Γιάννης Αμανατίδης: Ο εξαιρετικός Πόντιος "Γερμανός" και ψυχωμένος ποδοσφαιριστής από τον Κλείτο Κοζάνης


Ο Γιάννης Αμανατίδης μπορεί να γεννήθηκε στον Κλείτο Κοζάνης, αλλά πέρασε ολόκληρη την ποδοσφαιρική του καριέρα στα γερμανικά γήπεδα, μιας και όταν ήταν 9 ετών η οικογένειά του μετανάστευσε στη Στουτγκάρδη. Το 1992, σε ηλικία 11 ετών, εντάσσεται στα τμήματα υποδομής της ομώνυμης ομάδας και το 2000 κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο στο Κύπελλο Ιντερτότο σκοράροντας και στους δύο αγώνες με αντίπαλο τη Νεσατέλ Ξαμάξ. 

Ο δρόμος της καθιέρωσης, όμως στο πολύ ανταγωνιστικό ρόστερ των Σουηβών είναι δύσκολος, και επιστρέφει στο σύλλογο μετά από έναν επιτυχημένο διετή δανεισμό στη Γκρόιτερ Φιρτ. Τη σεζόν 2002-03, ο Αμανατίδης κάνει την πρώτη του και μοναδική γεμάτη σεζόν με τη Στουτγκάρδη και, συχνά ερχόμενος από τον πάγκο, καταγράφει 36 συμμετοχές με 9 γκολ και 4 ασίστ, πραγματοποιώντας μάλιστα και το ντεμπούτο του με τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας στο φιλικό 0-0 με αντίπαλο την Ιρλανδία. Το γεγονός ότι δεν παίρνει τις ευκαιρίες που θέλει και αξίζει, τον φέρνει σε σύγκρουση με τον προπονητή του Φέλιξ Μάγκατ, με αποτέλεσμα νέο δανεισμό στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όπου παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του (6 γκολ σε 15 εμφανίσεις) οι "Αετοί" υποβιβάζονται.



Μετά από ένα σύντομο πέρασμα (ξανά με τη μορφή δανεισμού) από την Καϊζερσλάουτερν, η Άιντραχτ αποφασίζει το καλοκαίρι του 2005 να τον αγοράσει και τα επόμενα έξι χρόνια ο Αμανατίδης εδραιώνεται ως ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, σημειώνοντας 49 γκολ και 16 ασίστ σε 158 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα, δύο χρονιές (2005-06 και 2007-08) πετυχαίνει διψήφιο αριθμό τερμάτων στη Μπουντεσλίγκα (12 και 11 αντίστοιχα), συνεισφέροντας ταυτόχρονα και στο δημιουργικό κομμάτι (7 ασίστ τη σεζόν 2007-08). Έτσι, μέχρι και την αποχώρησή του από την ενεργό δράση λόγω συχνών προβλημάτων τραυματισμού το 2011 σε ηλικία μόλις 31 ετών, γίνεται ο αρχηγός της Άιντραχτ κι ένας από τους αγαπημένους ποδοσφαιριστές των οπαδών της. Με 54 γκολ σε 198 συμμετοχές στη Μπουντεσλίγκα, είναι ο δεύτερος Έλληνας σκόρερ στα γερμανικά γήπεδα, ένα μόλις τέρμα πίσω από τον πρώτο Φάνη Γκέκα.

Ο ίδιος ο Αμανατίδης μπορεί να μην ξεχνάει ποτέ τον τόπο καταγωγής του (Κοζάνη) και να έχει προπονητική ενασχόληση στη χώρα μας (στις ομάδες νέων του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ), αλλά αναγνωρίζει ότι η Γερμανία υπήρξε η δεύτερη πατρίδα του, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωσή του ως ποδοσφαιριστή και ως προσωπικότητας.

Με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας μπορεί να μην συμπεριλήφθηκε στην ιστορική αποστολή του Euro 2004, αλλά υπήρξε ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Γερμανού εκλέκτορα Ότο Ρεχάγκελ, καταγράφοντας 35 εμφανίσεις με 3 γκολ. Παρθενικό του γκολ και σπουδαιότερη του στιγμή με τη "γαλανόλευκη" ήταν φυσικά το γκολ μες στο "Αλί Σαμί Γεν" τον Οκτώβριο του 2007, το οποίο χάρισε στην Ελλάδα σπουδαίο διπλό επί της Τουρκίας και την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2008. Μάλιστα, ο Αμανατίδης αγωνίστηκε και στα τρία παιχνίδια της τελικής φάσης της διοργάνωσης (στα δύο ως βασικός), όπου η εθνική μας ηττήθηκε από Σουηδία, Ρωσία και Ισπανία.

Συμπερασματικά, ο Γιάννης Αμανατίδης μπορεί να μην υπήρξε ποτέ ο "καυτός" σκόρερ, αλλά ήταν ένας εξαιρετικός all around επιθετικός που έδινε την ψυχή του στον αγωνιστικό χώρο και μπορούσε να κινείται με άνεση τόσο μες στο "κουτί" όσο και σε πιο περιφερειακές θέσεις (εξτρέμ-εσωτερικός επιθετικός) συμβάλλοντας στο link-up της μεσοεπιθετικής γραμμής τόσο με την Άιντραχτ όσο και με την εθνική ομάδα.


Από τη σελίδα 

Κάθε Κυριακή

Σχόλια