Ώρα… ΜΗΔΕΝ για τα ερασιτεχνικά σωματεία της ΕΠΣ Καστοριάς- Τελευταία ευκαιρία για την εγγραφή στο Μητρώο – Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΠΣ Δημήτρη Τριανταφύλλου


Ώρα… ΜΗΔΕΝ για τα ερασιτεχνικά σωματεία της ΕΠΣ Καστοριάς- Τελευταία ευκαιρία για την εγγραφή στο Μητρώο – Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΠΣ Δημήτρη Τριανταφύλλου στο sentranews.gr

Μετά και την ανακοίνωση του Δήμου για την μη παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε ομάδες που δεν καταφέρουν να εγγραφούν στο μητρώο της ΓΓΑ,  όλα τα σωματεία έχουν, πλέον αντιληφθεί την σοβαρότητα του θέματος και κάνουν την προσπάθεια τους χωρίς μέχρι σήμερα να το καταφέρουν όλοι. 

Σημειώνουμε ότι η Τελευταία οδηγία της ΓΓΑ που έχουμε είναι η εξής*

Αθλητικό σωματείο που δεν λαμβάνει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγράφεται στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΓΓΑ έως την 31η.7.2023 δεν δύναται να συμμετέχει εφεξής στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας και επιπλέον διαγράφεται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Καστοριάς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και σε ερώτησή μας για το τι πιστεύει ότι θα γίνει απάντησε :

«Κατά την προσωπική μου άποψη δεν θα ευθύνεται κανένας Δήμος καθώς και καμία Ένωση εάν στο τέλος δεν ολοκληρώσουν την διαδικασία ένταξης και επικαιροποίησης στο μητρώο κάποια σωματεία. Έχουμε κάνει σαν ΕΠΣ όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν για να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε βέβαια άλλες 15 μέρες έως το τέλος του μήνα. Όσοι πραγματικά νοιάζονται μπορούν να προλάβουν γιατί όσες παρατάσεις και να δοθούν πρέπει να τρέξουν και οι παράγοντες των ομάδων την όλη διαδικασία».

-Μετά από 3 παρατάσεις, πλέον η πολιτεία έδωσε καταλυτική ημερομηνία εγγραφής των σωματείων στο Μητρώο. Πιστεύετε ότι θορυβήθηκαν τα σωματεία και έχουν κινητοποιηθεί για να εγγραφούν;

«Βεβαίως και γίνεται. Θα ήθελα να τονίσω ότι όπως βλέπω και με βάση την τελευταία τροπολογία η παράταση που δόθηκε για 31η Ιουλίου θεωρώ πως θα είναι η καταλυτική ημερομηνία εγγραφής στο μητρώο της ΓΓΑ. Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 30 ν. 4726/2020. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4726/2020 (Α’ 181) 

Η προσπάθεια της Ένωσης με την τακτική ενημέρωση  σε όλα τα μέλη, την βοήθεια και την οικονομική στήριξη που αποφάσισε να παρέχει σε όλες τις ομάδες είναι να μπορέσουν τα σωματεία της να νοικοκυρευτούν. Αφού  συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, είναι μέλη της ΕΠΣ Καστοριάς και της ΕΠΟ, είναι νόμιμα γιατί έχουν τον τετραψήφιο κωδικό από την ΓΓΑ για την αθλητική αναγνώριση, έχουν αποφάσεις δικαστηρίων και πρωτοδικείων για την ίδρυση τους, έχουν καταστατικά τα οποία καλούνται να τροποποιήσουν κάποια άρθρα με βάση το νέο αθλητικό νόμο έως το τέλος του χρόνου, έχουν Δ.Σ με αρχαιρεσίες με δικαστικό αντιπρόσωπο, αλλά δυστυχώς δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να ξεπεράσουν κάποια από τα πολύπλοκα διαδικαστικά θέματα ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εγγραφής τους στο μητρώο της ΓΓΑ όπως έχουν πράξει οι περισσότερες ομάδες. Είναι άδικο αυτό που λένε ότι οι ομάδες που είναι στο μητρώο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις των δημοτικών γηπέδων και να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα και οι ομάδες που δεν είναι στο μητρώο να αποβάλλονται".

-Αν υπάρχει κάποιο άρθρο ή παράγραφος του νόμου για τροποποίηση στις διαδικασίες εγγραφής, ποιο είναι αυτό;

“Αίτημα όλων των εμπλεκομένων ενώσεων και της ΕΠΟ ήταν και είναι η αποσύνδεση των τιμωρητικών διατάξεων για τα σωματεία που δεν θα ολοκληρώσουν την ένταξή τους ή την επικαιροποίηση στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.


Επίσης σε ότι αφορά την επικαιροποίηση των στοιχείων των σωματείων είναι άστοχο να γίνεται η διαδικασία κάθε χρόνο. Πρέπει να αλλάξει και όταν διενεργούνται αρχαιρεσίες τότε να δηλώνεται το νέο Δ.Σ και να έχουν οι Ενώσεις την υποχρέωση κάθε τέλος της αγωνιστικής περιόδου να υποβάλουν στη Γ.Γ.Α. έγγραφο περαίωσης με την συμμετοχή των σωματείων στο πρωτάθλημα της αγωνιστικής που έληξε με το πρόγραμμα των αγώνων και την βαθμολογία κάθε κατηγορίας, όπως υποβάλλονται τα αντίστοιχα και στην ΕΠΟ"


-Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες;

"Γενικότερα να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την εγγραφή, να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε όλες τις ομάδες σε σταθερή ετήσια βάση, σε όσα σωματεία είναι στο μητρώο και να μην αποκλείονται από αθλητικές δραστηριότητες τα υπόλοιπα, απλά να μην χρηματοδοτούνται έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής τους.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ξέρουμε ότι υπάρχει μας το μεταφέρουν και  τα περισσότερα σωματεία είναι το πεδίο για τον προπονητή. Εδώ  θα έπρεπε να γίνει μια αλλαγή...να μην είναι υποχρεωτικό τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί το Μητρώο Προπονητών αφού εκκρεμούν πάρα πολλές αιτήσεις για έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Αφού έτσι κι αλλιώς τα διπλώματα UEFA που έχουν οι προπονητές στην υπόλοιπη  Ευρώπη λογίζονται ως άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, ενώ και ο Κανονισμός Προπονητών της Ε.Π.Ο. προβλέπει τα σωματεία να απασχολούν υποχρεωτικά προπονητές, στις ανώτερες κατηγορίες"


-Κατά την άποψή σας υπάρχει τελικά θέμα και κόντρα στις σχέσεις ΓΓΑ και ΕΠΟ;

«Νομίζω πως καμία από τις ομάδες όσο και από εμάς δεν ενδιαφέρει η κόντρα της ΓΓΑ με την ΕΠΟ αν υπάρχει. Προσωπικά με νοιάζει να μπορέσουν να παίξουν τα σωματεία μας ποδόσφαιρο χωρίς αποκλεισμούς.

 Σέβομαι τον κόπο και το χρόνο των ανθρώπων - παραγόντων που τρέχουν τα θέματα των ομάδων και κρατάνε ζωντανό το κύτταρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε πολύ δύσκολους καιρούς... μην τους βάζουμε δύσκολα και τους απογοητεύσουμε.


-Η προσωπική σου θέση για το μητρώο;

"Το μητρώο το έχω ξαναπεί από την αρχή που ξεκίνησε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση απλά θα έπρεπε να είναι πιο απλές οι διαδικασίες για το ποδόσφαιρο αφού έχει πολλές ιδιαιτερότητες (πολλά σωματεία σε μικρά χωριά), αλλά και για τους προπονητές”.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!!!

Σχόλια