Η Αποζημίωση Κατάρτισης («Τροφεία») των νεαρών ποδοσφαιριστών | του Κώστα Τσιώρα



Τα τελευταία χρόνια πολύς θόρυβος έχει γίνει σχετικά με την Αποζημίωση Κατάρτισης («τροφεία») τα οποία έχει επιβάλει η FIFA, η UEFA και κατά συνέπεια η Ε.Π.Ο. όταν ένας ποδοσφαιριστής γίνει επαγγελματίας για πρώτη φορά.
 Το σχετικό παράρτημα στον «Κανονισμό Ιδιότητας και Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών» βρίσκεται στο site της Ε.Π.Ο.:
 
https://www.epo.gr/media/files/KATASTATIKO_KANONISMOI/2022-2023/Kanonismos_Idiotitas_Meteggrafon_Podosfairiston.pdf
 
Παράρτημα Δ Αποζημίωση Κατάρτισης (σελίδα 75)
 
Άρθρο 3 Ευθύνη πληρωμής αποζημίωσης κατάρτισης
«Όταν ένας ποδοσφαιριστής εγγράφεται ως επαγγελματίας για πρώτη φορά, η ομάδα στην οποία εγγράφεται είναι υπεύθυνη για την πληρωμή αποζημίωσης κατάρτισης εντός 30 ημερών από την εγγραφή του. Η αποζημίωση καταβάλλεται σε κάθε ομάδα, στην οποία ήταν εγγεγραμμένος (σύμφωνα με το ιστορικό της σταδιοδρομίας του ποδοσφαιριστή όπως εμφαίνεται στο ΔΑΠ) και έχει συνεισφέρει στην κατάρτισή του, που αρχίζει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο αυτής κατά την οποία συμπλήρωσε το 11ο έτος της ηλικίας του μέχρι και το 21ο έτος. Το πληρωτέο ποσό υπολογίζεται κατ' αναλογία σύμφωνα με την περίοδο κατάρτισης που ο ποδοσφαιριστής ανήκε σε κάθε σωματείο/ΠΑΕ.»

Όπως είναι ξεκάθαρο ο μοναδικός υπεύθυνος για την πληρωμή της Αποζημίωσης Κατάρτισης («τροφεία») είναι η ομάδα που θα κάνει τον ποδοσφαιριστή επαγγελματία για πρώτη φορά και κανένας άλλος.

Τα «τροφεία» πληρώνονται μέσα σε 60 ημέρες στις προηγούμενες ομάδες του ποδοσφαιριστή από την ηλικία των 11 (συμπληρωμένα) έως την ηλικία που ο παίκτης θα γίνει επαγγελματίας για πρώτη φορά.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα ενός παίκτη που γίνεται επαγγελματίας για πρώτη φορά στα 19 του. Η ομάδα που θα τον κάνει επαγγελματία είναι υποχρεωμένη αυτόματα, μέσα σε 60 ημέρες, να πληρώσει τα «τροφεία» σε όλες τις ομάδες που κατάρτισαν (εκπαίδευσαν) τον ποδοσφαιριστή από τα 11 έως τα 19 του (συνολικά 8 χρόνια), όπως φαίνεται στο ΔΑΠ (δελτίο) του ποδοσφαιριστή.  

Στο παράδειγμα μας αν ο παίκτης ανήκε στην ομάδα Α από τα 11 έως τα 13, η ομάδα Α δικαιούται τροφεία για 2 χρόνια. Αν από τα 13 έως τα 16 ανήκε στην ομάδα Β, τότε η ομάδα Β δικαιούται τροφεία για 3 χρόνια. Τέλος αν ο παίκτης ανήκε στην ομάδα Γ από τα 16 έως τα 19 τότε η ομάδα Γ δικαιούται τροφεία για 3 χρόνια. 
 
Το ποσό που θα πληρώσει η ομάδα που κάνει τον παίκτη επαγγελματία για πρώτη φορά έχει σχέση με την κατηγορία της ομάδας αυτής (Άρθρο 4).

Στο παράδειγμα μας η ομάδα Α δικαιούται 2 έτη Χ 5.000 = 10.000 ευρώ, η ομάδα Β δικαιούται 3 έτη Χ 5.000 = 15.000 ευρώ και η ομάδα Γ δικαιούται 3 έτη Χ 5.000 = 15.000 ευρώ.

Αν η ομάδα που κάνει τον παίκτη επαγγελματία ανήκει στην Κατηγορία ΙΙ (Super League 2) το συνολικό ποσό που θα πληρώσει σε όλες τις προηγούμενες ομάδες του είναι 20.000 ευρώ. Δηλαδή 20.000 ευρώ διά 8 έτη κατάρτισης του παίκτη σημαίνει 2.500 ευρώ το έτος.

Τα ποσά για ομάδες του εξωτερικού είναι μεγαλύτερα, π.χ. Κατηγορία Ι (Premier League, La Liga, Bundesliga, κλπ είναι 90.000 ευρώ) και ορίζονται ετήσια στον κανονισμό “FIFA regulations on the Transfer of Players”.

Πρόσφατα 15χρονος ποδοσφαιριστής της ομάδας που εκπροσωπώ ως γενικός γραμματέας (Α.Σ. Ελπίδες Α.Ε. Κοζάνης, Β’ Κατηγορία ΕΠΣ Κοζάνης), ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να «ανεβεί» στην μητρική ομάδα Α.Ε. Κοζάνης (Α’ Κατηγορία) την φετινή σαιζόν 2022-23, εξέφρασε την επιθυμία να πάρει το δελτίο του για να μεταγραφεί σε ερασιτεχνική ομάδα ακόμα υψηλότερης κατηγορίας (Γ’ Εθνικής).

Οι Α.Σ. Ελπίδες Α.Ε. Κοζάνης, σεβόμενοι την επιθυμία του ποδοσφαιριστή, του έδωσαν ελεύθερα το δελτίο του, χωρίς την παραμικρή απαίτηση.

Η ομάδα αυτή όμως, η οποία δεν επικοινώνησε ποτέ με τις Ελπίδες Α.Ε. Κοζάνης, εκτός από το «δωρεάν» δελτίο, απαίτησε από τον γονέα του ποδοσφαιριστή να φέρει και χαρτί από τις Α.Σ. Ελπίδες Α.Ε. Κοζάνης παραίτησης από την Αποζημίωση Κατάρτισης («τροφεία») αν κάποτε ο ποδοσφαιριστής γίνει επαγγελματίας!!!

Για ποιο λόγο μία ερασιτεχνική ομάδα Γ’ Εθνικής ζητάει χαρτί παραίτησης από πιθανά μελλοντικά τροφεία, από τις προηγούμενες ομάδες του παίκτη;

Προς τιμήν του, ο γονέας του ποδοσφαιριστή, σεβόμενος την δουλειά που έκαναν οι προηγούμενες ομάδες με τον γιό του, δεν υπέκυψε σ’ αυτήν τον πρωτόγνωρη απαίτηση και η μεταγραφή «χάλασε».

Υποθέτω ότι η ομάδα αυτή (ή ίσως οι χρηματοδότες της) θέλει νεαρούς ποδοσφαιριστές χωρίς τροφεία, έτσι ώστε να διαπραγματεύεται αργότερα η ίδια εξ ολοκλήρου την τυχόν μεταγραφή τους σε επαγγελματική ομάδα.  

Οι στατιστικές λένε ότι λιγότερο από 0,5% των ποδοσφαιριστών που ανήκουν σε ακαδημίες θα παίξουν ποτέ επαγγελματικά σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Γιατί μία μικρή ερασιτεχνική ομάδα όπως οι Ελπίδες Α.Ε. Κοζάνης να παραιτηθεί από αυτό το δικαίωμα που της δίνει ο νόμος, έστω κι αν έχει πιθανότητα λιγότερο από 0,5% κάποιος παίκτης της να γίνει επαγγελματίας;

Η FIFA και η UEFA θέσπισαν την Αποζημίωση Κατάρτισης («τροφεία») ακριβώς για να μπορούν να επιβιώσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία που είναι ο πυρήνας του αθλήματος, αν και όταν παράγουν έναν ποδοσφαιριστή που θα γίνει επαγγελματίας.
Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι επειδή πληρώνουν συνδρομές στην ακαδημία ποδοσφαίρου του παιδιού τους το δελτίο τους «ανήκει» και παρομοιάζουν την ακαδημία με το φροντιστήριο μαθημάτων.

Αν το παιδί είναι τόσο καλός μαθητής γιατί πάει φροντιστήριο και δεν διαβάζει μόνος του στο σπίτι; Ποιες είναι οι πιθανότητες ότι θα περάσει στην σχολή που θέλει στο πανεπιστήμιο αν δεν πάει φροντιστήριο;

Παρομοίως αν το παιδί είναι τόσο καλός παίκτης γιατί γράφεται σε ακαδημία και δεν παίζει στην αλάνα της γειτονιάς του ή στην αυλή του σχολείου του; Ποιες είναι οι πιθανότητες ότι θα ασχοληθεί μαζί του κάποια μεγάλη ομάδα για να γίνει επαγγελματίας αν δεν έχει υποδομή από μία ακαδημία; Που θα δουν τον παίκτη, στην αλάνα ή στο οργανωμένο ποδόσφαιρο που του προσφέρει μία επίσημη ομάδα με όλα τα έξοδα που συνεπάγονται γι’ αυτήν;

Οι Ακαδημίες Ποδοσφαίρου καθαρά ερασιτεχνικών συλλόγων όπως η Α.Ε. Κοζάνης χρεώνουν συνδρομή η οποία ίσα-ίσα πληρώνει τους προπονητές, τις διαιτησίες των παιδικών πρωταθλημάτων και κάποια από τα έξοδα συντήρησης των γηπεδικών εγκαταστάσεων ή το «ενοίκιο» για γήπεδο.

 Όποιος νομίζει ότι οι καθαρά ερασιτεχνικές ακαδημίες που λειτουργούν με εθελοντές παράγοντες όπως η Α.Ε. Κοζάνης «τα κονομάνε» τον προσκαλώ να έρθει μία ημέρα στο γήπεδο Λευκόβρυσης να δει τα βιβλία εσόδων/εξόδων της Ακαδημίας της Α.Ε. Κοζάνης.
Η Α.Ε. Κοζάνης είναι πλέον η μοναδική ομάδα στον Νομό Κοζάνης που εξακολουθεί να διατηρεί επίσημη «δεύτερη» ομάδα (τις Ελπίδες Α.Ε. Κοζάνης) που αγωνίζεται σε ανδρικό πρωτάθλημα (Β’ Κατηγορία), με όλα όσα έξοδα αυτό συνεπάγεται (προπονητής, διαιτησίες, υλικό, συντήρηση γηπέδου, κλπ.)

Το «σκαλί» αυτό είναι κοστοβόρο αλλά έχει μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη των 14χρονων και 15χρονων ποδοσφαιριστών που «ψήνονται» και παίρνουν εμπειρίες σε μικρή ηλικία από ανδρικό πρωτάθλημα έστω και Β΄ Κατηγορίας.

Θεωρώ ότι η διαφορά αυτή φαίνεται μέσα στο γήπεδο όταν τα παιδιά αυτά αγωνίζονται στο πρωτάθλημα Κ-16 της ΕΠΣ Κοζάνης με συνομήλικους που δεν έχουν την ίδια εμπειρία.
Γιατί λοιπόν μία μικρή ερασιτεχνική ομάδα να παραιτηθεί από τα «τροφεία» που δικαιούται από τον νόμο; Για να επωφεληθούν κάποιοι άλλοι από αυτά;

Κώστας Τσιώρας
Γενικός Γραμματέας Α.Σ. Ελπίδες Α.Ε. Κοζάνης

Σχόλια

  1. Δεν ήξερα οι κάνουν "κοινωνικό έργο" οι ακαδημίες...
    με τα χρήματα των μπαμπάδων...
    Έξοδα μάλλον έχουν μόνο οι ερασιτεχνικές ομάδες...
    Οι επαγγελματικές στην Ελλάδα κολυμπάνε στο χρήμα..
    και έχουν να τα δίνουν σε «Τροφεία»...
    Όσο είναι νεαρός ένας ποδοσφαιριστής δίνει "ενδείξεις" του ταλέντου του...
    Της "Αποδείξεις" τις δίνει σε άλλο επίπεδο...
    Κρατήστε τον λοιπόν να τις δώσει εκεί στο Β τοπικό...
    Καμιά Ελληνική ομάδα ΔΕΝ μπορεί να πληρώνει «Τροφεία»...
    Κρατήστε τον Νεαρό σας εκεί στην ομάδα σας ...
    και καλή του τύχη στο ποδόσφαιρο...




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι καημενες οι ΠΑΕ δεν εχουν λεφτα να δωσουν για τροφεια.

      Διαγραφή
    2. Οι καθαρά ερασιτεχνικές ακαδημίες κάνουν κοινωνικό έργο. Με παράγοντες που κουρεύουν και ποτίζουν το γήπεδο, βάφουν τις γραμμές, πλένουν τα ρούχα των ανδρικών ομάδων, βάζουν το χέρι στην τσέπη και ξοδεύουν πολύ χρόνο μακριά από τις οικογένειες τους. Τα χρήματα των μπαμπάδων ίσα-ίσα φτάνουν για τα λειτουργικά έξοδα. Αν εσύ "Ανώνυμε" θεωρείς ότι βγάζουμε χρήματα έλα να σου παραδώσουμε την ακαδημία της Α.Ε. Κοζάνης κι αφού της εξασφαλίσεις όλα τα βασικά (γήπεδο, διαιτησίες, κλπ) έλα να τα κονομήσεις κιόλας.
      Κι αφού όπως λες οι Ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να πληρώσουν "τροφεία" τότε γιατί η αλλιώτικη ομάδα σου εκτός από τα τζάμπα δελτία ζητούσε τα ίδια χαρτιά παραίτησης από τα τροφεία για παίκτες που έστειλε στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ υποτίθεται σε τοπ ομάδες και πίεζε τους μπαμπάδες ότι δεν θα γίνει η μεταγραφή αν δεν πάνε να πάρουν ΟΙ ΙΔΙΟΙ τέτοιο χαρτί από τις προηγούμενες ομάδες τους, ενώ εσύ ήδη είχες το (τζάμπα) δελτίο στο χέρι και η μεταγραφή μπορούσε να γίνει κανονικότατα;

      Κώστας Τσιώρας

      Διαγραφή
    3. Η Σλάβια Πράγας και Σπάρτακ Πράγας δεν είναι τοπ ομάδες; γιατί εκεί έχουν πάει και έπεται συνέχεια, που ήθελες να πάνε στην Μπαρτσελόνα; και όχι δεν πληρώνουν τροφεία και καλά κάνουν όχι θα κάνουν εσένα μάγκα και φυσικά δεν θα γινόταν οι μεταγραφές με αποτέλεσμα το ποσοστό για επαγγελματική καριέρα να πέσει στο 0,5% όπως λες, τα πράγματα είναι απλά ακολουθώντας εσένα και τον δρόμο που υποδείκνυες έχουν ποσοστό επαγγελματικής καριέρας 0,5% ακολουθούν τον δρόμο χωρίς τροφεία ποσοστό 10% ίσως και παραπάνω, διαλέγουν και παίρνουν και τα παιδιά και οι μπαμπάδες, αυτό που θα καταφέρεις είναι να καταστρέψεις το μέλλον από μερικά παιδιά....

      Διαγραφή
    4. Μόνος σου απάντησες στο ερώτημα ...
      γιατί η ΑΕΠ ζήτησε να μην υπάρχει η υποχρέωση για "Τροφεία" ,στους νεαρούς που πηγαίνουν για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό...
      Γιατι πολύ απλά και εκεί ΔΕΝ θέλουν να πληρώνουν τα οποία "Τροφεία"...
      Οι Επαγγελματικές ομάδες πλέον ΔΕΝ προωθούν εύκολα νεαρούς ...
      όπου υπάρχει η υποχρέωση με τα "Τροφεία"....
      Τα "Τροφεία"....
      πλέον έγιναν τροχοπέδη στην ανέλιξη νεαρών παικτών...
      Όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει...
      ας τα έχει εκεί στην Ακαδημία του να τα χαίρεται...
      Και να τα προωθήσει όπως αυτός μπορεί και γνωρίζει...
      Τα Τρίκαλα φέτος...
      Η Δόξα Δράμας πέρσι...
      Από τα Τροφεία Καταστράφηκαν...
      Πλέον ΟΛΕΣ οι Επαγγελματικές ομάδες κοιτάνε ο Νεαρός Ερασιτέχνης που θα πάρουν για να τον κάνουν Επαγγελματία...
      ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΡΟΦΕΙΑ....
      Δίκαιο?...
      Άδικο?...
      Αυτή είναι η πρακτική σήμερα...
      Καλή επιτυχία σε ότι κάνετε....
      όπως και καλή τύχη στα νεαρά παιδιά που βρίσκονται στις ομάδες σας και αξίζουν μια ευκαιρία...
      Θα την χρειαστούν...

      Διαγραφή
    5. Αυτην την πρακτικη την βρηκαν οι μανατζαραίοι που θελουν να διαπραγματευονται 100% τον παικτη αν ποτε γινει επαγγελματιας. Η ομάδα ξέρει ότι απο τον νόμο πρεπει να πληρώσει 40.000 ευρώ τροφεία, ο μάνατζερ λέει δωσμου εμένα 20.000 και σου έχω καθαρισμένα τα τροφεία. Δεν θελει και πολυ μυαλό να καταλαβεις τι γίνεται. Αν ως μανατζερ δεν σ' αρέσει ο νόμος, απευθύνσου στην ΦΙΦΑ και στην ΟΥΕΦΑ που τον έβαλαν για να προστατεψουν τις ερασιτεχνικες ομαδες από τα αρπακτικά.

      Διαγραφή
    6. Εφόσον είναι Κακοί οι Μανατζαραιοι...
      Κάντε την δουλειά ΜΟΝΟΙ σας...
      Βρείτε τις ομάδες...
      διαπραγματευτείτε...
      Βάλτε τα όλα στην σειρά...
      Για το καλό της ομάδας σας και του παίκτη...
      Αφού είναι τόσο εύκολο...
      Και άμα κάνετε ποτέ μεταγραφή παίκτη σας ...
      πείτε το και σε εμάς...

      Διαγραφή
    7. Ποια Σλαβια και ποια Σπαρτακ; Το ενα το παιδι απο βασικος και αναντικαταστατος στην ομαδα Νεων της Σλαβιας και με προπονησεις με την πρωτη ομαδα οπως λέγατε στις ανακοινωσεις σας (ΠΑΡΑΜΥΘΙ), πηγε δανεικός στην Κ-19 της Πρίμπραμ Β' Εθνικής Τσεχίας. Το άλλο το παιδί πήγε στην Κ-18 της Σπάρτα Πράγας. Το παραμυθι σας παει σύννεφο.

      Διαγραφή
    8. Ερώτηση εργασίας στον Κύριο Τσιωρα...
      Έχεις κάποιους καλούς παίκτες που είναι ερασιτέχνες στην ομάδα σου...
      και στους Ζητάει η Ομάδα της Κοζάνης για να τους κάνει Επαγγελματίες για να παίξουν μαζί τις στην Superleague 2...
      Θα ΖΗΤΗΣΕΙΣ "Τροφεία" γι αυτούς τους παίκτες?
      Τα δικαιούσαι σαν ομάδα...
      Θα τα ζητήσεις ?...

      Διαγραφή
    9. Θεωρώ ότι μία σοβαρή ομαδα οπως η Κοζάνη θα έδινε μόνη της τα τροφεια οπως οριζει ο νόμος. Αν δεν τα δώσει θα υποστει τις συνέπειες του νόμου.

      Κώστας Τσιώρας

      Διαγραφή
    10. Δέχομαι την απάντηση ότι ...
      "Αν δεν τα δώσει θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου"...
      Άλλα έτσι εάν δώσει η Ομάδα σου ποτέ ΕΝΑΝ παίκτη...
      Γράψε το με ΜΕΓΑΛΑ γράμματα ...
      εδώ στο Site...
      να σε χειροκροτήσουμε*...
      *και δεν το γράφω ειρωνικά...
      Καλή τύχη σε όλους...



      Διαγραφή
  2. Ένα θέμα για γέλια!! Όλο αυτό είναι παρακμή! Όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι 2 πλευρές είναι γελοίο! Από τι μια οι ομάδες που μόνο εισπράττουν κ από την άλλη ο μάνατζερ που θέλει να βγάλει! Τα λεφτά είναι πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τσιωρας πλήρωσε κανένα δελτίο στην ΑΕΠ από τα παλιά κ άσε της εξυπνάδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ανώνυμε" να σου υπενθυμίσω τα ΔΩΡΕΑΝ δελτία ταλαντούχων παικτών που πήρε η ΑΕΠ από τις Ελπίδες Α.Ε. Κοζάνης τα τελευταία δύο χρόνια: Κατωτικίδης, Κικίδης, Βοριαζίδης. Και στις τρεις περιπτώσεις έστειλε τους μπαμπάδες να πάρουν τα δελτία. Τις προάλλες παραλίγο να πάρει ΔΩΡΕΑΝ και το δελτίο του 15χρονου παίκτη που αναφέρομαι στο άρθρο μου αλλά δυστυχώς το παρατραβήξατε με τα τροφεία και ο γονέας κατάλαβε τι παίζει. Οπως μαθαίνω το ίδιο ακριβώς συνέβη και με άλλον ταλαντούχο 15χρονο άλλης ομάδας που κι αυτός τελικά δεν διάλεξε το αλλιώτικο ποδόσφαιρο. Και για να μην αναφερθώ στα απ' ευθείας τηλέφωνα και στις απ΄ευθείας συναντήσεις που κάνατε με μπαμπάδες άλλων παικτών των Ελπίδων αυτό το καλοκαίρι για να πάνε προφανώς ΔΩΡΕΑΝ στην ΑΕΠ. "Ανώνυμε", κάντε ακαδημία και δουλέψτε να βγάζετε παίκτες, μην κοιτάτε μόνο να κλέψετε τους παίκτες των άλλων ΤΖΑΜΠΑ.

      Κώστας Τσιώρας

      Διαγραφή
    2. Απλά και τους δυο ποδοσφαιριστές και τους μπαμπάδες που "κατάλαβαν" τους στείλατε στο 0,5%, μπράβο Τσιώρα...Μακάρι να προχωρήσουν τα παιδιά αλλά σίγουρο είναι ότι θα γίνει χωρίς τροφεία αν τα καταφέρουν....

      Διαγραφή
    3. Ευτυχως που υπαρχει και η ΑΕΠ και εχει βγαλει ατελειωτους επαγγελματιες. Για πες μας έναν.

      Διαγραφή
    4. Καλά που ζεις; δεν ξέρεις ότι δυο παιδιά από τα δώδεκα πιτσιρίκια που είχαμε πήγαν στο εξωτερικό σε επαγγελματικές ομάδες, ποσοστό 18% έτσι να μιλάμε και με ποσοστά σύμφωνα με τον Τσιώρα...Δεν ξέρεις ότι ο Κοτταρίδης Θα πάει σαν επαγγελματίας στον Μακεδονικό;

      Διαγραφή
    5. Ο ενας ειναι δανεικος στην Κ-19 της Πριμπραμ (Β' Εθνικης) και ο αλλος στην Κ-18 της Σπαρτα. Σταματηστε το παραμυθι. Ο Κοτταριδης στον Μακεδονικο το θεωρεις τεραστια επιτυχια; Επισης και οι τρεις βγηκαν απο αλλες ομαδες, οχι την ΑΕΠ.

      Διαγραφή
  4. Τα λες όλα, αν το ποσοστό που λες είναι 0,5% να γίνει επαγγελματίας σε αυτήν την ομάδα που λες και δεν αναφέρεις (παρεμπιπτόντως μισείς αφάνταστα λόγω του ονόματος και της ποντιακής καραγωγείς) είναι 10% ίσως και παραπάνω αποδεδειγμένα, θα κόψεις το μέλλων από αυτόν τον ποδοσφαιριστή για να επωφεληθείς του τροφείου που στο εξωτερικό όπως λες είναι 90.000 ευρώ, αλήθεια περιμένεις καμιά ομάδα να πληρώσει αυτά τα ποσά για να κάνει τον ποδοσφαιριστή επαγγελματία; που ζεις;
    Στην ομάδα που δεν αναφέρεις έρχονται οι καλύτεροι και ξέρουν ότι εάν δουλέψουν θα γίνουν επαγγελματίες και θα έχουν ένα καλό μέλλων στο ποδόσφαιρο που αγαπούν με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που αναφέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλά τα αναφέρει ο κ.Τσιώρας. Είμαι "εθελοντής" παράγοντας σε μια ομάδα. Αν τα λεφτά είναι πολλά έλα και εσύ να κολυμπήσεις στο χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ρωτήσω κατι ? Οι μανατζερ που θα κανουν εναν νεαρο παικτη μεταγραφη στο εξωτετικο θα καρπωθουν κατι ή τους δινουν δωρεαν ;Οι ομαδες γιατι να μην εχουν καποια μικρη βοηθεια για να επιβιωσουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κώστα Τσιώρα θα μας πεις από πόσους ποδοσφαιριστές έχεις πάρει τροφεία; μήπως από κανέναν; θα μας πεις σε ποιες ομάδες της Κοζάνης έχει δώσει επαγγελματική ομάδα τροφεία από όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές που έβγαλε ο νομός Κοζάνης, μήπως σε κανέναν; Η αντιπαράθεση και το μίσος απέναντί στην ΑΕΠ δεν καταλαβαίνεις ότι μόνο κακό στα παιδιά κάνει και στο μέλλον τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για ποια έξοδα ακαδημίες λέτε,αφού πληρώνουν οι μπαμπάδες,όσο για προπονητες είναι μόδα εδώ στης ακαδημίες περνούμε προπονητες-παιχτες 2000-3000 χιλιάρικα τον χρόνο που πληρώνουν οι μπαμπάδες κ κάνουν προπόνησης τα μωρά,παίζουν κ αυτοί στο τοπικό,για πιο γήπεδο μιλάτε που μετά από 3-4 αγωνιστικές είναι ακατάλληλο για οποίαδηποτε δραστήριοτητα...τσιωρα όταν δεν είχες ομάδα κ παίχτες σε έδωσε η ΑΕΠ που κ καλά θα πληρώνατε κ ματς σας έδωσε..κόμπλεξ έχεις με τους Πόντιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφού μιλάτε για ερασιτέχνες γιατί στην 1η ομάδα τους πληρώνεται? Γιατί τα παιδιά των ακαδημιών πληρώνουν τα λεωφορεία κ η 1η ομάδα ποτέ? Γιατί τα box τα αγοράζουν τα παιδιά κ οι 1η ομάδα ποτέ? Γιατί ένας προηγούμενος πρόεδρος που είχατε ζήτησε τα χρήματα των ακαδημιών να τα διαχειριστείτε η 1η ομάδα?Πείτε απλά οι ακαδημίες πληρώνουν και την 1η ομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το θέμα είναι η καλή συνεργασία όλων τον ομάδων της περιοχής,για το καλό κ της περιοχής κ τον νεαρών της περιοχής,αλλά για ακόμα μια φορά ας ψωφισει η γαϊδάρα του γείτονά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κ. Τσίωρα μην ζητάς συνδρομή για την ακαδημία σου αλλά πες ότι σε περίπτωση που βγει ποδοσφαιριστής θέλω κανονικά όλα τα τροφεια! Είμαστε μαζί σου έτσι! Κ 2ον λες ότι έδωσες τζάμπα το δελτίο, γιατί υπήρχε περίπτωση να το κρατήσεις ή να ζητήσεις χρήματα!!!??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ανώνυμε" (γιατί δεν γράφεις επώνυμα;), όχι δεν υπήρχε περίπτωση να κρατήσω το δελτίο, οπως ποτέ δεν κράτησα δελτίο αν ο παίκτης ήταν τυπικός στις υποχρεώσεις του. Αλλά περιμένω από την ομάδα που θέλει τον παίκτη να έχει τα "κάκαλα" να έρθει να τον ζητήσει. Οχι να στέλνει τον μπαμπά να "καθαρίσει" κι αυτη να κρύβεται πίσω από τον μπαμπά, όπως είναι η πάγια τακτική ορισμένων. Μακάρι και η δική σου ομαδα να μην κρατησει το δελτιο και να μην ζητησει χρηματα αν ζητήσουν εναν παίκτη της από μεγαλύτερη κατηγορία. Είμαι σίγουρος ότι θα τον δωσει τζάμπα, για το καλό του παίκτη.

      Κώστας Τσιώρας

      Διαγραφή
  12. Κ. Τσιώρα όπως βλέπεις δεν θέλει κανένας να πληρώνει συνδρομή για αυτά που μαθαίνει το παιδί του στην ακαδημία. Διαλύστε όλες οι ομάδες τις ακαδημίες και στείλε τα παιδιά να παίζουν στις πλατείες και στα πάρκα να ησυχάσουν και οι γονείς (να μην πληρώνουν) και εσείς να γλιτώσετε τη φασαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα παρατήσει ο Τσιώρας θα είναι μεγάλο πλήγμα για το ποδόσφαιρο της Κοζάνης χαχαχα εδώ γελάμε...Δεν μιλάμε για συνδρομές των 30 ευρώ/μήνα ο Τσιώρας λέει για τροφεία από 40.000 έως 90.000 ευρώ δηλαδή να τα κονομήσει σε βάρος του ιδρώτα και του μέλλοντος του κάθε παιδιού....αυτός μόνο χαρτιά ξέρει να κάνει αντε και να τραβάει κανένα ματς της Κοζάνης με την κάμερα...

      Διαγραφή
    2. Οι Ακαδημίες φίλε μου...
      Υπάρχουν για να ξεδινουν τα παιδάκια...
      και για να έχουν κάποιο ελεύθερο χρόνο οι γονείς...
      ειδικά στις ηλικίες 6 έως 12...
      Μετά από αυτές τις ηλικίες ...
      και εφόσον υπάρχει το ταλέντο σε κάποια από αυτά τα παιδιά...
      αρχίζει η εξειδίκευση...
      εφόσον πάλι υπάρχει πιστοποιημένος προπονητής,που κατέχει την δουλειά του επάνω στις Ακαδημίες...
      Την ιδέα της Αλάνας και της πλατείας δεν την θεωρώ απαραίτητα απαξιωτική όπως θέλεις να την γράψεις...
      μερικές φορές είναι καλύτερα να παίζει ελεύθερα ένα παιδί στην Αλάνα...
      παρά σε μια Ακαδημία με έναν "προπονητή" που θέλει πάσι θυσία να κερδίζει...
      (Μιλάω για μικρές ηλικίες,όπου το ποδόσφαιρο είναι πρώτα χαρά και παιχνίδι και ύστερα αποτέλεσμα)

      Διαγραφή
    3. Πες τα ΆΡΧΟΝΤΑ ο μόνος που μίλησε σωστα εδώ μέσα...

      Διαγραφή
  13. Μια ακαδημια πανω απο 80 παιδακια συντηρειβαπο τα εσοδα και την ανυρικη ομαδα.Εχω κανει παραγονταα σε ομαδα της θεσσαλονικης λια γνωριζω.Κονομα οπως τα λενε δρέν εχει για πανω απο 2 ατομα μια ΔΕΗ την πληρωνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τσίωρα για να σώνει το παραμύθι, μπορείς να κάνεις εσύ την μεταγραφή κ να τα καρπωθεί η ΑΕΚ και εσύ τα χρήματα; Κάντο, αλλιώς σώπα κ δώσε το χαρτί με ένα συμβολικό ποσό ή κρατά το παιδί να κάνει καριέρα στο Β' κ Α' τοπικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επειδή και εγώ έκανα παράγοντας σε ερασιτεχνική ομάδα ξέρω καλά τι γίνεται. Όλοι νομίζουν ότι υπάρχει χρήμα άφθονο. Όταν όμως λές σε κάποιον να ασχοληθεί να τα οικονομήσει και αυτός φεύγει μακριά. Έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Τσιώρας σχετικά με τα τροφεία. Οι ομάδες θέλουν να παίρνουν τα παιδιά αλλά τροφεία να μην δίνουν ποτέ. Πως θα συντηρηθούν τα ερασιτεχνικά σωματεία? Απο τις συνδρομές είναι ίσα - ίσα τα έξοδα των προπονητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΜΕΧΤΕΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ22 Αυγούστου 2022 στις 6:00 μ.μ.

    Έχω δύο παιδιά τον Ανέστη και Κων/νο που είναι στην ΑΕΚ από μικρά παιδιά και παίζουν μέχρι σήμερα.Ποτέ δεν μπήκα στο ''τριπάκι'' να γίνουν τα παιδιά μου επαγγελματίες.Όλοι οι γονείς βλέπουν μόνο το δέντρο και όχι το δάσος.Είμαι περίπου 15 χρόνια στην ακαδημία και γενικά στο χώρο του ποδοσφαίρου πολλά χρόνια.Ποτέ μου δεν συνάντησα τόσο έντιμο παράγοντα σαν τον Τσιώρα.Αφήστε τα παιδιά σας στον αθλητισμό και πάρτε τα ωφέλη ,τα άλλα αν είναι θα έρθουν απο μόνα τους.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραιοι εσεις της ΑΕΠ Μιλατε ανωνυμα οπως εγω τωρα σ εσας εναντιον ενος προσώπου Εαν εχετε δικαιο γιατι δεν μιλατε επωνυμα ; Γιατι τοσα χρονια το αλοιωτικο ποδοσφαρο δεν εκανε ακαδημίες για να πλουτίσει κι αυτό ; Μια χαρά σας τα λέι ο κ Τσιώρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πεστα Κωστα απ ολες τις ακαδημίες πορτα θα φανε ετσι όπως φέρονται και τις απαξιώνουν οι κύριοι της ΑΕΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όλο το άδικο το έχει η ακαδημία της ΑΕΚ. Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής ήρθε στην ομάδα έτοιμος, δηλαδή με δελτίο και αγωνίστηκε στο β τοπικό επς Κοζάνης. Αρα για ποια εκπαίδευση ακαδημίας μιλάμε, περιμένω τον κύριο Μίχο να πάρει θέση επί του θέματος και να ενημερώσει και τους άλλους δεκατέσσερις ποδοσφαιριστές που πήρε μαζί του. Όσο για την αγωνιστική ύπαρξη της συγκεκριμένης ακαδημίας πριν εποχή Μίχου και μετά τη φυγή του Ματζόλα ας είναι περηφανοι οι παράγοντες της και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συγκεκριμενος ποδοσφαιριστης επαιξε ενα χρονο στις Ελπιδες στην Β' Κατηγορια και ταυτόχρονα στην Κ-16 οπου βγηκε πρωταθλητής. Με την φανελα των Ελπιδων έγινε γνωστός. Οι Ελπιδες δικαιουνται εναν χρόνο τροφεια. Που ακριβως εχει αδικο η ΑΕΚ;
      Ο Μαντζώλας έφυγε απο την ΑΕΚ τον Ιούνιο 2020. Την επόμενη σαιζον 2020-21 δεν εγιναν παιδικά πρωταθληματα λογω κορωνοιού. Ο Μίχος ηρθε στην ΑΕΚ τον Ιουλιο του 2021. Ποιο διαστημα μεταξυ Μαντζωλα και Μιχου ονειρευεσαι; Το 2020-21 που ουσιαστικά δεν λειτουργησαν οι ακαδημίες και δεν εγιναν παιδικα πρωταθληματα; Αφου θελεις να βγαλεις χολή για την ΑΕΚ τουλαχιστον μην λες ανοησίες.

      Κώστας Τσιώρας

      Διαγραφή
    2. "Τροφεία" είπαμε...
      θα ζητήσεις???....
      εάν τον θέλει τον παίκτη Η Κοζάνη της superleague 2 για να τον κάνει επαγγελματία ?





      Διαγραφή
  20. πολύ καλό άρθρο.Τροφεια αυτη η μαστιγα. Βλεπω σε καθε νομό μαλλον υπαρχουν οι εξυπνοι που δε θελουν να μπλεξουν ουτε με τροφεια ουτε με τιποτα αλλο που κοστιζει για να πουλησουν "βηματα καριερας" .
    Το σχεδιο ομως ποιο ειναι να δωουν πχ τον παικτη σε μια ομαδα εξωτερικου και να καρπωθουν τα τροφεια ολων των ετων αντι να τα μοιραστουν; ή να τον δωσουν με ενα μικροτρο των τροφειων ποσό, μιας και τα ευρωπαικα μεγαθηρια επισης βγαζουν σπυρια με τα Τροφεια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν είσαι παράγοντας της ΕΠΟ τότε κοιτάτε εκεί να κάνετε μια σωστή κλήρωση του κυπέλλου που δεν μπορείτε και άσε τα άλλα σε αυτούς που ξέρουν....

      Διαγραφή
  21. Αυτο ειναι το αλοιωτικο ποδοσφαιρο της ΑΕΠ 12 ατομα στην πρωτη προπονηση Ειναι πραγματικά αλοιωτικο. Αιντε αιντε ουτε Β τοπικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα παραλαλάς πάλη του χρόνου να σου δώσουμε τα ματς και θα βγαίνετε να βγάζετε ανακοινώσεις περί ταφόπλακας του ποδοσφαίρου Κοζάνης....

      Διαγραφή
  22. Αντί να δίνονται χρήματα (Τροφεία) ολόκληρα ή μέρος αυτών, σε ακαδημίες έτσι ώστε να έχουν το κίνητρο αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή για να παράγουν παίχτες ΕΛΛΗΝΕΣ, προτιμάτε κύριοι μανατζαράδες να φέρνετε καραβιές από έξω!!!!!!!!!!!! Αυτό το ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ (Άρρωστο) ποδόσφαιρό υπηρετείτε και όπως βλέπω με τα παραπάνω σχόλια υπερασπίζεται ΣΘΕΝΑΡΑ. Α!!!!!!! Μην ξεχνάτε και μην συμπεριφέρεσται σαν να είστε οι μόνοι στην Ελλάδα.!!!!!! Αν το παιδί -ποδοσφαιριστής είναι καλός( και όχι με το ζόρι καλός), θα έρθουν να το πάρουν από το σαλόνι του σπιτιού του μην στεναχωριέστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΤΟ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΩΞΕ ΝΕΑΡΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΝΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΞΕΝΟ. ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΒΙΖΕΣ ΓΙΑ 4 ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΝΩ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΑΦΟΥ ΚΛΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥΣ. ΠΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΚΑΜΙΑ ακαδημία δεν έχει την υποδομή...
    είτε σε υλικό...
    είτε σε προπονητές...
    για να βγάλει ένα Ταλέντο...
    Το ΤΑΛΕΝΤΟ είναι αυτοφυές...
    και είτε το έχεις ...είτε ΟΧΙ...
    Βελτίωση στην απόδοση γίνετε με σωστή δουλειά....
    Το Ταλέντο δεν το δημιουργείς με δουλειά...
    Με "προπονητές" το πρωί
    "Δημόσιους υπάλληλους,αστυνόμους,πυροσβέστες,κ.τ.λ."
    ΔΕΝ παράγεις ούτε ΠΡΟΑΓΕΙΣ τα ταλέντα...
    Έχουν την αγωνία τους για το παιδί τους οι Γονείς...
    και μασάνε το Παραμύθι...
    Επειδή το παιδί στα 9 'η στα 12 του κλωτσάει η δίνει σωστή πάσα ...
    από έναν συνομήλικο του...
    ότι είναι η Ελληνική μετενσάρκωση του Mesi...
    Και πληρώνουν ακαδημίες...
    Ατομικές προπονήσεις...
    "Μανατζερ" του .ωλου...
    και ένα σωρό χρήματα πίσω από το παιδί...
    Και έρχεται μετά η Κάθε "Ακαδημία"...
    και σου λέει...
    Σου δίνω μεν το Δελτίο...
    ΑΛΛΑ θέλω "Τροφεία"...
    Για όλα αυτά που έχει πληρώσει ο Πατέρας...
    Όποιος μπορεί να διεκδικήσει και να πάρει Τα "τροφεία" ...
    να τα πάρει...
    Με την ψυχή του Νεαρού ...
    να μην παίζει...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γιατί δεν τους αναδεικνύει ο οργανισμός Της ΑΕΚ Κοζάνης ώστε να καρπωθεί και τα έδωσα της μεταγραφής και τα τροφεια, μάλλον κάθε τέτοια εποχή βγενουν στον επιφάνεια τύποι σαν τον εν λόγο κύριοι, πράξεις αγαπούλες θέλουμε και όχι λόγια, κάντε μια μεταγραφή δικό σας ποδοσφαιριστή για να σας χειροκροτήσουμε, είστε προταγωνιστες σε κάθε μεταγραφική περίοδο δεν έχετε κουραστεί εμάς πάντως μας έχετε κουράσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ηρεμηστε λιγο εκει στην Μπαρσελονα της Ξηρολιμνης. Πουλατε ονειρα σε ονειροπαρμενους μπαμπαδες και τσαλαπατάτε τις αλλες ομαδες που δουλευουν για να βγαλουν παικτες. Οταν παρατησουν την ΑΕΠ οι μανατζαραιοι (γιατι σκοπος τους ειναι μονο το ΚΕΡΔΟΣ) θα καταληξετε στην φυσικη σας θεση στο τοπικο αλλα θα εχετε μαλωσει με ολες τις ομαδες και τοτε τα πραγματα θα ειναι δυσκολα. Φιλικη συμβουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τα τροφεία σας πείραξαν μανατζαρέοι ? Τα ποσοστά που θα παρετε απο μια πιθανη μεταγραφή ποδοσφαιριστή και θα ειναι πιο πολλά εαν δε δοθούν τροφεία δε σας πειράζει έτσι? Να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Όποιος μπορεί να κάνει μια μεταγραφή νεαρού και εξε,λιξιμου παίκτη....
    Χωρίς την διαμεσολάβηση Μανατζερ...
    Μπορεί να το κάνει και τώρα ....
    Δεν είναι υποχρεωτικος ο Μάνατζερ...
    Να πάρει αυτός η 'η ομάδα του τα πολλά και πλούσια χρήματα που θα πάρει ο Μανατζερ.
    Το ότι ΔΕΝ θα τον γνωρίζει κανείς έξω απο από την Κοζάνη...
    Είναι μια μικρή λεπτομέρεια ....
    Εσωτερικές μεταγραφές στο τοπικό της Κοζάνης κάνουν και οι παίκτες μόνοι τους ....
    Για πιο προς τα Έξω...θα πάει η δουλειά στον γνωστό ...του γνωστού .όταν δεν θα υπάρχει ο Μανατζερ..
    Αυτο μάλλον είναι για τους περισσότερους έδω μεσα το σωστό ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Έχοντας διαβάσει όλα αυτά περί ΑΕΚ, ΑΕΠ θέλω να πω ότι για να γίνει κάποιος νεαρός ποδοσφαιριστής χρειάζονται και οι 2 και όλες οι ομάδες του νομού. Εγώ ως πατέρας συνεργάστηκα και με τις 2 ομάδες. Και μπορώ να πω ήταν άψογοι! Η ΑΕΚ όπως κ οι άλλες ομάδες(ακρίτες, Σιάτιστα) τον βοήθησαν όταν ήταν μικρός η ΑΕΠ τον (έσπρωξε)όταν μεγάλωσε να κάνει το βήμα. Το βήμα έγινε με τη μεγάλη βοήθεια του Κ. Πασχάλη. Για τα σχόλια που διάβασα περί Σπαρτας κ Σλάβια είναι άκυρα διότι είναι πολύ μεγάλα club και 2ον ποιο ελληνικό club βοηθάει τα ελληνόπουλα? Αν θέλουμε να ανέβει το ποδόσφαιρο της περιοχής μας πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία όλων των ομάδων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κάνουν το μεγάλο βήμα!
    Για τον Κώστα Τσίωρα έχω να πω ότι αν σταματήσει αυτός κ κάνα 2,3 που τρέχουν το ερασιτεχνικό στην περιοχή μας το ποδόσφαιρο θα σβήσει διότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! 24,26 ομάδες φέτος σε Α' κ Β' κατηγορία όταν ήταν 50 σε 3 κατηγορίες!
    Βασίλης Παπαζήσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιο Ελληνικό CLUB βοηθάει τα Ελληνόπουλα?????????? Γιατί ο Παναθηναικός δεν σου ζήτησε τον μικρό???????????

      Διαγραφή
    2. Το ποδόσφαιρο στην περιοχή σας είναι έτσι και αλλιώς τελειωμένο...
      με 'Η χωρίς αυτούς τους 2-3....
      Χρόνια τώρα...
      Φροντίζεται καλά να βγάζετε τα μάτια σας μεταξύ σας...




      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αποφύγετε ύβρεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ειδικά σε προσωπικό επίπεδο. Σχόλια υβριστικά και άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.