;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αποφύγετε ύβρεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ειδικά σε προσωπικό επίπεδο. Σχόλια υβριστικά και άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.