Η Τρίτη γνώμη: Δύσκολο καλοκαίρι αλλά εδώ ευτυχώς ελληνικό...

 

Η απόφαση του Cas, αν μη τι άλλο, είναι ελληνοπρεπέστατη. Θα ζήλευε και η Πυθία ακόμη! Ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις! Η δικαίωση της Λευκίμμης έχει ουσία; Οφείλει νομικά η ΕΠΟ να διαμορφώσει τη βαθμολογία ανάλογα; Δεν υποχρεούται νομικά; Το Cas βγάζει αποφάσεις άμεσα εκτελεστές στις Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες; Ή όχι;

Διαβάσαμε απόψεις και απόψεις με τελείως διαφορετικές και αντικρουόμενες ερμηνείες. O νυν Πρόεδρος της ΕΠΟ, που είναι ο ίδιος δοκιμασμένος νομικός, την ονόμασε «διφορούμενη» και αυτό αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα. Αν είναι κάτι βέβαιο, αυτό είναι ότι γλυτώσαμε από ένα ακραίο νομικό προηγούμενο, που πήγε να δημιουργήσει η Επιτροπή Εφέσεων με την ανεκδιήγητη απόφασή της. Ας ελπίσουμε ότι οι Εφέτες, που έκαναν αυτό το μεγάλο ολίσθημα, θα υποστούν τις απαραίτητες συνέπειες και θα μας απαλλάξουν από τον κίνδυνο να δικάσουν ξανά άλλες περιπτώσεις…

Αν μια απόφαση είναι «διφορούμενη», αυτό δε μειώνει τις ευθύνες, που έχει πια η ΕΠΟ για να αποκαταστήσει στην πράξη την ομαλότητα. Εδώ μετράνε πολλά πράγματα. Ας πούμε, το πόσο υπολογίζεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων η τοπική ΕΠΣ είναι παράγοντας πολύ σημαντικός. Εδώ οι δηλώσεις δεν αρκούν, ούτε ο θόρυβος που θα κάνει κάποιος. Το μπόι των τοπικών εκπροσώπων μετριέται και επηρεάζει αποφάσεις. 

Μπόι προσπάθησε να σηκώσει, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλονίκης (και όχι βέβαια Μακεδονίας…) που προκάλεσε χαμό με δηλώσεις διαμαρτυρίας για τις επιλογές διαιτητών στις οποίες προχώρησε η ΚΕΔ. Χρησιμοποιώντας και τον όγκο της Ένωσής του πιέζει για να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση διαιτητών μόνο και μόνο από την καταγωγή τους! Δείγμα της νοοτροπίας που μας χαρακτηρίζει και μας θέλει να απαιτούμε «πυγμή» από τους διάφορους εκπροσώπους μας γιατί πιστεύουμε ότι ο φωνακλάς δικαιώνεται… Με την ευκαιρία να αναφέρουμε για την αναβάθμιση που παρατηρήθηκε στην εξέλιξη διαιτητών της Κοζάνης. Ανέβηκαν κατηγορία ταλέντα της περιοχής και δικαιούνται συγχαρητήρια που το καταφέρνουν χωρίς να επωφελούνται από το «σπρώξιμο» μεγάλης Ένωσης. Ο τοπικός Σύνδεσμος δείχνει να κάνει δουλειά και είναι άξιος επιδοκιμασίας.

Όπως πρόσφατα καταγράψαμε υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις ομάδες και οι ανακατατάξεις δείχνουν εντυπωσιακές. Δυστυχώς μοιάζει αναπόφευκτη η απώλεια ιστορικών ομάδων ακόμη και κάποιων με σοβαρή δυναμική τα τελευταία χρόνια. Εδώ οι ευθύνες επιμερίζονται σε πολλούς. Ένα χρόνο μετά την αλλαγή σελίδας στην ΕΠΣ ποιες υποσχέσεις προς τις ομάδες έχουν υλοποιηθεί ώστε να δοθούν κίνητρα να συνεχίζουν να παλεύουν; Με την γενικευμένη αδιαφορία ανθρώπων, που θα αναλάβουν διοικητικά καθήκοντα, να είναι πασιφανής, απαιτούνται ουσιώδεις κινήσεις ενθάρρυνσης. Τι έχει γίνει σε αυτή την κατεύθυνση; Ποια δαπάνη έχει ελαφρυνθεί; Ποια ενίσχυση δρομολογείται; Εκείνη η λαχειοφόρος πού χάθηκε στην πορεία; Αναμένουμε κινήσεις που θα δώσουν προοπτική και ελπίδα.

Ευτυχώς που μας έχουν εκπλήξει οι Ακαδημίες και ελπίζουμε. Τα παιδιά όμως πρέπει να έχουν διεξόδους να δείξουν τις ικανότητές τους. Όσες ομάδες απέμειναν έχουν τη μεγάλη ευθύνη να οργανωθούν καλύτερα ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ταλέντο από εκείνα που υπάρχουν. Αν τα καταφέρουν, μπορεί να δούμε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα και να βγει και κάτι καλό από τη συρρίκνωση. 

Ενόψει αναμενόμενου καύσωνα ας κλείσουμε με κάτι δροσιστικό

exothesmikos@gmail.com


Σχόλια