Η Τρίτη Γνώμη… Σε καραντίνα

 

Η Τρίτη Γνώμη… Σε καραντίνα

Βλέπω ότι:

Σε καραντίνα λοιπόν ο νομός Κοζάνης. Και ποδοσφαιρική καραντίνα. Θα περάσει κι αυτό. Όλα περνούν. Με υπομονή.

Τα τοπικά πρωταθλήματα φυσικά αναβλήθηκαν. Ούτε στην Γ’ Εθνική το ΦΣ Κοζάνη και ο Μακεδονικός Φούφα αγωνίστηκαν. Η Κοζάνη είχε ρεπό και στον Φούφα απαγορεύτηκε η έξοδος από τον νομό. Άρα κυριολεκτικά μηδέν μπάλα στον νομό. Μεδέν…

Έπαιξε όμως ο Ερμής Αμυνταίου και έχασε. Ξανά έχασε. Έπαιξαν και ο Μέγας Αλέξανδρος Καλλιθέας Καστοριάς και ο Κτηνοτροφικός Αστέρας Καληράχης. Έχασαν και αυτοί. Μόνο ήττες στη λεγόμενη Γ’ Εθνική για τις ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας. Από την αρχή του πρωταθλήματος οι 5 ομάδες της Περιφέρειας έχουν 6 ήττες στα 6 ματς. Ούτε βαθμό δηλαδή σε 6 ματς… Με συνολικό σκορ 2-14.

Επαναλαμβάνω. Οι πέντε ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας σε 6 ματς έβαλαν 2 γκολ. Και δεν πήραν ούτε έναν βαθμό. Πόσο αδύνατοι είμαστε τελικά;

Η στήλη αμέλησε να αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα την πρωτοβουλία του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Αμανατίδη. Πέτυχε, αν κατάλαβα καλά, να επιτραπεί η χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων και από την Περιφέρεια. Σημαντικό πράγμα λέει η στήλη. Και μπράβο στον βουλευτή. Μένει κάτι πιο σημαντικό. Η Περιφέρεια όντως να βοηθήσει.

Ακούω ότι:

Έφτασε για την ΑΕΠ στην Κοζάνη ο Ιάπωνας σέντερ φορ Τακαγιούκι Μοριμότο. Πολλές οι φωτογραφίες. Πολλά τα άρθρα για τον παίκτη. Πανελλαδικά τα άρθρα για τον παίκτη. Η στήλη είναι επιφυλακτική.

Όχι ότι ο παίκτης δεν είναι μεγάλο όνομα για ομάδα της Football League. Κάθε άλλο. Η στήλη λέει ότι είναι. Πόσο μεγάλο όνομα όμως; Η στήλη έκανε ενδελεχή έρευνα στο βιογραφικό του Ιάπωνα. Διάβασε δηλαδή όλο το άρθρο για την πάρτη του στη Wikipedia. Και αφού το διάβασε σας μεταφέρει τα εξής μυστικά. Της Wikipedia επαναλαμβάνω…

Ο Μοριμότο έπαιξε στην Seria A τελευταία φορά τα τέλη του 2012. Στις 7 Γενάρη 2013 του Άη Γιαννιού μεταγράφηκε στην ευρύτερη Αραβία. Εκεί έκατσε ένα εξάμηνο. Έπειτα και μέχρι πρόσφατα έπαιξε στην πατρίδα του. Δηλαδή στην Ιταλία έπαιξε τελευταία φορά πριν 8 χρόνια. Στην Κατάνια και στην Νοβάρα. Και οι δύο στην Seria A. Πριν 8 χρόνια όμως.

Τα τελευταία 2 χρόνια έπαιξε μπάλα στην Β’ κατηγορία της Ιαπωνίας. Με 27 συμμετοχές συνολικά στα 2 (!) χρόνια. Και 6 συνολικά γκολ. Στα 2 χρόνια. Στην Β’ Ιαπωνίας.

Μεγάλη μαρτυριάρα η Wikipedia… Όλα μου τα είπε. Α! Θα το ξεχνούσα. Είναι και 32 Μαΐων. Μάλλον δεν έρχεται να ξαναφτιάξει την καριέρα του εδώ.

Αν αυτός ο 32-χρονος Ιάπωνας δώσει κάτι στα δικά μας παιδιά κάτι θα έχει πετύχει η κίνηση της ΑΕΠ. Η στήλη είναι επιφυλακτική πάντως. Πολύ επιφυλακτική. Τόσο επιφυλακτική όσες κι οι φωτογραφίες και τα άρθρα.

Μας εγκατέλειψε ο δικηγόρος από την Θεσσαλονίκη ακούω. Εγκατέλειψε το ΦΣ Κοζάνη ο δικηγόρος. Έτσι ακούω. Και λέω ακούω διότι δεν πήρε το μάτι μου κάποια ανακοίνωση του συλλόγου. Μια επίσημη ενημέρωση του φίλαθλου κοινού βρε παιδιά. Ο κύριος Αδαμίδης ήρθε το καλοκαίρι με θόρυβο. Η στήλη δεν τον αδίκησε ποτέ. Δε θα το κάνει ούτε και τώρα. Έφερε ένα όραμα. Οργανωτικό όραμα. Κάποια πράγματα τα έκανε και πράξη. Πάντως ήρθε με θόρυβο. Με συνέντευξη τύπου. Και φεύγει τελείως αθόρυβα. Έτσι ακούω. Αθόρυβα και από την πλευρά του συλλόγου. Ο κύριος Μανώλης Αμπατζίδης δε θα πει κάτι; Και για όσους αναρωτιούνται, ο κύριος Μανώλης είναι ο πρόεδρος της Κοζάνης. Προσωρινός πρόεδρος. Πως έγινε πρόεδρος και ποια ανάγκη οδήγησε στη σύσταση προσωρινού διοικητικού συμβουλίου στο ΦΣ Κοζάνη ποτέ δεν το μάθαμε. Αν και ρωτήσαμε.

Η στήλη κάνει έκκληση για σεβασμό στο φίλαθλο κοινό της Κοζάνης. Πείτε του κάτι. Η ομάδα θα συνεχίσει με το υπάρχων ΔΣ; Ο Παντελής θα συνεχίσει με τις δικές του μόνο δυνάμεις; Θα γίνει η εκκαθάριση του μητρώου μελών με εγγραφή νέων; Να ανησυχούμε για χειρότερα; Σεβαστείτε μας.

Στο φιλικό της ΑΕΠ με τον Θεσπρωτό του Χουάν Ραμόν Ρότσα Μπουμπλή είχαμε γεγονότα. Γεγονότα εξωαγωνιστικά και προαγωνιστικά. Τα αποδυτήρια λέει ήταν κλειδωμένα. Ποια αποδυτήρια; Της Κοζάνης. Της ομάδας της Κοζάνης. Όχι του Δήμου της Κοζάνης. Τι; Αν η ομάδα της Κοζάνης έχει δικά της αποδυτήρια στο δημοτικό στάδιο; Έτσι θεωρεί. Και τα κλειδώνει. Και τα ξεκλειδώνει όποτε γουστάρει. Αν τα πληρώνει; Όχι δεν τα πληρώνει. Κι ούτε τίτλο ιδιοκτησίας έχει. Αυτόν τον έχει ο Δήμος Κοζάνης. Ο οποίος κάλεσε την αστυνομία. Κι η οποία αστυνομία κάλεσε τον πρόεδρο του ΦΣ Κοζάνη, τον προσωρινό ντε, να τα ξεκλειδώσει. Ο οποίος πρόεδρος πήγε μεν αλλά αργά δε. Η ομάδα της ΑΕΠ χρησιμοποίησε τα αποδυτήρια του «κλειστού». Αδίκημα αυτόφωρου δεν ξέρω αν διαπράχθηκε. Δικαστής δεν είμαι. Ρωτάω όμως τον ιδιοκτήτη του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου. Τον Δήμο Κοζάνης. Είναι λογικό ένας σύλλογος να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει τα αποδυτήρια του ΔΑΚ; Είναι βρε πατριώτες;

Ο Εορδαϊκός θα δηλώσει τελικά συμμετοχή στο κύπελλο Ελλάδας. Εύγε! Κύριοι εκεί στην Πτολεμαΐδα σώζετε την τιμή ολόκληρου του ποδοσφαίρου μας. Του δικού μας ποδοσφαίρου. Του νομού μας. Εύγε και πάλι. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που υπερπηδάτε για να δώσετε τη δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές σας να παίξουν στο πραγματικό κύπελλο. Νομίζω ότι αξίζει η θυσία. Από την αρχή διέκρινα στοιχεία σοβαρής διοικητικής και οργανωτικής προσπάθειας. Με επιβεβαιώνετε.

Αμφίβολο λέει αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Football League στις 7 Νοέμβρη. Μερικές φορές νομίζω ότι ζω στην Φρουτοπία ή στη Λιλιπούπολη. Σε μια αστεία χώρα δηλαδή. Θα παγώσουν ο Ιάπωνας και οι έγχρωμοι ώσπου να ξεκινήσουν τα ματς ρε παιδιά…

Γι’ αυτό λέω ότι:

Διάβασα την πραγματικά ενδιαφέρουσα επιστολή αναγνώστη με τίτλο "Qvo Vadis Κοζανίτικο ποδόσφαιρο".  Επιστολή με νόημα, με άποψη, με λογικό ειρμό σκέψης.

Φίλε συντάκτη της επιστολής, τη στήλη δεν τη γράφει ο Γιώργος. Τη γράφω εγώ. Ο Σχολιαστής. Ο Γιώργος είναι ο οικοδεσπότης. Φιλόξενος οικοδεσπότης.

Δε νομίζω ότι γράφω πικρόχολα για την ΑΕΠ. Ίσα ίσα. Της αναγνωρίζω τα πρωτεία αυτήν την εποχή. Τα απόλυτα πρωτεία. Ουδόλως με ενδιαφέρει αν τα πρωτεία αυτά τα είχε η Κοζάνη, ο Εορδαϊκός, ή ακόμη κι η Αιανή ή η Σιάτιστα. Εγώ θα στηρίξω με όλη μου την ψυχή όποιον ανεβαίνει κατηγορίες. Θα τον υποστηρίξω άνευ όρων.

Ίσως εκλαμβάνεις ως πικρόχολο σχόλιο τη διαπιστωμένη αλήθεια ότι τα brand names του ποδοσφαίρου του νομού είναι η Κοζάνη κι ο Εορδαϊκός. Ανεξαρτήτως κατηγορίας που παίζουν. Ε, αφού είναι…

Ίσως πάλι εκλαμβάνεις ως πικρή χολή την κριτική στην ΑΕΠ. Ας σταθούμε εδώ λίγο. Συγκρίνεις την προσπάθεια της ΑΕΠ με την επιχείρηση HYATT. Μάλιστα. Εδώ διαφωνούμε. Ο ρόλος της ΑΕΠ, της κάθε ΑΕΠ που ανεβαίνει κατηγορίες, δεν είναι η επιχειρηματική επιτυχία. Δεν είναι να διαφημίσει τον τόπο μας. Έτσι λέω εγώ. Είναι άλλος ο ρόλος της. Να προάγει το ποδόσφαιρο εδώ. Οι ηχηρές μεταγραφές ξένων το προάγουν; Ένα ερώτημα είναι αυτό. Ένα δεύτερο είναι ποιος θα πληρώσει αυτές τις μεταγραφές; Οι διοικούντες την ομάδα θα μου πεις. Γούστο τους και καπέλο τους θα μου πεις. Σωστά, πλην όμως αυτήν την επένδυση από το φίλαθλο κοινό θα προσπαθήσουν να αποσβέσουν. Άρα εγώ υποχρεώνομαι να στηρίξω αυτήν την επιλογή. Και να την πληρώσω. Και θα το κάνω. Θα την στηρίξω κι ας μην την πιστεύω. Επειδή αποτυχία της ΑΕΠ θα πάει ακόμη πιο πίσω το ποδόσφαιρό μας. Ένα μόνο δε θα κάνω. Να παραιτηθώ από την κριτική.

Καλέ μου συντάκτη της επιστολής, εν τέλει δε θέλω το ρημαγμένο ποδόσφαιρο του νομού να γίνει εργαλείο προώθησης ξένων για τον τόπο μου συμφερόντων. Αν αποτύχει αγωνιστικά η ΑΕΠ ας αποτύχει με τους δικούς μας ποδοσφαιριστές και με ελεγχόμενο οικονομικό κόστος. Αν αποτύχει με ξένες ακριβές μεταγραφές και κανέναν δε θα συγκινήσει και μετά την αποτυχία θα αποθαρρύνει ακόμη πιο πολύ νέους υποψήφιους επενδυτές. Γίνομαι κατανοητός; Στηρίζω ΑΕΠ. Αμφιβάλω για τη βιωσιμότητα του μοντέλου με τους ξένους στην ΑΕΠ. Στηρίζω ΑΕΠ.

Ενδιαφέρουσες εν τέλει οι απόψεις σου. Άξιες διαλόγου. Μπράβο και στο site που δημοσίευσε την επιστολή σου. Και που πρέπει να δημοσιεύει κάθε τέτοιας ποιότητας προβληματισμούς. Κι ας διαφωνώ με το περιεχόμενο εγώ. Γνώμη μου…

«Στη ζωή το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο»

Robert Louis Stevenson  Σκωτσέζος συγγραφέας

«Ο Σχολιαστής»

itritignomi@yahoo.com

 

 

 

 

Σχόλια