Πρωταθλητές αντρών ΕΚΑΣΔΥΜ 2023-24 ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ


  Επιτέλους τέλος σε μια απίστευτα δύσκολη, ψυχοφθόρα αλλά εντέλει μαγική χρονιά για όλο το οικοδόμημα του συλλόγου.

Οι Διόσκουροι είχαν την ευλογία να γιορτάσουν τα 20 χρόνια τους με σημαντικές και σημαδιακές επιτυχίες κλείνοντας με την πιο κομβική για το Σωματείο, την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ανδρών και ταυτόχρονη άνοδο στη National League 2 (πρώην Γ΄ Εθνική).


  Το Αντρικό μας τμήμα, ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο με πολλές αλλαγές στο ρόστερ του και όχι απλά παρέμεινε στην τετράδα του πρωταθλήματος αλλά το κατέκτησε. Από την πρώτη στιγμή υπήρχε η αισιοδοξία στη Διοίκηση ότι με βάση τον προγραμματισμό που έκανε θα είχαμε καλά αποτελέσματα. Η επιτυχία αυτή αποκτά υπεραξία, αν σκεφτεί κανείς το πόσα πολλά προβλήματα τέθηκαν από την έναρξη της προετοιμασίας, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της χρονιάς.


  Νέος προπονητής ο Θωμάς Βλάχος, άπειρος μεν σε τέτοιου επιπέδου απαιτήσεις, αλλά ως γνώστης του μπάσκετ, φιλόδοξος και δουλευταράς, αποδείχτηκε ¨λίρα εκατό¨ αφού μόνο τυχαία δεν βρέθηκε στους Διόσκουρους. Γνώριζε τη φιλοσοφία της ομάδας (την οποία είχε τιμήσει επί σειρά ετών ως αθλητής και να που τα ΄φερε η μοίρα να ανεβάσει την ομάδα και ως παίκτης το 2011 και το 2024 ως προπονητής) και άμεσα έσπευσε να μεταδώσει και τη δική του. Κέρδισε τα αποδυτήρια και την εμπιστοσύνη των παικτών του και παρουσίασε ένα συμπαγές και ανταγωνιστικό σύνολο. Θυσίασε πολλές προσωπικές και κυρίως οικογενειακές του στιγμές (με 3 μικρά παιδιά), κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει το λόγο του. Μόνο μπράβο του αξίζουν. Κι επειδή πίσω από έναν επιτυχημένο άντρα υπάρχει μια ηρωίδα ΓΥΝΑΙΚΑ, οφείλουμε τις ευχαριστίες μας και τα συγχαρητήριά μας κυρίως στη Στελλίνα (συγνώμη Θωμά). Δίπλα στην ομάδα πάντα η γυμνάστρια μας, Τάσα Κωνσταντινίδου όπου παρακολουθούσε το πρόγραμμα εκγύμνασης από την προετοιμασία ακόμα.


  Νέοι αθλητές (Νίκος Κωτούλας, Δημήτρης Παπαντίνας, Νίκος Στάκταρης, Δήμος Κυρούδης, Βαγγέλης Πλιάκης, Σπύρος Ζωγόπουλος) προερχόμενοι από διαφορετικές ομάδες, με διαφορετική κουλτούρα, ασπάστηκαν τη φιλοσοφία του Σωματείου, εντάχθηκαν άμεσα και κούμπωσαν απόλυτα με τον κορμό που υπήρχε από την περσινή χρονιά. Παιδιά που χρόνια παίζουν μπάσκετ, με πολύ καλή αντίληψη, πολύ ικανά και κυρίως άψογοι χαρακτήρες, συνέθεσαν ένα πολύ αξιόμαχο ρόστερ και μας δικαίωσαν για τις επιλογές μας (του προπονητή βασικά), πρωτίστως όμως τους εαυτούς τους. Ειδικά οι 2 προσθήκες του Ιανουαρίου αποδείχθηκαν κομβικές για την έκβαση του πρωταθλήματος.


  Και οι παλιοί (Χρήστος Γκλιάνας, Ντίνος Γκοβεδάρος, Δημήτρης Μανακίτσας, Γιώργος Αθανασιάδης, Θανάσης Στρωτός, Χάρης Γιαννόπουλος, Δημήτρης Σωτηρίου, Γιάννης Κωσταρρελόπουλος, Αλέξανδρος Τσαουσίδης, Πάτσιος Γιάννης, Μάνος Π”κωνσταντίνου) να σημειωθεί ότι επιλέξαμε να μην είναι αποστολή ο αθλητής της Εθνικής ομάδας παμπαίδων Λιάκος Δημήτρης για να μην έχει κάποιο τραυματισμό και στερηθεί την συμμετοχή του στην Εθνική. Παρέμειναν στην ομάδα πιστοί και κράτησαν ψηλά τη σημαία του συλλόγου. Βοήθησαν προπονητή και νέους αθλητές να προσαρμοστούν άμεσα στο κλίμα, τους υποδέχτηκαν ως φίλους και όχι απλούς συνεργάτες και δημιούργησαν όλοι μαζί, αυτό για το οποίο πανηγυρίζουμε σήμερα και για το οποίο είμαστε υπερήφανοι.


  Μια ομάδα που αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές, αφού οι μαθητές που είχαμε μέχρι πέρσι μεγάλωσαν, προσπαθούσε να αποκτήσει ρυθμό σε ένα πρωτάθλημα που αγωνίζονταν κάθε 2ο ή 3ο (κάποιες φορές και 4ο Σαββατοκύριακο), μειονεκτώντας απέναντι σε ομάδες που είχαν την τύχη να αγωνίζονται κάθε Σαββατοκύριακο και στο πρωτάθλημα Εφήβων. Μια ομάδα που κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ¨έχασε¨ σταδιακά τέσσερις αθλητές 5άδας από σοβαρούς τραυματισμούς (Δημήτρης Μανακίτσας, Χρήστος Γκλιάνας, Αλέξανδρος Τσαουσίδης και Γιάννης Κωσταρρελόπουλος) όλοι προερχόμενοι από μια χρυσή φουρνιά εφήβων, και αγωνίστηκε στους τελικούς χωρίς αυτούς. Μια ομάδα που μετρούσε πολλές απουσίες στις προπονήσεις, λόγω μαθημάτων ή εργασιακών υποχρεώσεων. Μια ομάδα, που μπορεί φέτος να μην επηρεάστηκε από τις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά έχει στο ρόστερ της 8 ενεργούς φοιτητές των οποίων η εξεταστική είναι ασύμβατη με χρονική προσαρμογή και εάν το πρόβλημα το είχε η ομάδα του Ηρακλή εν μέσω πανελλαδικών στους αγώνες με το Βελβεντό στη συνέχεια το μεγάλο πρόβλημα το είχαν οι Διόσκουροι.


  Αυτή η ομάδα λοιπόν, αντιμετώπισε όλες αυτές τις δυσκολίες με σύμπνοια, δέσιμο, καλά αποδυτήρια, πάθος για το κάθε παιχνίδι και κυρίως ΠΙΣΤΗ στην ομάδα. Προπονητής, παίκτες, παράγοντες με ιδιαίτερη μνεία στον Σπύρο Σερίφη που από τον Σεπτέμβριο ακόμα δήλωνε ότι η ομάδα πάει για πρωτάθλημα, ήταν δεμένοι και ταγμένοι στον σκοπό μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του τελικού και όλη αυτή η προσπάθεια τους δικαίωσε και τους απέδωσε αυτό που δικαιούνταν. 


  Η εξέλιξη μέσα σε ένα 10μηνο, τόσο των προπονήσεων όσο κυρίως των αγώνων του πρωταθλήματος είναι μια δυναμική κατάσταση, συνεχώς μεταβαλλόμενη και η οποία προσφέρει εκπλήξεις, συνήθως δυσάρεστες. Αυτή λοιπόν τη διαδικασία, πέραν της Διοίκησης, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν προπονητής, αθλητές αλλά και οι υπόλοιποι προπονητές του Συλλόγου Σιακαβάρας Δ ο οποίος είχε πανέτοιμους και σε εγρήγορση τους αθλητές του παιδικού να βοηθήσουν όταν χρειάστηκε λόγω τραυματισμών, Κομμάτας Χ και Δημόπουλος Α, οι οποίοι με τη συνειδητή προσφορά τους δεν άφησαν να φανεί τίποτα προς τα έξω, αντιθέτως μετέτρεπαν κάθε αναποδιά σε ευκαιρία. 


  Όσον αφορά τη σειρά των τελικών με τον Ηρακλή, η ομάδα μας πέρασε από πολλά εμπόδια και παρ΄ όλα αυτά κατάφερε να λειτουργήσει μεθοδικά και στοχευμένα. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο αγωνιστικά, αφού το εκπληκτικό ταλέντο των παικτών του Ηρακλή βρέθηκε αντιμέτωπο με την εμπειρία το ταλέντο αλλά και την έξυπνη τακτική των δικών μας.


  Αποδείχθηκε ότι ήταν δύο ομάδες ισοδύναμες και ο τίτλος θα κατέληγε σε αυτόν που θα υπηρετούσε καλύτερα, τα αγωνιστικά του πλάνα. Συγχαίρουμε δια του Προέδρου μας που απέδωσε τα εύσημα στην λήξη στον Πρόεδρο του Ηρακλή αλλά και στους κ. Μητσιάνη και Τοπάλη που πρέπει να αναφέρουμε ότι θεωρούμε εξαίρετους χαρακτήρες αλλά και ολόκληρου του ΔΣ των Διόσκουρων, τη Διοίκηση του Ηρακλή Κοζάνης, τον προπονητή κ. Στέργιο Καλομενίδη και τα παλληκάρια τους, για το σύνολο που παρουσίασαν και το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού που προσέφεραν. Παράλληλα τους ευχαριστούμε για την υποδοχή και την αξιοποίηση που έτυχαν οι 3 αθλητές μας που αγωνίστηκαν φέτος στην ομάδα τους, υπό μορφή δανεισμού και διέπρεψαν τόσο στο πρωτάθλημα Εφήβων, όσο και σε αυτό των Ανδρών (Κων/νος Γκιάτας, Λευτέρης Κωνσταντινίδης και Δημήτρης Γαντιάς).


  Στα του αγώνα, σίγουρα όλα ήταν ρευστά μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Για 35 λεπτά, ο Ηρακλής κρατούσε τα ηνία του αγώνα με βραχεία κεφαλή μεν και κατάφερε να ξεφύγει δύο φορές στους 7 πόντους αλλά υπήρχε πάντα απάντηση από τον πάγκο της ομάδας μας, τον οποίο χαρακτήριζε η υπομονή και η στόχευση. Η αποβολή του Κωτούλα στο 3ο δεκάλεπτο, με τεχνική ποινή διότι έδειξε την φανέλα στην κερκίδα ήταν πλήγμα για την ήδη αποδεκατισμένη από τραυματισμούς περιφέρεια μας. Στο 4ο δεκάλεπτο ο κόουτς Βλάχος άλλαξε την τακτική μας και όπως ήταν λογικό το παιχνίδι πήγε μέσα στη ρακέτα εξ΄ολοκλήρου με 3 ψηλούς για να πάρουν τον ρυθμό του αγώνα με τα ριμπάουντ, όπου ελλείψει ψηλών από μέρους του Ηρακλή, η μόνη λύση τους ήταν τα φάουλ που μας οδηγούσαν σε βολές. Η τακτική Hack-a-Shaq μπορεί να βγήκε στο 1ο παιχνίδι της σειράς όπου χάσαμε 20 βολές, αλλά δεν ευδοκίμησε στο 3ο. Αν μάλιστα οι περιφερειακοί του αντιπάλου δεν αστοχούσαν σε εύκολα σχετικά lay up όταν η διαφορά ήταν μεγάλη, θα ήταν δυσκολότερο να γυρίσουμε το ματς. Αλλά έτσι είναι το παιχνίδι. Για μεγαλύτερη ανάλυση θα επανέλθουμε με νέο άρθρο για να μιλήσουμε περισσότερο για τα παιδιά που έπαιξαν.


  Γεμάτοι από ευχάριστα συναισθήματα, θεωρούμε τη χρονιά απόλυτα επιτυχημένη (και ειδικά με τον συμβολισμό των 20 ετών Διόσκουροι) και πλέον βάζουμε πλώρη για το νέο ταξίδι, κάνοντας αρχή με τα θερινά τμήματα των Ακαδημιών μας.


Καλό καλοκαίρι!!!

ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

Υ.Σ. 1. Ευχόμαστε, καλά αποτελέσματα στους αθλητές του εφηβικού που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις και να πραγματοποιηθεί κάθε τους επιθυμία. Όπως αγωνίστηκαν στα φετινά πρωταθλήματα ως αθλητές, να συνεχίσουν να αγωνίζονται και στη ζωή τους και μόνο επιτυχίες θα έχουν.


dioskouroibc.gr


Σχόλια