11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: Γνωρίζοντας το άθλημα της Πυγμαχίας στο 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης



Για άλλη μια χρονιά μια πρωτότυπη και καινοτόμος αθλητική δράση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο σχολείο μας με αφορμή την 11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2024.

Το 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης, σε συνέχεια της εγκυκλίου 102753/Δ5/10-9-2024 του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σύμφωνα με την οποία για το Ν. Κοζάνης ορίστηκε η γνωριμία με το αρχαίο ελληνικό άθλημα της ΠΥΓΜΑΧΊΑΣ, διοργάνωσε τρία βιωματικά αθλητικά εργαστήρια στην Πυγμαχία, καλλιεργώντας την αρετή της ΠΥΓΜΗΣ την Παρασκευή 27-9-24 στην αυλή του σχολείου με ώρα έναρξης 9:00 π.μ. Έτσι, ξεκίνησε από το 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης ένας ευρύτερος κύκλος γνωριμίας με την Πυγμαχία στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ν. Κοζάνης. 

Η καινοτόμος αυτή αθλητική δράση της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου υποστηρίζεται από τη μοναδική για το Ν. Κοζανης, αναγνωρισμένη ομάδα Πυγμαχίας του Φ.Σ. Εθνικού Συλλόγου Κοζάνης, με καταξιωμένους διεθνώς Πυγμάχους, Προπονητές και Διαιτητές στο Ολυμπιακό Αγώνισμα της Πυγμαχίας,  κυρίους Καλαμάρα Πολυνείκη, Γαβρά Κωνσταντίνο και Τανή Νικόλαο,  τους οποίους θερμά ευχαριστούμε για την εθελοντική προσφορά τους!

Η αρετή της ΠΥΓΜΗΣ, την οποία επιτυχώς αναπτύσσει διαχρονικά το άθλημα της Πυγμαχίας, ήταν στην αρχαία Ελλάδα -και συνεχίζει μέχρι σήμερα- να αποτελεί θεμέλιο στη διάπλαση του θάρρους, της στρατηγικής, της αντοχής, του συντονισμού, της επίτευξης και γενικότερα της υγιούς ανάπτυξης σώματος, ψυχής και πνεύματος, σύμφωνα με τα Ολυμπιακά Ιδεώδη!

Η Διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης κα. Σταθοπούλου Νικολέτα προλόγισε την όλη εκδήλωση και καλωσόρισε σε αυτήν τον Υπεύθυνο Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης κο Παπαβασιλειου Αθανάσιο και τον εκπρόσωπο του Γραφείου Φυσικής Αγωγής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζανης, κο Τσανίδη Νικόλαο.

Στη συνέχεια ο Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης, κύριος Παπαβασιλείου Αθανάσιος, χαιρέτισε την καινοτόμο αυτή αθλητική δράση της Πυγμαχίας στα σχολεία του Ν.Κοζανης και την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου. Ο εκπρόσωπος του γραφείου Φυσικής Αγωγής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, κ. Τζανίδης Νίκος, κήρυξε την έναρξη των βιωματικών εργαστηρίων στην Πυγμαχία στο σχολείο ευχόμενος καλή επιτυχία!

 Ακολούθησε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του 6ου Γυμνασίου, κυρία Καλαμάρα Σοφία -η οποία συντόνισε την όλη αθλητική δράση-, η οποία μίλησε για την ένδοξη ιστορία της τοπικής ομάδας πυγμαχίας του Φ.Σ. Εθνικού Συλλόγου Κοζάνης που είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει στείλει αθλητή σε δύο Ολυμπιάδες (2004 και 2008) και παρουσίασε τους τρεις προπονητές και πρωταθλητές πυγμαχίας, οι οποίοι σύστησαν το Άθλημα της Πυγμαχίας στις τρεις τάξεις του 6ου Γυμνασίου.

Στην Α’ τάξη ο κ. Γαβράς Κωνσταντίνος,
στη Β’ τάξη ο κ. Τανής Νικόλαος και
στη Γ’ τάξη ο κ. Καλαμάρας Πολυνείκης.

Στη συνέχεια, ο 10 φορές Πανελληνιονίκης και Μεσογειονίκης του Ν.Κοζάνης, αήττητος μέχρι στιγμής στην Ελλάδα σε 75 επίσημους αγώνες, κ. Πολυνείκης Καλαμάρας, ξεκίνησε παρουσιάζοντας το θεωρητικό μέρος, από την Πυγμαχία στην Αρχαία Ελλάδα έως τις μέρες μας, εξηγώντας τους κανονισμούς, τις προϋποθέσεις, τις βασικές τεχνικές και αναδεικνύοντας τα οφέλη που αποκομίζει οποίος επιλέγει το άθλημα της πυγμαχίας.

Στο τελευταίο μέρος της γνωριμίας με το ολυμπιακό άθλημα της Πυγμαχίας στο σχολείο ακολούθησε προσομοίωση αγωνιστικής συνθήκης, όπου ταυτόχρονα δίνονταν επεξηγήσεις για το τι ακριβώς βλέπουμε σε έναν αγώνα πυγμαχίας.

Και το κλείσιμο του αγώνα Πυγμαχίας και της πολύ όμορφης αυτής εμπειρίας για όλη την εκπαιδευτική μας κοινότητα!


Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση της δράσης!





















Συντάκτης: 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχόλια