Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας: Δοκίμασε τις αντοχές όλων το Κύπελλο Ελλάδος στα Σέρβια – Υποδειγματική η φιλοξενία του Δημάρχου Σερβίων των Κατοίκων και Εθελοντών


Mε πολυπληθή συμμετοχή και υποστήριξη εκατοντάδων “Εθελοντών” από τα χωριά του Δήμου Σερβίων Κοζάνης, έλαβε χώρα ο αγώνας Κυπέλλου Ελλάδος που διοργάνωσαν, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, ο Α.Σ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ και ο Δήμος Σερβίων, με την συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από όλη την Ελλάδα!

Σε μια περιοχή όπου κατά τα χρόνια του Βυζαντίου είχαν το ρόλο παρατηρητηρίου καθώς αποτελούσαν την μοναδική δίοδο ενός στενού περάσματος που οδηγούσε  την Μακεδονία  προς την Θεσσαλία μέσο των στενών του Σαραντάπορου, αγωνίστηκαν οι αθλητές και αθλήτριες αρκετών σωματείων της Ε.Ο.Π. που έφτασαν στην κωμόπολη των Σερβίων  από την προηγούμενη μέρα!

 

Η χάραξη της διαδρομής ταίριαζε απολύτως στον χαρακτήρα ενός αγώνα όπως το Κύπελλο Ελλάδος, η οποία όπως αποδείχτηκε, δοκίμασε στο έπακρο αρκετές φορές τις αντοχές αθλητών και αθλητριών, οι οποίοι μπορεί να εκκίνησαν, όλοι μαζί, όμως τερμάτισαν ξεχωριστά, λόγο χιλιομετρικής διαφοράς των κατηγοριών.

Στις 8 το πρωί η εικόνα στην κεντρική πλατεία των Σερβίων ήταν χάρμα οφθαλμού καθώς ήταν ανοιχτά αρκετά μαγαζιά που εξυπηρέτησαν τους ποδηλάτες, οι οποίοι μέχρι την ώρα εκείνη απολάμβαναν έναν καφέ με φόντο τη λίμνη του Αλιάκμωνα, δεχόμενοι ένα δώρο από τις εθελόντριες του πολιτιστικού συλλόγου Σερβίων, οι οποίες υποδέχτηκαν καλημερίζοντας τους πάντες.

 

Ο αγώνας ξεκίνησε με προεκκίνηση και το ελεύθερο δόθηκε μόλις οι αθλητές αντίκρυσαν την υψηλή γέφυρα και την Τεχνητή Λίμνη του Αλιάκμωνα. Αυτή ήταν και μία από τις εικόνες που είχαν κατά νου οι διοργανωτές του αγώνα, όταν σχεδίαζαν τις διαδρομές του. Οι πρώτες επιθέσεις δεν άργησαν να εκδηλωθούν, από αρκετούς αθλητές, χωρίς κάποιος αθλητής να καταφέρει να αποσπαστεί από το peloton.

Μετά το πέρασμα από το χωριό Αιανή, το τέμπο ανέβηκε και το έτσι δημιουργήθηκαν τρία γκρουπ τα οποία ενωθήκαν εκ νέου, στην κατηφόρα για την γέφυρα που περνά από το φανταστικό Πλατανόδασος. Η μεγάλη παρατεταμένη ανηφόρα στάθηκε αφορμή για μια πολύ δυνατή επίθεση κατά την οποία αποσπάστηκαν 10 αθλητές, μεταξύ αυτών και η αθλήτρια του Παναθηναϊκού Βαρβάρα Φασόη. Λίγο πριν την κατάβαση ο αθλητής του ΠΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Νίκος Μάνθος επιτέθηκε καταφέρνοντας να αποσπαστεί, ανοίγοντας την διαφορά του από το peloton μέχρι και 1:34΄΄. Η διαφορά αυτή διήρκεσε μέχρι το ήμισυ της 2ης στροφής του αγώνα, καθώς 10 αθλητές που καταδίωκαν τον Μάνθο, κατάφεραν να μηδενίσουν την διαφορά με συνεχείς εναλλαγές.

Μπορεί οι θερμοκρασία του αέρα να ανέβαινε σε υψηλά επίπεδα, όμως ανέβαινε και η όρεξη και το κουράγιο των αθλητών καθώς, κατά τα περάσματά τους από τις πλατείες των χωριών, απολάμβαναν το χειροκρότημα και τις επευφημίες των κατοίκων εθελοντών, όπου όλοι τους ήταν αναγνωρίσιμοι, από το φωσφοριζέ γιλέκο που του προμήθευσε ο Δήμος Σερβίων.

Ενώ απέμεναν 5 χιλιόμετρα για την ολοκλήρωση του αγώνα, στην κορυφή της κούρσας βρισκόταν 9 αθλητές, εκ των οποίων κανένας αθλητής δεν εκδήλωσε οποιαδήποτε επίθεση προκειμένου να αποσπαστεί, έχοντας μάλιστα εντός του γκρούπ και 2 πολύ καλούς σπρίντερ! Τα τελευταία 200μ που οδηγούσαν στον  ανηφορικό τερματισμό έκριναν και τον νικητή του αγώνα! Την γραμμή τερματισμού πρώτος πέρασε  ο Νικόλαος Μάνθος ο οποίος πανηγύρισε δεόντως τη νίκη του, καταδιωκόμενος βέβαια από τον Μαρτίνο Μούτσιο του Παναθηναϊκού, και τον μαχητικό Στράτο Μανωλίδη της ΑΕΚ.

 

Αναλυτικά είχαμε τους εξής τερματισμούς των πρωτοπόρων αθλητών όλων των κατηγοριών.

και τα πλήρη αποτελέσματα εδώ: https://hellenic-cycling.gr/wp-content/uploads/2024/06/24_Road_HellenicCup_Men-Women_Servia_Results.pdf

Στην Κατηγορία των Εφήβων την Πρωτιά κέρδισε στο τελικό sprint o Νικόλαος Μάνθος του ΠΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ με χρόνο 3:31:08. 2ος ο Ευστρατιος Μανωλίδης της ΑΕΚ, και 3ος ο Μύρων Κονταξής του ΚΡΟΝΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ.

 

Στην κατηγορία Γυναικών 1η η αθλήτρια του Α.Ο. Παναθηναικός, Βαρβάρα Φασόη με 1:44:56, 2η η Κατερίνα Ελευθεριάδου του ΠΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, και 3η την Κωσταντίνα Καραλή του Π.Ο. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

 

Στην κατηγορία των Ανδρών στην 1η θέση τερμάτισε ο Μαρτίνος Μούτσιος του Α.Ο. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ με χρόνο 3:31:09, 2ος Παναγιώτης Χιόνης του ΠΟ ΠΑΤΡΩΝ, και 3ος ο Παπαλέξης Νικόλαος του ΠΟΧ ΤΑΛΩΣ.

 Στην U23 Ανδρών στην 1η θέση ο Ανδρέας Κατόπης του ΠΟ ΠΑΤΡΩΝ, στην 2η θέση ο Λουλουδής Μιχάλης από τον ΠΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, και στην 3η θέση ο αθλητής του ΑΣ ΠΑΟΚ Αθανάσιος Μαλούσης.

Στις νέες γυναίκες U23 η Λυδία Μούτσιου του Α.Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, τερμάτισε στην 1η θέση αφήνοντας την 2η στην Βίβιαν Σαρρή από τον ΑΣΚ ΑΛΦΑ, και την 3η στην Κόκκαλη Βασιλική του ΠΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Επίσης στην κατηγορία των Νεανίδων είχαμε στην 1η θέση την Γεωργία Robotou, του ΠΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, και στην 2η την Καλλιόπη Σούλιου επίσης του ΠΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες!

Οι απονομές έλαβαν χώρα στην πλατεία Δημαρχείου των Σερβίων, παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Ελευθερίου του πρώην Υπουργού Υποδομών &  Μεταφορών και Βουλευτού Κοζάνης, Μιχάλη Παπαδόπουλου, του Μέλους του Δ.Σ. της Ε.Ο.Π. και Ταμία, Σάββα Τσοπούρογλου, Αντιδημάρχων, του Διευθυντή Τροχαίας, των Εθελοντών, και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Μετά  το πέρας των βραβεύσεων ο Δήμαρχος Σερβίων συνεχάρη τον επικεφαλής της Race system κ. Λευτέρη Ακριτίδη για την άψογη διοργάνωση του αγώνα κυπέλλου και των υπολοίπων εκδηλώσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα με τη συμμετοχή αρκετών παιδιών της πόλης των  Σερβίων!

Δηλώσεις

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ :

 

 

 

 

Ο Τέως Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών & Βουλευτής Κοζάνης  Ν Δ  Μιχάλης Παπαδόπουλος

 

 

Η ΒΑΡΒΑΡΑ ΦΑΣΟΗ

 

 

Ο Νικητής του Αγώνα Νίκος Μάνθος

 

 

Μαρτίνος Μούτσιος Νικητής Αγώνα Κυπέλλου Κατηγορίας Ανδρών

 Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας

Σχόλια