Η ΚΟΖΑΝΗ ΣΤΑ ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΟΔΟΥ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ | του Κώστα Τσιώρα

 

Κοζάνη 2022-23

Το Σάββατο 13-5-2023 στις Αρχάνες Ηρακλείου, απέναντι στον Α.Ο. Γιούχτα, το Φίλαθλο Σωματείο Κοζάνη ξεκινάει την διαδικασία των μπαράζ ανόδου στην Β’ Εθνική για τέταρτη φορά στην ιστορία του.

Οι πρώτες δύο φορές ήταν σε μονά παιχνίδια «μια κι έξω» (1972-73 και 1978-79) ενώ την τρίτη φορά (1988-89) σε μορφή ομίλου αλλά σε ένα γύρο με μονά παιχνίδια σε ουδέτερα γήπεδα.

Η πρώτη φορά ήταν το 1972-73 όταν η Κοζάνη κατ’ αρχήν αγωνίστηκε στην Α’ Κατηγορία της (πάλαι ποτέ) Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Βορειοδυτικής Μακεδονίας (ΕΠΣΒΔΜ) έχοντας πρόεδρο τον Γιάννη Ζυμπά (είχε το πρακτορείο ΟΠΑΠ στην οδό Βαλταδώρων) και προπονητή τον Σερραίο Αντώνη Τρούλιαλη.

Αφού κατέκτησε αήττητη τον τίτλο της ΕΠΣΒΔΜ η Κοζάνη αγωνίστηκε στον 3ο Όμιλο του Ειδικού Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος με αντιπάλους τον Αχιλλέα Φαρσάλων (πρωταθλητή ΕΠΣ Λάρισας), τον Άρη Παλαιφύτου (πρωταθλητή ΕΠΣ Πέλλας) και την Αλεξάνδρεια (πρωταθλήτρια ΕΠΣ Ημαθίας).

Τότε δεν υπήρχε κάποια ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ των τοπικών πρωταθλημάτων και της Β’ Εθνικής. Οι πρωταθλητές των ΕΠΣ αγωνιζόταν σε ομίλους των τεσσάρων ομάδων (οι όμιλοι γινόταν με γεωγραφικά κριτήρια) και οι πρώτοι στις βαθμολογίες των ομίλων ανέβαιναν στην Β’ Εθνική.

Μετά από διπλά παιχνίδια (εντός-εκτός) η Κοζάνη ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του 3ου Ομίλου με τον Αχιλλέα Φαρσάλων και κλήθηκε να τον αντιμετωπίσει σε μονό αγώνα μπαράζ για την άνοδο στη Β’ Εθνική (τότε στις ισοβαθμίες δεν μετρούσαν τα μεταξύ τους παιχνίδια, ούτε η διαφορά τερμάτων).

Στις 10-6-1973, πρωί Κυριακής, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο γήπεδο Καλαμαριάς μπροστά σε 3.500 φιλάθλους, με διαιτητή τον διεθνή Λέλο Βαμβακόπουλο.

Ο Αχιλλέας Φαρσάλων επιβλήθηκε με 1-0 με γκολ του Πιτσούλα στο 49’ και ανέβηκε στην Β’ Εθνική.

Η επιστροφή στην Κοζάνη έγινε ακόμα πιο δυσάρεστη όταν μαθεύτηκε ο θάνατος του 35χρονου φιλάθλου της Κοζάνης Ιωάννη Τσιανάκα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, καθ’ οδόν προς το παιχνίδι. Στο ίδιο ατύχημα τραυματίστηκε σοβαρά κι ο 25χρονος ξάδελφος του, με το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Η σύνθεση της Κοζάνης στο μπαράζ με τον Αχιλλέα Φαρσάλων ήταν:

Μίμτσης, Παπακρασάς, Δ. Ιτσκος (60’ Δεληγιωργίδης), Τσιρέκας, Γκουζγκούνης, Σίμπος (40’ Συμεωνίδης), Ποιμενίδης, Δράμαλης, Κωνσταντινίδης, Παπαγιαννίδης, Καλέας.

Πρώτος σε συμμετοχές την σαιζόν 1972-73 ήταν ο 21χρονος σέντερ-μπακ Νίκος Γκουζγκούνης ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Ζήνων Καλέας με 20 γκολ.

Εικόνα 1 Κοζάνη 1972-73

Ορθιοι: Γιώργος Δράμαλης, Γιώργος (Γούλης) Αμανατίδης, Νίκος Γίτσας, Νίκος Γκουζγκούνης, Γιάννης Πισλής, Θέμης Ποιμενίδης, Δημήτρης Κοζάρτσης, Δημήτρης (Τάκης) Ιτσκος, Κώστας Αμοιρίδης, Γιάννης Μίμτσης, Ζήνων Καλέας.

Καθιστοί: Μανώλης Δεληγιωργίδης, Σάκης Σίμπος, Θόδωρος Παπαγιαννίδης, Σάββας Αμοιρίδης, Σάκης Κιουλτζής, Θωμάς Μακεδόνας, Σάκης Καρακλάνης.

Απουσιάζουν οι Γιάννης Παπακρασάς, Μάρκος Τσιρέκας, Δημήτρης (Τάκης) Κωνσταντινίδης, Γιάννης Συμεωνίδης, Θεόφιλος Χρυστοστομίδης.

Η δεύτερη φορά που η Κοζάνη διεκδίκησε πάλι σε μονό αγώνα μπαράζ την άνοδο της στην Β’ Εθνική ήταν 6 χρόνια αργότερα, την σαιζόν 1978-79.

Πρόεδρος της ομάδας ήταν ο δικηγόρος Γιάννης Γκοβεδάρος ενώ προπονητής ο 40χρονος Γιώργος Κερμενίδης με καταγωγή από την Κρηστώνη Κιλκίς.

Αυτή τη φορά η Κοζάνη προηγουμένως είχε αγωνιστεί στην πανελλαδική Εθνική Ερασιτεχνική (ανάλογη με την σημερινή Γ’ Εθνική), που ήταν στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας της.

Η Εθνική Ερασιτεχνική 1978-79 ήταν χωρισμένη σε τέσσερεις ομίλους. Οι πρώτοι δύο σε κάθε όμιλο θα έπαιρναν την άνοδο στην Β’ Εθνική.

Στον 3ο Όμιλο η Κοζάνη τερμάτισε στην δεύτερη θέση ισόβαθμη με τον Α.Ο. Αρτάκης Ευβοίας, πίσω από τον Εορδαϊκό που πήρε την απ’ ευθείας άνοδο στην Β’ Εθνική.

Κοζάνη και Αρτάκη συναντήθηκαν σε μονό αγώνα μπαράζ στο Δημοτικό Στάδιο Βόλου την Κυριακή 24-6-1979, σ’ ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία του συλλόγου καθώς περίπου 4.000 φίλοι της Κοζάνης κατέκλυσαν τον Βόλο.

Η Κοζάνη προηγήθηκε με 1-0 με πλασέ του Κώστα Κωστόπουλου στο 10’ αλλά στο 44’ έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Θέμη Ποιμενίδη από τον διεθνή Θεσσαλονικιό διαιτητή Αντώνη Βασσάρα (πατέρα του επίσης διεθνή διαιτητή Κύρου Βασσάρα).

Στο δεύτερο ημίχρονο έγινε μια συγκλονιστική μάχη, με την Κοζάνη, αν και με παίκτη λιγότερο, να κάνει το 2-0 στο 59’ με ατομική προσπάθεια του Εδεσσαίου μέσου Τάσου Μπέλλου.

Η Αρτάκη μείωσε σε 2-1 στο 66’ με πέναλτυ του Λαγού και τα υπόλοιπα λεπτά κύλησαν σε αργή κίνηση για τους φίλους των ερυθρόλευκων που τελικά ξέσπασαν σε ουρανομήκεις πανηγυρισμούς με το σφύριγμα της λήξης.

Η επιστροφή των περίπου 50 λεωφορείων και εκατοντάδων αυτοκινήτων ήταν εντυπωσιακή καθώς δημιουργήθηκε μία τεράστια πομπή από τον Βόλο ως την Κοζάνη, ενώ με την άφιξη στην Κοζάνη τα πανηγύρια συνεχίστηκαν στην πλατεία.

Η σύνθεση της Κοζάνης στο μπαράζ με τον Α.Ο. Αρτάκης ήταν:

Κοντοφάκας, Καραγιάννης, Ποιμενίδης, Αμανατίδης, Γκουζγκούνης, Βλάχος, Καπρίνης, Κοζιάκης, Κωστόπουλος, Μπέλλος, Πλιάκης (88’ Ταντής).

Πρώτος σε συμμετοχές το 1978-79 ήταν ο Νίκος Γκουζγκούνης με 41 ενώ πρώτος σκόρερ ο Κώστας Κωστόπουλος με 20 γκολ.

Εικόνα 2 Κοζάνη - Αρτάκη 2-1 στον Βόλο

Η τρίτη φορά που η Κοζάνη διεκδίκησε την άνοδο της στην Β’ Εθνική μέσω μπαράζ ήταν το 1988-89.

Αυτή ήταν η πρώτη σαιζόν της ενιαίας Γ’ Εθνικής με 18 ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα.

Πρόεδρος της Κοζάνης ήταν ο Απόστολος (Λάκης) Τσικουρώνας ενώ η ομάδα χρησιμοποίησε τρεις προπονητές.

Ξεκίνησε με τον Θωμά Δράμαλη ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Καρακασίδη μετά την εντός έδρας ήττα από τον Εορδαϊκό με 1-3 την 6η αγωνιστική.

Ο Καρακασίδης παρέμεινε έως και την 28η αγωνιστική (Αιγάλεω – Κοζάνη 1-0) όταν με την σειρά του αντικαταστάθηκε από τον παλιό γνώριμο Νίκο Κασάπη για τις τελευταίες 6 αγωνιστικές.

Στο πρωτάθλημα η Κοζάνη τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας, μία θέση μακριά από την προνομιούχα πρώτη τριάδα που ανέβηκε στην Β’ Εθνική (Εδεσσαϊκός, Σπάρτη και Εορδαϊκός).

Κι ενώ τα πρωταθλήματα των τριών κατηγοριών 1988-89 είχαν ήδη ολοκληρωθεί κι ο προγραμματισμός για την νέα σαιζόν είχε ξεκινήσει, η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Κασιμάτης (Γ.Γ. Αθλητισμού) κι ο Σωτήρης Αλημίσης (πρόεδρος ΕΠΟ) αποφάσισαν την άμεση αναδιάρθρωση των κατηγοριών, με τις ομάδες της Α’ Εθνικής να αυξάνονται από 16 σε 18.

Η απόφαση αυτή δημιούργησε νέες θέσεις σε όλες τις κατηγορίες, με τις τρεις τελευταίες ομάδες της Β’ Εθνικής (Παναχαϊκή, Καλλιθέα και Καβάλα) και τις τρείς ομάδες της Γ’ Εθνικής που τερμάτισαν στην 4η, 5η και 6η θέση (Κοζάνη, Αναγέννηση Άρτας και Ηρόδοτος Ηρακλείου) να καλούνται να συγκροτήσουν έναν όμιλο αγώνων κατάταξης με μονούς αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα.

Οι δύο βαθμολογικά πρώτες ομάδες του μίνι-ομίλου θα αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική της ερχόμενης σαιζόν 1989-90 ενώ οι άλλες τέσσερεις θα αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική.

Η Κοζάνη ξεκίνησε τους αγώνες μπαράζ με δύο ισοπαλίες (1-1 με Ηρόδοτο στις 21-6-1989 στην Λεωφ. Αλεξάνδρας με γκολ του Γκάτα και 0-0 με Παναχαϊκή στις 24-6-1989 στη Λαμία) ενώ στον τρίτο αγώνα ηττήθηκε με 0-1 από την Καλλιθέα στον Βόλο.

Το τέταρτο καθοριστικό παιχνίδι με την Καβάλα στο γήπεδο Ν. Ευκαρπίας Θεσ/νίκης (1-7-1989) έληξε ισόπαλο με 0-0 αλλά σημαδεύτηκε από επεισόδια μέσα κι έξω από το γήπεδο λίγο πριν τη λήξη, με έξι παίκτες να βλέπουν την κόκκινη κάρτα (τρεις από κάθε ομάδα).

Η Κοζάνη, με γκολ των Σαμαρά, Καραφύλλη, Τσακιρίδη κι ένα αυτογκολ, νίκησε με 4-1 την Αναγέννηση Άρτας στο τελευταίο (άλλα άνευ ουσίας) παιχνίδι στη Λαμία (4-7-1989) και τερμάτισε στην 4η θέση του ομίλου.

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων κατάταξης τις πρώτες δύο θέσεις κατέλαβαν η Καλλιθέα και η Παναχαϊκή που στην ουσία παρέμειναν στην Β’ Εθνική αν και είχαν υποβιβαστεί πριν την απόφαση της αναδιάρθρωσης.

Για άλλη μία σαιζόν ο στόχος της Κοζάνης για άνοδο στη Β’ Εθνική (έστω και από την «πίσω πόρτα» της αναδιάρθρωσης) δεν έγινε πραγματικότητα.

Πρώτος σε συμμετοχές αλλά και γκολ το 1988-89 ήταν ο Χρήστος Γκάτας, με 43 συμμετοχές (σε 45 παιχνίδια) και 17 γκολ.



Εικόνα 3 - Κοζάνη 1988-89

Ορθιοι: Γιάννης Σίσκος, Φώτης Δολόπικος, Βασίλης Γκλαβέρης, Κώστας Κουϊμτσίδης, Σοφρώνης (Νάκης) Καραγιαννίδης, Σάκης Τσιάμης.

Καθιστοί: Θωμάς Καραφύλλης, Παναγιώτης Τσακιρίδης, Μιχάλης Σαμαράς, Χρήστος Γκάτας, Δημήτρης Καραθανάσης. 

Το κείμενο περιέχει αποσπάσματα από το βιβλίο του Κώστα Τσιώρα «Η Ιστορία του Φ.Σ. Κοζάνη (1964-2020)».

"Η Ιστορία του Φ.Σ. Κοζάνη (1964-2020)".


Σχόλια